Canalul de televiziune britanic Sky News a confirmat, pe 15.08.2024, citând surse proprii, că Forțele Armate ale Ucrainei au întrebuințat în timpul atacului asupra regiunii Kursk tancuri Challenger 2 furnizate de Marea Britanie.
În zona de responsabilitate a Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a început executarea exercițiului de comandament și stat major la nivel strategic Caucaz-2020. Pe parcursul acestuia, grupările de trupe (forțe) vor desfășura operații comune de izolare a raioanelor de acțiune ale formațiunilor înarmate ilegale aparținând organizațiilor teroriste internaționale, de blocare și de distrugere a acestora. De asemenea, vor fi desfășurate activități practice de blocare a canalelor aeriene și maritime de aprovizonare a formațiunilor ilegale.
Exercițiul a început cu alertarea personalului din structurile participante la activități. Ulterior, militarii au desfășurat acțiuni de pregătire a armamentelor și tehnicii militare pentru redislocare și întrebuințare în luptă, precum și de încărcare a rezervelor de mijloace materiale.
Militarii au efectuat marșuri combinate în raioanele de concentrare, pentru primirea misiunilor de luptă.
Pe timpul deplasării, au fost respinse atacurile grupurilor de cercetare-diversiune ale adversarului și au fost depășite porțiuni de teren contaminat.
Forțele Terestre
În poligonul Prudboy, a început desfășurarea de misiuni comune ale militarilor aparținând marilor unități dislocate în Regiunea Volgograd ale Armatei 8 arme întrunite și Trupelor de Desant Aerian.
La activități participă mașini de luptă ale infanteriei BMP-2 și BMP-3, tancuri T-90A, instalații de artilerie autopropulsate 2S19, precum și elicoptere Mi-8AMTS.
Timp de o săptămână, vor fi desfășurate activități în cooperare pentru respingerea atacurilor adversarului convențional.
În etapa inițială a exercițiului, subunități de apărare antiaeriană ale Regiunii Militare Sud și Trupelor de Desant Aerian au îndeplinit misiuni de luptă, în condițiile întrebuințării de către adversarul convențional a armamentului nuclear.
Echipajele complexelor de rachete și artilerie antiaeriană Tunguska-M1, complexelor de rachete antiaeriene Strela-10 și lansatoarelor portabile Verba au respins atacurile individuale și grupate ale țintelor aeriene.
Militarii au îndeplinit peste 80 de misiuni diferite de descoperire, escortare și distrugere a peste 48 de ținte aeriene de mare viteză și aflate la joasă altitudine.
În poligonul Ashuluk (Regiunea Astrakhan), mari unități aparținând Armatei 49 arme întrunite, în cooperare cu forțe ale Aviației de Asalt și Aviației Forțelor Terestre, au început să exerseze tactici de ducere a luptei, în condiții de deșert.
Subunități de infanterie moto și tancuri vor desfășura manevre în defensivă, în zona de responsabilitate. La etapa cu trageri de luptă vor fi distruse ținte cu armamentele de pe tancurile T-72BM3 și transportoarelor blindate BTR-82A, precum și cu instalațiile de artilerie autopropulsate Msta-S.
În Armenia, în poligonul Alaghiaz, au început acțiunile tactice comune ale militarilor ruși și armeni. Gruparea de Forțe Întrunite este comandată de general maior Tirgan Parvanian.
Activitățile comune vor viza verificarea nivelului de pregătire a unităților din Regiunea Militară Sud pentru localizarea și rezolvarea conflictelor armate legate de combaterea terorismului, precum și creșterea interacțiunii dintre organele de comandă și conducere și unitățile armatelor celor două țări, în vederea îndeplinirii misiunilor de protejare a intereselor și asigurarea securității militare.
În total, la acestea participă peste 1.500 de militari și aproximativ 300 de unități de tehnică militară, inclusiv Aviația Operativ-Tactică, Aviația Forțelor Terestre și Aviația fără pilot din ambele state.
În Abhazia, militarii ruși și abhazi au trecut la executarea etapei comune planificate în cadrul exercițiului.
