Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Generalul Valerii Zalujnîi: Sunt trei obiective majore asupra cărora ar trebui să se concentreze eforturile de război ale Ucrainei pentru a respinge agresiunea rusă
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Într-un articol publicat pentru CNN, Valerii Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate Ucrainene, a subliniat trei obiective majore asupra cărora ar trebui să se concentreze eforturile Ucrainei în timpul războiul purtat împotriva agresiunii rusești. Potrivit generalului ucrainean, crearea unui sistem de aprovizionare a forțelor armate ucrainene cu sisteme de arme de ultima generaţie ar trebui să fie unul dintre cele trei obiective ale Kievului pentru anul 2024.
Întâlnire cu generali americani și britanici în Ucraina, august 2023 / Sursa Foto: Valerii Zaluzhnii / Facebook.
Întâlnire cu generali americani și britanici în Ucraina, august 2023 / Sursa Foto: Valerii Zaluzhnii / Facebook.

CNN precizează că articolul semnat de Valerii Zalujnîi a fost scris înainte de un anunț privind demiterea sa. In cele ce urmeaza veti putea citi o parte din articolul scris de catre comandantul-șef al Forțelor Armate Ucrainene pentru CNN.

Al Doilea Război Mondial s-a încheiat în urmă cu aproape 80 de ani, dar moștenirea sa în definirea viziunii strategice a războiului persistă până în prezent. Oricare ar fi progresele remarcabile înregistrate în domeniul aviației, al tehnologiei rachetelor și al mijloacelor spațiale, de exemplu, conceptul de victorie rămâne neschimbat: distrugerea inamicului și capturarea sau eliberarea teritoriului.

Și totuși, fiecare război este unic. Și nu există o provocare mai mare cu care se confruntă comandantul militar, în opinia mea, decât să înțeleagă - la timp - cum fiecare război este modelat diferit. În primul rând, de progresul tehnologic, care determină dezvoltarea armelor și a echipamentelor. Și, în al doilea rând, de condițiile politice interne și externe și de mediul economic. Victoria are nevoie de o strategie unică și urmează o logică unică.

Este bine cunoscut până acum faptul că un motor central al acestui război este dezvoltarea sistemelor de arme fără pilot. Acestea se dezvolta într-un ritm uluitor, iar domeniul de aplicare al acestora devine din ce în ce mai larg.

În mod esențial, aceste sisteme fără pilot la bord - cum ar fi dronele - împreună cu alte tipuri de arme avansate, reprezintă cea mai bună modalitate prin care Ucraina poate evita să fie atrasă într-un război de poziție, în care noi ucrainenii nu deținem avantajul.

Dar, deși utilizarea acestor tehnologii este esențială, nu este singurul factor care influențează strategia actuală. Trebuie să ne confruntăm cu o reducere a sprijinului militar din partea unor aliați cheie, care se luptă cu propriile lor tensiuni politice. 

Stocurile de rachete, interceptoarele pentru apărarea aeriană și muniția pentru artilerie ale partenerilor noștri se epuizează, din cauza intensității ostilităților din Ucraina, dar și a unei penurii globale de încărcături explozive.

Rusia, luând act de modul în care evoluțiile din Orientul Mijlociu au distras atenția internațională, ar putea încerca să provoace noi conflicte în altă parte.

Slăbiciunea regimului internațional de sancțiuni înseamnă că Rusia, în parteneriat cu anumiți alții, este încă în măsură să își desfășoare complexul militar-industrial în vederea unui război de uzură împotriva noastră.

Trebuie să recunoaștem avantajul semnificativ de care se bucură inamicul în ceea ce privește mobilizarea resurselor umane și cum se compară acest lucru cu incapacitatea instituțiilor de stat din Ucraina de a îmbunătăți nivelul de personal al forțelor noastre armate fără a recurge la măsuri nepopulare.

 


Ucraina trebuie să ne confruntăm cu o reducere a sprijinului militar din partea unor aliați cheie

 

În cele din urmă, rămânem împiedicați de imperfecțiunile cadrului de reglementare din țara noastră, precum și de monopolizarea parțială a industriei de apărare. Acestea conduc la blocaje în procesul de producție - în ceea ce privește muniția, de exemplu - care adâncesc și mai mult dependența Ucrainei de aliații săi pentru aprovizionare.

Experiența noastră de luptă, în special din 2022, este unică - dar, în interesul victoriei, trebuie să găsim în mod constant noi modalități și noi capacități care să ne ajute să obținem un avantaj față de inamic.

Poate că prioritatea numărul unu aici ţine de utilizarea unui întreg arsenal de vehicule fără pilot și alte mijloace tehnologice (relativ) ieftine, moderne și foarte eficiente.

Deja astfel de mijloace permit comandanților să monitorizeze situația de pe câmpul de luptă în timp real, ziua și noaptea și indiferent de condițiile meteorologice.

Ele oferă informații în timp real, permițând ajustarea focului 24 de ore din 24, fără pauză - oferindu-ne capacitatea de a lansa lovituri de mare precizie împotriva țintelor inamice aflate în prima linie, dar și mult în adâncimea frontului.

Pe scurt, acest lucru nu înseamnă nimic mai puțin decât reproiectarea totală a operațiunilor de pe câmpul de luptă - și renunțarea la gândirea învechită și bazată pe stereotipuri.

 

Viitorul câmp de luptă ar putea include mai mult mediul digital şi controlul radio-electronic

 

Noile operațiuni ar putea include crearea de câmpuri de lupta digitale, controlul radio-electronic al mediului său o operație combinată care utilizează drone de atac și mijloace cibernetice.

Astfel de operații militare vor fi coordonate și desfășurate în cadrul unui concept și al unui plan unic. În mod normal, obiectivul nu va fi întotdeauna axat exclusiv pe luptă.

Acesta ar putea urmări reducerea capacităților economice ale inamicului, izolarea sau uzura acestuia. Operațiunile de atac pot avea obiective psihologice. Acestea fiind spuse, pentru moment, prioritatea rămâne îmbunătățirea situației pe câmpul de luptă.

Și aici, tehnologia se mândrește cu o superioritate incontestabilă față de modul tradițional de functionare. Controlul de la distanță al acestor mijloace înseamnă mai puțini soldați în pericol, reducând astfel nivelul pierderilor umane. Oferă posibilitatea de a reduce (dar cu siguranță nu de a elimina) dependența de echipamente grele în misiunile de luptă și în desfășurarea generală a ostilităților.

Și deschide posibilitatea de a aplica lovituri puternice și bruște împotriva infrastructurilor critice și a centrelor de comunicații fără a desfășura rachete sau avioane cu echipaj uman.

 

Provocările cu care se confrunta forțele armate ucrainene nu poate fi subestimate

 

Avem nevoie de a crea un sistem statal complet nou de reînarmare. Ținând cont de tot ceea ce se întâmplă în acest moment, credem că crearea unui astfel de sistem ar putea fi realizată în cinci luni. Acest timp va fi dedicat creării unei structuri organizaționale adecvate, ocupării și echipării posturilor, furnizării de instruire și sprijin, construirii infrastructurii și logisticii de sprijin și dezvoltării unui cadru doctrinar. În concluzie, în 2024, trebuie să ne concentrăm eforturile principale în trei domenii.

Crearea unui sistem care să furnizeze forțelor noastre armate mijloace de înaltă tehnologie.

Introducerea unei noi filozofii de instruire și de război care să țină cont de restricțiile în ceea ce privește mijloacele și modul în care acestea pot fi desfășurate.

Și stăpânirea noilor capacități de luptă cât mai curând posibil. Noi deținem deja capacități pentru a elimina inamicul și pentru a asigura existența statului.

