Mari unități și unități de artilerie din 27 de țări NATO și partenere au început exercițiul Dynamic Front în cea mai extinsă formulă de la lansarea sa.
Capacitățile noilor obuziere sunt de două ori mai mari decât cele ale armamentelor similare moderne, autohtone și străine. Experții apreciază că întărirea forțelor din sudul țării cu noi mijloace de artilerie cu rază lungă de acțiune va reprezenta un răspuns la consolidarea prezenței NATO în regiune.
Surse aparținând Ministerului rus al Apărării au declarat pentru cotidianul Izvestia că noile obuziere de tip Koalitsia-SV vor intra în curând în serviciu la una dintre unitățile din Regiunea Militară Sud. Acestea vor întări așa-numitul “pumn de artilerie” format în sudul țării.
La sfârșitul lunii decembrie 2020, la o ședință a Colegiului Ministerului Apărării, comandantul Trupelor Regiunii Militare Sud a informat despre ritmul rapid de modernizare a înzestrării. Potrivit generalului de armată Alexander Dvornikov, ponderea armelor moderne în Regiunea Militară Sud a ajuns la 70%. În anul 2020, s-au format noi brigăzi de artilerie și rachete. Anterior, ministrul apărării, Serghei Șoigu, a indicat drept motiv pentru consolidarea Regiunii Militare Sud amenințările care vin din exteriorul Rusiei.
Instalația de artilerie autopropulsată, puternică și cu rază lungă de acțiune, face parte dintr-un proiect de modernizare a înzestrării Forțelor Terestre cu cele mai noi vehicule blindate. Aceasta a fost dezvoltată în paralel cu platformele promițătoare Armata, Kurganets-25 și Boomerang. Crearea obuzierului se află în etapele sale finale. Prototipurile acestuia au fost deja expuse la paradele de la Moscova și sunt testate la trupe.
În prezent, un lot din pre-producția de serie format din zece obuziere Koalitsia-SV se află în teste la Armata 1 Tancuri a Regiunii Militare Vest. Corporația de stat Rostec a anunțat livrarea acestor arme în luna mai a anului trecut.
“În țara noastră, toate echipamentele de ultimă generație sunt furnizate mai întâi Regiunilor Militare Sud și Vest, care se învecinează cu țările NATO”, a declarat pentru Izvestia expertul militar Vladislav Shurygin.
“Și în sud avem acum cele mai multe schimbări în Forțele Terestre. Artileria a fost întotdeauna un punct forte al armatei noastre, iar obuzierele Koalitsia, care sunt extrem de eficiente, vor continua această tradiție. Bătaia lor este de două până la trei ori mai mare decât modelele aflate în prezent în serviciu“, a spus Shurygin.
“Motivele pentru trimiterea de noi arme în sud sunt clare. Situația politico-militară din Regiunea Mării Negre devine din ce în ce mai tensionată. Aici forțele NATO sunt întărite și se consolidează prezența militară a blocului. Navele de război ale Alianței Nord-Atlantice intră regulat în Marea Neagră. Zborurile avioanelor de cercetare și ale dronelor de-a lungul granițelor țării noastre s-au intensificat. În plus, granița cu Ucraina și Caucazul se află în zona de responsabilitate a Regiunii Militare Sud“, a reamintit Vladislav Shurygin.
Principalul avantaj al noii instalații autopropulsate de artilerie este reprezentat de tunul 2A88, cu un calibru de 152 de milimetri. Datorită acestuia, bătaia Koalitsiei a crescut deja la 70 de kilometri, ceea ce înseamnă mult mai mult față de alte sisteme similare aflate în serviciu. De exemplu, 2S3 „Akatsiya” are o bătaie de 17 kilometri, iar cea mai modernă instalație autopropulsată a armatei, 2S19M2 „Msta-SM”, poate lovi ținte la aproximativ 30 de kilometri.