Peste 1.500 de militari au fost alertați și, împreună cu aproape 500 de unități de tehnică militară, au efectuat un marș de 150 de kilometri în poligoanele Tsabal și Nagvalou. De asemenea, a fost alertată și aviația din regiune, urmând ca la activitățile de pregătire pentru luptă să participe elicoptere Ka-52 Alligator, Mi-8 și Mi-8AMTȘ Terminator.
Timp de o săptămână, militarii ruși și abhazi vor distruge cu foc adversarul din zona montană și din cea a litoralului abhaz, cu sprijinul aerian al Aviației Forțelor Terestre.
În etapa finală a exercițiului, militarii vor executa trageri de luptă cu armamentele din dotarea tancurilor T-72B3 și transportoarelor blindate BTR-82AM asupra a peste 2.000 de ținte amplasate în raioanele montane ale crestei caucaziene.
În Osetia de Sud, subunități ale Bazei Militare a Armatei 58 arme întrunite, în comun cu subunități ale armatei sud-osetine, au fost alertate și s-au deplasat în poligonul Dzartsemi.
Pe timpul primei etape a exercițiului, un grup tactic de nivel batalion va desfășura activități de căutare în teren muntos împădurit, cu întrebuințarea dronelor, a stației de cercetare apropiată SVR-3 și a complexului de cercetare, conducere și comunicații Strelets.
La acțiunile tactice din cadrul exercițiului, în Osetia de Sud participă peste 1.500 de militari și aproximativ 300 de unități de tehnică militară, între care tancuri T-72, mașini de luptă ale infanteriei BMP-2, complexe de rachete și artilerie Tunguska, complexe de rachete antiaeriene Strela, instalații de artilerie autopropulsate Akatsia, aruncătoare de mine Sani și aruncătoare de mine automate și manuale ARG-17 și RPG-7B.
Aviația de Vânătoare a intrat în serviciul de luptă pe aerodromuri operative din Crimeea și alte trei regiuni din sudul Federației Ruse.
Echipajele avioanelor de vânătoare de tip Su-27 și Su-30 vor îndeplini misiuni de apărare antiaeriană în Republica Crimeea, Regiunea Rostov și Ținuturile Krasnodar și Stavropol.
Piloții avioanelor de vânătoare vor îndeplini misiuni de interceptare a țintelor aeriene, de acoperire a atacurilor Aviației de Asalt și vor efectua atacuri aeriene asupra unor ținte terestre.
În vederea participării la exercițiu au fost redislocate pe aerodromuri operative aproximativ 60 de avioane de tip Il-76MD ale Aviației Militare de Transport. Acestea au parcurs distanțe de până la 2.000 de kilometri.
Avioanele au decolat de pe aerodromurile de dislocare permanentă din Regiunile Tver, Pskov, Orenburg, Ulyanovsk și Rostov.
În Regiunea Militară Sud, a fost constituit un sistem unic de conducere a forțelor de serviciu pentru apărarea antiaeriană.
Peste 10 divizioane de rachete antiaeriene dotate cu complexe de tip S-400, S-300 și Pantsir-S din compunerea diviziilor de apărare antiaeriană ale Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană au efectuat marșuri în noile raioane de poziție, au desfășurat tehnica militară și au intrat în serviciul de luptă.
Echipajele complexelor de rachete antiaeriene au trecut la îndeplinirea misiunilor de acoperire a raioanelor de concentrare a trupelor participante la exercițiu, în Caucazul de Nord, Transcaucazia, Regiunile Astrakhan, Volgograd și Rostov, precum și în Ținuturile Stavropol și Krasnodar.
Peste 20 de nave de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au ieșit pe mare, pentru îndeplinirea de misiuni în cadrul exercițiului. Între acestea se află nava amiral a FRMN, crucișătorul purtător de rachete Moscova, fregata Pytlivy, navele mari de desant Cezar Kunikov, Azov și Novocerkassk, navele mici purtătoare de rachete Vyshny Volochek și Orekhovo-Zuevo, nava purtătoare de rachete pe pernă de aer Samum și vedetele purtătoare de rachete Naberezhye Chelny, Ivnovets, Shuya și R-60.
În diverse etape ale exercițiului, navele de luptă, complexele de rachete de coastă și avioanele flotei vor executa lansări de rachete și trageri de artilerie. În același timp, vor desfășura atacuri cu rachete și bombe asupra unor ținte maritime, aeriene și de coastă.
