Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Generalul Valerii Zalujnîi: Sunt trei obiective majore asupra cărora ar trebui să se concentreze eforturile de război ale Ucrainei pentru a respinge agresiunea rusă
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Într-un articol publicat pentru CNN, Valerii Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate Ucrainene, a subliniat trei obiective majore asupra cărora ar trebui să se concentreze eforturile Ucrainei în timpul războiul purtat împotriva agresiunii rusești. Potrivit generalului ucrainean, crearea unui sistem de aprovizionare a forțelor armate ucrainene cu sisteme de arme de ultima generaţie ar trebui să fie unul dintre cele trei obiective ale Kievului pentru anul 2024.
Întâlnire cu generali americani și britanici în Ucraina, august 2023 / Sursa Foto: Valerii Zaluzhnii / Facebook.
Întâlnire cu generali americani și britanici în Ucraina, august 2023 / Sursa Foto: Valerii Zaluzhnii / Facebook.

CNN precizează că articolul semnat de Valerii Zalujnîi a fost scris înainte de un anunț privind demiterea sa. In cele ce urmeaza veti putea citi o parte din articolul scris de catre comandantul-șef al Forțelor Armate Ucrainene pentru CNN.

Al Doilea Război Mondial s-a încheiat în urmă cu aproape 80 de ani, dar moștenirea sa în definirea viziunii strategice a războiului persistă până în prezent. Oricare ar fi progresele remarcabile înregistrate în domeniul aviației, al tehnologiei rachetelor și al mijloacelor spațiale, de exemplu, conceptul de victorie rămâne neschimbat: distrugerea inamicului și capturarea sau eliberarea teritoriului.

Și totuși, fiecare război este unic. Și nu există o provocare mai mare cu care se confruntă comandantul militar, în opinia mea, decât să înțeleagă - la timp - cum fiecare război este modelat diferit. În primul rând, de progresul tehnologic, care determină dezvoltarea armelor și a echipamentelor. Și, în al doilea rând, de condițiile politice interne și externe și de mediul economic. Victoria are nevoie de o strategie unică și urmează o logică unică.

Este bine cunoscut până acum faptul că un motor central al acestui război este dezvoltarea sistemelor de arme fără pilot. Acestea se dezvolta într-un ritm uluitor, iar domeniul de aplicare al acestora devine din ce în ce mai larg.

În mod esențial, aceste sisteme fără pilot la bord - cum ar fi dronele - împreună cu alte tipuri de arme avansate, reprezintă cea mai bună modalitate prin care Ucraina poate evita să fie atrasă într-un război de poziție, în care noi ucrainenii nu deținem avantajul.

Dar, deși utilizarea acestor tehnologii este esențială, nu este singurul factor care influențează strategia actuală. Trebuie să ne confruntăm cu o reducere a sprijinului militar din partea unor aliați cheie, care se luptă cu propriile lor tensiuni politice. 

Stocurile de rachete, interceptoarele pentru apărarea aeriană și muniția pentru artilerie ale partenerilor noștri se epuizează, din cauza intensității ostilităților din Ucraina, dar și a unei penurii globale de încărcături explozive.

Rusia, luând act de modul în care evoluțiile din Orientul Mijlociu au distras atenția internațională, ar putea încerca să provoace noi conflicte în altă parte.

Slăbiciunea regimului internațional de sancțiuni înseamnă că Rusia, în parteneriat cu anumiți alții, este încă în măsură să își desfășoare complexul militar-industrial în vederea unui război de uzură împotriva noastră.

Trebuie să recunoaștem avantajul semnificativ de care se bucură inamicul în ceea ce privește mobilizarea resurselor umane și cum se compară acest lucru cu incapacitatea instituțiilor de stat din Ucraina de a îmbunătăți nivelul de personal al forțelor noastre armate fără a recurge la măsuri nepopulare.

 


Ucraina trebuie să ne confruntăm cu o reducere a sprijinului militar din partea unor aliați cheie

 

În cele din urmă, rămânem împiedicați de imperfecțiunile cadrului de reglementare din țara noastră, precum și de monopolizarea parțială a industriei de apărare. Acestea conduc la blocaje în procesul de producție - în ceea ce privește muniția, de exemplu - care adâncesc și mai mult dependența Ucrainei de aliații săi pentru aprovizionare.

