Racheta ar fi parcurs cel puțin 200 de km, înainte de a lovi ținta, dar informația nu este confirmată direct. În schimb, se folosește expresia ”lovitură cu rază lungă”.
În timpul săptămânii trecute, congresmanul Adam Smith, Chairman of the House Armed Services Committee, citat de publicația turcă Daily Sabah, prezent la un eveniment dedicat apărării, a clarificat chestiune cu privire la revenirea Turciei în programul avioanelor de generația a V-a F-35 Lightning II.
Oficialul american a dat asigurări în cadrul evenimentului că „Turcia nu va fi reprimită în programul F-35”.
Amintim că industria turcă s-a alăturat programului dezvoltării avioanelor de generația a V-a F-35 Lightning II, program condus de SUA și din care fac parte mai multe națiuni. Turcii au investit nu mai puțin de 1.4 miliarde de dolari în program, dar au fost excluși în 2019 după SUA au încercat de mai multe ori, fără succes, să determine Ankara să renunțe la achiziția de sisteme antiaeriene rusești de tip S-400.
Turcia, stat pentru care Forțele Aeriene reprezintă călcâiul lui Ahile, urma să achiziționeze 100 de avioane de generația a V-a F-35 Lightning II construite de Lockheed Martin. Unele avioane pentru turci erau deja construite.
F-35, program Turcia
Oficialul american a subliniat în cadrul evenimentului că excluderea Turciei din programul F-35 „nu e o pedeapsă” pentru că turcii au achiziționat armament din Federația Rusă, ci are legătură strictă cu faptul că sistemele S-400 sunt incompatibile cu sistemele NATO iar prin utilizarea simultană a S-400 și F-35, rușii vor avea acces la date confidențiale din programul F-35 Lightning II.
De partea cealaltă Turcia amintește că înainte de a achiziționa S-400 a încercat fără succes să achiziționeze Patriot și spune că S-400 nu reprezintă niciun risc pentru sistemele NATO, inclusiv pentru programul F-35.
În discursul său, oficialul american a mai precizat că nu știe dacă Europa va decide să vândă avioane de luptă europene Turciei.
Amintim că Turcia a cochetat și cu achiziția de avioane F-16 în detrimentul F-35.
S-a speculat și că Turcia va condiționa acceptarea Suediei și Finlandei în NATO de rezolvarea mai multor aspecte în zona apărării, inclusiv problemele cu privire la înzestrarea și modernizarea Forțelor Aeriene Turce.
Suedia și Finlanda au depus oficial cererea de aderare la NATO pe data de 18 mai 2022, în contextul invaziei fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial, declanșată de Federația Rusă în Ucraina. Turcia a amenințat că se va opune acestei aderări, folosindu-și dreptul de veto. Pentru aderare e nevoie de unanimitate în cadrul Alianței.
Oficial Turcia denunță relațiile celor două state nordice candidate cu grupările kurde și cu mișcarea gulenistă, cea care a stat în spatele puciului eșuat împotriva președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.
În cele din urmă Ankara a renunțat la veto. Potrivit președintelui Finlandei, Turcia a renunțat la blocarea candidaturii celor două state nordice ca urmare a unui acord a cărui detalii nu au fost făcute publice, dar în care se precizează că Ankara va beneficia de cooperare deplină din partea Finlandei și Suediei în combaterea mișcărilor kurde.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Racheta ar fi parcurs cel puțin 200 de km, înainte de a lovi ținta, dar informația nu este confirmată direct. În schimb, se folosește expresia ”lovitură cu rază lungă”.
Norvegia achiziționează avioane de generația a V-a de tip F-35 Lightning II care vor înlocui flota actuală de F-16 Fighting Flacon. O parte din F-16 vor ajunge în dotarea Forțelor Aeriene Române. În contextul achiziției de F-35, Norvegia va achiziționa și muniție smart (inteligentă) de tip StormBreaker.
Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a anunțat azi că departamentul său a semnat în sfârșit un contract pentru producția și furnizarea de distrugătoare de tancuri în cadrul programului militar Ottokar-Brzoza.
