Previziunile unui potențial război major între Statele Unite ale Americii și China vor reprezenta un test important pentru diplomație în vederea evitării unui asemenea scenariu de groază.
Previziunile unui potențial război major între Statele Unite ale Americii și China vor reprezenta un test important pentru diplomație în vederea evitării unui asemenea scenariu de groază.
Turcia a trimis scrisori țărilor europene și organizațiilor internaționale, cu scopul de a-și clarifica poziția și punctul de vedere cu privire la rezolvarea problemelor existente cu Grecia în Marea Egee.
Generalul-locotenent (ret) american Ben Hodges, fost comandant al Forţelor Terestre ale SUA în Europa (USAREUR), a analizat importanța infrastructurii militare și a atras atenția asupra acestei probleme pentru România.
Ambasadorul american Victor Jackovich, primul ambasador american în Bosnia și Herțegovina, a analizat tensiunile din Balcani în contextul războiului din Ucraina.
Ucraina a lansat o contraofensivă în Herson pe mai multe direcții în urmă cu câteva zile. Obiectivul major al noului efort militar este regiunea Herson, capturată de forţele ruse la începutul conflictului. Herson este situat chiar la nord de peninsula Crimeea.
Premierul israelian Yair Lapid a avertizat marţi Iranul din fața unui F-35i (Adir) ''să nu testeze'' ţara sa, în timp ce guvernul de la Teheran şi marile puteri negociază relansarea acordului nuclear din anul 2015, acord faţă de care Israelul se opune cu înverşunare, relatează Agerpres, care citează AFP.
Ambasadorul american Victor Jackovich, prezent la interviurile trustului DC Media Group, a discutat despre războiul neprovocat declanșat de Federația Rusă și invadarea Ucrainei din februarie 2022.
Autorităţile de la Taipei au declarat marţi că o dronă militară chineză a intrat luni în zona de apărare aeriană a Taiwanului într-o nouă incursiune, pe fondul unor relaţii extrem de tensionate între Beijing şi Taipei, relatează Agerpres, care citează AFP.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a aprobat luni o nouă doctrină de politică externă edificată în jurul conceptului "Lumea rusă", noţiune pe care ideologii conservatori au folosit-o pentru a justifica intervenţia în afara ţării în sprijinul vorbitorilor de limbă rusă, notează Agerpres, care citeaz ăReuters.
Diplomatul american Victor Jackovich va fi prezent la interviurile DefenseRomania.
Rezultatele unui amplu studiu la care au contribuit nu mai puțin de 56 de experți pe probleme de securitate din 23 de țări arată că, deși mulți oameni cred că doar un eveniment dramatic, precum moartea președintelui rus Vladimir Putin, va pune capăt războiului din Ucraina, realitatea ar putea fi diferită.
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, prezent la vineri la cea de-a VI-a ediţie a Black Sea and Balkans Security Forum, a fost întrebat cum vede acuzațiile Rusiei conform cărora România ar furniza armament Ucrainei. Potrivit ministrului, toate aceste declaraţii sunt elemente ale războiului hibrid pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei şi României.
Oficialilor români le-a fost greu să argumenteze că Marea Neagră este pe harta ameninţărilor pentru NATO, a declarat ministrul Apărării, Vasile Dîncu, vineri, la Black Sea and Balkans Security Forum.
În cadrul unei reuniuni desfășurate pe 02.09.2022, în localitatea Visby de pe Insula Gotland din Marea Baltică, miniștrii apărării din statele baltice și o serie de țări din nordul Europei au convenit asupra extinderii cooperării regionale, după aderarea Finlandei și Suediei la NATO.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, prezent la vineri la cea de-a VI-a ediţie a Black Sea and Balkans Security Forum, a precizat că preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, şi-a calculat "foarte greşit" planurile în privinţa războiului din Ucraina şi, în loc să despartă membrii NATO şi UE, "a contribuit la o unitate fără precedent".