Experiența noastră de luptă, în special din 2022, este unică - dar, în interesul victoriei, trebuie să găsim în mod constant noi modalități și noi capacități care să ne ajute să obținem un avantaj față de inamic.

Poate că prioritatea numărul unu aici ţine de utilizarea unui întreg arsenal de vehicule fără pilot și alte mijloace tehnologice (relativ) ieftine, moderne și foarte eficiente.

Deja astfel de mijloace permit comandanților să monitorizeze situația de pe câmpul de luptă în timp real, ziua și noaptea și indiferent de condițiile meteorologice.

Ele oferă informații în timp real, permițând ajustarea focului 24 de ore din 24, fără pauză - oferindu-ne capacitatea de a lansa lovituri de mare precizie împotriva țintelor inamice aflate în prima linie, dar și mult în adâncimea frontului.

Pe scurt, acest lucru nu înseamnă nimic mai puțin decât reproiectarea totală a operațiunilor de pe câmpul de luptă - și renunțarea la gândirea învechită și bazată pe stereotipuri.

 

Viitorul câmp de luptă ar putea include mai mult mediul digital şi controlul radio-electronic

 

Noile operațiuni ar putea include crearea de câmpuri de lupta digitale, controlul radio-electronic al mediului său o operație combinată care utilizează drone de atac și mijloace cibernetice.

Astfel de operații militare vor fi coordonate și desfășurate în cadrul unui concept și al unui plan unic. În mod normal, obiectivul nu va fi întotdeauna axat exclusiv pe luptă.

Acesta ar putea urmări reducerea capacităților economice ale inamicului, izolarea sau uzura acestuia. Operațiunile de atac pot avea obiective psihologice. Acestea fiind spuse, pentru moment, prioritatea rămâne îmbunătățirea situației pe câmpul de luptă.

Și aici, tehnologia se mândrește cu o superioritate incontestabilă față de modul tradițional de functionare. Controlul de la distanță al acestor mijloace înseamnă mai puțini soldați în pericol, reducând astfel nivelul pierderilor umane. Oferă posibilitatea de a reduce (dar cu siguranță nu de a elimina) dependența de echipamente grele în misiunile de luptă și în desfășurarea generală a ostilităților.

Și deschide posibilitatea de a aplica lovituri puternice și bruște împotriva infrastructurilor critice și a centrelor de comunicații fără a desfășura rachete sau avioane cu echipaj uman.

 

Provocările cu care se confrunta forțele armate ucrainene nu poate fi subestimate

 

Avem nevoie de a crea un sistem statal complet nou de reînarmare. Ținând cont de tot ceea ce se întâmplă în acest moment, credem că crearea unui astfel de sistem ar putea fi realizată în cinci luni. Acest timp va fi dedicat creării unei structuri organizaționale adecvate, ocupării și echipării posturilor, furnizării de instruire și sprijin, construirii infrastructurii și logisticii de sprijin și dezvoltării unui cadru doctrinar. În concluzie, în 2024, trebuie să ne concentrăm eforturile principale în trei domenii.

Crearea unui sistem care să furnizeze forțelor noastre armate mijloace de înaltă tehnologie.

Introducerea unei noi filozofii de instruire și de război care să țină cont de restricțiile în ceea ce privește mijloacele și modul în care acestea pot fi desfășurate.

Și stăpânirea noilor capacități de luptă cât mai curând posibil. Noi deținem deja capacități pentru a elimina inamicul și pentru a asigura existența statului.