În perioada 18–22.07.2022 în Marea Britanie se desfășoară “Farnborough Air Show 2022”, una dintre cele mai importante expoziții pentru industria aerospațială din lume, la care sunt așteptați să participe aproximativ 80.000 de vizitatori din 96 de țări.
În cadrul unui interviu acordat pe 18.07.2022 postului american de televiziune CNN, directorul general al companiei turcești Baykar Makina, Haluk Bayraktar, a declarat că dronele produse de societate nu vor fi vândute Rusiei.
U.S. Air Force și Northrop Grumman au anunțat că, la sfârșitul lunii iunie, au reușit modernizare a 72 de avioane de luptă F-16C Block 30 cu noile radare AN/APG-83, cu scanare electronică. Sute de alte avioane F-16 din SUA și din întreaga lume stau acum la rând pentru a obține aceste echipamente cunoscute ca radare cu fascicul agil scalabil sau SABR (Scalable Agile Beam Radars).
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 18.07.2022, citând o sursă din mediul militar, că noua rachetă hipersonică Zircon pentru navele de suprafață va fi introdusă în dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse până la sfârșitul acestui an.
Potrivit ziarului german Lübecker Nachrichten, cel puțin 100 de militari ucraineni sunt instruiți în prezent de armata germană (Bundeswehr) pentru a putea opera sistemele de apărare antiaeriană de tip Gepard.
Înzestrarea Armatei României cu drone tactice e un proces care ar putea să se încheie în următoarea perioadă, în pofida faptului că au apărut complicații iar MApN a suspendat licitația.
Joint Strike Fighter, programul prin care SUA și aliații au dezvoltat aeronava de generația a V-a F-35 Lightning II se află în fața unei decizii majore în ceea ce privește motorul.
Racheta hipersonică cu rază medie de acțiune (OpFires), destinată Forțelor Terestre și Infanteriei Marine americane, a trecut cu succes de primul său test de zbor.
Forțele Aeriene ale SUA (USAF) au efectuat, cu succes, un al doilea test de zbor consecutiv al armei de răspuns rapid AGM-183A (ARRW) proiectată de Lockheed Martin, marcând sfârșitul fazei de testare a rachetei purtătoare din programul hipersonic.
Federația Rusă a anunțat retragerea licențelor a trei fabrici de avioane și elicoptere, două din Bulgaria și una din Cehia. Kremlinul precizează că decizie vine ca urmare a ajutorului militar acordat Ucrainei de către aceste state și a faptului că s-ar fi încercat repararea aparatelor ucrainene în locațiile respective.
Wall Street Journal a relatat (13.07.2022) că Israelul și Bahrainul, unul dintre semnatarii Acordurilor Ibrahim, au semnat un acord major de apărare, înainte de începerea vizitei președintelui american Joe Biden în statul evreu.
Vasile Dîncu, Ministrul Apărării Naționale, a declarat, în cadrul interviului acordat DefenseRomania în cursul săptămânii trecute, că planul de înzestrare al Forţelor Armate Române include submarine franceze Scorpene și elicoptere franceze. De asemenea, Vasile Dîncu a ţinut să precizeze că a fost semnată o scrisoare de intenție cu ministrul francez al apărării în acest sens.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 13.07.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că seriile de submarine nucleare din clasele Borey/Borey-A și Yasen/Yasen-M vor fi suplimentate cu câte două submarine fiecare.
Noua rachetă, puțin observabilă, de doar 400 de kg, va putea fi lansată de pe avioane și elicoptere împotriva țintelor terestre și navale aflate la distanță mare.
Spionajul militar al Chinei nu doar că ajută industria de apărare chineză să avanseze tehnologic, dar și permite Beijingului să înțeleagă armamentul occidental, lucru care se poate dovedi extrem de periculos.