Premierul Nicolae Ciucă, prezent vineri la cea de-a VI-a ediţie a Black Sea and Balkans Security Forum, a precizat că statele Parteneriatului Estic, "pe care agresiunea rusă le-a pus în faţa unor ameninţări existenţiale", trebuie sprijinite şi mai intens în parcursul european, dând ca exemplu acţiunea României în susţinerea Republicii Moldova.
Regiunea Mării Negre devine "o miză mai mare ca oricând" din perspectivă geopolitică, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, prezent vineri la cea de-a VI-a ediţie a Black Sea and Balkans Security Forum.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a discutat despre contraofensiva ucraineană în Herson și despre ofensiva ocupantului rus în Donbas.
În cursul acestei zile MApN a înaintat Parlamentului o solicitare privind acordul pentru achiziționarea dronelor turcești Bayraktar TB2. Anunțul a surprins pe toată lumea.
New Strategy Center lansează joi, 1 septembrie, volumul Viitorul război și apărarea Europei, scris de reputații experți americani în securitate și relații internaționale, Generalul (rez.) John R. Allen și Generalul-locotenent (rez.) Ben Hodges, precum și de profesorul britanic Julian Lindley-French.
New Strategy Center organizează, în perioada 2-3 septembrie, a șasea ediție a conferinței internaționale Black Sea and Balkans Security Forum, în parteneriat cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.
Ideea privind constituirea unui sistem unificat de apărare antiaeriană pentru zona baltică - în special, a fost lansată, ieri, de cancelarul german Olaf Scholz, în cadrul vizitei din Cehia.
În pofida faptului că se încearcă recuperarea anilor în care Armata a fost subfinanțată și achiziționarea cât mai rapidă a unor sisteme de ultimă generație precum Patriot, HIMARS sau de generația a IV-a cum e cazul avioanelor de luptă, se trece cu vederea importanța infrastructurii fără de care această tehnică nu poate fi utilizată. Același lucru e valabil și cu soldații aliați care sunt dislocați în țara noastră cu tehnica din dotare.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 26 august 2022, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Generalul (r.) Mircea Mîndrescu consideră că România ar fi trebuit să dezvolte un sistem de tup A2AD și să devină un arici la Marea Neagră, încă din 2014 de cât Federația Rusă a anexat ilegal Crimeea și a dezvoltat un asemenea sistem.
Într-un interviu acordat cotidianului Rzeczpospolita, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat miercuri că "războiul de dincolo de granița estică a Poloniei a arătat tuturor cât de importanți sunt cetățenii obișnuiți, pregătiți pentru armată, pentru apărarea unei țări'', iar Varşovia intenţionează să aloce circa 120 de miliarde de euro până în 2035 pentru programul de modernizare şi extindere a armatei, adoptat anul trecut.
Forțele Aeriene ucrainene au informat că duminică, 21 august, o subunitate de apărare antiaeriană din cadrul Comandamentului Aerian „Centru” a distrus o dronă rusească de recunoaștere, pe direcția sud-est. Pentru a distruge ținta, militarii ucraineni au folosit sistemul de apărare antiaeriană 9K37M1 „Buk-M1”.
Generalul (r.) Mircea Mîndrescu consideră că Federația Rusă nu va face vreun gest necugetat prin atacarea unui stat membru NATO, în ciuda amenințărilor Moscovei, inclusiv împotriva statelor baltice.
Relațiile egipteano-americane sunt amenințate cu un regres, după o îmbunătățire în perioada recentă reprezentată de întâlnirea dintre președintele Abdel Fattah El-Sisi și Joe Biden în marja summit-ului Jeddah din Arabia Saudită (16 iulie), urmată de un apel telefonic în care Biden a mulțumit Egiptului pentru rolul său în medierea ce a condus la acordul de încetare a focului în urma agresiunii israeliene asupra Fâșiei Gaza, la începutul acestei luni.
În prezent, Turcia desfășoară o campanie limitată de lovire a milițiilor kurde din Siria, dar escaladarea fricțiunilor poate conduce ușor către o operație de amploare care va complica relațiile dintre Ankara și Moscova și ar putea împinge milițiile kurde să se apropie de Damasc și să pună capăt alianței lor cu SUA.