Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Ucraina achiziționează un nou lot de rachete antitanc Javelin
27 dec 2019 / 16:18
Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat azi că a comandat din SUA un nou lot de rachete antitanc Javelin, transmite defence blog.
Racheta anti-tanc Javelin

Statele Unite au fost unul dintre cei mai puternici susținători ai Kievului de la anexarea de către Moscova a Crimeei în 2014 și izbucnirea luptelor în regiunea estică Donbas din Ucraina, care a ucis mai mult de 13.000 de oameni.

Contractele pentru tranzacție au fost semnate în trimestrul patru al anului 2019, a declarat ministerul apărării, fără a oferi detalii suplimentare.

O primă livrare de sisteme Javelin în valoare de aproximativ 47 de milioane de dolari a ajuns în Ucraina în aprilie 2018, după ce Departamentul de Stat al SUA a dat undă verde pentru acord. Kievul și Washingtonul consideră că sistemul va îmbunătăți capacitatea de apărare pe termen lung a Ucrainei.

Săptămâna trecută, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a semnat un proiect de lege care prevede acordarea de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 300 de milioane de dolari în anul 2020.

 

Nou tip de rachetă

 

Racheta Javelin FGM-148F dispune de un focos avansat multifuncțional (MPWH) ca parte a sistemului de rachete Javelin. MPWH încorporează tehnologia de ultimă generație pentru a învinge amenințările blindate actuale și viitoare. Carcasa focosului este din oțel care se fragmentează pentru a îmbunătăți semnificativ letalitatea împotriva țintelor moi și a vehiculelor blindate ușoare. Livrările din modelul Javelin F sunt planificate pentru începutul anului 2020 și vor fi disponibile pentru aliații internaționali, cu acordul guvernului american.

În prezent se află în stadiu de probe un nou model de rachetă FGM-148G, care va îmbunătăți foarte mult performanțele sistemului, reducând în același timp greutatea și scăzând costurile.

Sistemul de rachete Javelin Close Combat - Medium este o rachetă ghidată anti-tanc portabilă, care poate fi folosită pentru a distruge vehiculele de luptă blindate aflate la o distanță de până la 2.500 de metri.

 

Sistem de operare

 

Sistemul Javelin constă dintr-o rachetă întrodusă într-un tub de lansare care se montează pe un sistem Lightweight Command Launch Unit (CLU). Un sistem Javelin gata operațional cântărește aproape 49,5 kilograme.

Potrivit companiei Lockheed Martin care produce acest sistem, Javelin este cel mai versatil sistem de arme antitanc și multi-țintă transportabil. Poate fi folosit atât de soldați, cât și montat pe o platformă. Până în prezent, din 1996 când a fost lansat pe piață, au fost produse peste 45.000 de rachete și 12.000 de CLU-uri. 

Vezi și: Statele Unite au aprobat vânzarea către Ucraina de noi rachete Javelin

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

EXCLUSIV
România deține cel mai performant avion de calibrare a echipamentelor de radionavigație
Un nou lot de ajutor militar american pentru Ucraina
Materiale sanitare din Qatar aduse cu o aeronavă militară
Pentagonul include Israelul în Comandamentul său militar pentru Orientul Mijlociu
Iranul a început desfășurarea exercițiului militar "Marele Profet-15"
Franţa, Marea Britanie şi Germania cer Iranului să renunţe imediat la producerea de uraniu metalic
Prin retragerea Moscovei din "Cer deschis" NATO pierde o sursă de informare asupra forţelor militare ale Rusiei
Cândva România construia camioane militare DAC. Roman SA, o umbră a fabricii de altădată, speră la un contract din Pakistan
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro