Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ucraina nu intenționează să-şi recâștige statutul de putere nucleară, dar renunțarea la armele nucleare a fost o greșeală
03 iun, 17:56
Ambasadorul ucrainean în Germania, Andrii Melnik, revine asupra subiectului refacerii arsenalului nucleare al Ucrainei, precizând, de această dată, ca recâştigarea statului de putere nucleare nu este în acest moment pe agenda guvernului de la Kiev.

În luna aprilie ambasadorul ucrainean în Germania a intrat în atenţie mass-mediei internaţionale după ce a precizat că Ucraina are în vedere să se doteze cu arme nucleare, în cazul în care nu devine stat membru al NATO.

"Fie facem parte dintr-o alianţă cum este NATO şi contribuim astfel la a face Europa mai puternică, fie rămânem cu cealaltă opţiune, care este să ne înarmăm", a declarat, la momentul respectiv, pe postul de radio Deutschlandfunk ambasadorul Andrii Melnik.

Două luni mai târziu de la aceste declaraţii, Andrii Melnik a revenit asupra acestui subiect, precizând pentru cotidianul ucrainean EuroIntegration.com, că, cel puţin pentru un moment, Ucraina nu urmăreşte să-şi recâştige statul de putere nucleare, deoarece acest obiectiv nu este pe agenda guvernului de la Kiev.

Cu toate acestea, diplomatul a subliniat că majoritatea ucrainenilor sunt convinși că renunțarea la armele nucleare în 1994 în schimbul „garanțiilor de securitate” a fost o greșeală enormă pe care guvernul de atunci a făcut-o.

G Ad:

 

Rusia și-a încălcat angajamentul din 1994

 

Kievul a renunţat în 1994 la al treilea cel mai mare arsenal nuclear din lume, datând din epoca sovietică şi care era amplasat pe teritoriul Ucrainei, focoasele nucleare fiind toate transportate în Rusia. În schimb, SUA, Marea Britanie şi Rusia s-au angajat să respecte graniţele Ucrainei.

Ucraina a renunţat la arme atomice în 1994 în schimbul unui angajament, inclusiv din partea Rusiei, să nu ameninţe integritatea teritorială şi suveranitatea statului vecin. Rusia a încălcat acea promisiune. Cu toate acestea, din 1994, Ucraina nu a încălcat şi nu şi-a arătat intenţia de a încălca angajamentul asumat în 1994 şi de a-şi reface arsenalul nuclear.

Ucraina intenţionează de mai mulţi ani să adere la alianţa militară occidentală NATO, ceea ce este însă considerat improbabil să se întâmple în viitorul apropiat.

Tensiunile militare dintre Ucraina şi Rusia rămân la nivel ridicat de la anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea, în 2014, iar în ultimele săptămâni zona de conflict din estul Ucrainei, unde Moscova îi susţine pe separatiştii pro-ruşi, şi desfăşurările de trupe pe teritoriul rus şi ucrainean au creat preocupare pe plan internaţional.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Fregata britanică HMS Richmond a trecut prin Strâmtoarea Taiwan. China condamnă gestul: Acest tip de comportament are intenţii rele
SUA constituie o grupare navală operativă destinată combaterii submarinelor ruse din Atlantic
Grecia şi Franţa îşi vor consolida cooperarea strategică |Parisul oferă Atenei trei fregate Belharra şi trei corvete din clasa Gowind
Primele două avioane de luptă F / A-18E Super Hornet, în configurația Block III, au ajuns la Marina SUA
Retragerea trupelor americane din Afganistan | Principalii responsabili militari ai administraţiei Biden, audiaţi în Congres
Tensiunile în creștere dintre Maroc și Algeria prevestesc un conflict militar în Magreb
Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă, potrivit armatei sud-coreene. Reacţia SUA: Această lansare reprezintă o ameninţare
Vladimir Putin, sursă foto: Kremlin
EXCLUSIV
Ar trebui România să nu recunoască alegerile din Rusia? Moscova creează minorități și susține tensiunile etnice în România
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro