Ca urmare a mai multor atacuri cu drone efectuate de ucraineni împotriva bazelor aeriene Engels și Ryazan în decembrie 2022, Rusia a amplasat sisteme Pantsir-S1 (SA-22) pe acoperișurile clădirilor oficiale din Moscova. În ultimele săptămâni, Rusia a recalibrat poziția apărării sale aeriene cu rază scurtă și medie de acțiune din jurul Moscovei, în încercarea de a se apăra mai eficient împotriva atacurilor cu avioane fără pilot (UAV), relatează Serviciul militar de Informaţii al Marii Britanii.
scris de
DefenseRomania Team
Postul propagandistic rus de televiziune Russia 24 a difuzat recent imagini care arată sisteme Pantsir amplasate pe o râpă de beton armat.
De la începutul lunii septembrie 2023, sistemele rusești de apărare antiaeriană Pantsir-S1 (SA-22) din jurul Moscovei au fost fotografiate fiind poziţionate pe ''turnuri de apărare antiaeriană'' și rampe din beton armat.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 12 September 2023.
În încercarea disperată de a contracara atacurile cu drone ucrainene, Forţele Armate Ruse construiesc în jurul Moscovei facilităţi de apărare aeriană, investind resurse semnificative în crearea unor aşa-zise ''Flakturm'' (n.r. turnuri fortificate de apărare antiaeriană construire în perioada Germaniei naziste).
După cum reiese din mai multe imaginii publicate pe reţele de socializare, Armata rusă a amplasat sisteme de apărare antiaeriană Pantsir în vârful unor structuri metalice de tip tur aflate în jurul Moscovei.
Scopul acestor structuri este destul de simplu: să facă posibilă amplasarea la o înălţime mai mare a sistemelor de apărare aeriană, cum ar fi Pantsir, mărind raza de acţiune a stației radar.
Un astfel de dig oferă 10 metri în plus, ceea ce înseamnă o creștere a razei de acțiune de la 33 km la 42 km împotriva țintelor aflate la o altitudine de 50 de metri.
Dar, în unele cazuri, aceleași sisteme Pantsir-S1 sunt ridicate pe turnuri speciale, care, în cazul unei înălțimi de 50 de metri, permit deja extinderea razei de acțiune la 58 km, împotriva unei ținte la joasă altitudine.
Anterior, în urma atacurilor bazelor aeriene Engels și Ryazan în decembrie 2022, Rusia a poziționat, de asemenea, sistemele Pantsir-S1 (SA-22) pe acoperișurile clădirilor oficiale din Moscova. Acest lucru este aproape sigur pentru a permite sistemului să detecteze și să angajeze ținte de tip UAV.
Cu toate acestea, probabil că este, de asemenea, destinat să acționeze ca o reasigurare pentru public că autoritățile au amenințarea sub control.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Documente militare clasificate care detaliază planurile secrete ale SUA și NATO pentru consolidarea armatei ucrainene înaintea unei ofensive planificate împotriva Rusiei au fost postate în această săptămână pe reţele de socializare, au declarat înalți oficiali ai administrației Biden. Pentagonul investighează cine ar fi putut fi în spatele publicării documentelor, care au apărut pe Twitter și pe Telegram, o platformă cu peste jumătate de miliard de utilizatori, disponibilă pe scară largă în Rusia.
Declarațiile deputatului român George Simion și ale senatoarei Diana Șoșoacă despre "necesitatea" anexării unei părți din teritoriul Ucrainei și oprirea asistenței militare acordate acesteia, care luptă împotriva agresiunii rusești, au provocat o serie de reacţii în societatea ucraineană. Un adevărat scandal politic a izbucnit în urmă cu două săptămâni în România, când fostul ministru moldovean al apărării Anatol Șalaru a declarat că George Simion, liderul partidului AUR, s-a întâlnit în 2011, la Cernăuți, cu rezidentul FSB-ului din Ucraina. Cotidianul ucrainean Obozrevatel a făcut o anchetă jurnalistică, pornind de la declaraţiile lui Anatol Șalaru, şi chiar a reuşit să confirme parţial ca deputatul român Gheorghe Simion a avut o întâlnire la Cernăuți cu un rezident al FSB.
Ofițer în cadrul Serviciului Federal de Protecție al Rusiei (FSO), Gleb Karakulov, care era responsabil cu transmisiunile cifrate ale comunicațiilor președintelui și îl însoțise pe Vladimir Putin în peste 180 de călătorii de-a lungul a 13 ani. În câteva ore de înregistrare, el a dat detalii despre șeful de la Kremlin.
