Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tot ce trebuie să știi despre dezbaterea Trump vs. Kamala Harris, așteptată de întreaga planetă. Alegerile din SUA, pe înțelesul tuturor
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Cine spune că dezbaterile nu au capacitatea să influențeze votul final se înșală. Iar cel mai bun exemplu e dezbaterea dintre Donald Trump și Joe Biden, care după prestația dezastruoasă a președintelui în funcție a dus la schimbarea candidatului democrat cu Kamala Harris, actualul vicepreședinte. Dar de ce dezbaterea din această noapte va fi decisivă?
Kamala Harris și Donald Trump / Colaj capturi de ecran / Foto: Video Youtube PBS NewsHour / Kamala Harris
Kamala Harris și Donald Trump / Colaj capturi de ecran / Foto: Video Youtube PBS NewsHour / Kamala Harris

În principal pentru că va fi, cel mai probabil, singura dezbatere pe care cei doi o vor avea. 

După retragerea lui Joe Biden e clar că jocul s-a resetat. Kamala Harris a adus un suflu nou în tabăra democrată iar acest lucru se vede și în cifre. Orice observator, fie el și amator al politicii americane, știe că fără fonduri de campanie și donații nu poți câștiga alegerile. 

Kamala Harris a reușit să strângă doar în luna august 361 de milioane de dolari fonduri de campanie, de trei ori mai mult decât Donald Trump. Evident, pe fondul resetării jocului, Harris a crescut în sondaje. Dar luna de miere pentru candidatul democrat pare să se fi terminat, în prezent sondajele indică o revenire a lui Donald Trump, în multe state cei doi fiind umăr la umăr. Însă e greu de prezis câștigător chiar și de sondaje deoarece în SUA sistemul electoral se bazează pe electori, astfel încât nu votul popular contează - Trump a pierdut masiv votul popular și în 2016 împotriva lui Hillary Clinton - ci votul pe state; În funcție de importanță și mărime fiecare stat are un număr distinct de electori. Cine atinge 270 de electori din 538 devine noul președinte al SUA. Așadar, bătălia se va da în statele încă indecise.

Iată câteva informații esențiale pe care trebuie să le știi înainte de marea dezbatere din această noapte: 

 

I. Kamala Harris are un singur glonț și nu are voie să greșească. Kamala are încă o problemă de popularitate

 

2. Kamala Har... (kamala-harris-conventie_48628700.jpg)

Retragerea lui Joe Biden și intrarea Kamalei Harris în cursă a fost o mișcare disperată a Partidului Democrat, venită extrem de târziu. Kamala are o problemă de popularitate la nivel național în SUA, în timp ce Donald Tump, un adevărat one man show, nu mai are nevoie de nicio prezentare.

Conform unor sondaje publicate recent de New York Times/Siena College, dintre cei care vor merge la vot 28% au declarat că trebuie să afle mai multe lucruri despre Kamala Harris. În comparație doar 9% mai trebuie să afle lucruri despre Donald Trump.

Kamala Harris va avea șansa să se facă cunoscută la nivel național, dar orice greșeală o poate costa decisiv.

 

II. Va putea Trump să rămână calm?

 

3. -imagine fara descriere- (donald_trump_35998600.jpg)

Marea întrebare e ce versiune a lui Donald Trump vom vedea. În dezbaterea cu Joe Biden, în ciuda unor ironii specifice fostului președinte american, Donald Trump nu a sărit calul și a reușit să rămână calm, fără să recurgă la atacuri la persoană. E drept, prestația foarte slabă a lui Joe Biden a fost în favoarea sa, mingea îi era la fileu.

În comparație cu Kamala Harris, Trump are experiența dezbaterilor. În 2019 la dezbaterile interne din interiorul Partidului Democrat, pentru alegerea candidatului ce urma să-l întâlnească pe Trump, Kamala a clacat în dezbatere. E adevărat că s-a descurcat mult mai bine în dezbaterea cu Mike Pence, vicepreședintele lui Trump.

