Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
SUA cer "transparenţă" Beijingului în sângeroasa represiune din Piaţa Tiananmen
04 iun, 08:24
Statele Unite au salutat joi memoria manifestanţilor chinezi ucişi în sângeroasa represiune din Piaţa Tiananmen în 1989, reclamând "transparenţă" Beijingului cu privire la evenimente, notează AFP.

"Statele Unite vor continua să stea alături de poporul chinez care cere guvernului său respectarea drepturilor universale ale omului", a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken, într-un comunicat, transmite Agerpres.

"Aducem un omagiu sacrificiului celor care au fost ucişi în urmă cu 32 de ani, precum şi curajoşilor militanţi care îşi continuă eforturile şi astăzi în faţa represiunii continue a guvernului" de la Beijing, a adăugat el.

De asemenea, el a îndemnat China la "transparenţă" şi la prezentarea unui "bilanţ complet al celor ucişi, reţinuţi sau dispăruţi" în represiunea din Piaţa Tiananmen, care a făcut sute, chiar peste o mie de morţi.

În același timp, președintele Joe Biden a prelungit lista firmelor chinezești care nu pot beneficia de investiții americane, fiind bănuite de colaborare cu Armata Chineză. 

Washingtonul participă în fiecare an la acest exerciţiu diplomatic pentru a marca ziua de 4 iunie 1989 când regimul comunist chinez a zdrobit mişcarea prodemocraţie din faimoasa piaţă din capitala ţării, Beijing.

Anul acesta, secretarul de stat american a mai spus că vede "un ecou" al manifestaţiilor din Tiananmen în "lupta pentru democraţie şi libertate din Hong Kong, unde o ceremonie pentru a comemora masacrul din Piaţa Tiananmen a fost interzisă de autorităţile locale".

Poliţia din Hong Kong a interzis, pentru al doilea an consecutiv, desfăşurarea acestei ceremonii anuale, invocând ca în 2020 restricţiile legate de pandemie.

Ministrul securităţii din Hong Kong a avertizat că noua şi drastica lege a securităţii naţionale pe care Beijingul a impus-o fostei colonii britanice ar putea fi invocată împotriva contravenienţilor.

Timp de decenii, Hong Kong şi Macao au fost singurele locuri din China unde, la 4 iunie, s-a comemorat intervenţia sângeroasă a armatei chineze împotriva mişcării sociale şi studenţeşti din 1989, la Beijing.

 

G Ad:
Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

SUA au nevoie de o prezență militară permanentă în țările baltice, cele mai vulnerabile în fața Rusiei
Social-democrații revendică victoria și anunță că Olaf Scholz va deveni cancelar. Partidul Angelei Merkel, cel mai slab rezultat de după război
Erdogan nu are nicio remușcare privind S-400: În viitor nimeni nu va mai putea interveni în privința sistemelor pe care le cumpărăm
Bulgaria reziliază contractul cu Rusia pentru întreținerea și modernizarea avioanelor MiG-29
Primele imagini reale CH-6 - noua dronă chineză de atac cu două motoare
O formație de F-16 românești va survola Bucureștiul în semn de ultim omagiu adus eroului Ion Dobran
Portavionul american USS Ronald Reagan revine în Marea Chinei de Sud
Rusia confirmă contractul dintre statul Mali și compania de mercenari ruși Wagner Group
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro