Forţa aeriană americană a desfăşurat, luni, primul exerciţiu ,,Elephant Walk”, care implică mai multe avioane de luptă F-35A, demonstraţia având scopul de a arăta capabilitatea Statelor Unite de a trimite în misiuni un număr mare de avioane şi de a învinge potenţialii inamici, potrivit Business Insider şi CNN.
scris de S.I. Catalin
Forţa Aeriană americană a lansat luni de la baza Hill, din Utah, 35 de avioane F-35A la intervale de 20 până la 40 de secunde. Cu alte cuvinte, cele 35 de avioane de vânătoare F-35A Lightning II au fost lansat în aproximativ 11 minute.
Conform declaraţiei Forţei Aeriene, acest tip de operaţiuni prezintă diverse provocări şi permit evaluarea piloţilor, a profesioniştilor din departamentul de întreţinere a avioanelor, precum şi a echipelor de comandă şi control.
Maiorul Caleb Guthman, director adjunct pentru operaţiuni în cadrul Escadrilei de Luptă 34, a afirmat într-o declaraţie: “Suntem pregătiţi să luptăm la noapte. Exerciţiile cu mai multe escadrile de avioane F-35 pot demonstra capabilitatea noastră de a învinge potenţialii adversari oriunde ar putea ajunge aceştia”.
Colonelul Michael Ebner, comandant adjunct al unităţii 388th Fighter Wing, a declarat pentru Standard Examiner că exerciţiul reprezintă un moment istoric pentru programul F-35A, deoarece a inclus cel mai mare număr de avioane de vânătoare Lightning II care pot fi lansate simultan.
Colonelul Michael Ebner a reiterat remarcile Maiorul Caleb Guthman, susţinând că avionul F-35A este un ,,element de intimidare globală” împotriva inamicilor Statelor Unite ale Americii.
Lansat la începutul anilor 1990, F-35 este cel mai scump dintre programele de armament din istoria militară a SUA, cu un cost total estimat la aproape 400 de miliarde de dolari pentru Pentagon, cu un obiectiv de aproape 2.500 de aparate care urmează să fie produse în deceniile următoare.
Costul unitar pe avion, peste 100 de milioane de dolari. Cu tot cu întreţinerea tehnică, costul total al F-35 este estimat la 1.500 miliarde de dolari pe întreaga durată a programului până în 2070.
Susţinătorii săi laudă tehnologia sa stealth, care îi permite să treacă nedetectat de radare, viteza supersonică, agilitatea şi senzorii care oferă pilotului un acces de neegalat la o gamă largă de informaţii.
Dar dezvoltarea acestui aparat a fost marcată de întârzieri de calendar şi depăşiri de buget.
În iunie 2014, întreaga flotă americană de F-35 a fost consemnată la sol la decizia autorităţilor americane cu scopul de a continua o anchetă privind circumstanţele unui misterios incendiu survenit la bordul unuia dintre aparate.
Anul trecut, aproximativ 50 de avioane F-35A ale Forţelor aeriene ale SUA au fost consemnate la sol la baza aeriană din Luke (Arizona, sud) din cauza unei probleme privind oxigenul piloţilor.
În luna septembrie a acestui an, un avion invizibil F-35B s-a prăbuşit în cursul unui exerciţiu în statul Carolina de Sud, fără a face victime. Incidentul a determinat Pentagonul să dispună reţinerea la sol atuturor avioanelor F-35 pentru a permite inspectarea conductelor de carburant.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Coșmarul continuă pentru aviația militară rusă. După ce au pierdut peste 40 de bombardiere strategice aflate la sol, în urma unei operațiuni fără precedent a ucrainenilor care s-au infiltrat în teritoriul Federației Ruse și au lansat sute de drone kamikaze din camioane civile, rușii au pierdut în acest weekend și un Su-35, cel mai promovat avion de luptă al Rusiei. Și unul din cele mai performante, folosite intens în războiul lor de agresiune asupra Ucrainei. Avionul a fost doborât în interiorul Rusiei și există trei scenarii privind această performanță.
După foarte mulți ani de secetă și de „înfrângeri” pe linie, avioanele Gripen au reușit o victorie majoră în fața F-16 Fighting Falcon americane, și chiar în fața celei mai performante versiuni a F-ului american, Block 70 Viper.
Într-un mesaj postat pe contul de pe rețeaua de socializare Telegram, Forțele Aeriene ale Ucrainei au informat, pe 07.06.2025, că armata ucraineană a doborât un avion de vânătoare rusesc de tip Su-35 în regiunea Kursk.
La doar trei luni după anunțul privind semnarea primului contract de export pentru avioanele Su-57E (E, de la varianta pentru export), rușii anunță nu doar că prima unitate va fi livrată anul acesta, ci și că avionul va începe să fie operat în 2025.
La data de 4 iunie, Forțele Aeriene ale Statelor Unite au testat cu succes o nouă versiune de 226 de kilograme a armei anti-navă QUICKSINK. Muniția a fost lansată dintr-un bombardier stealth B-2 Spirit deasupra poligonului de testare din Golful Eglin, Florida. QUICKSINK, un program al Laboratorului de Cercetare al Forțelor Aeriene ale SUA (AFRL), transformă o bombă standard ghidată cu precizie într-o armă anti-navă eficientă. Varianta mai ușoară, de 226 de kilograme, permite aeronavelor de luptă să transporte mai multe muniții per misiune și să angajeze multiple ținte maritime aflate la mare distanță.
Germania intenționează să achiziționeze din Norvegia rachete de croazieră cu lansare din aer de tip JSM de ultimă generație, a anunțat joi Ministerul norvegian al Apărării, relatează Agerpres și DPA.
Administrația președintelui american Donald Trump a retras de la Ucraina detonatoarele speciale de proximitate, utilizate de rachetele ghidate cu laser de calibru 70 mm de tip Advanced Precision Kill Weapon System II (APKWS I). Acestea au fost redirecționate către Orientul Mijlociu.
Rușii nu au reușit să vândă încă nimănui Su-57, dar tocmai s-au luat pe piața externă la „trântă” cu F-35 Lightning II american. Provocarea rusă? Ca Su-57 să ia fața F-35 într-un contract gigant iar pentru asta rușii plusează.
O analiză a celor mai recente eveniment de pe frontul aerian ucrainean relevă o transformare fundamentală a echilibrului de putere, marcată de erodarea progresivă a apărărilor aeriene rusești. Această schimbare este rezultatul unei integrări strategice a capabilităților aeriene, ucrainenii utilizând atât aeronave occidentale avansate, cât și platforme modernizate de origine sovietică pentru a efectuat mişini tactice coordonate.
Atacurile forțelor armate ucrainene asupra aerodromurilor militare ale Rusiei, atacuri soldate cu pierderi istorice ale ocupantului, au generat o dezbatere între experții militari ruși cu privire la viitorul aviației strategice.
F-16 Block 70, cea mai modernă versiune a F-16 american, cu elemente inclusiv de generația a 5-a, rămâne un avion alfat la mare căutare nu doar în Europa unde Bulgaria și Slovacia au ales versiunea Viper, dar și în Asia unde SUA urmăresc contracararea Chinei.
Într-un comunicat de presă dat publicității astăzi (03.06.2025), Ministerul ceh al Apărării a anunțat că oferta suedeză de prelungire a închirierii a 12 avioane de vânătoare de tip JAS-39 Gripen pentru o sumă de 16,695 miliarde de coroane (670 de milioane de euro) a fost aprobată de Colegiul ministerului.
Belgia se pregătește să finalizeze o comandă pentru alte 21 de avioane de vânătoare F-35A, mărind flota sa totală la 55 de unități. Această decizie, publicată de De Morgen și programată înaintea viitorului summit NATO de la Haga, face parte dintr-un plan de investiții de 36 de miliarde de euro, menit să modernizeze forțele armate ale țării până în 2035. Decizia subliniază angajamentul Belgiei de a atinge standardele Alianței, în special ținta de alocare a 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare, pe fondul tensiunilor geopolitice cu Rusia.