O grupare navală de căutare și asalt a FRMN, formată din navele mici antisubmarin Muromets, Suzdalets, Kasimov și Yeisk, a îndeplinit misiuni de căutare și distrugere a unui submarin al adversarului, în mod combinat, executând lansări de mine și întrebuințând armamentul antisubmarin. De asemenea, au fost efectuate lansări de torpile, în scopul distrugerii submarinului.
Activitățile au făcut parte dintr-un exercițiu tactic cu dublă partidă, la care a participat și submarinul Kolpino. Echipajul acestuia a simulat efectuarea unor atacuri asupra grupării navale.
Căutarea submarinului a fost efectuată în cooperare cu două avioane antisubmarin Be-12 și două elicoptere Ka-27PL din compunerea Aviației navale a FRMN.
Subunitățile de infanterie marină ale FRMN dislocate pe teritoriul Ținutului Kransodar au fost alertate în cadrul exercițiului.
În etapa inițială a acestuia, infanteriștii marini au desfășurat activități de formare a coloanelor de tehnică militară și au efectuat un marș în raionul de îmbarcare pe navele mari de desant Cezar Kunikov, Azov și Novocerkassk.
Pe timpul etapei următoare a exercițiului, va fi efectuată debarcarea desantului maritim, în plutire, cu ieșirea ulterioară în poligonul de pregătire pentru luptă al FRMN din Peninsula Taman.
În zona Mării Caspice, la exercițiu participă peste 3.000 de militari, aproximativ 40 de nave de luptă și auxiliare, peste 400 de unități de tehnică blindată și auto, precum și 10 aparate de zbor.
În prima zi a exercițiului, în poligoanele maritime au ieșit peste 30 de nave de suprafață, în cadrul grupurilor tactice ale Flotilei ruse din Marea Caspică (FRMC). Între acestea se află fregata Daghestan, nava mică purtătoare de rachete Grad Svyiazhsk, navele mici purtătoare de artilerie Astrakhan, Volgodonsk și Makhacikhala, dragoare de bază și de radă, vedete antidiversiune Gracionok, vedete rapide Raptor, vedete de desant, precum și nave auxiliare.
Pe timpul exercițiului, grupările navale ale flotilei vor executa trageri de artilerie asupra unor ținte aeriene și de la suprafața apei. De asemenea, vor desfășura activități de cooperare cu subunitățile de coastă în timpul ducerii acțiunilor de luptă pe direcția maritimă și vor asigura apărarea căilor de comunicații maritime în zona economică exclusivă și în acvatoriul Mării Caspice.
Subunități aparținând Regimentului de Infanterie Marină al FRMC au fost alertate, au executat marșul în raionul de concentrare și se află în stare de pregătire pentru îndeplinirea de misiuni potrivit destinației. În poligoanele Turali și Adanak, subunitățile de infanterie marină vor îndeplini misiuni de pregătire și executare a operațiunilor de apărare antidesant a litoralului și de debarcare a desantului maritime tactic.
Din partea Trupelor de Desant Aerian, la exercițiu participă peste 3.500 de militari și aproximativ 1.000 de unități de tehnică militară și specială.
În timpul acestuia, în poligonul Kapustin Yar din Regiunea Astrakhan, vor fi desantați peste 1.000 de militari și peste 100 de unități de tehnică din 50 de avioane Il-76MD ale Aviației Militare de Transport.
Avioanele vor decola de pe aerodromurile Taganrog și Ulyanovsk, urmând să desanteze militarii în poligon, pe două suprafețe paralele de aterizare, de la altitudini cuprinse între 600 și 900 de metri.
În cadrul exercițiului, a fost format un sistem de cercetare pe mai multe niveluri.
Un grup aerian de drone Orlan-10, Takhion și Forpost va efectua cercetarea aeriană permanentă, pentru a identifica și a garanta distrugerea forțelor și mijloacelor adversarului convențional. Lucrând împreună cu complexul de cercetare, conducere și comunicații Strelets, dotat cu sistemul de navigație Glonass, dronele vor asigura, cu un nivel ridicat de eficiență, identificarea obiectivelor descoperite, calcularea coordonatelor acestora, indicarea țintelor și pregătirea datelor pentru întrebuințarea armamentelor.
