Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Generalul Valerii Zalujnîi: Sunt trei obiective majore asupra cărora ar trebui să se concentreze eforturile de război ale Ucrainei pentru a respinge agresiunea rusă
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Într-un articol publicat pentru CNN, Valerii Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate Ucrainene, a subliniat trei obiective majore asupra cărora ar trebui să se concentreze eforturile Ucrainei în timpul războiul purtat împotriva agresiunii rusești. Potrivit generalului ucrainean, crearea unui sistem de aprovizionare a forțelor armate ucrainene cu sisteme de arme de ultima generaţie ar trebui să fie unul dintre cele trei obiective ale Kievului pentru anul 2024.

CNN precizează că articolul semnat de Valerii Zalujnîi a fost scris înainte de un anunț privind demiterea sa. In cele ce urmeaza veti putea citi o parte din articolul scris de catre comandantul-șef al Forțelor Armate Ucrainene pentru CNN.

Al Doilea Război Mondial s-a încheiat în urmă cu aproape 80 de ani, dar moștenirea sa în definirea viziunii strategice a războiului persistă până în prezent. Oricare ar fi progresele remarcabile înregistrate în domeniul aviației, al tehnologiei rachetelor și al mijloacelor spațiale, de exemplu, conceptul de victorie rămâne neschimbat: distrugerea inamicului și capturarea sau eliberarea teritoriului.

Și totuși, fiecare război este unic. Și nu există o provocare mai mare cu care se confruntă comandantul militar, în opinia mea, decât să înțeleagă - la timp - cum fiecare război este modelat diferit. În primul rând, de progresul tehnologic, care determină dezvoltarea armelor și a echipamentelor. Și, în al doilea rând, de condițiile politice interne și externe și de mediul economic. Victoria are nevoie de o strategie unică și urmează o logică unică.

Este bine cunoscut până acum faptul că un motor central al acestui război este dezvoltarea sistemelor de arme fără pilot. Acestea se dezvolta într-un ritm uluitor, iar domeniul de aplicare al acestora devine din ce în ce mai larg.

În mod esențial, aceste sisteme fără pilot la bord - cum ar fi dronele - împreună cu alte tipuri de arme avansate, reprezintă cea mai bună modalitate prin care Ucraina poate evita să fie atrasă într-un război de poziție, în care noi ucrainenii nu deținem avantajul.

Dar, deși utilizarea acestor tehnologii este esențială, nu este singurul factor care influențează strategia actuală. Trebuie să ne confruntăm cu o reducere a sprijinului militar din partea unor aliați cheie, care se luptă cu propriile lor tensiuni politice. 

Stocurile de rachete, interceptoarele pentru apărarea aeriană și muniția pentru artilerie ale partenerilor noștri se epuizează, din cauza intensității ostilităților din Ucraina, dar și a unei penurii globale de încărcături explozive.

Rusia, luând act de modul în care evoluțiile din Orientul Mijlociu au distras atenția internațională, ar putea încerca să provoace noi conflicte în altă parte.

Slăbiciunea regimului internațional de sancțiuni înseamnă că Rusia, în parteneriat cu anumiți alții, este încă în măsură să își desfășoare complexul militar-industrial în vederea unui război de uzură împotriva noastră.

Trebuie să recunoaștem avantajul semnificativ de care se bucură inamicul în ceea ce privește mobilizarea resurselor umane și cum se compară acest lucru cu incapacitatea instituțiilor de stat din Ucraina de a îmbunătăți nivelul de personal al forțelor noastre armate fără a recurge la măsuri nepopulare.

 


Ucraina trebuie să ne confruntăm cu o reducere a sprijinului militar din partea unor aliați cheie

 

În cele din urmă, rămânem împiedicați de imperfecțiunile cadrului de reglementare din țara noastră, precum și de monopolizarea parțială a industriei de apărare. Acestea conduc la blocaje în procesul de producție - în ceea ce privește muniția, de exemplu - care adâncesc și mai mult dependența Ucrainei de aliații săi pentru aprovizionare.

Experiența noastră de luptă, în special din 2022, este unică - dar, în interesul victoriei, trebuie să găsim în mod constant noi modalități și noi capacități care să ne ajute să obținem un avantaj față de inamic.

Poate că prioritatea numărul unu aici ţine de utilizarea unui întreg arsenal de vehicule fără pilot și alte mijloace tehnologice (relativ) ieftine, moderne și foarte eficiente.

Deja astfel de mijloace permit comandanților să monitorizeze situația de pe câmpul de luptă în timp real, ziua și noaptea și indiferent de condițiile meteorologice.

Ele oferă informații în timp real, permițând ajustarea focului 24 de ore din 24, fără pauză - oferindu-ne capacitatea de a lansa lovituri de mare precizie împotriva țintelor inamice aflate în prima linie, dar și mult în adâncimea frontului.

Pe scurt, acest lucru nu înseamnă nimic mai puțin decât reproiectarea totală a operațiunilor de pe câmpul de luptă - și renunțarea la gândirea învechită și bazată pe stereotipuri.

 

Viitorul câmp de luptă ar putea include mai mult mediul digital şi controlul radio-electronic

 

Noile operațiuni ar putea include crearea de câmpuri de lupta digitale, controlul radio-electronic al mediului său o operație combinată care utilizează drone de atac și mijloace cibernetice.

Astfel de operații militare vor fi coordonate și desfășurate în cadrul unui concept și al unui plan unic. În mod normal, obiectivul nu va fi întotdeauna axat exclusiv pe luptă.

Acesta ar putea urmări reducerea capacităților economice ale inamicului, izolarea sau uzura acestuia. Operațiunile de atac pot avea obiective psihologice. Acestea fiind spuse, pentru moment, prioritatea rămâne îmbunătățirea situației pe câmpul de luptă.

Și aici, tehnologia se mândrește cu o superioritate incontestabilă față de modul tradițional de functionare. Controlul de la distanță al acestor mijloace înseamnă mai puțini soldați în pericol, reducând astfel nivelul pierderilor umane. Oferă posibilitatea de a reduce (dar cu siguranță nu de a elimina) dependența de echipamente grele în misiunile de luptă și în desfășurarea generală a ostilităților.

Și deschide posibilitatea de a aplica lovituri puternice și bruște împotriva infrastructurilor critice și a centrelor de comunicații fără a desfășura rachete sau avioane cu echipaj uman.

 

Provocările cu care se confrunta forțele armate ucrainene nu poate fi subestimate

 

Avem nevoie de a crea un sistem statal complet nou de reînarmare. Ținând cont de tot ceea ce se întâmplă în acest moment, credem că crearea unui astfel de sistem ar putea fi realizată în cinci luni. Acest timp va fi dedicat creării unei structuri organizaționale adecvate, ocupării și echipării posturilor, furnizării de instruire și sprijin, construirii infrastructurii și logisticii de sprijin și dezvoltării unui cadru doctrinar. În concluzie, în 2024, trebuie să ne concentrăm eforturile principale în trei domenii.

Crearea unui sistem care să furnizeze forțelor noastre armate mijloace de înaltă tehnologie.

Introducerea unei noi filozofii de instruire și de război care să țină cont de restricțiile în ceea ce privește mijloacele și modul în care acestea pot fi desfășurate.

Și stăpânirea noilor capacități de luptă cât mai curând posibil. Noi deținem deja capacități pentru a elimina inamicul și pentru a asigura existența statului.

Obiectivul nostru trebuie să fie să profităm de moment - să ne maximizăm acumularea celor mai recente capacități de luptă, ceea ce ne va permite să angajăm mai puține resurse pentru a provoca daune maxime inamicului, pentru a pune capăt agresiunii și a proteja Ucraina de ea în viitor.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Congresul SUA trebuie să aprobe ajutorul deoarece Ucraina are nevoie de apărare aeriană suplimentară - Casa Albă
Zelenski: Avem nevoie de ATACMS pentru a ataca aerodromurile din Crimeea, nu teritoriul Rusiei
Estonia nu crede în miracole: Trebuie să ne dublăm cheltuielile de apărare pentru a putea rezista Rusiei (șeful militar al Armatei)
Raport ECFR: Europenii cred că Rusia va câștiga războiul, dar vor să continue să ajute Ucraina
20 de ani de când România a aderat la NATO: Un act istoric prin care țara noastră s-a integrat în familia euro-atlantică
Ucraina construiește tot mai multe fortificații, dar procesul nu este suficient de rapid: Liderii militari ucraineni au crezut că sprijinul occidental "nu se va opri niciodată"
Germania spune că poartă responsabilitatea „războiului și păcii”: Rachetele Taurus pentru Ucraina ar putea declanșa războiul între NATO și Rusia
Ce înseamnă crearea unei „Armate a Niprului” în Ucraina de către Rusia. Îngrijorări privind luarea cu asalt a malului drept după reconfigurarea obiectivelor
Declarațiile lui Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina au înfuriat oficialii americani
Turcia continuă să exporte explozibili și muniții către Israel, deși critică dur intervenția militară din Fâșia Gaza
Eventualul conflict între NATO și Rusia: Britanicii recunosc că sunt nepregătiți, finlandezii sunt gata de luptă, suedezii își avertizează populația
Președintele Lituaniei: Consens "din ce în ce mai larg" în rândul liderilor UE cu privire la necesitatea de a-l învinge pe Putin
Sursă foto: Agerpres
EXCLUSIV
Tot ce trebuie să știi după masacrul de la Moscova și de ce Statul Islamic a atacat Rusia. Vulnerabilități și oportunități pentru Kremlin
Avioane F-35 românești la Mihail Kogălniceanu? Modernizarea istorică a bazei coincide cu achiziția României de avioane F-35
Rezistă Armata României în fața unui atac al Rusiei? Cum s-a ajuns la scenariul în care România ar cădea în 72 de ore
Cum a preluat Putin puterea. Ștefan Popescu: Boris Elțîn nu a avut mână bună, dar nu trebuie subestimat. Putin reprezintă revanșa serviciilor
Orban, calul troian al Rusiei? Cum poate Ungaria bloca Articolul 5 în cazul unui război declanșat de Rusia asupra Europei
Dacă tot e Rusia cu ochii pe România generalul Bălăceanu propune să transformăm Dobrogea într-un portavion terestru nescufundabil
Generalul Ben Hodges îi îndeamnă pe ucraineni să menţină atacurile asupra instalațiilor petroliere rusești: Rusia ar fi mai puțin capabilă să finanțeze acest război
Vestea bună e că Ucraina a stabilizat frontul, cea rea că Rusia dublează producția mai multor versiuni de bombe aeriene FAB
EXCLUSIV
Putin, 87%: Undă verde pentru războiul Rusiei. Europa care nu are voie să repete greșelile din anii 1930 | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Oficial militar american: China va fi pregatita să invadeze Taiwanul până în 2027 și este "singura țară" care poate "răsturna" actuala ordine mondială
O delegație militară NATO vizitează Kievul pentru prima dată de la începutul invaziei ruse: Pesimiștii nu câștigă războaie. Cu ajutorul nostru, Ucraina poate și va învinge
Kuleba explică declarațiile lui Macron despre dislocarea aliaților în Ucraina: E vorba de instructori, nu de luptători
Arme pentru Ucraina, din bani rusești. Rusia „ia foc” și denunță „furt și banditism” propunerea de a achiziționa din fondurile rusești înghețate arme pentru Ucraina
Franța e a 4-a putere nucleară dar e pe punctul de a accelera mult producția. Cele 290 de focoase actuale, considerate insuficiente
Un oficial din Departamentul de Stat al SUA confirmă: Rusia a folosit rachete din Coreea de Nord de cel puțin 10 ori în Ucraina
Germania a anunțat un nou ajutor militar important pentru Ucraina. Dar, Taurus nu e pe listă
Secretarul american al Apărării deschide ''al 20-lea Ramstein'': Lumea liberă nu va lăsa Ucraina să eșueze. Vom fi cu toții mai puțin în siguranță dacă Putin va reuși să câştige
Rachete Taurus pentru Ucraina: Lista avioanelor de pe care pot fi lansate rachetele germane nu include aeronave de tip sovietic