Recent, Parlamentul a dat undă verde pentru înzestrarea Armatei române cu sisteme portabile antiaeriene (MANPADS). Actuala criză de securitate generată de invazia Federației Ruse asupra Ucrainei a schimbat viziunea privind înzestrarea, nu doar în România. Unele programe au fost urgentate prin „împingerea mai în față”, altele au devenit prioritare ca urmare a lecțiilor învățate în cele peste 4 luni de invazie. Iar alocarea a 2.5% din PIB pentru Apărare face finanțarea și mai flexibilă. Rămâne de văzut cât din sumă va atrage înzestrarea.
Lockheed Martin a dezvăluit că, în februarie, a livrat o armă compactă cu energie direcționată Laboratorului de Cercetare a Forțelor Aeriene, considerată o „piatră de hotar” în efortul Forțelor Aeriene americane de a echipa un avion de luptă tactic cu un laser capabil să doboare rachete antiaeriene.
Gigantul american Lockheed Martin a livrat primul sistem de rachete cu lansare multiplă (MLRS) modernizat de tip M270A2 către Armata Statelor Unite ale Americii.
Noua dronă turcească de atac de tip Bayraktar Akinci a început să fie produsă în serie, fiind livrată atât Forțelor Armate ale Turciei, cât și la export. În luna ianuarie a acestui an, compania Baykar Makina a anunțat încheierea primului contract pentru furnizarea dronelor în străinătate.
Ucraina va primi întreaga flotă de avioane de luptă MiG-29 Fulcrum a Slovaciei - 12 aeronave, dintre care unul a fost folosit ca avion de antrenament de către Forțele Aeriene Slovace. Această donație vine în urma unui acord bilateral încheiat între Republica Cehă și Slovacia, conform căruia Forțele Aeriene Cehe vor proteja spațiul aerian al Slovaciei până când Bratislava va primi cele 14 avioane de luptă F-16 Block 70/72 comandate din SUA, precizează publicaţia InfoDifensa.
Lunga poveste a transferului celor 30 sisteme de apărare antiaeriană de tip Gepard din Germania în Ucraina se apropie de final.
Departamentul Apărării al SUA (DoD) a anunțat, pe 7 iulie, că General Dynamics Land Systems (GDLS) a primit un contract în valoare de 280 de milioane de dolari pentru achiziționarea mai multor sisteme active de protecție TROPHY pentru tancurile Abrams, în versiunele M1A2 SEPv2 și M1A2 SEPv3.
Reprezentanții contingentului francez dislocat în România au discutat cu reprezentații mass-media din România despre misiunea francezilor în țara noastră.
Un grup bipartizan din Congresul Statelor Unite a depus amendamente la actul normativ care autorizează cheltuielile militare americane, NDAA (Naţional Defense Authorization Act - n.r.) pentru a împiedica vânzarea de avioane de luptă F-16 Block 70 către Turcia, dacă Forţele Aeriene Turce continuă să încalce spațiul aerian în Marea Egee, în speciale a Greciei.
Un proiect major ia naștere la Caransebeș, unde compania românească Leviatan Design a demarat proiectarea de la zero a unui terminal civil. Aerportul de aici ar putea dispune inclusiv de un centru de testare al dronelor și al noilor tehnologii.
Simultec Măgurele, producător de simulatoare pentru forţele aeriene, terestre şi navale, filială a Elbit Systems – a fost desemnată să furnizeze simulatoare de zbor pentru Blackhawk S-70i şi Bell 412EP pentru o ţară din regiunea Asia-Pacific. Acest lucru confirmă capacităţile inginerilor Simultec de a proiecta, construi, dezvolta şi furniza tehnologie la cel mai înalt nivel atât pentru piaţa internă, dar şi pe piaţa internaţională.
Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat miercuri livrarea iminentă de arme aliaţilor din Estul Europei care în schimb vor trimite arme din era sovietică în Ucraina, relatează dpa.
Conducerea politică a Crimeei anexate ilegal ar fi părăsit peninsula aflată sub control rus. Informația apare în media ucraineană.
Taiwanul şi-a prezentat âcel mai avansat avion de luptă, F-16 Fighting Falcon Block 70 cunoscut și sub denumirea de Viper. Avionul a fost prezentat echipat cu rachete, într-o rară demonstraţie nocturnă după manevrele militare fără precedent ale Chinei în largul coastelor sale, relatează presa internațională.