La data de 3 iunie 2025, un avion de vânătoare ucrainean Su-27 a lovit un sistem rusesc de apărare antiaeriană cu o rachetă antiradar AGM-88 HARM, furnizată de SUA. Incidentul, relatat de publicația ucraineană de apărare Militarnyi, a avut loc în sprijinul unui grup de avioane de atac și a implicat un pilot din Brigada 39 de Aviație Tactică a Ucrainei.
Nu mai e niciun secret că ucrainenii au reușit să distrugă sau să avarieze 41 de bombardiere rusești, într-o operațiune demnă de scenariu de film hollywoodian. Și, cu jumătate, de gură, rușii recunosc lovitura de proporții încasată. Ea e cu atât mai mare cu cât aceste bombardiere „scoase din joc” de ucraineni nu se mai produc. Avioanele erau folosite intens pentru lovirea ucraineni de către aviația militară a ocupantului.
Zilele trecute, rușii au atacat Ucraina cu un nou tip de avion de atac de tip dronă, Dan-M, a cărui altitudine de zbor poate ajunge până la 9 kilometri.
Compania rusească Fores a anunțat vineri, 30 mai 2025, că a acordat recompense in valoare de 15 milioane de ruble (aproximativ 165 000 de dolari) unui grup de 12 militari pentru distrugerea unui avion de vânătoare F-16 în Ucraina. Aceasta este cea mai recentă recompensă acordată în cadrul inițiativei companiei de a oferi stimulente financiare pentru distrugerea echipamentelor militare occidentale furnizate Ucrainei.
Germania și Ucraina au semnat un acord de cooperare în producția de rachete cu rază lungă de acțiune. Berlinul a promis, de asemenea, un sprijin militar de cinci miliarde de euro.
Noua cursă a înarmărilor vizează forțele de drone, care devin arme-cheie și în conflictul India–Pakistan. Așa-numita ”dronizare” a războiului o întâlnim în Ucraina, acolo unde UAV-urile sunt folosite în aproape orice misiune, de la cele kamikaze, la cele de culegere de informații, inclusiv pentru reglarea focului artileriei.
Au trecut aproape trei săptămâni de la ceea ce se poate numi bătălia aeriană cu cele mai multe superlative din ultima jumătate de secol, care a avut loc între Pakistan și India. Dar la fel de inedit poate fi considerat faptul că, pe cât de repede s-a trecut de la declarații ostile la lovituri aeriene, pe atât de repede părțile au ajuns la armistițiu.
Țările de Jos și-au îndeplinit angajamentul de a furniza Ucrainei 24 de avioane de luptă F-16 Fighting Falcon, ultimul avion aterizând luni în Ucraina. Această livrare marchează un moment crucial în apărarea Ucrainei, care se confruntă cu intensificarea atacurilor aeriene rusești și încearcă să-și modernizeze forțele aeriene care au o misiune grea, aparaea spatiului aerian ucrainean.
Ucraina a primit până acest moment avioane F-16 Fighting Falcon și Mirage 2000 franceze, dacă vorbim strict de avioane occidentale. F-urile americane de altfel vor deveni „coloana vertebrală” a aviației militare ucrainene. Însă un alt avion occidental s-ar plia cel mai bine pe nevoile Ucrainei în contextul războiului rus de agresiune.
Forțele Aeriene Ucrainene au efectuat cu succes o lovitură aeriană asupra unei clădiri din regiunea rusă Kursk, despre care se crede că găzduiește personal militar rus, inclusiv operatori de drone. Lovitura de precizie, efectuată de un avion de vânătoare ucrainean MiG-29 înarmat cu o bombă ghidată de precizie AASM Hammer furnizată de Franța, marchează un alt exemplu în care armele occidentale avansate au impact semnificativ pe câmpul de luptă.
Compania finlandeză de radio și televiziune Yle a informat, pe 23.05.2025, citând surse proprii, că, în luna iunie, NATO va efectua primele lansări-test ale dronelor de cercetare strategică de tip RQ-4D Phoenix de la baza aeriană Pirkkala din Finlanda. Zborurile de testare vor dura câteva săptămâni, iar în prezent pregătirea infrastructurii necesare este în curs de finalizare la bază.