După cum a informat anterior Izvestia, în prezent, sunt dezvoltate și testate mai multe muniții cu rază lungă de acțiune pentru instalația autopropulsată Koalitsia. Odată cu ele, bătaia obuzierului ar trebui să crească la cel puțin 100 de kilometri. Potrivit reprezentanților armatei, calitățile de luptă ale Koalitsia-SV sunt de două ori mai mari decât alte modele autohtone și străine de acest calibru.
Inițial, Institutul Central de Cercetare „Burevestnik”, unde a fost dezvoltată noua instalație, a studiat posibilitatea de a implementa un tun dublu. Acest lucru ar putea crește în mod dramatic viteza de foc. Ulterior, a fost aleasă o variantă a schemei clasice, cu un singur tun, dar cu un grad sporit de automatizare. Pentru prima dată, a fost proiectat un compartiment de luptă gol. Echipajul controlează tragerea de la distanță. Acest fapt a oferit posibilitatea unei cadențe de tragere de 10 proiectile pe secundă.
O caracteristică a instalației autopropulsate constă în modul inovator de tragere. Sistemul de conducere a focului este capabil să acopere simultan ținta cu mai multe proiectile dintr-o singură armă. Pentru a face acest lucru, fiecare proiectil este tras de-a lungul unei traiectorii individuale, calculate cu precizie, în unghiuri diferite.
Ministerul rus al Apărării a anunțat finalizarea testelor preliminare ale instalației de artilerie autopropulsată 2S35 „Koalitsia-SV” la sfârșitul anului 2019. Acum sunt în curs testele de stat, după care tehnica va primi aprobare pentru producția în serie.
În paralel cu versiunea tradițională șenilată a obuzierului „Koalitsia-SV”, este în curs de dezvoltare și o versiune instalată pe camioanele KamAZ. Obuzierul păstrează toate avantajele unui armament cu rază lungă de acțiune și al unui modul de luptă automatizat și, în același timp, este mai mobil atunci când se deplasează pe drumuri normale. Este planificat ca aceste instalații puternice să consolideze brigăzile de infanterie moto, care funcționează pe vehicule blindate cu roți.
În Regiunea Militară Sud au avut loc cele mai active transformări structurale în ultimii ani. Aici a fost creată Armata 8 arme întrunite și trei divizii desfășurate de-a lungul frontierei cu Ucraina. De asemenea, Corpul 22 Armată a fost format pentru a proteja Crimeea. Pentru completarea acestora a fost necesară formarea de noi unități de artilerie și rachete.
În anul 2019, a fost anunțată formarea unei brigăzi suplimentare de rachete în Regiunea Astrahan, dotată cu complexe operativ-tactice Iskander-M, cu o bătaie de până la 500 de kilometri. În ultimul an, crearea a încă două mari unități de rachete și artilerie a fost finalizată în Regiunea Militară Sud.
Anterior, Izvestia a informat că cea mai nouă versiune de obuziere autopropulsate robotizate și automatizate „Msta-SM” este livrată în Regiunea Militară Sud. Re-echiparea completă a unităților de artilerie cu acestea ar trebui să dureze unul sau doi ani.
La exercițiul de comandament și stat major la nivel strategic Caucaz-2020, care a avut loc în septembrie, regiunea și-a testat toate armamentele noi. Au fost implicate până la 200 de piese de artilerie. Inclusiv complexe de mare putere, respectiv mortiere grele Tulip, cu calibrul de 240 de milimetri, și instalații autopropulsate 2S7M Malka, cu calibrul de 203 milimetri.
Regiunea Militară Sud a fost formată în octombrie 2010, ca parte a unei reforme majore a structurii Forțelor Armate. Aceasta a încorporat Regiunea Militară Caucazul de Nord, Flota rusă din Marea Neagră, Flotila din Marea Caspică și Comandamentul 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană. De asemenea, în subordinea acesteia au intrat trei baze militare rusești din străinătate, din Armenia, Abhazia și Osetia de Sud.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Mari unități și unități de artilerie din 27 de țări NATO și partenere au început exercițiul Dynamic Front în cea mai extinsă formulă de la lansarea sa.