Trump va trebui să se axeze doar pe politicile promovate de Administrația Biden-Harris și să evite orice atac la persoană, la sex sau rasă. Orice derapaj va fi taxat de alegătorii independenți pentru care se dă de fapt bătălia.

 

III. Marea miză a dezbaterii: Swing states și tinerii

 

4. Kamala Har... (kamala-harris-democrati_77381100.jpg)

Miza adevărată a dezbaterii va fi impunerea în statele swing (adică statele care își schimbă preferința electorală de la un ciclu la altul sau și-o mențin la limită). State precum Texas (tradițional republicane) ori California (tradițional democrate) vor vota candidatul partidului indiferent de nume. Dar cine va câștiga statele swing va deveni următorul președinte al SUA. Aici bătăliile se dau la baionetă, la propriu, în contextul în care în trecut s-au câștigat aceste state cu diferențe infime de câteva zeci de mii sau sute de mii de voturi.

Michigan, Pennsylvania, și Wisconsin vor fi cu adevărat decisive. În aceste state swing Trump și Kamala se află umăr la umăr.

Arizona, Nevada, Carolina de Nord, Georgia, sunt considerate și ele state swing, deși în Georgia potrivit sondajelor Trump are un avans de 5 procente.

Așadar, bătălia în această seară se va da pentru statele mai sus menționate care vor decide soarta alegerilor.

Un alt bazin electoroal important sunt tinerii. Există azi un curent al acestora să voteze mai degrabă cu Kamala Harris, după o perioadă în care Joe Biden pierduse bazinul electoral format din tineri. Politicile ambigue și uneori la nivel declarativ agresive pro-avort ale lui Donald Trump contribuie și ele la acest curent.

 

IV. Puncte forte și puncte slabe ale celor doi candidați

 

5. -imagine fara descriere- (trump_propaganda_64880100.jpg)

E de așteptat ca Donald Trump să se axeze pe factorul economic, unde are un ascendent puternic față de Administrația Biden-Harris. Trump se va axa probabil pe gestionarea economiei americane de către actuala administrație și va încerca să arate că cea care a condus în ultimii ani a fost de fapt Kamala Harris. 

Un alt aspect pe care Trump se va axa vor fi politicile de stânga ale Kamalei Harris, pe care Trump le numește „comuniste”, și lipsa ei de consecvență în politicile interne, inclusiv medicale.

Anularea unor datorii pentru americani, subvenții pentru un fel de program „Prima Casă” sau plafonarea prețurilor la produse, politici susținute de Kamala Harris amintesc mai degrabă de state aflate în curs de dezvoltare, iar Donald Trump în mod sigur va folosi acest lucru în favoarea sa. 

Pe lângă situația dificilă a economiei americane, migrația ilegală va fi și ea cu siguranță un alt subiect principal pe agenda lui Trump.

Kamala Harris se va axa pe trecutul penal al președintelui american, fiind primul președinte din istoria SUA condamnat definitiv, mai ales în contextul antitezei în care ea e la origine procuror.

Un alt subiect extrem de sensibil pe care Harris îl va aborda este legea Roe v. Wade care protejează la nivel federal dreptul femeilor la avort. Legea protejează acest drept până în momentul în care fetusul poate supraviețui în afara uterului mamei. Înainte de Roe v. Wade fiecare stat în parte gestiona chestiunea avorturilor. 

Dar Trump a susținut abrogarea Roe v. Wade, deși în momentul actual e mai moderat. În 2022 el s-a lăudat de mai multe ori că a numit trei dintre cei șase judecători ai Curții Supreme care au votat, în 2022, anularea Roe v. Wade, eliminând astfel protecțiile federale în privința avortului. Multe state republican moderate au fost atunci extrem de iritate de decizia Curții Supreme.