Ministrul polonez al apărării a dezvăluit astăzi (23.05.2025) că un bombardier tactic rusesc de tip Su-24 a fost interceptat de Forţele Aeriene ale Poloniei deasupra Mării Baltice noaptea trecută.
Dominanța aeriană a Americii se bazează pe capacitatea de a lovi orice țintă, în orice moment, de oriunde, și toate acestea fără a fi detectată. Ultimul element, adică capabilitățile de invizibilitate (stealth) sunt de fapt componenta-cheie a puterii aeriene americane care îi ține treji noaptea pe adversarii Statelor Unite. Iar când vorbim de avion „invizibil” referirea este semnătura radar redusă a acestora. F-35 precum F-22 sunt cele mai elocvente exemple.
Rusia își crește arsenalul, adăugând la inventarul de arme rachete aer-aer cu focoase nucleare, relatează Agenția de Informații pentru Apărare (DIA) a Pentagonului.
Statele Unite au finalizat dezvoltarea primei bombe nucleare B61-13, care va putea fi transportată exclusiv de bombardiere strategice B-21 Raider de generația a șasea.
După ce acumulase deja întârzieri serioase în programul de modernizare a avionului de antrenament IAR-99, în octombrie anul trecut directorul Avioane Craiova informa printr-un SMS că până la finalul anului va preda Armatei 5 din cele 10 avioane de antrenament. Se întâmpla în contextul în care jurnalistul Adelin Petrișor, cel care s-a interesat intens de programul IAR-99 de-a lungul timpului, publica un material despre situația celor 10 avioane care trebuiau modernizate. La șapte luni distanță, nici acesta precum nici liderul de sindicat al fabricii nu au răspuns apelurilor și solicitărilor lui Adelin Petrișor. Surpriză, niciun avion modernizat.
Două aeronave F-16 Fighting Falcon, din cele achiziționate de România de la Regatul Norvegiei, au aterizat joi, 22 mai, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu" din Câmpia Turzii. Acestea vor intra în dotarea Escadrilei 571 Aviație Vânătoare din cadrul Bazei 57 Aeriene „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino", de la Mihail Kogălniceanu.
Nu este primul eveniment militar pe care Rusia îl anulează. În iulie 2024, parada de Ziua Marinei planificată în St. Petersburg a fost anulată din motive de securitate și pare că nu se va desfășura nici anul acesta.
Aproximativ 70 de soldați din șase țări, inclusiv România, participă la un program de antrenament de patru săptămâni în Coreea de Sud privind operarea obuzierelor K9. În cazul țărilor care au semnat contracte și pentru achiziția de tancuri, antrenamentele prevăd și operarea tancurilor K2.
Preşedintele Nicuşor Dan a declarat, vineri, că Germania este principalul partener comercial al României, subliniind că ţara noastră îşi doreşte ca această cooperare să se dezvolte în anii următori.
Ca răspuns la transformările rapide ale conflictelor moderne și pentru a-și întări securitatea națională, România inițiază un viraj strategic major, având ca obiectiv transformarea țării într-un centru de greutate regional în producția de drone. Această nouă direcție se bazează pe o abordare duală: pe de o parte, demararea imediată a asamblării a mii de drone printr-un parteneriat tehnologic cu o companie americană, iar pe de altă parte, explorarea unui proiect de anvergură pentru fabricarea în comun a modelelor ucrainene, testate pe câmpul de luptă, destinate atât forțelor naționale, cât și exportului european.
Marshall și Romaero au anunțat astăzi o colaborare pentru întreținerea programată de tip PDM a aeronavelor C-130 Hercules actuale și viitoare operate de Forțele Aeriene Române, se arată într-un comunicat al companiei britanice, relatează DefenseRomania.
