Suedia refuză Ucraina: Gripen - capitol închis. Aviația militară ucraineană speră însă la F-16, principalul ei obiectiv
Ministrul suedez al apărării, Paul Jonson, a declarat pentru postul local de televiziune SVT că țara sa nu are "avioane JAS 39 Gripen în plus" care să poată fi "trimise în Ucraina aici și acum". Prin urmare, a spus el, Ministerul suedez al Apărării nu intenționează să transfere avioanele de luptă către forțele armate ucrainene, ci preferă să se concentreze pe întreținerea armelor deja transferate și pe instruirea militarilor ucraineni.
Orice refuz este dureros în felul său, mai ales când este vorba de arme care sunt de o importanță critică pentru Ucraina, cum ar fi avioanele. Mai mult, în februarie 2023, s-a aflat că Ucraina a trimis Suediei o cerere pentru avioane JAS 39 Gripen, care se disting prin a fi uşor de întreţinut, adaptate pentru decolarea de pe autostrăzi și capabile să lanseze rachete aer-aer Meteor.
Cel mai recent bilanţ militară, realizat pe anul 2022, arată că Forțele Aeriene Suedeze au 96 de avioane de luptă JAS 39C/D Gripen în serviciu, organizate în 6 escadrile de 16 aeronave fiecare. Iar la prima vedere, acest lucru pare mult pentru a transfera cel puțin zece dintre aceste avioane către Ucraina. Urmând exemplul Poloniei, care a furnizat cel puțin 10 dintre avioanele sale de vânătoare MiG-29 către Forțele Armate Ucrainene.
În plus, este un lucru ca Polonia să pună la dispoziția Forțelor Armate Ucrainene o duzină de avioane MiG-29, pentru care există deja centre de mentenanţa în Ucraina. Și alta este să primească un număr mic de avioane JAS 39 Gripen, care vor necesita dezvoltarea infrastructurii relevante de la zero și alocarea de resurse finaciare pentru mentenanţa, și care totuși nu vor satisface nevoia cantitativă de avioane de luptă moderne pentru Ucraina.
Analiştii militari ucraineni de la DefenseExpress amintesc că Suedia a refuzat să furnizeze Ucrainei JAS 39 Gripen pentru a doua oară, prima dată la sfârșitul lunii februarie 2023. Reluarea acestui subiect, adică refuzul de a furniza Gripen pentru Ucraina, s-ar putea dovedi a fi, în mod paradoxal, o veste bună pentru ucraineni, deoarece speră că aşa vor ajunge mă repede avioanele F-16.
DefenseExpress insistă pe acest argument, deoarece statele occidentale nu vor avea alte opțiuni de aeronave decât F-16. Și lasă loc de discuții doar pe tema numărului de avioane și a momentului în care se va face transferul, cel puţin aşa speră analiştii militari ucraineni.
F-16 pentru Ucraina: Olanda discută cu statele aliate subiectul transferului de avioane de luptă
Recent, premierul Olandei, Mark Rutte a precizat ca guvernul olandez, împreună cu partenerii săi, ia în considerare posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de luptă F-16.
Potrivit acestuia, negocierile cu țările europene și cu Statele Unite privind posibilitatea de a transfera avioane de luptă sunt în curs de desfășurare.
"Discutăm intens problema F-16 cu Danemarca, Marea Britanie și alte câteva state din Europa, precum și cu SUA", a precizat Rutte în prima zi a vizitei sale oficiale în Brazilia.
Cu toate acestea, potrivit lui, este mai întâi necesar să se ajungă la un acord între toți partenerii, așa cum s-a întâmplat în trecut înainte de a furniza Ucrainei obuziere și tancuri.
Transferul de avioane de luptă F-16 către Ucraina, considerat următorul pas logic al Washingtonului
De menționat că, înainte ca Forțele Armate ale Ucrainei să poată utiliza aceste avioane de luptă, militarii ucraineni vor trebui să urmeze o pregătire corespunzătoare. În plus, din cauza faptului că avioanele de luptă F-16 sunt de producție americană, transferul acestor aeronave către țări terțe necesită aprobarea guvernului american.
Recent, președintele Volodimir Zelenski și-a exprimat încrederea că aliații occidentali ai Ucrainei vor furniza avioane pentru Forțele Armate Ucrainene. Zelenski a declarat, în timpul unei recente conferințe de presă cu Sauli Niinistö, președintele Finlandei, la Helsinki, că aliații vor livra anumite arme după acțiunile de succes ale armatei ucrainene pe câmpul de luptă.
Recent, publicația americană The Hill a relatat că membri ai Partidului Democrat din SUA au insistat asupra transferului de avioane de luptă F-16 și asupra furnizării de rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune către Ucraina și au cerut ca președintele Joe Biden să aprobe decizia respectivă.
"Membri ai Congresului din ambele partide i-au cerut lui Biden să furnizeze Ucrainei artilerie cu rachete cu rază lungă de acțiune, numită ATACMS, și avioane de vânătoare moderne F-16", a declarat publicația americană The Hill.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News