Uzina Roman SA, după șapte ani de insolvență, proces care a demarat în 2014, se zbate să prindă un contract pentru noul produs militar, camionul modernizat Roman 22.290 DFAEG 6x6.
În cadrul expoziției Armata 2022 de la Moscova, Federația Rusă a prezentat o dronă falsă Bayraktar TB2 ca fiind captură de război.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că este "urgent" ca o "inspecţie" a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să aibă loc la centrala nucleară de la Zaporojie, în Ucraina, aflată sub control rusesc şi unde loviturile de care cele două părţi se acuză reciproc s-au înmulţit în ultima vreme, relatează Agerpres, care citează AFP şi DPA.
În pofida problemelor semnalate la mecanismul de catapultare, care a determinat reținerea la sol timp de mai multe zile a sute de avioane de vânătoare F-35 Lightning II, un contract uriaș, în valoare de 7,63 miliarde de dolari, a fost semnat de Departamentul de Apărare al SUA cu concernul Lockheed Martin pentru furnizarea de F-35 în toate cele trei versiuni.
Forţele armate ucrainene au anunţat miercuri distrugerea unei baze militare ruse la Nova Kahovka, în regiunea ocupată Herson, în sudul ţării, operaţiune în care ar fi decedat între 10 şi 15 soldaţi ruşi, potrivit Agerpres, care citează EFE.
Lansatoarele multiple HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) își demonstrează în prezent eficiența pe linia frontului din Ucraina. Pentru a le spori și mai mult "utilitatea" pe câmpul de luptă a HIMARS, în SUA se lucrează intens la o versiune complet autonomă/robotizata a acestui sistem.
Guvernul german a raportat miercuri "presupusa prezenţă a unor forţe ruse în uniformă" în oraşul Gao, din nord-estul statului Mali, imediat după plecarea luni a ultimilor soldaţi francezi din carul operaţiunii antijihadiste Barkhane, relatează Agerpres, care citează AFP.
În ciuda faptului că în ultimii ani propaganda rusă şi aparatul diplomatic de la Moscova, susţin că Rusia şi China au relaţii şi parteneriate foarte bune, un grup de hackeri chinezi care desfăşoară activități de spionaj - apropiat de guvernul de la Beijing - a lansat un atac cibernetic de amploare împotriva companiilor și agențiilor guvernamentale rusești.
Rusia a susţinut marți, 16 august, că a semnat un contract pentru a furniza suplimentar Turciei rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană S-400, dar oficialii de la Ankara au respins rapid afirmațiile potrivit cărora a fost semnat un nou acord de achiziție cu industria rusă de apărare.
Toate declaraţiile ruşilor legate de distrugerea sistemelor americane de rachete cu lansare multiplă sunt invenţii ale propagandei - susţine ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov.
Trupe chineze se vor deplasa la sfârşitul lunii august în Rusia pentru a participa la exerciţii militare comune, conduse de Moscova, şi la care vor lua parte de asemenea militari din India, Belarus, Mongolia şi Tadjikistan, a anunţat miercuri Ministerul chinez al Apărării, potrivit Agerpres, care citează Reuters şi EFE.
Un contingent de aproximativ treizeci de militari germani a sosit în Bosnia și Herțegovina pe 16 august, ca parte a misiunii de menținere a păcii a Uniunii Europene în agitatul stat balcanic, mișcare care a fost imediat criticată de ambasada Rusiei.
Adjunctul ministrului rus al apărării, Alexei Krivoruchko, a anunțat că, pe 16.08.2022, în cadrul forumului Armata-2022, au fost încheiate 36 de contracte de stat cu întreprinderi din Complexul Militar Industrial, în valoare de peste 8 miliarde de dolari.
Generalul-maior Valeri Zalujni, Şeful Statului Major al armatei ucrainene a vorbit recent cu Wayne Eyre, șeful Statului Major al Apărării din Canada, despre situația de pe front și i-a împărtășit preocupările sale cu privire la sistemele de rachete staționate de-a lungul graniței cu Ucraina (pe teritoriul Belarusului).