În spatele retoricii președintelui Aleksandr Lukașenko despre neutralitate tarii sale, o rețea de întreprinderi de stat din Belarus a devenit un furnizor esențial pentru producția de rachete de precizie și tehnică militară a Rusiei, alimentând direct atacurile asupra infrastructurii civile și militare din Ucraina. Documente obținute de la firma privată de intelligence Dallas și analizate de publicația ucraineană Canal 24 dezvăluie o cooperare industrial-militară puternica, care transformă Belarusul dintr-un simplu aliat logistic într-un cobeligerant de facto în conflict.
Departamentul Apărării al SUA a anunțat Elveția că livrările de sisteme de apărare antiaeriană Patriot vor fi întârziate, întrucât se va prioritiza sprijinirea Ucrainei, după cum a informat serviciul de presă al Ministerului Apărării din Elveția.
Portalul rusesc de propagandă şi dezinformare TopWar.ru a semnalat faptul că, de la începutul lunii iunie, trupele rusești au lansat cel puțin 50 de lovituri asupra aerodromurilor întrebuințate de Forțele Aeriene ale Ucrainei, folosind diverse mijloace de distrugere cu rază lungă de acțiune.
Germania, Marea Britanie și Franța testează drona Helsing HX-2, o muniție „loitering” proiectată pe baza experienței de pe câmpul de luptă din Ucraina și construită pentru a fi produsă la scară largă. O companie germană de tehnologie accelerează producția unei noi drone kamikaze, dotată cu inteligență artificială, destinată să contracareze una dintre cele mai eficiente arme ale Rusiei în Ucraina.
Casa Albă a oficializat o poziție care circula de ceva vreme în cercurile de militare: programul avionului de generația a șasea al U.S. Air Force, F-47, are prioritate absolută, chiar dacă acest lucru înseamnă întârzierea programului echivalent al U.S. Navy, F/A-XX. Decizia creează o tensiune evidentă între Administrație, Congres și conducerea U.S. Navy, care consideră noul său avion esențial pentru a contracara amenințările aflate la mare distanța, în special cele venite din partea Chinei.
La 16 iulie 2025, Comisia a prezentat propunerea sa pentru un cadru financiar multianual („CFM”) ambițios și dinamic, care se ridică la aproape 2 trilioane EUR.
Forțele NATO au elaborat un plan detaliat pentru a „neutraliza” exclava rusă Kaliningrad cu o viteză fără precedent în cazul unui conflict, a declarat generalul Christopher Donahue, Comandantul Armatei SUA în Europa și Africa și Comandantul Forțelor Terestre ale NATO. Declarația subliniază o schimbare fundamentală în postura de descurajare a Alianței, alimentată de lecțiile învățate din Ucraina și de progresele tehnologice rapide.
Sistemul de apărare antiaeriană al Israelului este unul dintre cele mai sofisticate și stratificate din lume. Cu toate acestea, loviturile repetate ale iranienilor au avut un grad tot mai mare de reușită.
Francezii de la Airbus vor ca Brașovul să devină un hub industrial european pentru producția de elicoptere multirol. E vorba de elicoptere Airbus H215M, propuse de gigantul francez pentru a înlocui flota deja îmbătrânită de elicoptere IAR-330 Puma a României. Despre acest program au discutat înalți oficiali ai Airbus, într-un briefing la care a participat și DefenseRomania.
România pregătește achiziții importante de tehnică militară, iar sistemele antiaeriene sunt printre echipamente care ar putea fi contractate anul acesta.
SUA depun eforturi pentru a furniza foarte rapid arme Ucrainei în cadrul planului prezentat luni de preşedintele Donald Trump, având în vedere să vândă sisteme de apărare antiaeriană Patriot provenind din propriile lor stocuri, a declarat joi trimisul Washingtonului la NATO, citat de Agerpres și AFP.
Președintele SUA, Donald Trump, și-a schimbat recent poziția față de Rusia privind intențiile ei sincere de a încheie războiul din Ucraina în condiții decente pentru toată lumea.
Serviciile de informații militare ucrainene (GUR/HUR) au restricționat semnificativ activitățile companiei ruse Gaskar Group, unul dintre cei mai mari furnizori de drone, a relatat ziarul Kyiv Independent, citând surse proprii.
