Cluburile de lupte, grupurile de motociclişti şi taberele paramilitare sunt doar trei dintre pârghiile pe care le foloseşte Rusia pentru a ademeni şi influenţa tinerii din Europa.
scris de
S.I. Catalin
Jurnaliştii de la revista americană "The Atlantic" scriu că, în ultimii ani, tot mai multe ţări de pe bătrânul continent au descoperit că serviciile secrete ruseşti atrag oameni furioşi pe sistem pentru a crea haos şi a submina democraţiile occidentale din interior, potrivit publika.md.
Un exemplu este celebrul club de motociclişti "Lupii Nopții" sau "Îngerii lui Putin"
Membrii acestui grup au fost recent într-un turneu european şi au făcut un popas la o bază militară din Slovacia, stat membru UE şi NATO. Ulterior, ei au anunţat că vor deschide un punct permanent în acea ţară.
Liderul grupului "Lupii Nopții" este Alexander Zaldostano, aşa numitul "Chirurgul", care în urmă cu cinci ani a primit Ordinul de Onoare de la Vladimir Putin. El are aproximativ şapte mii de adepţi din ţări precum Germania, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Letonia, Cehia, România, Serbia, şi chiar Australia şi Filipine.
Cluburile de lupte sunt un alt exemplu al modului prin care tinerii sunt influențați de serviciile secrete de la Moscova. Veterani ruşi din serviciile speciale au deschis săli de arte marţiale în multe ţări din lume, inclusiv în Statele Unite.
Acolo, tinerii sunt învăţaţi un stil de luptă care are mai puţine reguli decât judo sau karate şi este conceput pentru a provoca dureri maxime şi lovituri letale asupra adversarului. Tinerii din astfel de cluburi, neo-naziştii, huliganii, dar şi extremiştii, cel mai adesea, sunt manipulați pentru a submina instituţiile democratice occidentale.
O altă metodă prin care Kremlinul încerca să influențeze tinerii europeni este tabăra paramilitară organizată în Serbia. Aceasta a fost închisă, dar până nu demult, acolo, copii de la 12 ani şi tineri până la vârsta de 23 de ani erau învăţaţi cum să folosească arme şi cuţite.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) i-a reținut pe președintele și pe șeful Departamentului de Activități Economice Externe al companiei Motor Sich Joint Stock Company - unul dintre cei mai mari producători de motoare de avioane și elicoptere din lume. Aceștia sunt suspectați că au desfăşurat activităţi care au ajutat statul agresor - Federaţia Rusă - să intre în posesia mai multor componente produse de compania ucraineană Motor Sich.
După ce Turcia a semnat cu guvernul de la Tripoli un acord în domeniul gazelor și petrolului, șeful serviciilor secrete egiptene s-a întâlnit la Benghazi cu comandantul forțelor din estul Libiei. Miercuri, a avut loc o întâlnire între șeful serviciului egiptean de informații, generalul-maior Abbas Kamel, și comandantul forțelor din estul Libiei, Khalifa Haftar, în orașul Benghazi, în estul țării.
Ministrul german de interne, Nancy Faeser, intenționează să îl demită pe șeful agenției federale responsabile cu securitatea cibernetică din Germania, Arne Schönbohm, deoarece există bănuieli că acesta a intrat în contact cu persoane care au legătură cu serviciile ruse de informaţii.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a capturat un grup sabotori care făceau pare din aşa-zisa companie militară privată (PMC) Wagner Group. Potrivit ofiţerilor ucraineni de informaţii ai SBU, persoanele capturate au torturat mai mulţi cetăţeni ucraineni din regiunea Harkov.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) l-a inclus pe fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei, pe lista persoanelor date în urmărire pentru incitare la încălcarea integrităţii teritoriale a Ucrainei, relatează DPA şi Interfax-Ukraina.
Costin Georgescu, fost director SRI în perioada 1997-2000, a declarat că serviciile ruse de informații „sunt peste tot și încearcă orice să obțină informații” în folosul Federației Ruse în România.
Descindere a polițiștilor de la Combaterea Crimei Organizate și a jandarmilor de la trupele speciale de intervenție, luni dimineață, la sediul NIS Petrol din Timișoara, companie sârbă controlată de grupul rusesc Gazprom Neft, dar și la alte adrese.