În mod cert ambii candidați vor încerca să facă din alegerile din 5 noiembrie un referendum împotriva celuilalt.

 

V. Politica externa: China, Ucraina și mai ales Gaza

 

6. Operațiune... (israel-gaza-idf-hamas_82215200.jpg)

Nu e de așteptat ca politica externă să joace un rol primordial în dezbatere, dar ea va fi o componentă a celor 90 de minute de confruntare. 

Dacă în ceea ce privește contracararea Chinei există un consens între democrați bipartizan, fiind mai degrabă o diferență de nuanță în modul de abordare a expansiunii chineze, Ucraina și mai ales Gaza vor fi subiecte ce vor conta electoral.

Trump a declarat de mai multe ori că dacă ar fi fost președinte Putin nu ar fi atacat Ucraina și ne așteptăm să o facă din nou. Probabil va fi chestionat despre modalitatea în care „va opri în 24 de ore războiul din Ucraina” dacă va reveni la Casa Albă și declarațiile sale controversate despre NATO.

Însă dacă asupra războiului din Gaza declanșat după atacul terorist comis de Hamas în 7 octombrie împotriva Israelului, Trump se poziționează ferm pentru o susținere necondiționată a Israelului, situația e mai dificilă pentru Harris.

Administrația Biden-Harris și-a manifestat și ea susținerea totală pentru dreptul Israelului de a se apăra, dar are de înfruntat un bazin electoral propriu de stânga care susține și cauza palestiniană și care e format și din populație musulmană. În Pennsylvania spre exemplu, un swing state, există o comunitate mare de musulmani. 

Potrivit datelor statistice, 90% din cei care votează republicanii susțin Israelul, în timp ce procentul în tabăra democraților e undeva la 60%.

