Agresiunea Rusiei din Ucraina a demonstrat importanța capitală a mobilității, de a muta rapid echipamentele militare în zonele de conflict.
Agresiunea Rusiei din Ucraina a demonstrat importanța capitală a mobilității, de a muta rapid echipamentele militare în zonele de conflict.
Documentul privind Strategia Națională de Apărare stabilește doctrina militară a Franței pentru anii următori și este fundamental schimbat față de cele precedente. Rusia apare în versiunea revizuită a Strategiei ca o forță distructivă care a perturbat ordinea mondială și încearcă să rescrie istoria.
Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu a vorbit despre vizita pe care a efectuat-o în Statele Unite.
La trei zile după ce Kremlinul a ordonat retragerea forțelor sale pe malul drept al fluviului Nipru din regiunea Herson, trupele ucrainene au eliberat aeroportul internațional din regiune.
În cursul săptămânii trecute Federația Rusă a luat decizia de se retrage pe celălalt mal al fluviului Nipru din Herson, regiune din sudul Ucrainei, anexată ilegal de Rusia în această toamnă. Decizia e una majoră în contextul în care importanța strategică a Hersonului, poartă către Crimeea, e crucială în desfășurarea conflictului.
După ce în urmă cu aproape două luni, la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO), desfășurat la Samarkand, în Uzbekistan, China părea că devine următoarea putere care va face jocurile în Asia Centrală, acum lucrurile nu mai sunt așa de sigure. Un alt jucător încearcă să se impună prin prisma unei moșteniri istorice comune cu statele din regiune.
Politologul Cristian Pîrvulescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA, a analizat actuala desfășurare a războiului de agresiune generat pe 24 februarie 2022 de către Federația Rusă în Ucraina.
Tandemul franco-german, coloana vertebrală a Europei de după cel de-al Doilea Război Mondial, este aproape de o fractură.
Ben Hodges rămâne la evaluarea sa din vară, în care preconiza că ucrainenii vor ajunge, până la sfârșitul anului, la granițele de dinainte de invazie.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 11 noiembrie 2022, de la ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Majoritatea maghiarilor nu vor să finanțeze nici costurile funcționării Ucrainei ca stat, nici reconstrucția acesteia odată ce războiul se va fi încheiat, după cum arată un recent sondaj al organizației maghiare Századvég.
Generalul-locotenent (ret) american Ben Hodges, fost comandant al Forţelor Terestre ale SUA în Europa (USAREUR), în cadrul unui interviu, a analizat operațiunile militare de pe front și a atras atenția că sistemele HIMARS, coșamarul Federației Ruse, se apropie tot mai mult de Crimeea.
Nu a fost deloc noaptea dorită de Republicani, acel mare „zid roșu” pe care Donald Trump și ceilalți lideri republicani l-au anunțat nu doar că nu a venit, dar victoria în Camera Reprezentanților, dar mai ales la Senat, e în mare pericol.
Situația armatei ruse din regiunea Herson rămâne complicată și apar o mulțime de informații contradictorii.
Ocupantul rus are două opțiuni: să își retragă forțele din oraș ori să rămână să lupte și să riște o înfrângere extrem de dureroasă.
România a semnat săptămâna trecută contractul pentru achiziția celor 32 de F-16 Fighting Falcon din Norvegia, aeronave care vor forma încă două escadrile după achiziția primei escadrile formate din 17 F-16 portugheze. O radiografie a achiziției a fost făcută și de polonezi.
Republica Moldova rezistă tot mai greu atacului hibrid masiv la care e supusă de Federația Rusă. Iar Serviciul Federal de Securitate (FSB) a schimbat strategia din ultimii ani, forțând destabilizarea Chișinăului printr-un personaj apropiat serviciilor ruse - Ilan Șor. În această cheie trebuie privite protestele „spontane” de la Chișinău.
Reputatul think tank american Democracy Institute, condus de Patrick Basham, a publicat ultimul sondaj de opinie în rândul americanilor înainte de alegerile decisive din Congres, pentru Camera Reprezentanților și Senat.
Printre altele, șeful STRATCOM, amiralul Charles A. Richard, a subliniat că avantajul american, în materie de armament, față de China se topește de la an la an.
Pe 24 februarie 2022 Federația Rusă a declanșat cea mai mare criză de securitate din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, prin invadarea neprovocată la scară largă a Ucrainei, ceea ce avea să fie primul război de cucerire de după 1939 pe care bătrânul continent avea să-l vadă.
Pe data de 8 noiembrie 2022 vor avea loc în Statele Unite ale Americii așa-numitele midterm elections, alegerile la mijloc de mandat.
După luni de reticență, Israelul pare mai deschis față de acordarea de ajutor militar Ucrainei, pe măsură ce sprijinul în creștere al Iranului pentru Rusia evoluează spre o amenințare la adresa securității israeliene.
Benjamin Netanyahu a câștigat alegerile în Israel și va reveni la conducerea țării, dar se va confrunta cu un dosar iranian extrem de complicat.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 04 noiembrie 2022, de la ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Vladimir Putin își joacă viitorul politic în războiul din Ucraina, și chiar mai mult, e de părere Armand Goșu, unul din cei mai reputați experți români pe spațiul ex-sovietic.
În următorul cincinal, Japonia va avea probabil cea mai mare creștere al nivelului de înarmare de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Pe 27 octombrie, Statele Unite au publicat versiunile neclasificate a două documente așteptate începând cu 2018: unul despre noua strategie națională de apărare, celălalt despre evoluția posturii sale nucleare (Nuclear Posture Review, NPR) . Un al treilea document, legat de apărarea antirachetă, a fost de asemenea făcut public.
DefenseRomania a participat săptămâna aceasta, la invitația Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București, la evenimentul „We the People”, în marja sărbătoririi a 25 de ani de Parteneriat Strategic româno-american. În cadrul recepției, președintele Emil Constantinescu, cel care a semnat în 1997 împreună cu Bill Clinton Parteneriatul, a rememorat un moment controversat: Modul în care a decis anularea survolului avioanelor rusești care trimiteau muniție și armament către Kosovo.
Contraofensiva Ucrainei continuă în sud (Herson), cât și în nord-est (Harkov). În pofida faptului că Ucraina e „zgârcită” în informații cu privire la operațiunile militare, bătălia pentru Herson va fi una extrem de importantă pentru desfășurarea războiului.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, are un mesaj pentru Statele Unite: anunţurile preelectorale ale unor republicani că vor reduce sprijinul pentru Ucraina nu vor face decât să întărească China.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 28 octombrie 2022, de la ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.