Expertul în securitate Iulia Joja anticipează că o revenire la putere a lui Donald Trump va accentua cererea SUA pentru ca statele membre NATO să atingă atingă un procent cât mai mare din PIB pentru înzestrare. Aceasta a fost una din cerințele pentru care Donald Trump a insistat în primul său mandat.
La 1 noiembrie 2024, o delegație formată din generali în retragere ai forțelor americane aflate în Coreea (USFK) și ai armatei sud-coreene, invitată de Korea Defense Veterans Association (KDVA) și Korea-U.S. Alliance Foundation (KUASF), a vizitat unitatea de producție Changwon a companiei Hanwha Aerospace. Grupul a analizat liniile de producție pentru sisteme-cheie, inclusiv obuzierul autopropulsat (SPH) K9 și vehiculul de aprovizionare cu muniție (ARV) K10, reflectând discuțiile în curs privind consolidarea cooperării în domeniul industriei de apărare între Coreea de Sud și Statele Unite. Printre delegați s-au numărat generalii în retragere Curtis M. Scaparrotti, Walter L. Sharp, Robert B. Abrams, Leem Ho-young și generalul-maior Shin Kyung-soo, care au analizat modalitățile de intensificare a colaborării în domeniul apărării între aliați.
Europa de Est devine o regiune în care tot mai multe state produc mașini de luptă pentru infanterie (MLI). După Ungaria și Ucraina care produc mașini de luptă Lynx - ucrainenii produc în colaborare cu nemții în plin război -, România va deschide și ea după finalizarea programului de înzestrare cu mașini de luptă o linie de producție.
Croația achiziționează 50 de tancuri germane noi Leopard 2A8, care este cea mai recentă versiune a puternicului tanc german, iar zilele săptămâna aceasta a fost făcut primul pas în realizarea acestei achiziții.
Grecia își consolidează flota Hawk prin achiziționarea a 35 de elicoptere UH-60M Black Hawk de la Lockheed Martin. Versiunea e același pedigree cu S-70 Black Hawk, achiziționate de România, dar pentru Ministerul Afacerilor Interne. Lockheed propune o ofertă avantajoasă și pentru Armata României.
Corpul Multinațional Sud-Est al NATO (MNC-SE) conduce un exercițiu multinațional al posturilor de comandă (CPX – Command Post Exercise) în care se simulează o operație de apărare pe flancul estic al Alianței. Exercițiul, numit „Arcul Carpatic 24” are loc în perioada 21 – 28 octombrie. Pe lângă statul major al MNC-SE, în exercițiu sunt implicate comenzi de nivel divizie și brigadă din România, SUA și Franța, potrivit unui comunicat de presă (25 octombrie) al Forțelor Terestre Americane din Europa (US Army – Europe).
MGCS (Main Ground Combat System), cunoscut și sub denumirea de Eurotank, cunoaște noi amânări. Noul tanc germano-francez ar trebui să înlocuiască tancurile Leopard și Leclerc.
Unul din cele mai așteptate programe de înzestrare ale Armatei României este cu siguranță cel al mașinilor de luptă ale infanteriei. Licitația urmează să fie demarată în viitorul apropiat iar obiectivul este producția în România.
România urmărește să extindă achiziția de tancuri în viitorul apropiat iar unul din obiectivele programului e implicarea industriei de apărare în proces prin cooperare industrială în ceea ce guvernanții noștri numesc continuu „revitalizarea industriei”.
Rușii au reușit să captureze și să extragă din Ucraina un tanc Leopard 2 în versiunea A6. Tancul se află deja la uzina Uralvagonzavod, principala uzină de producție a tancurilor, unde sunt produse și celebrele T-90.