Asasinarea bloggerului rus de război Vladlen Tatarski (Maksim Fomin) la Sankt Petersburg poate fi un avertisment pentru șeful grupului de mercenari Wagner Group, Evgheni Prigozhin, pentru că a criticat Kremlinul şi modul de organizare al armatei ruse pe frontul din Ucraina, apreciază Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul în SUA, într-un recent raport .
Serviciile de securitate și de informații ale Rusiei au avut mai mult succes în Ucraina decât armata rusă, susține RUSI, un important grup de reflecție britanic în domeniul apărării. Agențiile de spionaj rusești au început să se pregătească pentru invazia Ucrainei încă din iunie 2021, arată raportul Royal United Services Institute (RUSI). Raportul a fost întocmit folosind surse şi documente oficiale. La realizarea raportului au contribuit, de asemenea, oficiali din cadrul serviciilor ucrainene de informaţii, informaţii rezultate în urma unor interceptări și cercetări la fața locului.
În ultimele zile, Agenția de Securitate Internă a Poloniei a identificat alte trei persoane care acționau ca parte a unei rețele de spionaj destructurate anterior, a declarat ministrul adjunct al Departamentului Naționale al Serviciilor Speciale, Stanisław Żaryn. El a adăugat că acest caz necesită o atenţie specială.
O versiune modernizată a unui vehicul blindat ''Oncilla'' a fost oferită Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului Apărării din Ucraina. Departamentul de informații a declarat că fondurile pentru achiziționarea vehiculului blindat au fost strânse cu sprijinul companiei poloneze Trans Select.
Agenția de Securitate Internă a Poloniei (ABW) a lichidat o rețea de spionaj care lucra pentru Rusia și trebuia să efectueze pregătiri pentru activități subversive în Polonia.
Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor din Donbas, unul din criticii conducerii ministerului apărării de la Moscova pentru cum se desfăşoară războiul din Ucraina, spune că Evgheni Prigojin ar trebui să meargă la închisoare și, în mod normal, să fie judecat de un tribunal militar. De asemenea, Igor Strelkov, zis Ghirkin, insistă că ofensiva militară din iarnă a fost eşec, iar asta practic ar condamna trupele rusești din Transnistria la înfrângere dacă vor fi atacate de ucraineni.
Site-ul francez "Intelligence online", specializat în probleme de informații militare, a relatat că Rusia a reușit, în timpul participării sale la Expoziția de Apărare Aeriană "IDEX 2023", să culeagă informații despre tehnologiile companiilor care furnizează arme Ucrainei.
Portalul rusesc topcor.ru a informat, pe 08.03.2023, preluând relatări de la fața locului ale corespondentului militar Yuri Kotenok, aflat în autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD), că în zona așa-zisei operații militare speciale au apărut deja angajații unei noi companii militare private din Rusia. Prezența acestora a fost semnalată nu numai în RPD ci și în celelalte teritorii ucrainene aflate sub control rusesc.
Direcţia de Contraspionaj din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), în timpul unei operațiuni speciale, a reținut un consilier al primarului din oraşul Ochakov, regiunea Nikolaev, care încerca să-l recruteze pe acesta la îndemnul serviciilor ruse de informaţii.
Guvernul sârb, de la care mulți rusi aveau mari așteptări, a refuzat să trimită arme Moscovei pe fondul invaziei militare desfasurate in Ucraina. Șeful Serviciului Militar de Informații (GUR) al Ministerului Apărării din Ucraina, Kirilo Budanov, a declarat acest lucru într-un interviu pentru Vocea Americii.
Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut marţi serviciului de securitate internă FSB să-şi intensifice activitatea de contracarare a ceea ce el numeşte intensificarea spionajului şi a sabotajului împotriva Rusiei din partea Ucrainei şi Occidentului, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Rusia nu este pregătită pentru un război pe termen lung din cauza resurselor limitate, deși încearcă să demonstreze contrariul, a precizat seful Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului Apărării din Ucraina, generalul-maior Kirilo Budanov, într-un interviu acordat Vocea Americii.
Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS), în cooperare cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), investighează o rețea de spionaj din care fac parte cetăţeni Moldovei și a altui stat. Potrivit SIS, aceştia sunt cercetaţi pentru acțiuni de trădare de patrie și spionaj.
Kirilo Budanov, șeful Direcției Principale de Informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat că marea ofensivă militara planificate de Rusia este deja în curs de desfășurare, dar este de o calitate foarte slabă.
