"Timpul e decisiv". Germania vrea să accelereze achizițiile în domeniul apărării
Preşedintele Donald Trump le-a cerut aliaţilor europeni din NATO să cheltuiască mult mai mult pentru apărarea continentului lor, iar Germania pare să fi înțeles asta.
Ministerul german al Apărării ezită să trimită rachete de croazieră Taurus KEPD 350 în Ucraina. Sursa Foto: Militaryleak.
Guvernul german a aprobat miercuri un proiect de lege care vizează accelerarea achiziţiilor în domeniul apărării şi a construcţiei de facilităţi militare, în cadrul unui efort amplu de a-şi consolida propria apărare şi pe cea a aliaţilor, în răspuns la creşterea asertivităţii Rusiei, relatează Reuters.
"Acum ne putem concentra cu adevărat pe ceea ce contează în interesul capacităţii şi echipamentelor de apărare ale Bundeswehr-ului (forţele armate germane)", a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius.
Proiectul de lege, care susţine eforturile Germaniei de a îndeplini obiectivele majorate de cheltuieli pentru apărare cerute de NATO, extinde şi definiţia necesităţilor militare, incluzând articole legate de sectorul civil cum ar fi proviziile medicale şi materialele de construcţie.
"Cu acest proiect de lege, eliminăm multe dintre constrângerile care ne-au împiedicat să ne mişcăm şi mai repede", a declarat ministrul german al apărării, după şedinţa de cabinet.
Ce se modifică
Conform legislaţiei propuse, cerinţele obligatorii la licitaţiile pentru contracte de apărare vor fi relaxate sau eliminate complet în cazuri deosebit de urgente. Contractele mari nu vor mai trebui împărţite în loturi mai mici.
De asemenea, pragul pentru lansarea unei proceduri formale de achiziţii va creşte, în general, la 50.000 de euro (58.685 USD) de la mai puţin de 15.000 de euro, a menţionat ministrul economiei, Katherina Reiche.
Pentru proiectele de construcţii, pragul va creşte la 1 milion de euro şi la 443.000 de euro pentru alte bunuri şi servicii, a adăugat ea într-o conferinţă de presă alături de Pistorius.
Standardele de mediu vor fi, de asemenea, relaxate - de exemplu, în ce priveşte construcţia de cazărmi militare , în timp ce aeroporturile militare vor beneficia de o atenţie şi o protecţie speciale.
"Timpul este factorul decisiv", se subliniază în textul proiectului de lege, care invocă ameninţarea reprezentată de Rusia, în urma invaziei sale în Ucraina din 2022.
Noile prevederi ar urma iniţial să rămână în vigoare timp de 10 ani.
Mai devreme în acest an, Bundestag-ul a relaxat, la propunerea noii coaliţii conduse de cancelarul Friedrich Merz, limitele consacrate constituţional ale îndatorării pentru a permite cheltuieli sporite cu apărarea, ceea ce a permis Berlinului să majoreze cheltuielile pentru apărare la 3,5% din PIB până în 2029 - o creştere importantă faţă de cota NATO de 2% pe care a atins-o în 2024, pentru prima dată în trei decenii, aminteşte Reuters.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News