Ucraina folosește mai multe tipuri de obuziere de 155 mm, fie șenilate fie pe roți, inclusiv obuziere franceze Caesar. Care au fost primite în număr destul de mare, dar departe încă de promisiunile făcute de francezi. Rata de supraviețuire a Caesar e însă una foarte bună.
Ucraina urmează să primească 49 de tancuri M1A1SA Abrams pentru a-și consolida eforturile de apărare împotriva invaziei rusești. Aceste tancuri, deși de fabricație americană, nu vor veni direct din SUA, ci vor fi trimise din Australia, cu aprobarea Washingtonului.
Compania turcă Otokar a anunțat că a fost declarată câștigătoare de către Ministerul Apărării Naționale (MApN) în programul de înzestrare cu blindate ușoare 4x4 al României.
DefenseRomania se află în Coreea unde ia parte la Kadex 2024 (Korea Army International Defense Exhibition). În cadrul evenimentului organizat de partea coreeană publicația noastră a purtat mai multe discuții cu oficiali coreeni din industria de apărare. Una dintre discuții s-a axat pe posibila înzestrare cu tancuri K2 Panther.
Agenția de presă rusă Interfax a informat, pe 30.09.2024, că, prin semnarea unui decret prezidențial, Vladimir Putin a dispus încorporarea, în perioada octombrie-decembrie, a 133.000 de recruți pentru executarea serviciului militar obligatoriu. Decretul a fost publicat pe portalul cu informații juridice.
Marocul a încheiat un parteneriat cu compania Tata Advanced Systems Limited (TASL) din India pentru a produce pe plan intern vehiculele de luptă blindate WhAP (Wheeled Armored Platform) 8×8 .
Trupele ruse riscă tot mai mult în aceste zile lansând atacuri mai mari, chiar cu batalionul, în care înregistrează pierderi importante, care ajung și la 80% din forța inițială de atac.
România a semnat miercuri un acord cu Statele Unite pentru un împrumut în valoare de 920 de milioane de dolari destinat modernizării capabilităților militare.
În cadrul unui eveniment al armatei britanice de săptămâna aceasta, Rheinmetall a dezvăluit publicului noul tanc de luptă principal Challenger 3 al Regatului Unit. Având un blindaj îmbunătățit și un tun cu țeavă lisă de 120 mm vehiculul de luptă este considerat de compania germană drept cel mai avansat tanc din cadrul armatelor statelor NATO.
După ce „operațiunea militară specială” de cucerire a Kievului s-a transformat într-un adevărat război de uzură în tranșee ce se întinde deja de aproape trei ani, pierderile înregistrate de ambele părți sunt uriașe. Nu doar în număr de victime ci și în tehnică pierdută.
Președintele României Klaus Iohannis a înștiințat Parlamentul că a aprobat dislocarea în țara noastră a unui contingent de Forțe navale pentru Operații Speciale (FOS) americane. Acestea vor contribui la securitatea țării noastre și vor lucra, coopera și antrena alături de FOS român.
România are în vedere achiziția de elicoptere de atac și multirol în următorii ani, într-un program major pentru Forțele Terestre ce se va întinde și în deceniului următor. Una dintre propuneri este legendarul elicopter Black Hawk, produs de americanii de la Lockheed Martin în Polonia în cadrul companiei PZL Mielec, parte a Lockheed. Despre Black Hawk și propunerea pentru Armata României, DefenseRomania a discutat cu oficialii PZL Mielec.
Gigantul coreean Hanwha se pregătește să prezinte planul de offset pentru contractul în urma căruia va livra 54 de obuziere K9 Tunetul către Armata României.
Presa rusă a anunțat că, pe 16.09.2024, pe portalul oficial de Internet cu informații juridice, a fost publicat un decret al președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, prin care se stabilesc efectivele Forțelor Armate la 2.390.000 de persoane, între care 1.500.000 de militari.
Pe 14 septembrie, în cadrul ceremoniei desfășurate la Belgrad pentru promovarea unor cadre militare din Armata sârbă, președintele Aleksandar Vucic a anunțat că Serbia va introduce în curând serviciul militar obligatoriu pentru bărbați.