Obiectivul nostru trebuie să fie să profităm de moment - să ne maximizăm acumularea celor mai recente capacități de luptă, ceea ce ne va permite să angajăm mai puține resurse pentru a provoca daune maxime inamicului, pentru a pune capăt agresiunii și a proteja Ucraina de ea în viitor.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Marea Britanie va anunța noua strategie de apărare. Prima mutare: 6 fabrici de armament și achizița a 7.000 de rachete cu rază lungă
Teheranul își mărește stocul de uraniu. Agenția pentru Energie Atomică: Iranul nu oferă răspunsuri credibile din punct de vedere tehnic
Joc de război: NATO ar câștiga posibilul conflict cu Rusia, iar frontul decisiv ar fi cerul Europei de Est 
Șeful diplomației turce afirmă că războiul din Ucraina ar putea fi încheiat până la sfârșitul anului: “Atât Rusia, cât și Ucraina își doresc încetarea focului”  
De ce e mai bine să descurajezi Rusia înainte să atace: Ucraina cheltuie în patru luni bugetul de anul trecut al României pentru apărare
Războiul hibrid al Beijingului: Cum încearcă China să paralizeze Taiwanul prin atacuri asupra infrastructurii critice?
De la 2% la 3,5% (sau 5%): Dincolo de politică, cât de mult este Europa pregătită să plătească pentru NATO?
UE publică Strategia pentru Securitate la Marea Neagră. Obiective majore: Dezvoltarea coridoarelor de mobilitate militară și protecția platformelor energetice precum Neptun Deep
Planeta în trei culori: Visul lui Trump despre o lume împărțită cu Rusia și China
Europa intensifică ajutorul militar acordat Ucrainei, în timp ce Rusia respinge încetarea focului și se pregătește pentru ,,ofensiva de vară''
“Pentru reducerea tensiunilor din regiune”: Belarus a anunțat mutarea locurilor de desfășurare a exercițiului “Vest-2025” de la granițele occidentale în interiorul țării
Primul contact la vârful Washingtonului: Președintele Nicușor Dan, convorbire telefonică cu Donald Trump
Pacea, tot mai departe: Rusia îşi intensifică presiunea militară asupra Ucrainei, atacurile cu dronele fiind tot mai puternice
Oficiali militari taiwanezi: China este capabilă de a transforma exercițiile militare într-o invazie
Războiul dronelor: Armata britanică stabilește un nou standard de luptă bazat pe ,,strategia 20-40-40'', cu 80% sisteme autonome pe câmpul de luptă
Forţele Armate Ucrainene, liber la lovit teritoriul Rusiei cu rachete occidentale: Nu mai există restricții privind raza de acțiune a armelor livrate
Tancuri, Obuze și Demografie: De ce pierderile imense nu opresc ,,mașina de război'' a Rusiei pe frontul din Ucraina
Vedeta exercițiului Swift Response 25: Desfăşurarea sistemului HIMARS, un semnal de forță arătat de NATO în Nordul îndepărtat și în statele baltice
Liderii Forțelor Aeriene ale SUA îndeamnă la o schimbare tactică radicală: Accentul se pune pe aeronavele F-47 și B-21 pentru a contracara amenințările Chinei
Trupele rusești au început să folosească frecvent pe frontul din Ucraina strategia așa-numitei “triple sufocări”, ce produce câștiguri teritoriale lente dar constante
Securitatea europeană sub lupă: Între agresiunea rusă și reechilibrarea domeniului apărării, ce este de făcut pentru un NATO mai puternic?
Războiul viitorului se va duce pe inteligența artificială. Iar cel mai important front de luptă al AI va fi protejarea sistemelor împotriva deturnării
Armata americană și-ar putea schimba strategia? SUA iau în considerare repoziționarea forțelor din Indo Pacific. Coreea de Sud afirmă că nu a purtat discuții legate de acest subiect
Pentagonul avertizează că rușii au pus rachete aer-aer cu focoase nucleare pe avioane MiG-31 și Su-35. Cât de eficiente ar fi împotriva unor ținte aeriene
Ucraina propune integrarea armatei sale în sistemul de apărare al U.E: Armata ucraineană are toată experiența necesară pentru acest lucru
Nevoia unei schimbări de paradigme la nivelul strategiei militare a Ucrainei. Generalul Zaluzhnîi: Să nu mai credem într-un miracol, iluzia granițelor din 1991 trebuie abandonată
Răspuns la amenințarea rusă asupra flancului estic al NATO: Germania staționează permanent câteva mii de militari în Lituania (Foto/Video)
Noua strategie a Rusiei: Dronele cu fibră optică țintesc armamentul crucial al Ucrainei (Video). Un sistem HIMARS a fost distrus pe front
Generalul Ben Hodges avertizează România: Portul Constanța, țintă sigură în cazul unui atac rusesc asupra NATO
B61-13, bomba nucleară finalizată de SUA cu un an mai devreme, va fi utilizată exclusiv de bombardierul de generația a 6-a B-21 Raider