Surse intelligence au relatat că adjunctul secretarului Apărării al SUA pentru Afaceri în Orientul Mijlociu, Dana Stroul, a condus o delegație de informații la nivel înalt la recentul grup de lucru pentru apărare SUA - Golf de la Riad, între 13 și 16 februarie, menționând că partea americană a solicitat mai multă cooperare în schimbul de informații cu partenerii regionali.
Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Federației Ruse la București a fost convocat marți, 21 februarie 2023, la sediul MAE, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, pentru a fi notificat cu privire la decizia autorităților române de a suspenda activitatea Centrului Rus pentru Cultură și Știință din România.
După eșecurile majore de la începutul invaziei ruse, Serviciul de Securitate al Ucrainei pare că se apropie de eficiența "fratelui mai mic" - Direcția Principală de informații din subordinea Ministerului Apărării - GUR.
Evoluțiile geopolitice din Orientul Mijlociu marcate de așa-numita Primăvară Arabă, conflictul din Yemen, amenințarea reprezentată de programul nuclear al Iranului și alte evoluții geopolitice globale au determinat Emiratele Arabe Unite (EAU) să ia măsuri pentru modernizarea și îmbunătățirea serviciilor sale de informații de la mijlocul ultimului deceniu, după cum remarcă Corneliu Pivariu, membru al Consiliului consultativ al Institutului Internaţional pentru Studii despre Orientul Mijlociu şi Balcani (IFIMES).
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a confirmat că partea ucraineană i-a oferit informaţii despre planurile Kremlinului de destabilizare a situației din Moldova și că se pregătește o acțiune militară cu implicarea unor persoane din afara țării - din Rusia, Belarus și zona Balcanilor.
Maia Sandu a fost informată de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre un plan al Rusiei privind destabilizarea Republicii Moldova și instaurarea unui regim loial Moscovei. Liderul de la Kiev a făcut această declarație în plenul Consiliului European.
Se pare că în Rusia va luat naștere o adevărată competiție între principalii jucători cu influențe majore economice și politice, care tind să își creeze armate private. Compania rusă Gazprom Neft își înființează propria companie militară privată, iar documentul oficial a fost semnat de premierul rus Mihail Mișustin, după cum rezultă din imaginea făcută publică pe 7 februarie de către Direcția Principală de Informații (GUR) din Ucraina.
După circa jumătate de an de conducere interimară, Vasyl (Vasil) Malyuk a fost numit de către Parlament în fruntea Serviciului de Securitate al Ucrainei, principala agenție de informații a țării.
Patriarhul Rusiei, Kirill, un susţinător apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a lucrat în beneficiul serviciilor de informaţii ruseşti în cursul unui sejur în Elveţia în anii' 70 ai secolului trecut, dezvăluie două publicaţii elveţiene, citând arhive declasificate, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat percheziții pe proprietatea lui Arsen Avakov, fost ministru al Afacerilor Interne al Ucrainei. Ancheta se referă la achiziționarea de elicoptere franceze Airbus.
România urmează să achiziționeze submarine franceze de tip Scorpene, produse de Naval Group, aceeași companie implicată în programul corvetelor, un program care a eșuat și pe care Ministerul Apărării Naționale (MApN) l-a anulat în cele din urmă. Ministrul Apărării Angel Tîlvăr dă asigurări însă că lecțiile din acel program sunt învățate.
Potrivit publicației The Kyiv Independent, Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat, pe 25.09.2023, că atacul de săptămâna trecută asupra sediului Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) din Sevastopol s-a soldat cu moartea a 34 de ofițeri ruși, inclusiv a comandantului flotei, și rănirea altor 105 militari.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că primele tancuri americane Abrams au sosit în Ucraina și sunt pregătite pentru a fi desfășurate pe front.
În cea mai recentă etapă a programului franco-britanic Măsuri de Contracarare a Minelor Marine (MMCM), Thales a finalizat cu succes o demonstrație pe mare a capacității de a localiza, identifica și neutraliza minele marine a primului sistem complet integrat de contramăsuri antimină din lume, bazat pe drone.
O explozie puternică a avut loc în această dimineață în orașul ocupat Sorokino (fostul Krasnodon), din regiunea Lugansk. Potrivit unor informații neoficiale, un depozit de muniții al forțelor ruse a fost lovit. Într-un videoclip postat de jurnalistul ucrainean Denis Kazansky sunt surprinse detonări secundare de muniție la locul exploziei.
Practicile din anii negri ai stalinismului par să redevină la modă în Federația Rusă. Cu un președinte Vladimir Putin tot mai autoritar care nu mai tolerează niciun strop de opoziție, Rusia înaintează cu viteză către sistemul stalinist, în care oricine are o poziție diferită de poziția oficială riscă fie ani grei de temniță - vezi Alexei Navalnîi, fie moartea prin împușcare, otrăvire, defenestrare sau în urma unui accident aeronautic.
