Ucraina face în continuare ce vrea ea cu învățământul în limba minorității române
Pe 16 martie 2021, două şcoli româneşti din regiunea Odesa au fost transformate în filiale ale unei şcoli ucrainene.
Potrivit hotărârii consiliului local Petropavlovsk, școlile româneşti din Meneailovca (Manja) şi Furatovca (Furatu) au fost transformate în filiale ale şcolii ucrainene Faraonovca, situată la o distanţă de aproximativ 20 km, cu toate că, doar la 6 km se află școala de cultură generală din Frumușica Veche (Starosillea) cu predare în limba română, informează agenția de presă BucPress din Cernăuți.
Potrivit profesoarei Zinaida Pinteac, la școala din Faraonovca nu se învață limba română și copiii, în loc să fie duși la școala românească din Frumușica Veche, care se află în apropiere, vor fi transportați la o școală „de la marginea comunei”.
„Aşteptăm hotărârea judecătoriei, care, sper să vină în apărarea drepturilor copiilor şi părinţilor”, scrie Zinaida Pinteac pe Facebook, adăugând că „se închid şcolile româneşti din Ucraina, iar România nu vede acest lucru. Se pune întrebarea: cui sunt destinate bursele? Dacă copiilor de etnie română, atunci România ar trebui să se intereseze şi care este soarta şcolilor din Ucraina”.
Într-un interviu pentru BucPress, Zinaida Pinteac a declarat că Judecătoria de la Odesa special tărăgănează examinarea procesului privind soarta școlilor românești, iar hotărârea de astăzi [a consiliului local Petropavlovsk] nu este altceva decât o bătaie de joc, față de românii din aceste localități din sudul Basarabiei.
„Vor să le îngrădească toate căile, este un pas gândit intenționat pentru ca acești copii să nu mai poată studia niciodată în România și să nu-și mai cunoască limba maternă”, a spus Zinaida Pinteac.
În urmă cu aproape trei săptămâni - pe 26 februarie, profesoara Zinaida Pinteac a adus la cunoştinţa Serviciului de Stat al Ucrainei pentru afacerile etnice şi libertatea conştiinţei, problema legată de suspendarea activităţii şcolilor din Meneailovca şi Furatovca şi pericolul transformării lor în filiale ale şcolii din Faraonovca.
Atunci, într-o postare pe pagina personală de Facebook, dascălul încă avea speranță precizând: ”Am fost ascultată cu cea mai mare atenţie şi zilele acestea voi avea discuţii adăugătoare cu specialişti în domeniu pentru a apăra aceste două şcoli.”
Dar, după decizia Consiliul local Petropavlovsk, din 16 martie, se arăta complet dezamăgită: ”Nu cred niciun cuvânt despre susținerea minorităților naționale din Ucraina. […] Serviciul civil etnopolitic nu a făcut niciun pas pentru protejarea acestor două școli naționale.”
Intențiile Ucrainei cu privire la minoritatea românească sunt îngrijorătoare
Comentariul autorului: Cererea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, adresată Parlamentului în februarie, pentru adoptarea unei noi legi privind minoritățile naționale – mai favorabilă acestora, pare să fie doar o tragere de timp, deoarece în viața reală, autoritățile locale ucrainene din regiunea Odesa fac cu totul altceva: exploatează orice oportunitate pentru a grăbi deznaționalizarea etnicilor români.
O demonstrație a procesului de deznaționalizare este chiar școala din Faraonovca unde, potrivit doamnei profesoare, Zinaida Pinteac, nu se învață limba română, deși ar trebui. Conform recensământului din 2001 al populației din Ucraina, în Faraonovca, 74,1% din locuitori sunt etnici moldoveni și era de așteptat ca învățământul în limba română să fie destul de solid, dar situația este mult diferită.
Deci copii români din Manja şi Furatu vor fi deznaționalizați chiar cu ajutorul copiilor români deja asimilați din Faraonovca, fapt ce ne duce cu gândul la vechile metode sovietice de manipulare, dar mai ales, ne provoacă îngrijorare cu privire la intențiile adevărate ale Ucrainei, cel puțin în regiunea Odesa, cu privire la minoritatea românească.
În altă ordine de idei, dar în același context, România intenționează să deschidă un consulat la Izmail, în sudul regiunii Odesa. Ucraina la rândul său vrea să deschidă un consulat general în România la Sighetu Marmației, probabil la schimb cu cererea României, trimițând un mesaj clar că orice concesie are un cost.
La ritmul actual de deznaționalizare a etnicilor români din regiunea Odesa, este posibil să nu mai fie nevoie de consulatul nostru de la Izmail. Oricum, potrivit recensământului din 2001, în regiunea Odesa sunt etnici moldoveni, deși oamenii de acolo strigă că sunt români. Ce-i drept, tot mai puțini, pe măsura trecerii timpului.
Poate Kievul ar trebui să se uite mai atent în sudul Basarabiei, pentru a fi sigur că autoritățile locale nu dinamitează relațiile româno-ucrainene aflate pe un trend ascendent.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News