Livrările de muniţie de artilerie către Ucraina coordonate de Cehia sunt în creştere în acest an, dovadă a încrederii partenerilor într-un program guvernamental care asociază donaţiile de la partenerii NATO cu ofertele de vânzare de muniţie, a declarat joi Ministerul ceh al Apărării, citat de Agerpres și Reuters.
Turcia este pregătită să consolideze capacităţile defensive ale Siriei, a anunţat joi Ministerul Apărării de la Ankara, în urma atacurilor aeriene israeliene asupra unor instalaţii ale armatei siriene din capitala Damasc, informează Agerpres și EFE.
Pe un câmp de luptă redefinit de roiurile de drone ieftine, precum cele iraniene Shahed-136, un startup francez de tehnologie susține că a dezvoltat ,,un antidot'': un interceptor kamikaze, ultra-rapid și cu un cost redus, proiectat să vâneze și să distrugă amenințările aeriene în mai puțin de un minut.
După schimbările de strategie care au avut loc în relațiile transatlantice odată cu revenirea lui Trump la conducere, s-a considerat și sperat că statele europene și chiar aliații lor de peste oceane își vor da mâna și vor acționa unitar pentru a acoperi cât mai repede golul de securitate pe care SUA par dispuse să îl lase în apărarea colectivă.
Nivelul de pregătire al apărării aeriene americane a atins un punct critic, forțând unul dintre cei mai înalți generali ai Armatei să recunoască o vulnerabilitate rară și să anunțe un plan de urgență. Generalul James Mingus, adjunctul șefului Statului Major, a dezvăluit că batalioanele de rachete Patriot, coloana vertebrală a scutului antirachetă al SUA, sunt utilizate foarte intens în teatrele de operaţii din Pacific, Europa și Orientul Mijlociu. Aceste unități, descrise de general drept „elementul de forță cel mai stresat” din întregul arsenal, se află într-o situație aproape de colaps, necesitând o intervenție imediată.
ENEVO Group și Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au semnat un acord de cooperare, ce are ca obiectiv consolidarea securitǎții cibernetice a infrastructurilor critice din domeniul energetic.
În contextul unei Europe redefinite de conflictul din Ucraina, noul ministru al Apărării, Ionuț Moșteanu, a respins ferm ideea reintroducerii serviciului militar obligatoriu, trasând o direcție clară pentru viitorul forțelor armate: profesionalizare, înzestrare de înaltă tehnologie și o rezervă de voluntari robustă. Poziția sa, articulată miercuri intr-un interviu acordat Antena 3 CNN, subliniază o schimbare de paradigmă accelerată de necesitatea descurajării agresiunii rusești la granița estică a NATO.
Într-o demonstrație de forță menită să remodeleze calculul strategic în Indo-Pacific, Armata SUA a testat noul său sistem de rachete cu rază medie de acțiune Typhon, lovind și scufundând o țintă maritimă în timpul exercițiului Talisman Sabre 25. Lansarea, efectuată pe 16 iulie din Teritoriul de Nord al Australiei, validează o nouă capacitate critică: abilitatea forțelor terestre de a controla spații maritime, o provocare directă la adresa strategiilor A2/AD (anti-access/area-denial) ale Chinei.
Franța ia în considerare abandonarea programului european avansat de drone pentru viitor, Eurodrone, proiect care se dorea o alternativă europeană la sistemele americane de tip Reaper MQ-9 (Predator B). Dezvoltarea unei aeronave europene fără pilot de tipul MALE (Medium Altitude Long Endurance), cunoscută și sub numele de Euromale, a acumulat ani de eforturi din partea celor patru state contributoare - Germania, Spania, Franța și Italia - și are deja comenzi ferme pentru peste 60 de unități.
Marina Chinei se află în prezent într-o expansiune rapidă, având ca scop construirea unei flote de șase portavioane până în anii 2030. Imaginile recente cu ambarcațiuni de debarcare au amplificat temerile că Beijingul se pregătește activ pentru o potențială invazie a Taiwanului.