Turcia, România și Bulgaria semnează, în ianuarie, un acord pentru deminarea în Marea Neagră. Sunt așteptate să se alăture Ucraina și Georgia
Turcia, România și Bulgaria intenționează să semneze în ianuarie un acord comun pentru începerea unei misiuni de deminare în Marea Neagră, ca urmare a războiului din Ucraina, a declarat sâmbătă ministrul turc al apărării, Yashar Guler, după luni de discuții între statele NATO, potrivit Reuters.
Foto: Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”. Sursă: Forțele Navale Române - Facebook
Reprezentanți ai Turciei, României și Bulgariei s-au întâlnit cu oficiali din Georgia, Polonia și Ucraina în aprilie 2022 pentru a discuta despre o misiune de deminare în Marea Neagră. Miniștrii apărării din cele trei țări au purtat discuții despre planul de deminare și la o reuniune NATO de la Bruxelles în octombrie și la Ankara luna trecută.
Vorbind cu reporterii la reuniunea de la Ankara, ministrul Güler a declarat că Inițiativa tripartită va include acum Turcia, România și Bulgaria, o ceremonie de semnare la Istanbul fiind programată pentru 11 ianuarie.
"Navele noastre de deminare vor efectua patrule constante până la granița (maritimă) a României", a declarat Güler reporterilor.
Surse din Ministerul român al apărării precizează că, până acum, au fost identificate în Marea Neagră 151 de mine în derivă, șase dintre acestea fiind găsite în apele teritoriale ale României. Acordul trilateral ce va fi semnat la Istanbul este unul deschis, iar pe viitor, Georgia și Ucraina sunt așteptate să se alăture inițiativei.
Dacă se va ajunge la un acord, acest grup de nave, însărcinat cu distrugerea minelor, nu va fi considerat ca fiind parte din operațiune NATO, dar ar fi prima acțiune majoră comună a aliaților din Marea Neagră de când Rusia a declanşat războiul împotriva Ucrainei, în februarie 2022.
Coaliția se dorește a fi în întregime pașnică și să reprezinte o rezolvare la amenințarea pe care minele marine o reprezintă la adresa rutelor navale comerciale importante, în special pentru cele destinat comerţului cu cereale.
Anterior, secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, a anunțat că Marea Britanie, alături de Norvegia, va conduce eforturile internaționale de sprijinire a marinei ucrainene și a confirmat că britanicii furnizează două nave concepute pentru a detecta minele marine.
Londra a declarat că o nouă așa-numită "coaliție navală" pentru Ucraina, care a fost convenită în cadrul unei reuniuni recente a statelor care sprijină Ucraina cu tehnica militară, va oferi sprijin pe termen lung cu echipamente și instruire pentru a contribui la îmbunătățirea securității în Marea Neagră.
Din cauza războiului declanşat de Rusia, Ucraina este acum cea mai minată țară din lume, minele acoperind o mare parte din terenurile sale agricole. Cel puțin 40,2 miliarde de dolari în pierderi și daune au fost cauzate agriculturii ucrainene din februarie 2022, a estimat un analist într-un raport al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) din Washington.
Războiul Rusiei cu Ucraina amenință tot mai mult aprovizionarea cu materii prime prin Marea Neagră. Ambele țări sunt mari producători de cereale, iar Rusia încearcă să submineze exporturile Ucrainei, în timp ce mare parte din petrolul Rusiei călătorește pe rute maritime.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News