Valurile de atacuri cu drone sunt coșmarul oricărei apărări aeriene, nevoită să-și consume prețioasele rachete antiaeriene pe drone de câteva zeci de ori mai ieftine.
„În total, rușii au tras trei rachete asupra avionului. Este vorba fie de o rachetă antiaeriană ghidată de la complexul terestru S-400, fie de o rachetă aer-aer R-37”, a declarat o sursă oficială.
Circumstanțele sunt încă investigate.
Totuși, sursa exclude „focul prietenos” în această situație. Potrivit acestuia, în zona în care Ivanov executa misiunea, sistemele de apărare antiaeriană ucrainene nu ar fi putut funcționa.
Potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene, Ivanov a murit sâmbătă, 12 aprilie. Locul și circumstanțele incidentului nu au fost comunicate oficial. Singura clarificare din partea Forțelor Aeriene este că a fost o misiune de luptă.
„A murit în luptă, apărându-și pământul natal de ocupanți... Astăzi, piloții de F-16 efectuează misiuni de luptă în diverse direcții aproape zilnic, în condiții incredibil de dificile, oferind acoperire avioanelor din grupurile de lovire și atacând ținte inamice”, se arată în raport.
Circumstanțele tragediei urmează să fie stabilite de o comisie interdepartamentală, care și-a început deja activitatea.
„Piloții ucraineni lucrează la maximumul capacităților umane și tehnice, riscându-și viața de fiecare dată în timp ce execută misiuni de luptă. Pavlo a fost unul dintre ei!”, se arată în comunicatul Forțelor Armate ale Ucrainei.
În seara zilei de 12 aprilie, președintele Volodimir Zelenski i-a acordat lui Ivanov titlul de Erou al Ucrainei pentru „curajul personal și eroismul demonstrat în apărarea suveranității statului și a integrității teritoriale a Ucrainei”.
Cuplul de fotografi ucraineni Konstantin și Vlada Lieberov a publicat pe Instagram fotografii cu pilotul Pavel Ivanov.
„Dormi liniștit, prietene. Îți mulțumesc pentru protecția ta. Îți mulțumesc pentru cer. Cel mai dureros lucru este că îmi amintesc cât de fericit ai fost când ai aflat că vei studia pe F-16”, se spunea în postare.
Locțiitorul comandantului Brigăzii 299 Aviație Tactică, Eroul Ucrainei Rostislav Lazarenko (indicativul de apel „Tunet”), și-a împărtășit și el amintirile despre Pavel Ivanov.
„Am fost atât de mândru că am reușit să te scoatem din misiunile de luptă și să te trimitem la pregătire pe F-16: unul dintre primii piloți ucraineni de F-16, un pilot de avioane de vânătoare-atac care, înainte de recalificare, a efectuat 130 de misiuni de luptă cu familia sa de luptători. Am fost atât de mândru când ai zburat prima dată pe F-16”, a scris el.
Lazarenko a remarcat că Ivanov nu a refuzat niciodată misiunile de luptă.
„N-ai refuzat niciodată misiunile de luptă și nici măcar nu știu dacă a fost vorba de o încredere atât de puternică în mine ca și comandant sau de o credință profundă în tine - pentru că ai fost un pilot cu adevărat puternic. Real. Fără patos, fără bravadă - doar tu, de încredere, cu caracter.”
Surse oficiale ruse nu au relatat încă despre doborârea unui avion F-16 ucrainean.
Cu toate acestea, unii bloggeri Z, în special canalul Telegram „Voivoda Veschaet”, care scrie despre aviația de prima linie, au declarat că avionul de vânătoare a fost doborât de rachete provenite de la sistemele de apărare antiaeriană rusești, probabil deasupra regiunii Sumy.
Același blogger relatase deja pe 19 martie despre doborârea unui F-16 ucrainean deasupra orașului Sumy, dar apoi această informație a fost negată de purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene, Yuriy Ignat.
La mijlocul lunii martie, o înregistrare video cu un avion de vânătoare F-16 zburând deasupra orașului Sumy, filmată de un martor ocular, s-a răspândit pe rețelele de socializare ucrainene. Comandamentul Forțelor Aeriene al Forțelor Armate Ucrainene au cerut ucrainenilor să nu posteze public astfel de materiale foto și video.
Chiar și câteva secunde de înregistrare video disponibilă publicului pot deveni informații importante pentru inamic, au remarcat Forțele Armate Ucrainene. O amenințare deosebită o reprezintă înregistrările video ale aeronavelor militare care zboară deasupra zonelor din prima linie (în special, avioane de vânătoare F-16) cu geolocalizare, repere sau obiecte notabile.