Complexul Strelets permite interfațarea elementelor mobile de cercetare, dotate cu sistemul de identificare amic-inamic, cu toate mijloacele autohtone de cercetare, cu radiolocatoarele și instrumentele de ochire.
La nivel tactic, acționează complexul opto-electronic Ironia, introdus în dotarea marilor unități Spetsnaz ale Regiunii Militare Sud. Întrebuințarea acestuia face posibilă efectuarea cercetării vizuale, în mod continuu și în orice condiții meteorologice, precum și transmiterea coordonatelor către mijloacele de foc, pentru distrugerea armamentelor, tehnicii militare și obiectivelor adeversarului convențional.
Pe parcursul exercițiului, se va ține cont de lecțiile învățate în conflictele armate moderne, inclusiv în Republica Arabă Siriană. O atenție deosebită va fi acordată luptei împotriva rachetelor de croazieră și a dronelor, contracarării radioelectronice în toată adâncimea dispozitivului de luptă al adversarului și întrebuințării acoperirii verticale cu forțele desantului aerian tactic.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Canalul de televiziune britanic Sky News a confirmat, pe 15.08.2024, citând surse proprii, că Forțele Armate ale Ucrainei au întrebuințat în timpul atacului asupra regiunii Kursk tancuri Challenger 2 furnizate de Marea Britanie.
Uzina Mecanică București (UMB), într-o postare care anunțat Olimpiada Tanchiștilor care a avut loc recent la poligonul din Smârdan, a anunțat și faptul că cea mai nouă versiune a tancului TR-84 va intra recent în faza finală de omologare.
În noapte dinspre 6 spre 7 august 2024 forțele de apărare ale Ucrainei au declanșat o operațiune ambițioasă în adâncimea teritoriului rus, operațiune denumită de media internațională Kusrk 2.0.
Belarusul face presiuni militare asupra Ucrainei pe fondul ofensivei surpriză a trupelor ucrainene în regiunea Kursk. Președintele Belarusului a dat instrucțiuni de consolidare a grupării de trupe pe direcțiile tactice Gomel și Mozyr. Declarații de presă pe acest subiect au fost făcute, în după-amiaza de 10 august, de ministrul belarus al apărării, Viktor Khrenin, potrivit agenției de presă belaruse BELTA.
Elbit Systems Ltd. (NASDAQ: ESLT și TASE: ESLT) a anunțat astăzi că a semnat un contract în valoare de aproximativ 130 milioane de dolari pentru furnizarea de sisteme de protecție activă Iron Fist (APS) către BAE Systems Hägglunds.
Ținta, aflată la aproximativ 50 de km, a fost lovită cu o precizie remarcabilă de proiectilul ghidat Excalibur lansat de obuzierul autopropulsat K9.
O unitate de forțe pentru operaţii speciale a armatei ucrainene a încercat o incursiune amfibie îndrăzneață pe teritoriul ocupat de Rusia la gura de vărsare a fluviului Nipru în primele ore ale zilei de marți, 6 august. ''Unitatea pentru Acțiuni Active Artan'' și Serviciul de Informații Militare (GUR) au desfășurat o operațiune pe mica insulă Tendra Spit, ocupată temporar în partea de nord a Mării Negre.
Puterile occidentale sunt dornice ca armata marocană să participe la majoritatea manevrelor militare pe care le desfășoară și să facă schimb de experiență cu aceasta, ceea ce reflectă poziția strategică pe care o ocupă Regatul în susținerea stabilității regionale și internaționale.
În pofida a ceea ce propaganda rusă susține de aproape 10 ani, menirea principală a așa-zisului „scut de la Deveselu”, sistemul Aegis Ashor aflat sub comandă americană în România, e de a apăra Europa în cazul unui conflict cu Iran.
Încă o rușine pentru forțele ruse, care riscă pe direcția Zaporojie și pierd unul dintre puternicele lor sisteme termobarice - TOS-1A „Solntsepek”.
Coloana vertebrală a Forțelor terestre ale Armatei României o reprezintă tancurile TR-85 și versiunea sa modernizată, Bizonul, precum și bătrânul tanc T-55.