Ştiri Recomandate

Armata României are undă verde pentru deminarea în Marea Neagră în misiuni comune cu Turcia și Bulgaria - MCM BLACK SEA
Bombe nucleare B61, în coasta Rusiei? Polonia vrea arme nucleare americane pe teritoriul ei pentru a contracara Rusia în Kaliningrad
Iranul nu intenționează să răspundă atacului israelian, pe care îl descrie drept „nesemnificativ”
Franța face o demonstrație de virtuozitate: Rachete de croazieră lansate de pe două nave au lovit simultan ținta
Șeful republican al Camerei Mike Johnson și-a schimbat poziția față de ajutorul pentru Ucraina după ce a văzut informațiile prezentate de CIA privind intențiile Rusiei în Europa
Operațiunea recrutarea. Un sfert dintre candidați au picat testele fizice pentru a putea deveni militari în Armata României
Toți ochii către Coreea de Sud: România, la un pas de K9 Thunder. Când ar putea fi semnat contractul pentru obuziere autopropulsate
Marina rusă pierde o navă valoroasă, de dinainte de Primul Război Mondial: Nava de salvare Komuna avea capacități unice pentru Flota din Marea Neagră
NATO se pregătește să apere coridorul Suwalki. Polonia și Lituania au început exercițiul comun “Brave Griffin 24/II”
Cheltuielile militare globale din 2023 au depășit 2,4 trilioane de dolari. Sunt pe creștere toate statele NATO, exceptând România, Grecia și Italia
SUA au decimat în Ucraina Armata Rusiei fără să piardă niciun soldat. Un senator american anunță ATACMS: Podul dintre Crimeea și Rusia trebuie distrus
Forțele ruse au capturat un Leopard 2A6 al armatei ucrainene (FotoVideo): Este de așteptat ca tancul capturat să fie supus unei examinări înainte de a fi prezentat publicului
Mesajul transmis de Statele Unite către Putin a fost că este prea devreme pentru a deschide șampania. Senator american: America a revenit în ofensivă
Şeful spionajului militar ucrainean: Ucraina se va confrunta cu o situație dificilă începând cu jumătatea lunii mai, dar nu se va întâmpla un Armaghedon
Premieră pentru U.S. Army: Primește primul tanc M10 Booker, dezvoltat în cadrul programului militar MPF
Prima avariere confirmată a unui Patriot (Foto/Video): SUA "extrag" de pe frontul din Ucraina un sistem de rachete avariat
Implicațiile deciziei privind ajutorul american pentru Ucraina merg foarte departe – biroul președintelui Zelenski
Rușii se apropie de încercuirea orașului Chasiv Iar. Trupele ruse au preluat controlul asupra localității Bogdanivka
Vechile sisteme de rachete S-200 ale Ucrainei sunt din nou pregătite să lovească ținte rusești: Trebuia să căutăm o cale de ieșire și pare să funcționeze bine până acum
De ce Rusia are nevoie de nave purtătoare de rachete în Marea Mediterană? Oficial ucrainean: Ruşii încearcă să își extindă prezența militară în alte regiuni în care au interese
Rușii susțin că au respins un atac cu rachete asupra Sevastopolului. Nava de salvare Kommuna posibil avariată
Statele Unite își retrag întregul contingent militar din Niger: Decizia pune sub semnul întrebării statutul bazei aeriene americane, construită în această țară
Cel puțin o treime dintre diplomații ruși din Elveția sunt spioni: Geneva a devenit un adevărat avanpost al spionajului rus
Odată cu aprobarea ajutorului, SUA vor trimite la Kiev și un număr consistent de consilieri militari: Acești nu ar urma să ofere consultanță și asistență armatei ucrainene
Rușii ar putea intensifica atacurile asupra Ucrainei, profitând de timpul rămas până la sosirea ajutorului american: Comandamentul militar rus va lua probabil în considerare o nouă contraofensivă
Serviciile britanice de informații analizează modul în care a fost doborât bombardierul strategic rusesc Tu-22M3
Biden: Adoptarea de către Camera Reprezentanților a proiectelor de lege privind ajutorul pentru Ucraina trimite un "mesaj clar" de leadership american
Serviciile de informații din NATO sunt cu ochii pe Serbia pe fondul escaladării tensiunilor cu Kosovo dar și din cauza exercițiului ”Vârtejul 2024”
Decizie istorică în SUA. Ajutorul militar pentru Ucraina a fost votat în Camera Reprezentanților. O uriașă gură de oxigen pentru forțele Kievului
Şeful de stat major al armatei germane: În cinci-opt ani, Rusia ar putea fi pregătită să atace teritoriul NATO, deoarece a trecut la o economie de război
Ce face atât de special sistemul radar rusesc ''Container 29B6'', care a fost lovit pentru a doua oară cu drone ucrainene? (Foto/Video)
Situația de securitate din regiunea Mării Negre, prezentată în Departamentul de Stat al SUA de grupul român de experți ai New Strategy Center
pixel