Ucraina urmează să primescă alte 49 de tancuri americane Abrams. Doar că nu SUA sunt furnizorul, deși americanii au peste 10.000 de Abrams
Ucraina urmează să primească 49 de tancuri M1A1SA Abrams pentru a-și consolida eforturile de apărare împotriva invaziei rusești. Aceste tancuri, deși de fabricație americană, nu vor veni direct din SUA, ci vor fi trimise din Australia, cu aprobarea Washingtonului.
Sursa foto: Department of Defence.
Zeci de tancuri Abrams australiene, care vor fi scoase din uz în curând, vor fi trimise Ucrainei sub forma unui pachet de asistență militară în valoare de 245 de milioane de dolari pentru a sprijini lupta ucrainenilor împotriva invaziei Rusiei.
La mai bine de un an după ce Kievul și-a exprimat interesul pentru flota învechită de tancuri M1A1 și la câteva luni după ce Australia a respins cererea de a dona elicopterele sale Taipan, guvernul australian a confirmat că va dona acum 49 de tancuri de fabricație americană.
Anunțul a fost făcut de ministrul australian al apărării, Pat Conroy, în timp ce participa la reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles. Statele Unite, care dețin drepturile de proprietate intelectuală pentru tancurile Abrams în temeiul ITAR [International Traffic in Arms Regulations], au trebuit să autorizeze transferul înainte ca Australia să le poată trimite Ucrainei.
În acest stadiu, transferul este încă în faza de planificare. Tancurile australiene vor avea nevoie de timp pentru a ajunge în Ucraina din cauza unei serii de proceduri. Aceste tancuri sunt uzate semnificativ după 17 ani de utilizare activă în armata australiană.
Aceasta înseamnă că trebuie să li se înlocuiască piesele uzate și să fie supuse unor modificări pentru a îndeplini cerințele Washingtonului pentru a face faţă condiţiilor frontului din Ucraina. Cel mai probabil, aceste tancuri se vor îndrepta mai întâi spre SUA pentru a fi supuse acestor modernizări.
Rapoarte din diverse surse sugerează că aproximativ 15-16 tancuri Abrams trimise de SUA în Ucraina nu mai sunt operaționale pe câmpul de luptă. Informaţiile apărute anterior în mass-media poloneza indică faptul că jumătate dintre acestea au fost complet distruse, în timp ce celelalte au suferit daune semnificative și necesită reparații.
Dacă nu se mai pierd alte tancuri Abrams până la sosirea tancurilor australiene, Ucraina ar putea avea pe teren un batalion de tancuri puternic, format din 60 de unități.
Ambasadorul Ucrainei în Australia, Vasil Miroshnychenko, a salutat donația de tancuri Abrams din Australia, descriind gestul drept o „contribuție semnificativă” care va salva vieți în țara sa.
„Aceste tancuri vor fi o parte esențială a apărării noastre terestre, iar noi am operat deja unele dintre aceste tancuri, care ne-au fost furnizate de americani în trecut, așa că avem deja echipaje care știu cum să folosească acest echipament”, a declarat ambasadorul pentru ABC.
„Blindatele pe care le au, rachetele pe care le folosesc, de asemenea, vor fi de mare ajutor ucrainenilor pe câmpul de luptă, în special acolo unde construim aceste linii de apărare”.
Consultantul în domeniul apărării din Ucraina, JC Dodson, care a contribuit la negocierile inițiale pentru transferul Abrams-ului australian, spune că vehiculele ar trebui să ajungă pe front într-un interval de timp mai scurt decât în mod normal.
„Unul dintre elementele unice ale tancurilor australiene este că sunt în stare de funcționare destul de bună. Faptul că ucrainenii au deja unele M1A1 în teatrul de operații de la aliați sugerează că există un lanț logistic bun, precum și o anumită pregătire”, a declarat el pentru ABC.
Cel mai recent anunț va aduce valoarea totală a asistenței militare acordate de Australia Ucrainei de la începutul războiului la peste 1,3 miliarde de dolari, în timp ce sprijinul total al guvernului depășește acum 1,5 miliarde de dolari.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News