Așadar, întrebarea asupra acestui conflictului din Orientul Mijlociul va fi cum se va poziționa Kamala Harris în războiul din Gaza. Aici Harris care va trebui să găsească din nou un echilibru.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
De ce e aproape imposibil pentru avioanele F-16 ale Poloniei să doboare rachete rusești. O chichiță legală, în timp ce rușii ne testează aproape zilnic
Ce ne poate învăța conflictul din Ucraina despre viitorul războiului? Trupele britanice se pregătesc deja pentru utilizarea dronelor de tip FPV
Rușii extind nomenclatorul munițiilor folosite în Ucraina (Video): Grom-E1, o combinație între bombă și rachetă de aviație, a fost utilizată pentru bombardarea regiunii Harkov
Polonia spune că este „de datoria” sa să doboare rachetele rusești care trec prin spaţiul aerian al Ucrainei şi îi ameninţă teritoriul
Rusia mai inventează o linie roșie: Kremlinul spune că lucrează la o nouă doctrină nucleară, ca urmare a acțiunilor Occidentului în Ucraina
Ce urmărește Egiptul prin creșterea prezenței militare în Somalia
Succesul din Kursk nu e întâmplător, Sîrskîi a folosit cu totul alte tactici decât Rusia. I-a șocat nu doar pe ruși, ci și pe ofițerii săi
Câteva state se îndreaptă spre o decizie cu rezultat necunoscut. Dar e oare înțeleaptă renunțarea la elicoptere de atac și înlocuirea lor cu drone?
Atac devastator asupra unui alt depozit de petrol rusesc din regiunea Rostov (Foto/Video): Instalația face parte din complexul militar-industrial rus
Marile dezinformări despre Patriot românesc, pe înțelesul tuturor: „Dacă sună goarna sistemele sunt nefuncționale iar România a plătit deja toate cele 7 Patriot”
Imaginarea viitorului NATO după războiul Rusia-Ucraina: Nu ne mai putem rezuma la cine poate aduna cei mai mulți oameni sau furniza cele mai bune avioane
Rusia susține că Ucraina încearcă să pătrundă în regiunea Belgorod: Situația de la graniță este „dificilă, dar sub control”
Roiurile de drone au jucat un rol-cheie în incursiunea ucraineană din regiunea Kursk
ATACMS „liber” în Rusia? Ucraina va prezenta SUA o listă cu ținte rusești pe care dorește să le lovească în Rusia cu rachete americane
Sprijinul militar al SUA către Israel este de-a dreptul impresionant: 50.000 de tone de echipament militar american au fost livrat cu 500 de avioane cargo
O înregistrare video a Forțelor Aeriene Ucrainene ar fi dezvăluit din greşeală poziţia unui avion de vânătoare F-16 (Foto/Video)
Linia de front Guam: SUA continuă descurajarea strategică a Chinei prin dezvoltarea unei arhitecturi elaborate de apărare antiaeriană
Împreună cu F-16, Ucraina ar putea primi rachete de croazieră JASSM: Cu ce provocări se vor confrunta ucrainenii în momentul utilizării?
De ce sprijinul cu informații din partea SUA/NATO este vital în reușita atacurilor ucrainene cu drone pe teritoriul rus
Ucraina amenință ca poate intensifica atacurile asupra Moscovei și Sankt Petersburgului pentru a forța Rusia să negocieze: Inamicul nostru va ști ce înseamnă represaliile
Suedia ia în considerare trimiterea de consultanți militari în Ucraina: Una dintre sarcini, modul în care echipamentele militare s-au comportat în luptă
NATO apreciază puterea și capacitățile militare ale Finlandei: 83% dintre finlandezi sunt pregătiți să își apere țara
Turcia nu intenționează să-și înceteze prezența militară în Irak și anunță întărirea cooperării bilaterale în domeniul intelligence
Act de sabotaj la una dintre cele mai importante baze aeriene din Norvegia: Aici sunt desfăşurate avioane de luptă stealth F-35A
Unii oficiali americani susțin că Washingtonul restricționează Ucraina să lovească Rusia în speranța unei eventuale restabiliri a relațiilor cu Moscova
„Contraofensiva” de la Kursk zguduie principalul pilon al puterii lui Putin. Generalul Ben Hodges: Ruşii au fost incompetenți, lenți și confuzi
Ucraina: 33 de ani de independență şi 10 ani petrecuți luptând pentru a se apăra de agresiunea rusă
Militari ai Forţelor Armata Ucrainene. Sursa foto: Glavcom.ua.
EXCLUSIV
Pentagonul are întrebări cu privire la operația Kursk. Se încadrează sau nu în „obiectivele strategice ale câmpului de luptă”?
Din nou, dronele rusești de recunoaștere zboară liber deasupra Germaniei, inspectând centrale nucleare. Ce spune asta despre capacitățile de apărare aeriană ale armatei germane?
Sub nasul României: Cum construiește la Kogălniceanu o companie controlată de Rusia, într-o bază cu trupe SUA. Și ce se mai aude de sistemul Patriot „donat” Ucrainei?