Site-ul "Zaman Israel" a dezvăluit existența unui acord încheiat de grupul israelian din industria de apărare "Avnon" cu guvernul ungar, pentru a vinde un sistem avansat destinat monitorizării postărilor și discuțiilor din rețelele sociale.
Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a anunţat azi, 27 septembrie 2022, că a reţinut în Odesa un agent rus care culegea informaţii din teritoriu, utile pentru efectuarea unor viitoare atacuri cu drone kamikaze asupra poziţiilor armatei ucrainene.
Serviciul rus de securitate internă FSB a anunţat luni arestarea consulului general japonez din oraşul Vladivostok sub acuzaţia de spionaj, care a fost declarat "persona non grata", au anunţat agenţiile de presă ruseşti, preluate de Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.
Rusia are o întreagă rețea de agenți pe teritoriul ucrainean, a precizat Fiodor Venislavski, reprezentantul Administrației Prezidențiale ucrainene în Parlamentul de la Kiev. Serviciile ruse de informaţii au o rețea de agenți în Ucraina - acest lucru este valabil și pentru sectorul apărării, a ţinut să precizeze Venislavski.
Șeful Mossad, David Barnea a declarat că serviciile de informații israeliene au dejucat recent zeci de atacuri teroriste iraniene în străinătate, în cadrul conferinței anuale a Institutului pentru politici antiteroriste de la Universitatea Reichman din Herzliya.
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, că a fost finalizată şi va fi promovată săptămâna viitoare legea care interzice folosirea unui antivirus rusesc în instituţiile publice româneşti.
O femeie agentă a serviciilor secrete ruse a reuşit să se infiltreze în baza NATO de la Napoli, unde a spionat ani la rând, scriu în ediţiile de vineri mai multe publicaţii preluate de agenţia EFE, printre care La Repubblica şi Der Spiegel, potrivit Agerpres. Totul a ieșit la iveală în urma unei investigaţii jurnalistice care a durat aproape un an.
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat că a arestat în oraşul Kursk, situat aproape de graniţa cu Ucraina, un presupus spion al acestei ţări, care ar fi furnizat informaţii serviciilor de informaţii ucrainene, relatează joi agenţia TASS, citată de EFE, potrivit Agerpres.
Serviciile ruse de informaţii ar fi spionat instruirea soldaţilor ucraineni în folosirea de noi armamente la baze militare, dintre care una americană, situate în Germania, relatează vineri săptămânalul german Der Spiegel, citat de AFP.
Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a negat luni încă o dată orice implicare a Ucrainei în uciderea fiicei ideologului Kremlinului, Aleksandr Dughin, după ce mai devreme în aceeaşi zi Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat că asasinatul asupra Dariei Dughina a fost executat de o agentă a serviciilor de informaţii ucrainene, consemnează CNN.
La solicitarea Parchetului Național din Varşovia, ofițerii Agenției de Securitate Internă (ABW) - principalul serviciu de informaţii al Poloniei, au emis mandat de arestare pe numele unei persoane care colabora cu sponajul rusesc. Procurorul de caz l-a acuzat pe Jaroslaw A că a acționat în beneficiul serviciilor ruse informații, a declarat Stanislaw Zarin, purtător de cuvânt în cadrul Departamentul Securității Naționale al Cancelariei Primului-Ministru.
Poliţia federală americană (FBI) a confiscat documente "top secret" în urma percheziţiei la fostul preşedinte Donald Trump, ceea ce ar putea reprezenta o posibilă încălcare a legii privind spionajul, potrivit unor documente judiciare publicate vineri, relatează Agerpres, care citează AFP. Presa internațională scrie totodată că de la proprietatea fostului președinte american au fost confiscate documente secrete şi privindu-l pe "preşedintele Franţei".
Agenţii federali americani care au percheziţionat săptămâna aceasta locuinţa fostului preşedinte Donald Trump din Florida căutau documente legate de arme nucleare, potrivit Agerpres, care citează Washington Post și Reuters.
Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a descoperit o "cârtiță" chiar la vârful departamentului său din Harkov, care lucra pentru serviciile speciale ruse, a precizat purtătorul de cuvânt al SBU, Artem Dekhtiarenko
Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a anunţat luni că a reţinut doi asasini, recrutaţi de serviciile ruse de informaţii, care plănuiau o serie de asasinate, fiind vizaţi inclusiv ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, şi şeful Direcţiei Principale de Informaţii Militare (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, Kirill Budanov.
