SUA vor efectua exerciții cu sisteme HIMARS în România, alături de lansatoarele LAROM
Exercițiul comun româno-american RAPID FALCON va avea loc joi, 19 noiembrie, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu și în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „Gl.bg. Ion Bungescu” de la Capu Midia, cu participarea unor unități de artilerie aparținând Statului Major al Forțelor Terestre și Forțelor Terestre ale Statelor Unite din Europa.
Forțele Terestre americane vor participa cu două sisteme mobile de artilerie - HIMARS din cadrul Brigăzii 41 Artilerie Terestră dislocată în garnizoana Grafenwoehr din Germania, iar Forțele Terestre Române cu trei lansatoare multiple de rachete – LAROM din cadrul Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, se precizeaza într-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale.
Activitatea, la care vor participa peste 130 militari români și americani cu 30 de mijloace tehnice, are ca scop dezvoltarea și consolidarea cooperării militare dintre Forțele Terestre ale României și cele ale Statelor Unite ale Americii, precum și o oportunitate de dezvoltare a parteneriatului dintre cele două mari unități de artilerie în perspectiva dotării structurilor Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” cu echipamente HIMARS, începând cu anul 2021.
RAPID FALCON este un exercițiu cu termen scurt de notificare, ce presupune deplasarea rapidă în teren, executarea tragerii și defluirea personalului și tehnicii în cazărmile de dislocare la pace și se va desfășura, succesiv, în două locuri, în intervalul orar 12.30-19.30. Astfel, în Baza 57 Aeriană, începând cu ora 13.30, va avea loc sosirea echipamentelor și vor fi organizate declarații oficiale, iar în Poligonul Capu Midia, începând cu ora 15.30, vor avea loc tragerile cu sistemele de artilerie.
Exercițiul va fi organizat cu respectarea normelor privind prevenirea răspândirii noului coronavirus impuse de autorități la nivel central și local.
Militarii care în prezent operează sistemele LAROM, vor opera în curând sistemele HIMARS
Programul de achiziții care vizează rachetele HIMARS a fost inițiat în anul 2017” și presupune „înlocuirea actualului sistem cu un sistem care să permită angajarea țintelor până la 300 de kilometri.
Ministerul Apărării Naţionale a finalizat la începutul anului 2018 procedura de achiziţie a primelor trei sisteme de rachetesol-sol cu bătaie mare HIMARS, prin semnarea scrisorii de ofertă şi acceptare (Letter of Offer and Acceptance - LOA).
Fiecare sistem are 18 unităţii de lansare, iar costul total al programului se ridică la aproximativ 1,5 miliarde de dolari. Acesta achiziţie este menita sa înlocuiască sistemele LAROM.
Aruncătorul de proiectile LAROM, dezvoltat în România de Aerostar Bacău și de către firmele Elbit și IMI din Israel, are la bază aruncătorul APRA-40, o variantă locală a sistemului sovietic BM-21 GRAD.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News