România a achiziționat un batalion de tancuri americane Abrams M1A2, dar în următorii ani acestea vor mai fi completate cu alte tancuri. Experții explică de ce e bine ca următoarele batalioane să fie un alt tip.
Ucraina folosește intens tancuri occidentale, deși în continuare greul cade pe tancurile de producție sovietică, multe dintre ele livrate de state care aveam în arsemnal asemenea tehnică.
DefenseRomania a fost în Polonia unde a avut mai multe întrevederi cu înalți oficiali polonezi, dar și cu experți din domeniul militar, în cadrul cărora s-a abordat situația de securitate din regiune, relațiile bilaterale româno-poloneze, precum și programul extrem de ambițios de înzestrare al Armatei Poloniei.
DefenseRomania a discutat cu reprezentanți ai Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), în cadrul expoziției de armament MSPO care are loc la Kielce, în Polonia. Iar un produs interesant care ne-a fost prezentat a fost mașina de luptă Borsuk.
Au avut loc explozii la o fabrică de arme din regiunea Vladimir, Rusia, pe 22 aprilie, provocând un incendiu, lucru raportat chiar de Ministerul rus al Apărării pe canalele de Telegram. Teoretic, potrivit rușilor, incendiul masiv a început din cauza ... nerespectării protocoalelor. Martorii spun că au auzit explozii succesive, asemenea unor atacuri țintite.
Institutul japonez iQPS (Q-shu Pioneers of Space) din cadrul Universității Kyushu va furniza Direcției Principale de Informații a Forțelor Armate ale Ucrainei (GUR) imagini satelitare obținute prin tehnica de scanare cu radare cu apertură sintetică (SAR).
Emisarul american Steve Witkoff va efectua o nouă vizită săptămâna aceasta în Rusia pentru consultări privind planul Casei Albe de soluționare pașnică a conflictului în Ucraina, relatează Agerpres și EFE.
Pentru a ține pasul cu provocările câmpului de luptă în secolul XXI, în special cu amenințarea pe care o reprezintă Moscova, Ministerul Apărării din Marea Britanie a lansat un program pentru înlocuirea tancului principal de luptă Challenger 2, aflat în serviciu de mult timp. Succesorul său, Challenger 3, este dezvoltat de Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL), un parteneriat între BAE Systems din Marea Britanie și gigantul german Rheinmetall. Challenger 3 ar trebui să fie un tanc cum nu s-a mai văzut. Doar că experții americani au dubii mari că proiectul va fi finalizat de britanici.
Kremlinul a declarat marți că, în prezent, nu există planuri concrete de negocieri cu Kievul privind o încetare a atacurilor cu drone și rachete asupra infrastructurilor civile, propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Agerpres, EFE și Reuters.
La sfârșitul anului trecut, forțele ucrainene au desfășurat prima operațiune ofensivă exclusiv robotizată cu zeci de drone de diferite tipuri și vehicule fără pilot echipate cu mitraliere, răspândind haos și panică în rândul trupelor ruse „luate prin surprindere” în apropierea satului Liptsi, regiunea Harkov, a scris The Telegraph în articolul său din 22 aprilie dedicat armatei de roboți a Ucrainei.
Ministrul francez de Externe, Jean-Noel Barrot, a calificat „încetarea focului de Paște” decretată de Vladimir Putin drept o operațiune de PR menită să îl liniștească pe președintele american Donald Trump, relatează Radio Europa Liberă/Radio Liberty pe 22 aprilie.
Militarii britanici au urmărit și distrus cu succes un roi de drone în timpul testării unei noi arme cu microunde, RF DEW, a comunicat Ministerul britanic al Apărării. Testele, desfășurate la un poligon militar din vestul Țării Galilor, au fost cele mai importante de până acum ale armatei britanice care au implicat roiuri de drone. În timpul unui singur atac, au fost distruse două roiuri. În total, sistemul a urmărit și a dezactivat peste 100 de drone.