Obiectivul nostru trebuie să fie să profităm de moment - să ne maximizăm acumularea celor mai recente capacități de luptă, ceea ce ne va permite să angajăm mai puține resurse pentru a provoca daune maxime inamicului, pentru a pune capăt agresiunii și a proteja Ucraina de ea în viitor.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Reprezentanții americani boicotează nivelul discuțiilor de la Londra pe tema încetării războiului ruso-ucrainean
Europa care deranjează: Maşina de propagandă a spionajului rusesc sugerează că SUA și Rusia luptă acum împreună împotriva „eurofascismului''
Lista dorințelor lui Putin se măreşte | Kremlinul este „mulțumit” de declarațiile SUA care exclud aderarea Ucrainei la NATO
SUA vor să propună atribuirea unui statut neutru teritoriilor din jurul Centralei Nucleare Zaporojie și să preia controlul acesteia
China testează o bombă non-nucleară cu hidrogen pe fondul creșterii tensiunilor în Indo-Pacific
Cum să demontezi democrația: Lecții pe care aspiranții la autocrați le pot învăța de la Orban al Ungariei
O solicitare a Ucrainei care aproape a şocat mediul politic european: Germania, rugată să transfere 30% din activele sale militare către armata ucraineană
Concesii cât o înfrângere. SUA ar putea recunoaște controlul rusesc asupra Crimeei, iar asta nu ar fi singurul pas în spate: Prezența în Siria ar putea fi înjumătățită
Franța are trei submarine nucleare în Oceanul Planetar și capacitatea de a lovi oricând Rusia. Marea întrebare e dacă blufează după ce deschide umbrela nucleară
Trump încarcă nota aliaților din Asia, care ar putea fi obligați să plătească în plus pentru staționarea militarilor americani în Coreea de Sud și Japonia
Vasile Bănescu, în studiourile DefenseRomania @Screenshot DefenseRomania
EXCLUSIV
Răstignirea, învierea lui Iisus, propagandă și războiul în numele Lui. Vasile Bănescu: Rusia ca antihrist într-o credință răsturnată | Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
O explozie a afectat o facilitate unde Northrop Grumman dezvoltă motoare de rachete
Mimarea păcii: Rusia încă plănuiește să lanseze asupra Ucrainei o nou ofensivă militară în această vară
O înregistrare video arată un atac rusesc cu drone FPV asupra Ucrainei, coordonat de la Moscova: Propaganda rusă este acuzată de neglijenţă pentru divulgarea acestor informaţii
Planul de construcție navală al U.S. Navy, semnat de Trump: Pentru a contracara China, Statele Unite au nevoie de o flotă gigant de peste 350 de nave
Contractul care-i ţine pe militarii americani în Europa? NATO achiziționează un sistem militar bazat pe AI de la compania americană Palantir
Schimbare de atitudine pentru Germania: Rachete Taurus pentru Ucraina care trebuie să treacă în ofensivă. Mai mult, Podul Crimeei ar putea fi lovit
Turcia a anunțat o întâlnire între reprezentanții Rusiei și Ucrainei privind Inițiativa Mării Negre
Amploarea conflictului din Ucraina nu mai poate fi ignorată de Statele Unite. Sprijinul militar pe care China și Coreea de Nord îl oferă Rusiei creează un risc de securitate chiar și în Pacific
Rusia îmbină tacticile de luptă sovietice cu utilizarea dronele pentru a respinge acțiunile forţelor ucrainene: Forţele ruse preferă războiul de uzură
Președintele american nu poate obține pacea în Ucraina cât timp administrația sa nu are o viziune unitară. Este Steve Witkoff veriga slabă din echipa Trump?
Complexitatea frontului din Ucraina scoate la iveală minusurile tancurilor Leopard, dar vechiul sistem german Gepard a depăşit toate aşteptările
Marea Britanie și Franța îi vor prezenta lui Trump planul „Forței de reasigurare” în Ucraina în câteva săptămâni
Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.
EXCLUSIV
Proiect ipotetic de pace: Statele Unite propun „modelul vest-german” pentru soluţionarea conflictului din Ucraina
Să ne pregătim pentru modificarea geografiei? Statele Unite ar dori să anexeze Groenlanda apelând la un scenariu hibrid - utilizarea campaniilor publicitare și a rețelelor de socializare
Unde calcă Rusia apar şi tensiuni geopolitice: Imaginile din satelit confirmă că ruşii au mutat avioane de luptă Su-35S din Egipt în Algeria (Foto)
Profesorul Adrian Papahagi, la Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
EXCLUSIV
Adrian Papahagi, despre wokeism, Europa și cum a ajuns „un băiat” la Înalta Poartă a SUA ca emisar să reprezinte România | Obiectiv EuroAtlantic, la DefenseRomania
Guvernul chinez a elaborat Carta Albă privind problemele din relațiile economice și comerciale cu SUA
Transferul submarinelor SUA în Australia ar putea fi reevaluat. Washingtonul vrea asigurări că aliații nu vor ezita să se implice într-o confruntare contra Chinei
Rusia lui Putin vrea ca Balcanii de Vest să fie următorul său „loc de joacă”: Este în interesul său să desfășoare aici războaie cibernetice și hibride

Ştiri Recomandate

Tancurile Abrams nu vor mai fi „vârf de lance”. SUA schimbă modul în care vor purta războaie: Blindatele americane, deși formidabile ca putere de foc, vulnerabile în conducerea asalturilor
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
A refuzat România un proiect comun de producere de proiectile cu Ucraina? Proiectul era bazat pe idei și tehnologii ucrainene
Sistemele Piorun sunt la mare căutare pe frontul din Ucraina. Un stat NATO, convins să cumpere câteva sute de sisteme de tip MANPAD
Forțele americane nu pleacă din Europa. Toate calculele arată că pericolul militar rusesc rămâne în continuare foarte mare
Rusia are stocurile de tancuri, drone și rachete asigurate pe jumătate și o mare problemă. Ce este tantalul, minereul critic de care rușii au nevoie urgent
„Lupii Nopții” ruși amenință Europa: „Motocicliștii lui Putin” au plantat la granița cu Polonia puieți de alun, aluzie la„arma-minune” a Rusiei
Dacă ați crezut că e „aglomerație” de obuziere de 155 mm, tocmai a mai apărut unul: Nemesis, cel mai nou produs de pe piață țintește înlocuirea unui obuzier consacrat
Trump ar putea participa la discuțiile de la Istanbul, iar Orban pregătește terenul negocierilor: Nimeni nu vrea să recunoască, dar am pierdut războiul din Ucraina
Rușii au început să folosească o nouă rachetă de croazieră pe frontul din Ucraina (Foto/Video): Componente de la companii străine ajung în continuare pe mâna industriei ruse de apărare
Pas istoric în reconcilierea turco-kurdă: Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a anunțat că se autodizolvă
Fostul comandant al forţelor armate ucrainene avertizează statele occidentale: Strategiile militare ale NATO, depăşite de provocările pe care le aduce războiul modern
SUA au dat undă verde pentru vânzarea a șase elicoptere Chinook către EAU
Trupe rusești la granița cu Finlanda? Noi imagini din satelit relevă o „activitate tot mai intensă” în locații-cheie aflate în coasta NATO
Contractul pentru noi vehicule de luptă: Programul militar, descris drept o „prioritate” de MApN, are sau nu deja un favorit?
Marea Britanie, îndemnată să-şi mărească arsenalul nuclear pentru a rămâne o putere militară relevantă în faţa Rusiei şi Chinei
Unitatea Occidentului mai primește o lovitură. Liderii europeni cer armistițiu în Ucraina, însă Trump presează pentru negocieri necondiționate, de parcă ar avea o înțelegere secretă cu Putin
Capitularea necondiționată a Germaniei Naziste, o poveste complicată de ruși, în scop propagandistic
Aici s-a ajuns: F-35, în sala de judecată. Un grup de organizații activiste au dat în judecată Marea Britanie pentru că furnizează Israelului piese de F-35
Sabotaj la alt nivel: Serviciile ruse, implicate într-un incendiu masiv care a mistuit un mall din Varșovia. Polonia închide un consulat rus ca răspuns
Trump promite tranzacții de trilioane cu Orientul Mijlociu, însă neglijarea conflictului din Gaza ar putea slăbi influența americană în regiune
Ungaria anulează discuțiile cu Ucraina privind minoritățile naționale. Budapesta, deranjată de acuzațiile de spionaj aduse de Kiev
UE vrea ca industriile de apărare europeană și ucraineană să producă împreună mai mult
Practic nu au știut ce i-a lovit: Primul avion Rafale doborât într-un dogfight a intrat într-o ambuscadă și a fost lovit de o rachetă PL-15 lansată de la mare distanță
România face pași importanți pentru a ține pasul în cel mai tehnologizat domeniu militar: Un adevărat ocean electromagnetic, coloana vertebrală a erei informaționale
De ce au instalat israelienii sisteme de protecție activă în grabă pe tancuri Merkava Mk.3 Astfel de sisteme sunt punctul forte al Israelului
”KGB 2.0”. Kremlinul a adunat cele mai temute structuri de informații rusești pentru a forma o ”unitate anti-Occident”
Cel mai scump cadou din istorie: Qatarul îi oferă lui Trump un Boeing 747-8, pe care Președintele SUA dorește să-l transforme temporar în Air Force One
Singurul om care a contat cu adevărat pentru Putin la parada din Piața Roșie. Fără el, Rusia ar fi pierdut demult războiul
Negocieri de pace fără armistițiu prealabil în Ucraina? Mesaj ferm din partea celor mai importanți susținători europeni ai Ucrainei
Polonia are și norocul unor vecini puternici care să o apere. Prima țară care a finalizat programul F-35 deschide umbrelea deasupra Poloniei
Germania copiază modelul României? Bundeswehr nu va mai face publice detalii despre livrările de arme către Ucraina
”Frankensam” are de acum un nume: Raven. Sistemul antiaerian folosește rachete ASRAAM, luate de la vechile avioane Tornado
pixel