„Piloții Forțelor Aeriene îndeplinesc eroic misiuni de luptă în fiecare zi în zonele de front, unde există un risc extrem de mare din partea rachetelor aer-aer inamice și a sistemelor de apărare aeriană inamice”, se arată în raport.
Pierderea aeronavei aflate sub comanda lui Pavlo Ivanov este a doua pierdere confirmată a unui pilot și a unui avion tip F-16 pe care Ucraina l-a primit în iulie 2024.
Prima astfel de tragedie a avut loc pe 26 august, când un avion pilotat de experimentatul pilot Oleksiy Mes (indicativul de apel „Munfish”) a respins un atac cu rachete rusești deasupra regiunilor vestice ale Ucrainei. A reușit să distrugă mai multe rachete de croazieră, apoi a căzut. Motivele oficiale pentru aceasta nu au fost încă numite.
Wall Street Journal consideră că avionul lui „Munfish” a fost doborât de „foc prietenos”, adică de o rachetă provenită de la un sistem de apărare antiaeriană ucrainean. Acest lucru s-a întâmplat deoarece, se presupune, că SUA nu au furnizat Ucrainei tehnologia necesară pentru a-și distinge propriile aeronave de cele străine în lupta aeriană.
La câteva zile după prăbușirea avionului F-16 din august anul trecut, președintele Zelenski l-a demis pe comandantul Forțelor Aeriene, Mykola Oleschuk. În luna martie a acestui an, pilotul Oleksiy Mes a primit titlul de Erou al Ucrainei.
Nota autorului: Forțele ruse au reluat în ultimele zile ofensiva pe direcția Kurk, devenită acum direcția Sumi. Informația a fost confirmată de comandantul-șef al Forțelor Armate ucrainene, generalul Sirski.
Pe 12 aprilie, s-a constatat o intensificare fără precedent a atacurilor rusești în această zonă. Potrivit informațiilor din raportul zilnic al Statului Major General ucrainean, privind desfășurarea operațiilor, aviația rusă a efectuat 71 de lovituri aeriene folosind 133 de bombe ghidate, pe direcția Kursk.
Este cel mai mare nivel de întrebuințare, de până acum, a aviației rusești pe această direcție și o creștere cu 50% față de ziua precedentă, fapt unic deocamdată în desfășurarea războiului. Acesta este un indiciu clar că forțele ruse au început o campanie de lovire masivă a liniei întâi ucrainene în scopul facilitării înaintării trupelor de la sol. Deja, pe 9 aprilie, se constatase o intensificare a loviturilor aeriene rusești cu bombe ghidate, pe direcția Kursk/Sumi.
La căderea bastionului ucrainean Avdiivka, în februarie 2024, principalul factor care a permis rușilor să înainteze a fost folosirea la scară largă a bombelor aeriene ghidate. Aceeași situație critică au remarcat-o militarii ucraineni și în cazul pierderii orașului Vugledar, capturat de ruși pe 1 octombrie 2024. În urma pierderii celor două fortărețe ucrainene, Avdiivka și Vuhledar, linia frontului a suferit relativ rapid, comparativ cu alte perioade, schimbări dramatice în defavoarea Ucrainei.
Acum este amenințat orașul ucrainean Sumi, care a reușit să reziste asediului în perioada februarie – martie 2022, fiind și el o poziție cheie în sistemul de apărare ucrainean.
În aceste condiții grave, nu poate fi exclus ca aviația ucraineană să fi încercat să angajeze chiar avioanele rusești care au lansat, pe 12 aprilie, bombe ghidate, pe direcția Kursk/Sumi, de la o distanță de 50 – 70 km de linia frontului.
Este de remarcat că rachetele rusești, presupuse că au fost întrebuințate în doborârea avionului ucrainean F-16, au rază lungă de acțiune – peste 150 km, atât R-37 cât și cea/cele folosite de sistemul S-400. De regulă, aceste capabilități antiaeriene cu rază lungă de acțiune se află la peste 150-200 km de linia frontului, iar dacă F-16 ucrainean nu a avut timp să iasă din raza de acțiune a rachetei rusești înseamnă că el s-a aflat, probabil, adânc în dispozitivul de luptă al forțelor ruse.
