Su-35 chiar are probleme? Un stat care a refuzat cu scandal cel mai promovat avion al Rusiei nu ar fi făcut-o doar la presiunea SUA
Su-35 e cu siguranță cel mai promovat avion de luptă al Rusiei. În ciuda faptului că rușii au reușit să vândă Algeriei avioanele de generația 4 ++, apar semne de întrebare cu privire la capacitățile tehnice ale acestei aeronave, folosite intens de ruși și în războiul lor de agresiune împotriva Ucrainei. Semne de întrebare care, coroborat cu presiunea SUA, au făcut ca rușii să piardă inclusiv un contract major pentru Su-35.
E vorba de Egipt, care în 2018 a anulat acordul cu Rusia pentru achiziția a 24 de avioane de luptă Su-35, în ciuda faptului că se semnase contractul. La vremea respectivă decizia Egiptului a născut un scandal diplomatic și numeroase controverse, partea rusă acuzând presiuni uriașe puse de SUA. Aici trebuie să amintim că Egiptul e unul din principalii beneficiari de tehnică militară din regiune.

Avioane rusești de tip Su-35
Însă la mai bine de șapte ai de la acel moment controversat, decizia autorităților de la Cairo de a anula achiziția avioanelor de vânătoare rusești Su-35 scoate la iveală probleme critice ale platformei rusești și marchează o reconfigurare strategică în regiune.
Într-o declarație despre echilibrul militar din Orientul Mijlociu, un oficial militar egiptean de rang înalt a confirmat că decizia de a anula acordul semnat în 2018 cu Rusia privind achiziția a 24 de avioane Su-35 a fost determinată de multiple deficiențe tehnice ale aeronavei. Inițial, presiunile geopolitice din partea Statelor Unite au influențat poziția Egiptului, însă analiza internă a aviației militare egiptene a confirmat că Su-35 nu corespunde nevoilor actuale de securitate ale țării.
Acordul, evaluat la aproximativ 2 miliarde de dolari, fusese considerat un succes diplomatic și militar pentru Rusia în regiune. Însă, până în 2020, Egiptul a renunțat discret la contract, iar speculațiile indică că unele aeronavele au fost redirecționate către Iran, dar livrarea a fost întârziată din cauza dificultăților de producție din Rusia, afectată de sancțiuni și de pierderile suferite în războiul ei de agresiune împotriva Ucrainei.
Așadar, Su-35 chiar are probleme? Radarul sau motoarele sunt arătate cu degetul de egipteni care au strâmbat din nas și asupra dependenței Su-35 de avioane AWACS

Su-35 / captură de ecran @Ministerul Apărării din Rusia
Potrivit oficialului egiptean citat de Defense News, publicație citată la rândul ei de o analiză a Bulgarian Military, evaluarea Su-35 a scos în evidență o serie de probleme critice care au dus anularea acordului. Mai exact e vorba de radarul Irbis-E, de tip PESA (Passive Electronically Scanned Array), deși capabil să detecteze ținte la distanțe de până la 400 km, se bazează pe o tehnologie învechită, inferioară radarelor AESA (Active Electronically Scanned Array) moderne, utilizate de aeronave occidentale precum Rafale sau F-35.
În plus, sistemul de război electronic al Su-35 a fost considerat ineficient în fața tehnicilor avansate de bruiaj utilizate în conflictele moderne. În medii de luptă precum Orientul Mijlociu, unde adversarii dispun de echipamente electronice sofisticate, această vulnerabilitate devine un risc major.
Motoarele AL-41F1S ale Su-35 au ridicat, de asemenea, semne de întrebare. Deși oferă o manevrabilitate superioară, acestea emit o semnătură termică și acustică ridicată, ceea ce le face ușor de detectat de către radare și senzori infraroșu. Mai mult, consumul ridicat de combustibil limitează autonomia și capacitatea de încărcare a aeronavei în comparație cu modelele occidentale, cum ar fi F-16 echipat cu motoare General Electric F110, deja aflat în dotarea Egiptului.
Un alt punct de fricțiune major a fost dependența Su-35 de sistemele de avertizare și control aeropurtate (AWACS) pentru o operare eficientă în misiuni complexe. Aviația egipteană se bazează pe o doctrină a independenței operaționale, având în vedere amenințările multiple din regiune, de la insurgențele din Sinai până la conflictele de frontieră.
În schimb, aeronava Rafale, achiziționată de Egipt în 2015 și 2021, integrează radarul AESA RBE2 și sistemul de război electronic SPECTRA, permițând desfășurarea de misiuni autonome, fără dependență de AWACS. În teatre de operațiuni precum Libia, Rafale a demonstrat deja capacitatea de a executa lovituri de precizie fără sprijin extern, un avantaj pe care Su-35 nu îl are, mai scrie sursa citată.
La toate acestea se adaugă presiunile SUA asupra Egiptului în „afacerea Su-35”. Presiuni care sunt cât se poate de reale

Avioane de luptă de tip Su-35
Egiptul urma să devină primul client al Su-35 din zona Orientului Mijlociu, în urma semnării unui contract în 2018, care cuprindea livrarea a 24/26 de avioane pentru aproximativ 2 miliarde de dolari. Din acest pachet 15 sau 16 avioane erau deja fabricate și gata de livrare.
Su-35 mai e operat în extern de China și recent de Algeria. Statul african e și primul client al avioanelor de generația a 5-a rusești Su-57. Amintim că așa cum menționa o analiză recentă a DefenseRomania, în primăvara acestui an Algeriei i-au fost livrate primele Su-35 rusești.
Cel mai probabil, avioanele de luptă livrate Algeriei sunt din lotul produs inițial pentru Egipt, care le-a comandat în 2018.
Revenind așadar la Egipt, tranzacția a căzut și pentru că Statele Unite au amenințat că vor sancționa Egiptul, dacă acesta din urmă va merge înainte cu avioanele Su-35, fiind pusă în pericol starea de operativitate a peste 200 de F-16, zeci de elicoptere AH-64 Apache și a sute de tancuri M-1 Abrams din înzestrarea trupelor egiptene.
Deoarece aeronavele Su-35 au fost achitate, Egiptul a dat acordul companiei ruse United Aircraft Corporation (UAC) să revândă avioanele în numele său.
Se așteaptă ca din aceste avioane să se facă livrări și către Iran.
CITEȘTE ȘI: Su-35 vs. F-16. Rușii se încurajează și spun că sunt pregătiți: Piloții de Su-35S au studiat punctele forte și cele vulnerabile ale F-16 americane
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News