La doar două luni de la câștigarea rapidă a controlului asupra întregii țări, talibanii din Afganistan și-au exprimat intenția de a-și construi propria forță aeriană, după cum informează agenția asiatică de presă ANI.
Talibanii, pozându-se cu un avion de atac A-29 Super Tucano capturat. Sursă foto: Twitter WorldOnAlert
„Încercăm să folosim forțele aeriene ale guvernului anterior – profesioniștii pe care i-au avut – și să ne asigurăm că toți se întorc. Cea mai bună politică pentru noi este: orice departament va fi considerat necesar, îl vom avea”, a declarat Qari Saeed Khosty, purtătorul de cuvânt al ministerului de interne al talibanilor.
„Fără îndoială, o forță aeriană completă va fi construită în curând – odată ce regimul va fi pe deplin stabilit. Nu este încă pe deplin reglementat”, a declarat o altă persoană familiarizată cu evoluția situației din interiorul mișcării talibane, citată de ANI.
Recent, pe 2 noiembrie, trei elicoptere pilotate de talibani, inclusiv un Black Hawk american, au acționat ca o forță de reacție rapidă în timpul atacului revendicat de Statul Islamic - Khorasan (aripa afgană a grupării Stat Islamic, rivală talibanilor) asupra spitalului militar “Sardar Dawood Khan” din Kabul.
Conform evaluării din iunie 2021 a Inspectorului general special pentru reconstrucția Afganistanului, înainte ca talibanii să captureze Kabulul, Forțele Aeriene Afgane aveau peste 200 de aeronave, dintre care 167 de avioane.
Cu toate acestea, încă nu este clar cât de multe dintre aeronavele și echipamentele pe care talibanii le-au capturat de la Forțele Aeriene Afgane sunt operabile. O persoană din interiorul mișcării a declarat că obiectivul principal al acestora este “să folosească aeronavele doar în situații de urgență și nu să nu irosească resursele”, după cum citează agenția afgană Knewz.
Talibanii au capturat nouă baze aeriene majore în toată țara, inclusiv în provinciile strategice Khost, Kunduz, Mazar-e-Sharif și Herat.
Potrivit informațiilor publicate de ANI, conducerea talibanilor a declarat că este hotărâtă să devină o forță „autosuficientă”, în contextul crizei economice care a cuprins țara după ce comunitatea internațională a înghețat ajutorul financiar, iar noua armată afgană să fie „pe deplin independentă”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News