Conglomeratul ucrainean ”Ukroboronprom” și compania cehă VOP CZ au convenit să coopereze pentru repararea tancurilor T-64 la uzina din Novojičínský.
Potrivit ministerului Apărării al Republicii Cehe, este vorba de repararea și modernizarea tancurilor sovietice T-64, care, după ce vor fi operaționalizate la uzina din Novojičínský, urmează să ajungă direct pe câmpul de luptă, se arată în comunicatul Armatei cehe.
"Republica Cehă sprijină Ucraina în lupta sa împotriva agresorului rus. Oferim materiale militare, antrenăm soldați ucraineni, iar acum ajutăm și la repararea echipamentelor ucrainene", a spus ministrul Apărării al Republicii Cehe Jana Chernokhova.
Numărul exact de tancuri ce vor fi ”întinerite” nu este specificat, din motive de securitate, dar întreaga operațiune ar trebui să se încheie până la sfârșitul acestui an.
„Pentru VOP CZ, aceasta este o mare oportunitate de a repara echipamentele, care apoi sunt trimise direct în prima linie. În general, modernizarea se va desfășura sub supravegherea tehnică a experților din partea ucraineană, ținând cont de participarea directă a acestuia. tancurile vor fi echipate cu sisteme optice de supraveghere, comunicare îmbunătățită și așa mai departe”, a spus el directorul VOP CZ Marek Špok.
Potrivit lui Špok, tancurile au fost depozitate zeci de ani și necesită dezasamblare completă, înlocuirea multor piese de schimb și refacerea completă a capacității de luptă. „În general, modernizarea se va desfășura sub supravegherea tehnică a experților din partea ucraineană. Tancurile vor fi echipate cu mijloace ale unui sistem de observare optică, o comunicare mai bună și așa mai departe”, explică Špok, adăugând că totul se va desfășura sub măsuri de securitate sporite.
Mai multe state din estul Europei sunt implicate în procesul de mentenanță, reparații și modernizare a echipamentelor militare folosite de Ucraina pe câmpul de luptă.
Spre exemplu, Polonia este centru de mentenanță pentru tancurile Leopard 2 primite de Ucraina de la statele Alianței. Tancurile Leopard care nu vor putea fi reparate pe front vor fi repuse în stare de funcționare la uzina Bumar-Labedy din Glywice.
România ar trebui să asigure, la Satu Mare, mentenanța pentru o serie întreagă de echipamente, așa cum anunța lunile trecute producătorul german de arme Rheinmetall. Nu este clar în ce stadiu se mai află proiectul, dar acum aproape două luni ministrul economiei Florin Spătaru declara că nu a primit încă o astfel de solicitare de la Rheinmetall.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News