Un important expert rus în domeniul hipersonicii a fost arestat de autorităţile ruse sub suspiciunea de trădare, relatează vineri agenţia TASS, citată de Reuters și Agerpres.
S-a stins din viață Vadim Bakatin, ultimul șef al KGB. De numele său se leagă un moment încă extrem de controversat, când în 1991 acesta a predat americanilor scehma de spionaj prin care sovieticii interceptau telefoanele americanilor în sediul noii ambasade a SUA de la Moscova.
Preşedintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, a acuzat Rusia de amestec în probleme de politică internă din Macedonia de Nord, afirmând că Moscova finanţează anumiţi subiecţi politici.
Autorităţile iraniene au anunţat că au destructurat o reţea "teroristă" legată de serviciul de informaţii externe al Israelului, Mossad, care plănuia atacuri vizând "situri sensibile" din Iran, a anunţat sâmbătă agenţia oficială de presa Irna, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Un fost informatician al CIA a fost condamnat miercuri la New York pentru că a transmis, în 2017, către site-ul Wikileaks instrumente de spionaj cibernetic aparţinând agenţiei americane de informaţii, o scurgere masivă denunţată cu fermitate de autorităţi, relatează Agerpres, care citează AFP.
Tribunalul Khimki din Regiunea Moscova a condamnat doi cetățeni chinezi la închisoare sub acuzația de contrabandă cu piese de schimb pentru avionul de luptă Su-27, după cum relatează presa rusă de stat. Incidentul subliniază nivelul uriaș la care spionajul industrial chinez a ajuns nu doar în Occident, cât și extinderea sa spre Est.
Generalul ucrainean Serhii Holubtsov, Şeful Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, a declarat pentru The Times că piloților ucraineni, care s-au aflat în această perioadă în SUA unde l-au fost evaluate abilităţile, ar fi pregătiți să piloteze avioane F-16 după mai puțin de șase luni de pregătire. Generalul Serhii Holubtsov face această precizare făcând trimitere la o evaluare pe care deja americanii ar fi făcută piloţilor ucraineni. De asemenea, trebuie să precizăm că cele șase luni de pregătire la care generalul ucrainean face referire că ar fi suficiente pentru piloţii ucraineni să piloteze F-16 reprezintă cu siguranţă perioada pentru pregătirea de bază şi nu pentru o pregătire în condiţii de luptă.
Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit luni asupra unui plan de 2 miliarde de euro pentru a-și ataca stocurile și pentru a cumpăra în comun obuze de artilerie extrem de necesare pentru Ucraina.
Potrivit informațiilor publicate pe rețeaua de socializare rusă VK la 10 martie 2023, citând rapoarte ale presei pakistaneze, Pakistanul intenționează să transfere 44 de tancuri de luptă principale T-80UD în Ucraina în schimbul asistenței financiare din partea țărilor occidentale. Trimiterea celor 44 de tancuri menționate mai sus în Ucraina ar însemna întoarcerea lor acasă, deoarece acestea au fost vândute anterior Pakistanului în baza unui contract încheiat cu industria ucraineană de apărare.
Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat luni că "lumea (nu ar trebui) să se lase păcălită" de propunerile Beijingului privind soluţionarea conflictului din Ucraina, în contextul în care preşedintele chinez Xi Jinping se află în vizită la Moscova, relatează AFP.
Bombardierele strategice americane de tip B-52H staționate în Europa continuă să îndeplinească misiuni specifice în proximitatea frontierelor rusești din zona Mării Baltice. Astfel, pe 20.03.2023, în timp ce la Moscova aveau loc discuții între președinții Federației Ruse și Chinei, Vladimir Putin și Xi Jinping, un bombardier american s-a apropiat la o distanță de aproximativ 60 de kilometri de frontiera dintre Estonia și Rusia.
Norvegia a anunţat luni că a livrat Ucrainei opt tancuri Leopard 2 pe care i le-a promis, o contribuţie care, alături de cea a altor aliaţi, va fi "hotărâtoare" pentru următoarea contraofensivă ucraineană, informează AFP. "Cele opt Leo (Leopard) 2 sunt toate în Ucraina", a declarat o purtătoare de cuvânt a armatei norvegiene, Stine Barclay Gaafland, într-un răspuns pentru AFP.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a anunțat că, pe 20.03.2023, echipajele submarinelor Kolpino și Stary Oskol au executat lansări practice de torpile din imersiune, în cadrul unui exercițiu.