Miniștrii apărării din Franța și Germania se așteaptă să reînceapă negocierile cu privire la programul MGCS (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System), mai cunoscut şi sub denumirea de ’’Eurotank’’. Unul dintre motivele pentru care programul ''viitorului tanc european'' nu a avansat tine de neînţelegerile dintre companiile Rheinmetall şi Nexter. Acum, discuţiile ar urma să fie reluat între cele două părţi pentru lansarea programului în 2024, după care alte țări europene s-ar putea alătura inițiativei.
Un fragment dintr-o rachetă antiaeriană S-300 a căzut pe teritoriul regiunii separatiste Transnistria din Republica Moldova, au anunţat luni autorităţile locale, relatează agenţia EFE şi presa de peste Prut, potrivit Agerpres.
Președintele rus Vladimir Putin i-a dat termen până în octombrie ministrului său al apărării, Serghei Șoigu, să oprească contraofensiva ucraineană, relatează Institutul pentru Studiul Războiului, citând o sursă din interior, a precizat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
Sistemul de asigurare a serviciilor conexe funcționării aeronavei americane de vânătoare F-35 nu pare deocamdată pregătit să mențină avionul disponibil 100% pentru misiunile de luptă pentru care acesta a fost creat.
Președintele Volodimir Zelenski a calificat drept istorică decizia SUA de a produce în comun cu Ucraina arme și sisteme de apărare. "Există o decizie istorică a SUA de a produce în comun arme și sisteme de apărare, inclusiv de apărare aeriană. Este un lucru care până de curând era o fantezie absolută, dar care va deveni realitate'', a spus Zelenski.
Kremlinul a respins din nou luni criticile vizând trupele ruse desfăşurate în Nagorno-Karabah, răspunzându-i premierul armean Nikol Paşinian, care a calificat duminică drept "ineficiente" alianţele actuale ale ţării sale, în special cu Moscova, relatează Agerpres, care citează AFP.
Abilitatea și capacitatea de a utiliza avioane de luptă de pe șosele nu este un trend la modă, ci o realitate dictată de condiţiile de pe câmpul de luptă modern. Serviciul de presă al Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii a rezumat pe site-ul său oficial rezultatele participării a două avioane de luptă Eurofighter Typhoon la exercițiul Baana din Finlanda, în timpul căruia aceste aeronave britanice au aterizat și decolat cu succes pentru prima dată de pe un drum obișnuit, alături de avioane F-35.
Analiștii australieni trimit avertizează privind progresele făcute de China în tehnologiile critice de apărare. Din cele 10 domenii avansate privind tehnologiile cu senzori, China este lider în șapte, iar SUA în trei, potrivit Institutului Australian de Politică Strategică (Australian Strategic Policy Institute - ASPI).
Contractul privind achiziția celor patru corvete din clasa Gowind 2500, contract anulat de România, avea o componentă esențială pentru fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, anume modernizarea navelor.
Forțele Aeriene ale SUA au testat drona XQ-58 Valkyrie cu inteligență artificială integrată, a comunicat laboratorul de cercetare al U.S. Air Force. Kratos Defense & Security Solutions, un producător de drone, a semnat, în iunie 2023, un acord cu Shield AI pentru a integra un sistem cu inteligență artificială pentru drona XQ-58 Valkyrie.
În ultima lună, forțele ruse au câștigat 90 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean, în timp ce Ucraina a cucerit puțin peste 40, recuperând în total aproximativ 54% din teritoriul său ocupat de Rusia din februarie 2022.
Într-o demonstrație a angajamentului continuu față de securitatea transatlantică și interoperabilitatea apărării, Forțele navale americane din Europa, împreună cu Forțele de apărare daneze, vor efectua exerciții pentru a proteja convoaiele maritime în apropierea insulei Bornholm din Marea Baltică.
Serviciul de presă al companiei de stat Rostec din Federația Rusă a anunțat, pe 22.09.2023, că militarii ruși au primit în dotare un avion modernizat de descoperire la distanță prin radiolocație de tip A-50U.