În cadrul licitației de blindate 4x4 pentru Armata României, doar turcii de la Otokar au depus oferta. E vorba de un contract care vizează înzestrarea cu 1.059 de blindate 4x4.
La data de 1 august 1919 a luat naștere Armata Tancuri în cadrul Armatei României, sub conducerea Regelui Ferdinand „Întregitorul”, ocazie cu care DefenseRomania transmite un călduros „La Mulți Ani” tanchiștilor români care azi operează două categorii de tancuri. Să facem o scurtă incursiune inclusiv în istorie, dar și o incursiune în ceea ce privește perspectivele de viitor când tanchiștii noștri așteaptă cu nerăbdare tancurile moderne care vor intra în dotarea Armatei.
Serbia primește ultimele vehicule blindate pe roți BTR-80A de fabricație rusă, din cele 66 de unități achiziționate din Ungaria începând cu luna ianuarie a acestui an. Budapesta înlocuiește vechile blindate rusești cu noile vehicule de luptă pe șenile KF-41 Lynx produse de Rheinmetall în fabrica maghiară a companiei germane.
România a bătut palma pentru tancuri moderne, precum și obuziere, dar pe lângă tehnică e obligatorie o linie de producție a muniției în țară în contextul în care războiul împotriva Ucrainei a arătat ce înseamnă o criză de proiectile.
România a ales gigantul coreean Hanwha pentru achiziția de obuziere autopropulsate de 155 mm. Vor fi achiziționate 54 de obuziere K9 Thunder - în versiunea românească K9 Tunetul - care vor intra în dotarea Armatei României. Iar contractul are și o importantă componentă de offset.
Ministerul slovac al Apărării a anunțat, pe 20.07.2024, că, până la sfârșitul acestui an, Ucraina va prelua alte opt tunuri autopropulsate Zuzana 2, produse în cadrul comenzii finanțate de Norvegia, Danemarca și Germania.
DefenseRomania a obținut informații în exclusivitate cu privire la livrarea de blindate Piranha 5 către Armata României, un contract aflat în derulare prin care, în baza unui joint-venture între Uzina Mecanică București (UMB) și gigantul american General Dynamics European Land Systems Romania (GDELS Romania), blindatele sunt produse la noi în țară.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut, miercuri, 17 iulie, la sediul Statului Major al Forțelor Terestre, o întâlnire cu echipa de comandă și personalul militar și civil care încadrează structura centrală a acestei categorii de forțe.
În marja Summitului NATO, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat la Washington, miercuri, 10 iulie, împreună cu omologul bulgar, Memorandumul de Înțelegere privind înființarea Comandamentului Regional pentru Forțe Speciale din regiunea Mării Negre - HQ R-SOCC.
India a dezvăluit noul său tanc de luptă ușor Zorawar, dezvoltat într-un timp record de mai puțin de doi ani. Acest nou vehicul ușor de luptă este un efort comun între Organizația de Cercetare și Dezvoltare pentru Apărare (DRDO) și Larsen & Toubro (L&T), conceput special pentru a contracara amenințările din China în zonele de mare altitudine.
Un nou vehicul greu de luptă pentru infanterie, bazat foarte probabil pe platforma tancului principal de luptă T-72, a fost văzut în localitatea rusă Nijni Tagil, potrivit imaginilor postate inițial în urmă cu aproximativ o săptămână pe un canal Youtube care pare a fi independent (Металлокоп в городе).
Gigantul german de apărare Rheinmetall ar putea primi o comandă record de vehicule blindate din partea Italiei. Aceasta are o valoare totală de 20 de miliarde de euro și este prevăzută să dureze 15 ani. În acest interval de timp și pentru această sumă, Rheinmetall urmează să furnizeze 200 de tancuri KF51 Panther și 350 de vehicule de luptă pentru infanterie KF41 Lynx, informează cotidianul german Handelsblatt, citând propriile sale surse.
Într-o nouă clasificare publicată de site-ul insidermonkey, Marocul a reușit să ajungă pe locul douăzeci în lume printre țările care dețin cele mai puternice arme de artilerie. Această realizare evidențiază angajamentul Regatului de a-și consolida capacitățile de apărare și de a-și menține securitatea și stabilitatea. Armata marocană a primit un rating de 0,393.
