Temuta forță a Americii: De ce e B-21 Raider primul avion de generația a 6-a și câte astfel de bombardiere plănuiesc SUA să dețină
SUA dezvoltă intens noul B-21 Raider, bombardierul de generația a 6-a, de altfel primul avion de ultimă generație. E de așteptat ca anul acesta Forțele Aeriene americane să acorde companiei Northrop Grumman un al doilea contract privind producția.
Un prototip al bombardierului strategic B-21 Raider. Sursa Foto: Northrop Grumman
Citat de publicația americană Defese News, directorul executiv al Northrop Grumman, Kathy Warden a afirmat în cadrul unei conferințe că testele la sol și de zbor ale viitorului bombardier stealth sunt în plină desfășurare iar implementarea planului de producție e în grafic.
Amintim că în toamna anului 2023 SUA au autorizat prima fază de producție a B-21 Northrop. Directorul companiei a confirmat că producătorul primului avion de generația a 6-a așteaptă primele acorduri în următoarea perioadă.
De subliniat că B-21 Raider a efectuat în noiembrie 2023, la Uzina 42 a Forțelor Aeriene americane, din Palmade (California), unde compania Northrop Grumman construiește mult așteptata aeronavă, primul zbor.
Bombardierul de ultimă generație va avea un rol crucial în contracararea Chinei în următoarele decenii.
De ce e B-21 Raider primul avion de generația a 6-a și câte astfel de bombardiere plănuiesc SUA să dețină
B-21 Raider, primul avion de generația a 6-a din lume
Northrop Grumman arată că B-21 Raider e primul avion de generația a 6-a din lume. Producătorul subliniază că elementele principale care definesc noul bombardier ca fiind de ultimă generație sunt îmbunătățirea accentuată a capacității stealth, noi sisteme integrate, capacități avansate de partajare a datelor, etc.
Este așteptat ca B-21 să intre în serviciu U.S. Army undeva la finalul acestui deceniu. B-21 va înlocui vechile bombardiere B-1 Lancer și B-2 Spirit în anii 2030.
SUA planifică să aibă o flotă de cel puțin 100 de B-21. 100 de bombardiere de generația a 6-a ar reprezenta o forță de temut americană în ceea ce privește descurajarea Chinei, tot mai agresive în Indo-Pacific.
China la rândul ei investește în dezvoltarea forțelor armate cu o viteză uluitoare. Specialiștii indică faptul că azi, China, investește în dezvoltarea Armatei la același nivel pe care SUA o făceau în preajma celui de-al Doilea Război Mondial.
Numărul de 100 de bombardiere B-21 nu este însă bătut în cuie. Producător arată că pe măsură ce războiul viitorului se configurează este posibilă o abordare diferită și înzestrarea cu un număr mai mare de bombardiere.
Un B-21 Raider efectuează teste de zbor, care includ teste la sol, rulare pe pistă și operațiuni de zbor, la Baza Edwards a Forțelor Aeriene SUA. Sursa foto: U.S. Air Force.
B-21 poate avea trei compartimente pentru arme: îmbinările arată contururile clare ale ușilor pentru compartimentul central principal, precum și ușile de acces la motor. Între ele, un alt set de uși subțiri reprezintă foarte probabil ușile suplimentare de lansare a armelor.
B-21 trebuie să aibă capacitatea de a transporta cel puțin trei arme specifice: bomba gravitațională nucleară B61-12, arma convențională de atac stand-in (SiAW) și racheta AGM-181 LRSO (Long-Range Stand-Off). Golfurile misterioase pot fi destinate să transporte SiAW, care sunt menite să distrugă sistemele de apărare antiaeriană inamice. Ușile de compartiment mai mici și mai subțiri sunt probabil capabile să se deschidă și să se închidă mai rapid, sporind calitatea ascunderii (stealth-ul) atunci când aeronava se apropie de radarul de sol al inamicului.
Se așteaptă ca faza LRIP a B-21 să includă cinci loturi și să se desfășoare aproximativ până la sfârșitul deceniului.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News