Ştiri Recomandate

Armata ucraineană deține în continuare un cap de pod în Kursk, pe teritoriul Rusiei: Agresorul rus își folosește cele mai bune brigăzi în această direcție
Continuă tensiunile diplomatice dintre Moscova și Baku. Ultimul episod: Azerii reținuți în Rusia au murit torturați
Veriga slabă a NATO? România plătește milioane de euro către CFR Marfă pentru transport militar pe linii învechite
Norvegia trimite în Polonia avioanele sale F-35 | Au o singură misiune: să formeze un scut aerian deasupra celui mai important nod logistic din Europa
Forțele Armate ale Ucrainei au lansat un atac cu rachete asupra regiunii ocupate Donețk: Atacul ar fi servit drept ,,botez al focului'' pentru o nouă rachetă
România va avea noi sisteme antiaeriene. Israelienii de la Rafael, câștigătorii licitației pentru SHORAD-VSHORAD?
Rusia lasă impresia că are puterea să se refacă după atacul ucrainean ,,Pânza de Păianjen”: Complexul militar industrial, pus să producă bombardiere strategice
HIMARS devine hipersonic: Ce este proiectul Blackbeard Ground Launch (GL) la care U.S. Army lucrează deja?
Din conversațiile interceptate de SUA rezultă că oficialii iranieni par surprinși de intensitatea sub așteptări a atacurilor americane
Rușii susțin că “au eliberat” complet una din cele patru regiuni anexate de la Ucraina. RPL s-ar afla acum 100% sub control rusesc
Varșovia vrea să fie superputere regională în producția de muniții: Compania autohtonă PGZ, contract pentru obuze de 155 și 120 mm
Chinezii se laudă cu o nouă bombă, despre care se presupune că poate provoca pene de curent după impact
”În trei luni, situația s-ar putea schimba radical”. Ucraina are pe masă o soluție la problema Shahed
Va fi aruncată în luptă „Furnica” ucraineană. Noua dronă terestră Muraha va ajunge în premieră pe front
Ședință CSAT. Pacea în Ucraina trebuie să excludă ferm încercările Rusiei de redivizare a Europei în sfere de influență
Rușii au avansat cu 50.000 de soldați în regiunea Sumî. Cum se face că apărarea ucraineană nu a fost pregătită?
Iranienii se întorc la Fordow, arată imaginile din satelit
Spionaj, cipuri și un război tehnologic: Statele Unite acuză DeepSeek că a devenit un instrument AI în mâna armatei chineze
Iranul renunță la avioanele de luptă rusești. Următoarea oprire: China, pentru „Ucigașul de Rafale” J-10C
UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei cu șase luni
Gulag 2.0. Manifestație de solidaritate cu victimele torturii rusești, organizată de comunitatea ucraineană din București
Armatele private ale Rusiei: Grupările paramilitare care activează în Ucraina, factor de instabilitate în regiune şi risc de securitate pentru Kremlin
Armata SUA vrea lansatoare de rachete autonome: Cum vor schimba noile sisteme de arme fața războiului modern?
,,Cupola de Oțel'' a Turciei are o ,,problemă franceză'': Ankara solicită acces la sistemul european de rachete sol-aer SAMP/T
Marea Britanie trimite Ucrainei 350 de rachete și mai multe lansatoare ,,FrankenSAM''. Fondurile provin din activele rusești înghețate
Morminte în noroi, dezinteres și vandalism: Mormintele soldaților ruși căzuți în războiul împotriva Ucrainei nu reprezintă niciun interes pentru statul rus
Fără J-35A, deocamdată. Deși s-a anunțat spargerea gheții, un aliat al Chinei a negat că e primul stat care a cumpărat „F-35-ul chinezesc”
Ucraina a mai pierdut un F-16: Pilotul a doborât șase ținte rusești, dar din păcate în timpul atacurilor ruse s-a prăbușit și nu a mai avut timp de catapultare
Un misterios avion chinez cu transponderul închis și alte zboruri din Iran spre China ridică o întrebare: Unde e de fapt uraniul îmbogățit al Iranului?
Lavrov: Occidentul nu a învins niciodată în istoria sa Rusia. Azi Occidentul colectiv s-a ridicat din nou împotriva noastră, dar nu ne va învinge nici acum
Mașinile de luptă Puma, despre care se zvonea că ar intra și în „bătălia pentru România” și care au avut la început probleme tehnice cu turela, „salvate” de Bundeswehr
Rusia a dezlănțuit din nou iadul stabilind un record: Zeci de rachete Kh-101 lansate de bombardiere Tu-95, sute de drone și rachete Iskander au fost lansate spre Ucraina din mai multe direcții
pixel