Energoatom, o companie de stat ucraineană care exploatează toate cele patru centrale nucleare din Ucraina, a raportat că site-ul său web a suferit un atac cibernetic de amploare, care a fost efectuat de pe teritoriul Rusiei.
Canalul rusesc “Linia operativă” de pe Telegram a informat, pe 16.08.2022, că Pentagonul pregătește o nouă dislocare în Europa a bombardierelor strategice de tip B-52H Stratofortress.
Ultima unitate a armatei franceze a părăsit Mali luni, potrivit unui comunicat al armatei franceze, la nouă ani după ce Parisul a trimis trupe în țara din Africa de Vest pentru a ajuta la alungarea extremiștilor islamici de la putere.
Bundeswehr-ul (Armata germană) a primit mai multe machete robotizate ale tancurilor rusești de tip T-72, T-90A, dar și atât de promovatul T-14 Armata, „bijuteria” forțelor terestre ruse.
SUA au anunţat marţi că au testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) Minuteman III, un test amânat de două ori pentru a nu agrava mai întâi tensiunile din jurul Ucrainei, iar mai recent în jurul Taiwanului, relatează Agerpres, care citează AFP şi Reuters.
Adversarii cumpărării unor avioane de luptă F-35A de către Elveţia au depus marţi în faţa autorităţilor o iniţiativă pentru organizarea unui vot popular pe acest subiect, relatează AFP.
Aflat în vizită oficială în Turcia, Laszlo Palkovics, ministrul ungar al Inovației și Tehnologiei, a admis că Ungaria e interesată să achiziționeze drone turcești produse de Baykar Makina.
Agenția de presă RIA Novosti din Rusia a semnalat faptul că în apropiere de zona de desfășurare a operațiilor militare din Ucraina au apărut complexe de apărare antiaeriană de tip S-350 Vityaz.
Ministrul Apărării Vasile Dîncu a vorbit despre înzestrarea Armatei române cu ocazia Zilei Marinei, eveniment care a avut loc în cursul zilei de ieri.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 16.08.2022, în urma unui incendiu izbucnit la o unitate militară din districtul Dzhankoi din Peninsula Crimeea, s-a produs detonarea muniției aflate într-un depozit temporar.
Flota de avioane de luptă F-35A a Forțelor Aeriene ale SUA și-a reluat misiunile normale de zbor după ce în urma verificărilor a sute de cartușe propulsoare (n.r. sistemul de propulsie care face posibilă catapultarea scaunului pilotului) nu au fost depistate probleme.
O grupare jihadistă afiliată la Al-Qaeda a anunțat uciderea a patru mercenari din grupul aparținând companiei private ruse de securitate Wagner, într-o ambuscadă în centrul Mali, potrivit site-ului “SITE” specializat în monitorizarea activităților islamiste extremiste.
Războiul din Ucraina, privit dinspre Federația Rusă, e total diferit față de desfășurarea conflictului cunoscută în Occident. Federația Rusă, prin vocea ministrului Serghei Șoigu, nu doar că a reiterat „capturarea de armament occidental”, dar a ironizat sistemele SUA pe care le consideră ... inutile.
Şase avioane militare Eurofighter ale Forţelor Aeriene Germane au ajuns în zona indo-pacifică pentru prima dată, a anunţat Bundeswehr (armata germană), transmite Agerpres, care citează AFP.
Belaruski Hajun, un grup independent care monitorizează mișcările de trupe și echipamente militare rusești în Belarus, consideră că Rusia a stocat un număr mare de sisteme de rachete antiaeriene, precum şi între 15 şi 60 de rachete pentru acestea, pe aerodromul Ziabrovka din regiunea Gomel, Bielorusia.
Ucraina a primit şase obuziere din Letonia, a anunţat ministrul ucrainean al apărării, potrivit DPA. 'Împreună vom învinge!'', a scris Oleksii Reznikov pe Twitter, luni, referindu-se la cele şase obuziere americane autopropulsate M109.