Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Turcia se retrage din negocierile pentru avioanele rusești Su-35 și Su-57
20 feb, 12:32
Presa din Turcia și Rusia anunță că Ankara nu mai este interesată de achiziționarea avionelor Su-35 și Su-57.

Turcii au cochetat cu ideea de a achiziționa avioane de vânătoare rusești Su-35 sau Su-57, ca răspuns la decizia SUA de a exclude Ankara din programul F-35.

Amintim că în octombrie anul trecut, Turcia și Rusia au fost aproape de a semna un acord pentru furnizarea a 36 de avioane de luptă ruse Su-35 către Forțele Aeriane Turce.

Totodată, la expoziția MACS-2019, care a avut loc în Rusia în vara anului trecut, președintelui Recep Taip Erdogan i-a fost prezentat avionul Su-57. Alături de Erdogan s-a aflat și omologul său rus, președintele Vladimir Putin.

(w670) Vladimir P

Foto: Vladimir Putin și Recep Taip Erdogan, la expoziția MACS-2019 din Rusia. Sursă foto: PJSC "United Aircraft Corporation"

Potrivit portalului militar rus Aviapro și a publicației turce Anadolu, Turcia s-a răzgândit și a ieșit din negocierile pentru achiziția de avioane de vânătoare rusești.

 

F-35 și Siria, principalele motive în decizia Turciei

 

Dacă informațiile se adeveresc, presa din Turcia precizează că decizia Ankarei are două motivații: în primul rând Turcia consideră că încă face parte din programul F-35, iar nu în ultimul rând, situația tensionată din Siria.

Nu putem să nu constatăm că anunțul ieșirii Turciei din negocierile pentru avioanele rusești vine într-un moment în care Ankara și Moscova se află într-un moment critic în ceea ce privește războiul din Siria, unde trupele lui Erdogan luptă împotriva regimului lui Assad, susținut de Rusia. În ultimele săptămâni 13 soldați turci au murit în urma ofensivei lansate de trupele siriene în Idlib, regiune unde se află și trupele Turciei și care e ultimul bastion al rebelilor și jihadistilor ce luptă împotriva lui Assad.

CITEȘTE ȘI: Erdogan anunță o 'operațiune iminentă' în Siria. Rusia avertizează Turcia că se îndreaptă către 'cel mai negru scenariu'

Amintim că în urma achiziţiei de sisteme anti-rachetă S-400, Turcia a fost exclusă de Statele Unite din programul aeronavelor F-35. Washingtonul consideră că dotarea forţelor armate turce cu S-400 este incompatibilă cu deţinerea celor mai noi avioane de luptă americane. După decizia Statelor Unite ale Americii, autoritățile de la Ankara nu au amenințat că se vor orienta spre alte avioane. 

CITEȘTE ȘI: Saga avioanelor F-35 pentru Turcia continuă. Erdogan: Statele Unite, fie vor livra avioanele, fie vor rambursa banii

 
 

Ştiri Recomandate

Japonia oferă gratuit un medicament pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19
Corovonavirus | UE a identificat informaţii false despre COVID-19 care provin din Rusia
Eforturile Rusiei de a-și moderniza armata au făcut ca industria de apărare să producă pe datorie
Conducerea spitalului din Deva, preluată de cadre militare. Ministrul Tătaru anunță primele măsuri
Estonia s-a alăturat Letoniei și Finlandei pentru construirea unei platforme blindate pe roți
Serbia mulțumește Moscovei și spune că Armata rusă a ajuns la 'momentul potrivit'
Coreea de Nord spune că a dezvoltat o mască specială pentru COVID-19. Regimul nu a raportat niciun caz
Portavionul USS Carl Vinson părăsește docul uscat după o serie de modernizări