Biroul de presă al Serviciului rus de informații externe (SVR) a publicat recent un articol în care sugerează că Rusia și Washingtonul ar trebui să lupte împreună împotriva „eurofascismului”, identificând Franța și Marea Britanie drept principalii ideologi ai acestui curent.
Producătorii americani de drone se confruntă cu o dependență gravă de componentele chinezești în produsele lor, potrivit Forbes. Ca parte a pregătirii forțelor armate ale Statelor Unite pentru o posibilă confruntare în regiunea Pacificului, Pentagonul se confruntă cu noi provocări legate de producția în masă a dronelor.
Rusia a lansat un atac masiv cu dronă asupra orașului portuar ucrainean Odesa în noaptea de 21 aprilie, rănind cel puțin trei persoane, au declarat autoritățile locale.
Serviciul de presă al Corporației întrunite constructoare de avioane din Federația Rusă, parte a comapaniei de stat Rostec, a anunțat că, pe 19.04.2025, un nou lot de bombardiere de front modernizate de tip Su-34M a fost furnizat la trupe.
În Elveția, mai multe partide politice cer guvernului să renunțe la avioanele de luptă americane F-35. Pentru a convinge Consiliul Federal să anuleze contractul de achiziție a F-35, în țară a fost lansată o petiție semnată de mii de cetățeni. Parti Socialiste Suisse (PS), Parti Écologiste Suisse (Verzii) și Le Center sunt în favoarea reexaminării poziției cu privire la achiziționarea acestui tip de aeronavă.
Încercările administrației americane de a găsi soluții de compromis pentru încheierea păcii în Ucraina au o aparență pozitivă atunci când sunt privite teoretic și sunt raportate la normalitatea societăților care trăiesc în pace, însă devin total nerealiste și chiar fac mai mult rău evoluției procesului de pace atunci când sunt aduse în planul realității din teren, respectiv al situației concrete dintre Ucraina și Rusia.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat drept „pozitive” recentele remarci ale SUA care sugerează că aderarea Ucrainei la NATO este exclusă, vorbind în cadrul unui briefing organizat pe 21 aprilie, potrivit The Guardian.
Viktor Orban se află în cel de-al patrulea mandat consecutiv de prim-ministru al Ungariei. În acest timp, el a desființat mecanismele democratice de control și echilibru, a preluat controlul asupra mass-mediei, societății civile și universităților din țară și a consolidat puterea pentru el și partidul său Fidesz. Rob Schmitz de la Radioul Public Național al SUA (NPR) analizează modul în care dezmembrarea pas cu pas de către Orban a democrației din Ungaria a devenit un punct de fascinație pentru politologii din întreaga lume, inclusiv pentru cei care consiliază administrația Trump.
China ar fi testat o bombă non-nucleară cu hidrogen, marcând un progres notabil în capacitățile sale militare. Testul a implicat un dispozitiv de 2 kilograme care utilizează hidrură de magneziu, un material solid de stocare a hidrogenului, care, la activare, a produs o minge de foc susținută depășind 1 000 de grade Celsius timp de peste două secunde - de 15 ori mai mult decât exploziile echivalente de TNT.
În cei peste trei ani care s-au scurs de la invazia pe scară largă a Ucrainei, rușii s-au adaptat și au apelat la mai multe metode, unele chiar arhaice, mai ales după ce ucrainenii au reușit să lovească cu succes infrastructura militară din Federație. Astfel au reapărut trenuri și vagoane blindate folosite pentru a transporta echipamentul militar pe frontul ucrainean, deseori țintite de dronele ucrainene. Un astfel de eveniment s-a produs recent din nou, doar că ucrainenii nu sunt siguri ce au lovit. Căci vagon sau tren nu era.