Forțele Armate Ucrainene au acum una dintre rutele logistice rusești de pe frontul Bakhmut pe lista principală de tine și acţionează pentru a le tăia pe celelalte, a precizat Illia Yevlash, șefa serviciului de presă al Grupului de forțe din est al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ihnat, a declarat că Ucraina are nevoie disperată de rachete balistice americane ATACMS. El a adăugat că Forțele Armate Ucrainene au nevoie, de asemenea, de rachete de croazieră aer-sol cu rază lungă de acțiune germano-suedeze TAURUS. Acestea vor fi capabile să lovească apărarea aeriană rusă din Peninsula Crimeea.
Războiul din Ucraina afectează planurile de înzestrare ale armatei ruse. Programul de dezvoltare a rachetei balistice hipersonice “Zmeevik” a fost oprit.
Administrația președintelui american Joe Biden ar fi decis să furnizeze rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS către Ucraina chiar înainte de vizită oficială în SUA a președintelui Volodimir Zelenski, dar Casa Alba nu a dorit să dezvăluie această informaţie publicului, relatează Financial Times, cu referire la surse oficiale. Până la o abordare mai cuprinzătoare aspra subiectului putem să ne punem întrebarea: De ce această informaţie apare în presă, dacă oficialii de la Washington chiar nu au vrut să o comunice în mod oficial?
Președintele Volodimir Zelenski a prezis, în timpul vizitei sale la Washington, că Forțele Armate ale Ucrainei vor elibera orașul Bakhmut până la sfârșitul anului, ceea ce indică deja o contradicţie între cum vede derularea contraofensivei și scepticismul Statelor Unite cu privire la înregistrarea unor reuşite semnificative de către armata ucraineană, scrie The New York Times.
Deputații Dumei de Stat au prezentat parlamentului, spre examinare, un nou set de amendamente la legislația penală în vigoare în Rusia. Dacă vor fi adoptate, modificările propuse vor extinde domeniul de aplicare al legilor împotriva „discreditării” Armatei ruse și răspândirii „știrilor false” despre Ministerul Apărării și operațiile militare desfășurate de acesta.
Cartierul general al Flotei ruse a Mării Negre din Sevastopol, ocupat temporar, a fost lovit în timpul unei reuniuni la care participau mai mulţi comandanţi militari. Acest atac a fost rezultatul unei operațiuni reușite a Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
În timp ce președintele Volodimir Zelenski a efectuat o vizită oficială mult așteptată în SUA, iar Casa Albă urma să anunțe un nou pachet de ajutor militar în valoare de 325 de milioane de dolari pentru Kiev, mass-media ucraineană acuză Occidentul că îi lipsește voința politică pentru a asigura victoria Ucrainei. Potrivit informaţiilor apărute în timpul şi după vizita lui Zelenski în SUA, din acest nou pachet de ajutor militar vor lipsi din nou mult doritele rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, despre care Kievul spune că ar putea schimba cursul războiului.
Potrivit informațiilor publicate recent de către compania germană Rheinmetall, un sistem de arme laser, dezvoltat în parteneriat cu MBDA Deutschland a finalizat cu succes testele. De asemenea, se precizează că arma laser a fost instalat la bordul fregatei germane Sachsen. Toate testele sunt efectuate sub atentă monitorizare a Biroului Federal pentru Înzestrare, Tehnologie Informațională și Asistență din cadrul Bundeswehr – BAAINBw.
Forțele Armate Ucrainene au un „plan foarte cuprinzător”, a declarat președintele Ucrainei. Volodimir Zelenski a promis că militarii ucraineni vor elibera orașul Bakhmut și alte două orașe cheie ucrainene de sub ocupația rusă. Acest lucru a fost declarat într-o conversație cu un grup restrâns de jurnaliști americani, au relatat CNN și USA Today.
Sediul Flotei ruse din Marea Neagră a fost atacat cu succes de rachete de croazieră ucrainene. Atacul a fost raportat ieri de presă locală. În jurul orei 13:00, pe 22 septembrie, sediul Marinei ruse din Sevastopol a fost lovit de o rachetă, în urma atacului clădirea a fost grav avariată. Azi, mass-media ucraineană a publicat primele imagini realizat de martori oculari care se aflau la câteva sute de metrii de sediul Flotei ruse din Marea Neagră
În cadrul unei conferințe organizate de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, cu privire la furnizarea de ajutor militar pentru Forțele Armate ale Ucrainei, a fost dezvăluit numărul de tansportoare blindate Rosomak transferate de Polonia.
Adjunctul directorului Biroului Central de Proiectare pentru tehnică navală Rubin din Federația Rusă, Andrei Baranov, a anunțat, pe 22.09.2023, că societatea va oferi armatei un nou proiect de submarin nuclear strategic, ce poate fi dezvoltat pe termen mediu pentru o eventuală înlocuire a submarinelor din clasa Borey.