Nu e niciun secret că Rusia a pierdut mii de tancuri în Ucraina, lucru admis și de canalele de propagandă pro-război ruse. La fel de adevărat e însă că Rusia a trecut pe economie de război iar industria de armament produce pe bandă rulantă, de la avioane, blindate, tancuri sau muniție. Dar e suficient?
Rușii vor să copieze succesul bombelor cu planare care au ajutat decisiv la cucerirea localității Avdiivka. Cu toate acestea, prea puține din ”inovațiile” specialiștilor ruși își dovedesc eficiența, așa cum se întâmplă și în cazul ”tancului țestoasă”, intens mediatizat de către propaganda rusă.
Uzina Mecanică București (UMB) a prezentat în cadrul expoziției BSDA 2024 care a avut loc în luna mai cea mai modernă versiune a tancului românesc TR-85 - M1R („R” - de la revitalizat). Versiunea aduce câteva îmbunătățiri prin integrarea unor sisteme de ultimă generație pe Bizonul românesc, inclusiv pe partea de armament.
Săptămâna trecută au intrat în dotarea Armatei României primele sisteme MANPAD (portabile) de tip KP-SAM Chiron. Acestea au fost livrate din Coreea de Sud.
Coreea de Sud va transfera expertiza necesară pentru fabricarea tancurilor K2 în Polonia, după cum au declarat joi miniștrii apărării ai celor două țări, un pas cheie către producția pe teritoriul Poloniei a tehnicii militare dezvoltate de “Germania Asiei”, cum este supranumită Coreea de Sud pentru performanțele sale tehnice din ultimele decenii.
Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri, 19 iunie, la sediul MApN, o întrevedere de lucru cu ministrul apărării din Republica Coreea, Won-sik Shin, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România. Oficialul român a salutat în discuțiile cu omologul său coreean desemnarea gigantului Hanwha ca marele câștigător în programul obuzierelor autopropulsate de 155 mm.
Ucraina a primit un nou pachet extins de arme din Germania, a anunţat luni Ministerul Apărării de la Kiev, informează Agerpres și DPA. Printre altele pachetul include tancuri Leopard 1A5, sisteme antiaeriene Gepard sau obuziere PzH 2000.
Avioanele de vânătoare JAS 39 Gripen ale Forțelor Aeriene Regale Tailandeze au reușit o performanță excelentă în exercițiile comune cu avioanele Su-27 ale Forțelor Aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului din China (PLAAF). Astfel, în cadrul unor simulări de dogfight (n.r. - lupte aeriene), tailandezii care pilotau avioane Gripen au reușit să „doboare” 41 de Su-27 și au fost „doborâți” de 9 ori.
Pierderile înregistrate în rândul militarilor nord-coreeni care participă de partea Federației Ruse la operațiile militare împotriva Ucrainei sunt estimate la aproximativ 1.100 de persoane, după cum a informat luni, 23 decembrie, agenția Renhap, citând surse sud-coreene.
Taiwanul, care a atins în august un buget record pentru apărare de 20,2 miliarde de dolari în contextul intensificării agresiunii chineze, a primit în această lună primul lot de 38 de tancuri americane M1A2T Abrams.
O analiză militară recentă susține utilitatea pe câmpul de luptă a unui avion de vânătoare stealth de generația a VI-a, după cum informează Breaking Defense. Cu toate acestea, decizia finală privind platforma Next Generation Air Dominance (NGAD) aparține acum administrației Trump. O analiză recentă a Forțelor Aeriene ale SUA susține dezvoltarea unui nou avion de luptă cu echipaj, de ultimă generație, relatează publicaţia Breaking Defense pe baza consultării mai multor surse oficiale americane. Acesta decizie ar fi o constatare care coincide cu o dezbatere de actualitate privind viitorul programului Next Generation Air Dominance (NGAD), în valoare de câteva miliarde de dolari.
