Excelenţa Sa Ovidiu Dranga, ambasadorul României în Japonia, este invitatul lui Bogdan Chirieac la interviurile DC News și Defense Romania.
Excelenţa Sa Ovidiu Dranga, ambasadorul României în Japonia, este invitatul lui Bogdan Chirieac la interviurile DC News și Defense Romania.
Fostul secretar de stat american Henry Kissinger recomandă Ucrainei şi Occidentului să nu cedeze Rusiei niciun fel de teritoriu ucrainean ocupat în cadrul unor viitoare negocieri de pace destinate să pună capăt conflictului declanşat de Moscova, relatează Agerpres, care citează DPA.
Regiunea Herson, în sudul Ucrainei, va fi "eliberată definitiv" de sub ocupaţia forţelor ruse până în septembrie, a declarat duminică un responsabil local, citat de AFP, potrivit Agerpres..
Portalul UK Defence Journal a semnalat faptul că Marea Britanie a crescut brusc numărul zborurilor de cercetare efectuate cu avioane RC-135 Rivet Joint în Regiunea Mării Negre, după începerea invaziei armatei ruse în Ucraina. Nivelul maxim al acestora a fost atins în luna martie.
Forțele ruse au bruiat în mod repetat semnalele Sistemului de Poziționare Globală al SUA, atât ca parte a războiului său împotriva Ucrainei, cât și în diferite momente, bine alese, pe timpul activităților militare ale NATO în nordul Europei.
Într-un moment în care Europa se confruntă cu o criză fără precedent în ultimii 77 de ani, generată de invazia neprovocată și brutală a Federației Ruse în Ucraina, liderii așa-zisei republici separatiste din Transnistria agită și mai mult spiritele vorbind despre alipirea regiunii la Federația Rusă.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 22 iulie 2022, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Întrebat despre intenţia de a efectua o vizită în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor, care provoacă furia Chinei şi pune în dificultate guvernul american, Joe Biden a răspuns că, potrivit armatei, "nu este o idee bună", relatează Agerpres, care citează AFP.
Pe fondul aprecierilor internaționale și locale, înalți lideri militari din estul și vestul Libiei au convenit să găsească de urgență o cale pentru a-și unifica organizația militară divizată de la răsturnarea regimului Muammar Gaddafi.
Dificultăţile cu care Rusia se confruntă acum în Ucraina afectează calculele Chinei cu privire la cum și când ar putea decide să invadeze Taiwanul, a declarat miercuri șeful CIA, Bill Burns. Prezent la Forumul de securitate Aspen, în Statele Unite, directorul Agenției Centrale de Informații (CIA), Bill Burns, a minimalizat speculațiile potrivit cărora președintele chinez Xi Jinping ar putea acționa asupra Taiwanului după o reuniune cheie a Partidului Comunist, care va avea loc în cursul acestui an.
În cadrul unui interviu acordat redactorului-șef al grupului media Russia Today (RT), Margarita Simonyan, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a prezentat, pe 20.07.2022, poziția oficială a Rusiei cu privire la „operația militară specială” desfășurată în Ucraina.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Occidentul nu poate oferi lumii propriul model de viitor şi că în prezent se formează o nouă ordine mondială, o alternativă la lumea unipolară existentă până acum, o nouă ordine mondială care va fi, spune el, 'mai justă şi mai orientată social', relatează Agerpres, care citează agenţiile de presă EFE şi News.ru.
Forumul structurilor asociative din Sistemul de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, - Forumul SAOPSN, care întrunește mai multe asociații neguvernamentale și sindicate care cuprind militari în activitate, în rezervă, în retragere și rezerviști voluntari, au înaintat o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis.
Fostul președinte Emil Constantinescu, în una din rarele apariții publice, a vorbit despre Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, parteneriat care a împlinit 25 de ani și care a schimbat destinul țării noastre, atât în ceea ce privește securitatea, cât și rolul geopolitic pe Flancul Estic al NATO.
Negocierile de la Istanbul dintre Rusia și Ucraina privind trecerea în siguranță a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră par să înregistreze progrese, urmând a fi reluate săptămâna viitoare. Dar chiar dacă părțile ajung la un acord, cerealele nu vor merge nicăieri fără implicarea companiilor maritime și a asiguratorilor acestora, și doar câțiva vor risca efectuarea transportul maritim în astfel de condiții. Aparent, acest lucru face ca transportul fluvial pe Dunăre să devină atractiv, însă varianta Dunării este mai puțin viabilă decât pare și decât ne-am dori.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 15 iulie 2022, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, a vorbit despre posibilitatea ca războiul neprovocat declanșat de Federația Rusă în Marea Neagră să se extindă.
Mevlüt Çavuşoğlu, ministrul de Externe al Turciei, a semnat un editorial care a fost emis de Ambasada Turcă inclusiv către DefenseRomania.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, marţi, că România doreşte construirea unei relaţii de parteneriat strategic real cu Ungaria.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 07 iulie 2022, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Ministru de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a mulţumit 'din toată inima' României pentru ajutorul dat Ucrainei încă de la începutul crizei generate de agresiunea militară a Rusiei şi a făcut un nou apel ca ţara sa să primească armament greu pentru a stabiliza linia frontului, subliniind că 'există şi limite la curaj'.
Parlamentarii ruși au votat marți, în primă lectură, două proiecte de lege care ar permite guvernul să oblige întreprinderile să furnizeze produse și servicii armatei, iar pe angajații acestora să lucreze ore suplimentare pentru a sprijini războiul din Ucraina.
Generalul (r.) Cătălin Tomescu, fostul șef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu, a analizat scenariul ipotetic al unui conflict militar între Federația Rusă și NATO și a atras atenția asupra unor informații false care circulă în spațiul public.
Sursele de monitorizare a aviației de pe conturi de Twitter și Telegram au informat că, deși militarii ruși s-au retras de pe Insula Șerpilor, avioanele de cercetare și cu destinație specială aparținând SUA și altor state membre NATO continuă să îndeplinească misiuni în zona de litoral a României, monitorizând situația din partea de vest a Mării Negre.
Nava Zhibek Zholy, un cargo sub pavilion rusesc, e prima navă încărcată cu cereale care părăsește Ucraina. Nava a plecat către „țările prietene” sub protecția Marinei Federației Ruse.
În cazul în care Federația Rusă va ordona forțelor sale din regiunea Transnistria să lanseze un atac asupra Ucrainei, forțele de apărare ucrainene sunt pregătite să „curețe” regiunea separatistă. În acest sens două brigăzi militare ucrainene se află în apropiere de Transnistria.
Yurii Ignat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, a explicat de ce sistemele de apărare antirachetă sunt „absolut necesare” pentru Ucraina.
În mod cu totul și cu totul neașteptat, pe 30 iunie, Ministerul rus al Apărării a anunțat că militarii ruși au părăsit Insula Șerpilor, într-un gest de bunăvoință pentru crearea unui coridor umanitar, care să permită exportul de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră.
O mică parte a echipei de succes care reprezintă compania românească Leviatan Design a fost prezentă în studiourile DefenseRomania.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 01 iulie 2022, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.