Ştiri Recomandate

Aviația americană începe construcția forței care va descuraja sau va învinge China
Este divizat sau nu NATO în ceea ce priveşte susţinerea Ucrainei? „Este ceva personal” - De ce Germania refuză în continuare să ofere Ucrainei rachete Taurus
Lupta pentru Mariupol continuă: Ucraina distruge depozite de muniție rusești aflate în apropierea orașului ocupat
Rusia presează în „operațiunea Su-75”, răspunsul rus la F-35. Presiune pe un gigant asiatic căruia i s-a promis linia de producția și un preț scăzut
Revin brigăzile de geniu. Primul semn că Franța se pregătește de un război de mare intensitate
Controversatul documentar „Rușii în război”, considerat o formă subtilă a propagandei ruse, va fi prezentat la Festivalul Internațional de Film de la Toronto
Pentru prima oară România va deține postul de vicepreședinte al Comisiei Europene prin Roxana Mînzatu. Aceasta e și noul Comisar pe educație, muncă și demografie
Obuzierele K9 ale României, la Petrești pe urmele camioanelor Iveco? O posibilă variantă pentru offset în programul K9 Tunetul
Ireal: În derivă totală, soldații rușii sunt pe același palier cu ISIS. Au executat cu o sabie un prizonier ucrainean de război neînarmat
Marea Britanie caută sprijin european pentru a da curs solicitării Ucrainei de a utiliza rachete cu rază lungă de acțiune: Ce baze ale armatei ruse au ucrainenii în vizor?
U.S. Air Force anunță care sunt bazele de desfăşurare pentru B-21 Raider: Acest bombardier stealth este destinat să joace un rol-cheie în strategia de descurajare a Statelor Unite
Ucraina va primi un alt lot de avioane daneze F-16 în acest an: Kievul caută în continuare piloți în retragere din țările NATO pentru a pilota aceste aeronave
Ambasada Israelului în România organizează azi forumul de securitate cibernetică
Suedia va conduce forțele NATO din Finlanda. Armata națională se poate concentra pe apărarea sudului graniței cu Rusia
Luptătorii yemeniți din gruparea Al Houthi au ajuns pe Înălțimile Golan din Siria pentru a ataca Israelul
Compania Lockheed Martin dezvoltă racheta JASSM-XR cu o rază de acțiune semnificativ mai mare, de până la 1600 km
Nave de luptă din Rusia și China au desfășurat exerciții comune cu trageri de artilerie și lansări de rachete în Marea Japoniei
Cât de mare e ajutorul pentru Ucraina? Adevărul e că Ucraina nu poate echipa nici 4 din cele 14 brigăzi. E penurie de blindate, mașini de luptă, obuze
Pentru a evita un nou val de mobilizare, Vladimir Putin a crescut din pix efectivele armatei cu încă 180.000 de militari
Forțele ucrainene continuă să respingă asalturile rusești în direcția Pokrovsk (Foto/Video): O mare coloană de blindate a fost complet distrusă
Olanda nu a găsit nici măcar o țară care să se alăture formării unui sistem Patriot „pe componente” pentru Ucraina. Vor livra singuri un radar și 3 lansatoare
Armata poloneză a fost chemată pentru a sprijini eforturile împotriva inundațiilor
Ce presupune contractul de F-35 pentru România, pe lângă avioane. România ar putea deveni cel mai mare operator de F-35 din Europa de Est
Rusia nu aduce în regiunea Kursk suficiente forțe pentru o contraofensivă decisivă. Prioritatea rămâne Donbasul
Foto: Iron Dome /  ministerul israelian al apărării
EXCLUSIV
O rachetă balistică surprinde apărarea antiaeriană israeliană: Incidentul este unul deosebit de grav, deoarece rebelii Houthi nu ar trebui să dețină o astfel de armă
Rusia a stabilit anul în care să obțină victoria în Ucraina. În caz contrar prelungirea războiului ar putea aduce probleme
Wagner are încă o putere enormă în Africa, dar ar putea avea o concurență acerbă din parte unui nou jucător
Fostul președinte Donald Trump a devenit din nou ținta unei tentative de asasinat
Vom susține Ucraina până la capăt a devenit mai mult o metaforă: Germania nu va permite efectuarea de atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra Rusiei, chiar dacă alte țări decid diferit
Militarii români afectați de expunerea la uraniu sărăcit în teatrele de operații sunt uitați de MApN și neprotejați de stat
Rusia continuă contraofensiva în regiunea Kursk cu preţul unor pierderi majore (Foto/Video): O unitate ucraineană de asalt respinge înaintarea forțelor aeropurtate ruse
De la Iron Dome la Iron Beam: Compania Rafael confirmă implementarea sistemului de arme laser de către Forțelor de Apărare Israeliene (IDF)
pixel