Ucraina invită NATO să își testeze sisteme moderne de război electronic în Dobas, împotriva celor rusești
Țările Alianței își pot testa ultimele tehnologii din domeniul războiului electronic împotriva sistemelor rusești, pe care Moscova le testează în teritoriile ocupate din regiunile Donețk și Lugansk, ajutând astfel Ucraina să se confrunte cu statul agresor (Rusia), a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Andrii Taran, în timpul unei conferințe desfășurate în capitala Lituaniei, Vilnius.
Ministrul ucrainean a subliniat că, în prezent, Rusia folosește teritoriile ocupate ca teren de testare pentru ultimele sale evoluții în domeniul armelor și echipamentelor militare, fapt pentru care a solicitat partenerilor internaționali să furnizeze Ucrainei cele mai noi modele de război electronic pentru a testa capacitățile acestora de luptă împotriva noilor sisteme rusești.
„Rusia folosește războiul din Donbas ca teren de testare pentru verificarea noilor tipuri de arme, a sistemelor de război electronic și a sistemelor de comunicații de luptă. Noi primim din Occident mostre de mijloace de comunicații pe care acestea le suprimă. Ei au, de asemenea, complexe tactice și sisteme de colectare a informațiilor tactice, a datelor privind frecvențele, criptarea și organizarea liniilor secrete de comunicații. De asemenea, se verifică acolo cât de capabile sunt aceste sisteme împotriva mijloacelor de comunicații pe care noi le cumpărăm din țările occidentale. Adică, războiul electronic este, de asemenea, testat ... Vă invităm să ne furnizați sisteme de ultimă oră pentru a le testa capacitățile împotriva celor pe care Rusia le folosește în războiul electronic modern", a declarat textual Taran.
În cadrul conferinței care se desfășoară în perioada 7-9 iulie la Palatul Prezidențial din Vilnius pe tema reformelor din Ucraina și în a cărei deschidere au participat președinții celor două state, Volodimir Zelenski și Gitanas Nauseda, ministrul ucrainean al Apărării a mai subliniat că Ucraina are anumite lacune în capacitatea și capabilitățile de apărare antiaeriană și antirachetă, în domeniul avertizării timpurii, precum și în ceea ce privește capacitățile pe mare.
„Am luat anumite măsuri pentru a monitoriza situația pe mare, sub apă și în aer, dar trebuie să mergem spre asistență suplimentară din partea NATO. Vom putea oferi structurilor NATO informații și, să spunem, posibilitatea de a-și spori capacitatea de a observa și de a acționa de pe teritoriul Ucrainei. De asemenea, este important să obținem împreună informații care pot fi utilizate împotriva agresiunii rusești”, a precizat Taran amintind că Ucraina folosește în prezent standardele NATO pentru achiziționarea de sisteme de comunicații și de tehnică militară în general.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News