În luna august a anului trecut au apărut primele informaţii că Macedonia de Nord a oferit Ucrainei mai multe avioane de atac Su-25 Grachs. Acestea sunt aceleași avioane de luptă pe care Skopje le-a achiziționat de la Kiev în 2001. Este vorba despre patru Su-25 Grachs care au fost în dotarea Forţelor Aeriene din Macedonia de Nord.
Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a anunțat luni un nou plan de dezvoltare a regiunii Asia-Pacific, promițând investiții de miliarde de dolari pentru a ajuta economiile din regiune în toate domeniile, de la industrie la dezastru. prevenirea.
În contextul pregătirii unei noi contraofensive împotriva forțelor ruse, conducerea Ucrainei face o mutare oarecum surprinzătoare și la nivelul de vârf al Forțelor Armate. Fostul comandant al Trupelor de Desant ucrainene din perioada 2015 - 2019, general-locotenentul Mihailo Zabrodski este rechemat în serviciul activ pentru a fi numit în funcția de locțiitor al comandantului-șef al Forțelor Armate ucrainene Valery Zaluzhny.
Ucraina a livrat către Turcia motoarele pentru elicopterul greu de atac T929, cunoscut și sub numele de ATAK-II. Motoarele vor fi folosite pentru testarea primului prototip al elicopterului ATAK-II, relatează publicaţia turca SavunmaSanayiST.com.
Liderul Chinei, Xi Jinping, urmează să sosească luni la Moscova pentru un summit cu președintele Putin care va testa cât de departe este dispus să meargă Beijingul pentru a acționa ca un potențial mediator în războiul din Ucraina.
Ritmul și perspectivele actualelor operațiuni ofensive ale Rusiei indică faptul că întreaga ofensivă de primăvară a invadatorilor se apropie de punctul culminant, scriu analiștii de la ISW.
Liderii NATO vor prezenta în această primăvară planuri regionale de apărare actualizate și adaptate la conflictul din Ucraina, astfel încât Alianța să își poată menține aspirațiile de protejare a cetățenilor tuturor țărilor membre. Pentru a ajuta noul model să funcționeze este nevoie de o mai bună coordonare și de mai multă convingere, întrucât implicațiile fiecărui stat vor fi mai mari. oficialii susținând ideea unui necesar de până la 300.000 de militari pe flancul estic, pentru a împiedica Rusia să extindă războiul dincolo de Ucraina.
În cadrul unui interviu acordat publicației poloneze Rzeczpospolita, care a fost publicat în ediția din 19.03.2023, președintele Cehiei, Petr Pavel, a semnalat faptul că este posibil ca, în anul 2024, SUA și Europa să-și reducă sprijinul acordat Ucrainei.
Mass-media turcă a publicat o înregistrare video în care, potrivit acesteia, se poate observa un Su-27 al Forțelor Aeriene Ruse [VKS] care încearcă să doboare o dronă ucraineană Bayrakatar TB2. Videoclipul a fost publicat la cinci zile după ce două avioane Su-27 au doborât o dronă MQ-9 Reaper a Forțelor Aeriene americane în apele Mării Negre. Presa turcă susține că incidentul aviatic în care un Su-27 încearcă să doboare o dronă Bayrakatar TB2 s-a petrecut tot deasupra apelor Mării Negre.
B-52H ”Stratofortress” este un bombardier greu, cu rază lungă de acțiune, care poate îndeplini o mare varietate de misiuni. Aeronava poate zbura la viteze subsonice mari la altitudini de până la 50.000 de picioare (15.000 m).
Comanda totală de tancuri în Europa este deja de peste 1.800 de unități și sunt așteptate mai multe. SUA, Germania și Coreea de Sud se conturează ca principali furnizori, în timp ce Franța și Marea Britanie se pare că au pierdut startul pe acest segment de arme, considerat în declin acum câțiva ani.
Insula Șerpilor a fost anul trecut unul dintre locurile unde s-au purtat cele mai grele lupte între forţele armate ucrainene şi forţele ruse de ocupaţie. Insula Șerpilor a fost locul în care războiul ruso-ucrainean a fost cel mai aproape de frontierele României. Ucraina menține în prezent o prezență militară extrem de redusă pe insulă, care asigură doar misiuni de observare. Recent, Serviciul militar de informaţii (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a prezentat un material video despre bătălia pentru Insula Șerpilor și a oferit câteva noi informaţii care până acum erau confidenţiale.