Făcând un pas îndrăzneț care a făcut vâlvă în spațiul geopolitic european, Andrii Melnik, reprezentantul permanent al Ucrainei la Organizația Națiunilor Unite și fost ambasador în Germania, l-a îndemnat pe viitorul cancelar al Germaniei, Friedrich Merz, să aloce 30 % din aviația militară și din mijloacele terestre ale Bundeswehr către forțele armate ale Ucrainei.
Aviația militară turcă e într-un moment dificil. Exclusă din programul F-35 Lightning II, ca urmare a achiziției de sisteme rusești S-400, turcii caută de mult timp soluții pentru a remedia marea problemă, îmbătrânirea flotei de luptă. În acest sens s-a decis în cele din urmă și aprobat achiziționarea de F-16 Block 70, precum și a unor kituri de modernizare a flotei actuale de F-16, tot la standardul Block 70 Viper, cel mai modern. Dar în fața tergiversărilor americane și a timpului îndelungat de livrare, turcii optează și pentru achiziția de avioane europene Eurofighter.
Uniunea Europeană (UE) lucrează la o propunere de a introduce restricţii la unele exporturi către SUA ca posibilă tactică de represalii în războiul comercial costisitor iniţiat de preşedintele Donald Trump luna trecută, transmite Bloomberg.
Ministrul american al apărării, Pete Hegseth, implicat într-o breşă de securitate luna trecută, a împărtăşit informaţii despre o lovitură în Yemen cu un alt grup pe mesageria Signal, au relatat duminică mai multe media americane, potrivit Agerpres și France Presse.
Așa-numitul “armistițiu de Paște” a fost declarat sâmbătă de președintele rus, Vladimir Putin, în primul rând, pentru a păstra favoarea omologului său american, Donald Trump. Acest lucru a fost anunțat astăzi (20.04.2025) de ediția rusă a site-ului BBC, care rezumă reacțiile oficialilor ucraineni, experților occidentali și bloggerilor militari ruși.
Principalii vinovați pentru majoritatea Bradley-urilor ucrainene care au fost distruse sau avariate sunt dronele ieftine rusești cu explozibili.
În ultima perioadă, mulți experți militari și jurnaliști ruși au vorbit despre necesitatea preluării controlului asupra regiunilor Odesa și Mîkolaiv din Ucraina. Cu toate acestea însă, aproape toată lumea este de acord cu faptul că acest lucru nu este posibil astăzi.
România are în derulare, 27 de programe de înzestrare și achiziții semnificative de echipamente pentru toate categoriile de forțe, iar programul PATRIOT este în capul listei de priorități.
Incursiunile avioanelor rusești în apropierea teritoriului NATO sunt din ce în ce mai dese, într-un moment în care discuțiile dintre SUA și Rusia privind încetarea focului în Ucraina sunt în impas.
Rusia, țara cu cel mai mare teritoriu din lume, dar în același timp cu una dintre cele mai mici densități de populație, are o problemă sistemică de populație care este într-un accentuat declin demografic. Uriașa suprafață de uscat și de ape teritoriale va deveni imposibil de apărat în următorii 10 – 20 de ani.
Rusia e departe de performanțele înregistrate de americani în ceea ce privește avioanele de generația a 5-a precum F-35 Lightning II sau F-22 Raptor, dar, la fel ca în marile războaie pe care le-a purtat, rușii mizează pe număr nu pe performanță. Lucru pe care îl vedem și în Ucraina, unde Rusia nu ține cont de numărul de morți și de pierderi.
Drona ”Lancet” este, poate, cea mai notabilă inovație militară a rușilor din ultimii ani. Capabil să pândească nedetectată în aer, Lancet s-a dovedit letală pentru blindatele ucrainene, așa că modelul nu avea cum să nu fie preluat și de industria militară occidentală.
Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a anunțat că, pe 18.04.2025, fregata Amiral Golovko a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Oceanul Atlantic, unde va continua să îndeplinească misiuni în cadrul primului său marș de lungă durată.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 19.04.2025, că Gruparea de trupe Nord a eliberat localitatea Oleshnya din regiunea Kursk.