Ucraina a cerut în mod oficial ca R. Moldova să-i ofere cele șase avioane MiG-29 pentru a fi reparate și folosite de armata ucraineană în războiul cu invadatorii ruși. O solicitare în acest sens a fost făcută ieri de președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk, în cadrul întrevederii la Kiev cu președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu.
MiG-29 „moldovenesc”, tractat într-o bază militară din Republica Moldova. Sursă foto: Timpul.md
”Știm că aveți șase avioane MiG-29 care nu sunt funcționale. Am putea să ne înțelegem că să ni le transmiteți pentru necesitățile Armatei Ucrainene, pentru lucrările de reparație. Pentru noi ar fi foarte important dacă ați găsi această posibilitate”, a declarat președintele Radei Supreme a Ucrainei, potrivit Deschide.md.
Purtătorul de cuvânt al PAS (Partidul Acțiune și Solidaritate), Adriana Vlas, a declarat pentru publicaţia NewsMaker că R. Moldova nu poate să-i ofere tehnică militară Ucrainei în virtutea statutului de neutralitate.
”Președintele Parlamentului a reiterat că, potrivit statutului de neutralitate al Moldovei, nu putem detașa echipament militar în alte țări” a răspuns reprezentanta partidului de guvernare.
Luna trecută, presa ucraineană scria că autoritățile de la Kiev au cerut R. Moldova să vândă cele șase avioane MiG-29, însă Ucraina a primit un refuz din partea conducerii de la Chișinău.
Republica Moldova ar mai deține 6 avioane de tip MiG-29
Informațiile au stârnit un val de discuții în spațiul public din R. Moldova. Atunci, responsabilii din cadrul Agenției Proprietății Publice (APP), agenția care se ocupă de gestiunea avioanelor, au negat că Ucraina a expediat o astfel de cerere R. Moldova. Conform reprezentanților APP, avioanele de tip MiG-29 se află la conservare pe aeroportul Mărculești și sunt depășite tehnic.
Republica Moldova mai deține doar 6 avioane de tip MiG-29, după ce la prăbușirea URSS-ului se aflau peste Prut aproximativ 30 de MiG-uri 29.
Cele 6 avioane se află într-o bază militară din nordul Republicii Moldova, la Mărculești, și, potrivit datelor oficiale, toate sunt în stare de funcționare cu toate că se află într-o stare tehnică cel puțin deplorabilă.
De la invazia neprovocată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, în media a fost avansată de mai multe ori ipoteza cu privire la livrarea către Ucraina a avioanelor de tip MiG-29, din anumite state NATO.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News