Ucraina alocă un miliard de dolari pentru producția de drone. Scopul: Prima flotă de drone maritime de luptă
Guvernul ucrainean a alocat anul acesta industriei de producție a dronelor peste un miliard de dolari, după cum a declarat prim-ministrul Denis Șmîhal pe 26 iulie.
Șmîhal făcut declarația în cadrul festivității de aniversare a proiectului “Armata de drone”, o inițiativă a Ministerului Transformării Digitale din Ucraina.
Proiectul a fost promovat pentru a facilita aducerea rapidă a vehiculelor aeriene fără pilot pe câmpul de luptă, ocolind birocrația asociată achizițiilor regulate, considerându-se că utilizarea UAV-urilor reprezintă o caracteristică cheie a războiului.
Șmîhal a menționat că guvernul a eliminat barierele vamale pentru importul de piese de schimb și acum facilitează producția în masă de muniție pentru dronele de luptă. Astfel, oficialul ucrainean a făcut referire la rezoluția aprobată de miniștrii cabinetului pe 21 iulie, prin care se simplifică procedurile birocratice în scopul accelerării producției de muniție pentru UAV-uri.
Pe aceeași temă, vicepremierul și ministru al transformării digitale, Mîkhailo Fedorov, a declarat că, în prezent, nu mai puțin de 40 de versiuni de drone au primit avizele de stat pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă, față de doar șapte care beneficiau de contracte de stat în urmă cu un an.
Noile drone trebuie să treacă testele militare și de siguranță pentru a obține o licență, un proces care a fost accelerat în ultimul an.
Acesta a adăugat că aproximativ 10.000 de operatori ucraineni de UAV-uri au fost deja instruiți, iar alți 10.000 sunt în prezent în curs de instruire.
„Construim în mod activ prima flotă de drone maritime din lume”, a declarat Fedorov, în timp ce publicaţia "National Industrial Portal" informează că întreprinderea de stat ucraineană "SpetsTechnoExport" a dezvoltat drona maritimă MAGURA V5, ale căror principale caracteristici tehnico-tactice au fost recent prezentate la expoziția internațională de apărare Internaţional Defense Industry Fair (IDEF 2023) din Istanbul.
Reamintim faptul că Rusia a susținut că dronele maritime ucrainene au fost responsabile pentru exploziile care au avut loc la începutul zilei de 17 iulie la podul Crimeei. Kievul nu a revendicat, dar nici nu a negat responsabilitatea privind atacul.
Pe 24 iulie, au avut loc noi atacuri cu drone atât la Moscova, cât și în Crimeea. Citând un oficial al serviciilor secrete militare ucrainene, care a vorbit sub protecția anonimatului, CNN a confirmat că Ucraina a fost responsabilă pentru atac.
Citește și: Industria ucraineană de apărare a dezvoltat o nouă dronă marină de luptă
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News