„Europa trebuie să își asume mai multă responsabilitate pentru propria securitate”, a declarat premierul suedez Ulf Kristersson la summitul Nord-Sud găzduit de Finlanda în acest weekend. La summit au participat liderii Finlandei, Italiei, Greciei și Suediei, precum și conducerea politicii externe a UE. Subiectele summitului au fost apărarea UE, Ucraina și migrația, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas.
Presa rusă a informat că, în ultimele zile, navele mari de desant Ivan Gren (Proiect 11711), Alexander Shabalin și Alexander Otrakovsky (Proiect 775) aparținând Flotei de Nord și Flotei din Marea Baltică au trecut prin Strâmtoarea Gibraltar și se îndreaptă spre portul sirian Tartus.
În fața reducerilor bugetare de după Războiul Rece, Forțele Aeriene ale SUA au continuat să investească în celebrul şi costisitorul avion de luptă F-22 Raptor, în parte din cauza unui motiv poate neașteptat: îngrijorările cu privire la apărarea aeriană siriană. Secretarul Forțelor Aeriene, Frank Kendall, a vorbit recent despre rolul pe care apărarea aeriană siriană la jucat în dezvoltarea proiectului militar care a dat naştere avionului F-22.
Un incident recent în care dronele ruseşti de tip FPV au atacat un tanc Abrams operat de forțele ucrainene în regiunea rusă Kursk evidențiază rezistenta tancului american, dar și ingeniozitatea echipajului, care a reușit să suporte multiple lovituri directe fără a suferi pierderi. Deși tancul a fost avariat, protecția tancului a permis echipajului să supraviețuiască, subliniind necesitatea modernizării echipamentelor de luptă pentru a contracara amenințările emergente precum dronele FPV.
Rusia a început construcția adăposturilor pentru aeronave la baza aeriană Primorsko-Akhtarsk, în Krasnodar Krai, ca răspuns la utilizarea tot mai intensă de către Ucraina a armelor cu raza lungă de acţiune împotriva aviației rusești. Imaginile realizate din satelit confirmă expansiunea semnificativă a lucrărilor de construcție, inclusiv realizarea structurilor metalice și turnarea betonului pentru a oferi un nivel mai mare de protecție avioanelor, în special împotriva dronelor și rachetelor ucrainene.
Se crede că regimul nord-coreean a transferat sisteme de rachete KN-15 (Pukguksong-2) în Rusia, conform informaţiilor relatate de publicaţia ucraineana Militarnyi. Un material apărut pe un canal de Telegram arată vehicule cu forme cilindrice asemănătoare rachetelor Pukguksong-2, care aparent au fost transportate prin Rusia. De asemenea, Coreea de Nord are o colaborare mai strânsă cu Rusia în domeniul tehnologiei militar și a armamentului, ceea ce reprezintă o nouă provocare pentru securitatea internațională.
Forumurile platformei de gaming War Thunder sunt în centrul unei alte controverse în urma scurgerii de documente clasificate legate de sistemele radar ale aeronavei Eurofighter Typhoon.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 21.12.2024, în portul Kaspiysk din Marea Caspică, s-a desfășurat o ceremonie solemnă de acceptare în cadrul Forțelor Navale ale Federației Ruse a navei mici purtătoare de rachete (MRK) Tucha, Proiect 22800.
Comandamentul central al SUA (CENTCOM) a informat că în seara zilei de vineri, 20 decembrie, au fost efectuate lovituri majore împotriva centrelor de comandă și control ale grupării Houthi și a instalațiilor de depozitare a rachetelor din vestul Yemenului.
Lockheed Martin a semnat un contract cu Departamentul de Apărare (DoD) al SUA pentru producția 145 de avioane de vânătoare F-35 Lightning II de generația a cincea.
Polonia a dat undă verde atât avioanelor de luptă de tip F-16 Fighting Falcon din dotarea Armatei poloneze, precum și sistemelor de apărare antiaeriene să doboare drone sau rachete rusești.
Drone explozive ucrainene au lovit un depozit de petrol situat lângă orașul Orel, Federația Rusă.
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ce în ce mai dificile şi că "este mai bine să presupunem că nimic nu va veni de acolo", relatează MTI.
Franța a început vineri, 20 decembrie, să retragă trupele din Ciad, după cum a declarat Ministerul Forțelor Armate din Ciad, în contextul în care luna trecută N’Djamena a încetat brusc cooperarea militară cu fosta putere colonială.
Șeful Guvernului de Unitate Națională Libian, Abdul Hamid Al-Dabaiba, și-a exprimat joi temerile că țara sa va deveni o arenă pentru conflicte între țări, în urma informațiilor despre transferul de arme rusești din Siria după căderea președintelui acestei țări, Bashar al-Assad, în timp ce Națiunile Unite urmăresc retragerea forțelor străine și prevenirea ingerințelor externe, ca o condiție necesară pentru progresul către o soluție politică care să ducă la unificarea instituțiilor țării și la organizarea alegerilor.
Frank Kendall, Secretarul Forțelor Aeriene, gata să-și părăsească funcția luna viitoare, consideră că eforturile sale de a promova dronele autonome care vor însoți avioanele cu pilot — programul Collaborative Combat Aircraft (CCA)— va fi cel mai revoluționar dintre numeroasele programe pe care le-a lansat.
O companie ucraineană formată din roboți de luptă a lansat un atac la sol în regiunea Harkov.
Zborurile au fost suspendate temporar pe aeroportul din oraşul rus Kazan, a anunţat sâmbătă autoritatea rusă pentru aviaţia civilă, Rosaviatsia, transmit Agerpres și Reuters. Anunţul vine după un atac ucrainean cu drone asupra oraşului.
Decenii la rând investițiile Germaniei în apărare au fost inexistente, în ciuda faptului că discutăm despre cea mai puternică economie a Europei. Moștenirea celui de-al Doilea Război Mondial și arhitectura geo-strategică de după Războiul Rece încheiat cu înfrângerea URSS au contribuit la lipsa de investiții militare a Berlinului.
Consilieri ai viitorului preşedinte american Donald Trump le-au transmis oficialilor europeni că el va cere statelor membre NATO să-şi crească bugetele Apărării până la 5% din PIB, faţă de ţinta actuală de 2%, care nici aceasta nu este atinsă de o parte dintre membri, şi că intenţionează să continue să ofere Ucrainei ajutor militar în războiul cu Rusia, scrie Agerpres care citează Financial Times (FT).
Diplomații austrieci, inclusiv numărul doi din Ministerul de Externe de la Viena, au vizitat localitatea Bucha în regiunea Kiev și au onorat memoria victimelor agresiunii ruse.
Fondatorul Armatei Siriene Libere, generalul de brigadă Riad Al-Asaad, a făcut public faptul că din 2017 s-au făcut eforturi mari pentru a se pregăti răsturnarea guvernului Assad și a se ajunge la acest moment crucial.
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă, notează Agerpres și AFP.
Membri ai delegaţiei Statelor Unite la Adunarea Parlamentară a NATO au apreciat vineri într-un comunicat "rolul României de aliat ferm al NATO şi membru deplin al Uniunii Europene" şi în acest context şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu "eforturile ruse de a submina şi influenţa procesul electoral" din ţara noastră.
În dimineața zilei de 20.12.2024, trupele ruse au lansat un atac cu rachete asupra Kievului, în urma căruia cel puțin o persoană a fost ucisă și alte câteva au fost rănite. De asemenea, mai multe clădiri au fost avariate. O serie de incendii au izbucnit în mai multe locuri din capitală, care, potrivit autorităților locale, au fost cauzate de fragmente de la rachetele doborâte.
Secretarul de presă al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder, a recunoscut în timpul unei conferințe de presă de joi, 19 decembrie, că numărul de trupe americane în Siria este mult mai mare decât a raportat anterior administrația Biden-Harris. În timp ce Pentagonul a susținut luni de zile că în Siria mai sunt dislocați doar aproximativ 900 de militari americani, în realitate numărul acestora este de aproximativ 2.000.
România deține o escadrilă completă de F-16 Fighting Falcon, e vorba de Escadrila 53 Vânătoare de la Baza 86 Borcea. Alte două escadrile vor lua naștere din 32 de F-uri achiziționate din Norvegia și sunt în prezent în curs de formare. Avioanele deși sunt în uz sunt modernizate, dar acest lucru nu le-a ferit de criticile „experților” care arată cu degetul că România nu a cumpărat avioane noi.