Potrivit unei material video publicat de Ministerul rus al Apărării la 17 martie 2023, echipajele tancurilor rusești T-90M sunt supuse unui antrenament special pentru a invata care sunt punctele slabe ale tancurilor Leopard 2, Challenger 2 și M1A2 Abrams, pe care țările europene și Statele Unite le vor livra armatei ucrainene.
Dacă există o consecință pozitivă a recentelor cutremure din Turcia și Siria aceasta este cu siguranță activarea solidarității umane, determinantă pentru afișarea unei toleranțe mai ridicate în politica externă a unor state și un adevărat stimul al tendinței naturale spre reconciliere.
Compania Turkish Aerospace Industries [TAI] a publicat prima imagine cu noul avion de vânătoare fără pilot ANKA-3. Drona ANKA-3, dezvoltată integral de industria turcă de apărare, este de așteptat să efectueze primul său zbor în 2023.
În zilele următoare, în Coreea vor ajunge primele camioane Jelcz pe care vor fi instalate lansatoare de rachete Chunmoo. Atât coreenii, cât și angajații companiei poloneze Huta Stalowa Wol (HSW) vor lucra la integrarea sistemelor. Polonia nu este doar clientul nostru, ci și partenerul nostru în producția de componente de armament", spun reprezentanții companiei Hanwha Aerospace.
Incidentul înregistrat în urmă cu câteva zile în Marea Neagră, care s-a soldat cu prăbușirea unei dronei americane de tip MQ-9 Reaper, continuă să aibă o rezonanță largă în Occident. Astfel, presa britanică, dă vina pe Rusia pentru doborârea dronei și reamintește faptul că nu este pentru prima dată când acțiunile armatei ruse puteau provoca un conflict global.
O unitate a Forțelor pentru Operaţii Speciale din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), cunoscută în Ucraina sub numele de ''Lupii Albi'', a distrus, într-o singură noapte, zece tancuri rusești și un transportor blindat de trupe. Un material video cu momentul desfăşurării operaţiunii a fost postat de către biroul de presă al SBU pe pagina sa de Facebook sâmbătă, 18 martie.
Luni, 20 martie, în portul Constanța va avea loc ceremonia de deschidere a exercițiului multinațional „Sea Shield 2023”, care se va desfășura în condițiile închiderii de către Turcia a accesului navelor militare aparținând statelor neriverane Mării Negre și a recentului incident ruso-american soldat cu distrugerea dronei americane MQ-9 Reaper în spațiul aerian internațional din zona Mării Negre.
Turcia a cumpărat sisteme de rachete antiaeriene S-400 din Rusia în 2017 și ''a plătit'' pentru acestea cu excluderea de către SUA din programul avionului de luptă F-35. În același timp, ziarul turc Aydinlik a publicat recent următoarea informație interesantă: Rusia și Turcia ar trebui în prezent să ajungă la un acord privind furnizarea celui de-al doilea lot de sisteme S-400, iar contractul se află deja pe biroul ministrului turc al apărării, Hulusi Akar, dar acesta nu a semnat încă documentul.
Forţele ucrainene din afara oraşului disputat Bahmut din estul Ucrainei reuşesc să ţină unităţile ruse la distanţă, astfel că muniţii, alimente, echipamente şi medicamente pot fi livrate apărătorilor, a anunţat armata ucraineană sâmbătă, informează Agerpres, care citează Reuters.
Emiterea unui mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin este o decizie fără precedent, deoarece se adresează unui oficial al unui stat care este membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU.
La un an după ce oficialii Forțelor Aeriene ale SUA au declarat că au decis să reducă achiziţia de avioane F-15EX Eagle II de la 144 la 80, în cererea privind bugetul, recent publicată, pentru anul fiscal 2024 se solicita alocarea de fonduri pentru încă 24 de avioane de luptă F-15EX Eagle II nou-nouțe, ceea ce ridică numărul de avioane pe care se preconizează că le va cumpăra la 104.
Centrul de Cercetare pentru Arme și Echipamente Militare Moderne din cadrul Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a organizat un eveniment special, prezentând componentele unui T-90M Proryv, capturat de Forţele Armate Ucrainene. Tehnicienii ucraineni care lucrează în industria apărării au precizat că T-90M Proryv, cel mai modern tanc pe care armata rusă îl foloseşte acum pe frontul din Ucraina, este mai mult o versiune modernizată a lui T-72B.