Deocamdată, sunt presupuneri dar dacă se confirmă, înseamnă că aviația ucraineană a dobândit suficientă experiență în acțiunile cu F-16, inclusiv în lupte aeriene. Astfel, F-16 a devenit un activ foarte important, fapt demonstrat inclusiv de demiterea comandantului Forțelor Aeriene ucrainene, Mikola Oleșciuk care, cu siguranță, mai pierduse avioane în acest război, chiar și în focuri prietenoase, dar nu F-16.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Valurile de atacuri cu drone sunt coșmarul oricărei apărări aeriene, nevoită să-și consume prețioasele rachete antiaeriene pe drone de câteva zeci de ori mai ieftine.
Implicate în programul GCAP, care vizează dezvoltarea unui avion de vânătoare de generația a 6-a, Marea Britanie, Italia și Japonia au anunțat, în decembrie anul trecut, crearea unui jont venture deținut în părți egale de BAE Systems, Leonardo și Japan Aircraft Industrial Enhancement (JAIEC, care reunește Mitsubishi Heavy Industries și Society of Japanese Aerospace Companies). Programul are ca obiectiv dezvoltarea unui avion de generația a 6-a prin fuzionarea programelor Tempest (al Marii Britanii) și F-X al Japoniei. Până aici totul bine, doar că se pare că au început rapid problemele în paradis.
Avioanele F-35 olandeze, utilizând un gateway (interfață sau poartă electronică) de comunicații dezvoltat de Lockheed Martin, au partajat date clasificate cu un sistem olandez de comandă și control pentru a realiza lovirea unei ținte terestre în timpul exercițiului NATO Ramstein Flag de la începutul acestei luni, a anunțat Lockheed Martin, pe 15 aprilie.
Aviația militară de azi a SUA operează 142 de bombardiere și puțin peste 2.000 de avioane de vânătoare. Mult sub perioada de glorie, de apogeu, dar din punct de vedere tehnologic SUA sunt vârf de lance. În timpul Războiului Rece, când SUA erau pregătite pentru un conflict cu Uniunea Sovietică, Forțele Aeriene Americane dețineau 422 de bombardiere și peste 4.000 de avioane de vânătoare. Problemele însă nu sunt cu numărul de avioane.
Industria de apărare din Franța ridică ștacheta și propune un avion spațial. Ceea ce nu au reușit să finalizeze nici rușii și nici americanii în perioada Războiului Rece, cu ambițioasele programe MiG-105 și X-20 Dyna Soar.
Autoritățile ucrainene au raportat, pe 12 aprilie, moartea căpitanului Pavlo Ivanov, în vârstă de 26 de ani care, pilota un avion tactic multirol F-16. Tragedia s-a produs în timpul îndeplinirii unei misiuni de luptă. Președintele Volodimir Zelenski i-a acordat titlul de Erou al Ucrainei. Potrivit surselor BBC, avionul lui Ivanov a fost probabil doborât de o rachetă rusească.
Avioanele suedeze JAS 39 Gripen au reușit recent să spargă gheața după aproape 12 ani în care au pierdut pe bandă rulantă toate competițiile împotriva F-16 sau a altor tipuri de avioane în cadrul unor programe de modernizare desfășurate de diferite state. Acum se pare că JAS 39 Gripen contestă chiar F-35, încercând să profite de noul context politic internațional.
Un avion al Forțelor Aeriene Ucrainene a distrus un centru de comandă al unei companii rusești și o clădire care adăpostea personal militar al armatei ruse în teritoriul temporar ocupat al regiunii Herson. Un material video care surprinde momentul atacului a fost publicat pe canalul de Telegram Soniashnyk, afiliat Forțelor Aeriene Ucrainene. Se menționează că lovitura a fost efectuată de un avion de vânătoare MiG-29, folosind două bombe franceze AASM HAMMER. Imaginile arată cum, în urma unor lovituri precise, clădirile situate aproape una de cealaltă au fost distruse.
Cooperarea industrială în domeniul apărării aeriene europene a făcut un nou pas înainte odată cu semnarea unui acord strategic între compania norvegiană Kongsberg Aviation Maintenance Services și compania slovacă de apărare Letecke opravovne Trencín (LOTN).
Suedia a oferit Armatei Cehe un nou contract de închiriere pentru avioanele de luptă Gripen. Noua propunere este mult mai avantajoasă decât precedentele condiții, respinse public de ministerul ceh al apărării.
India a aprobat achiziționarea a 26 de avioane de luptă Rafale din Franța pentru Marina Indiană, au declarat miercuri sursele Reuters.
Războiul din Ucraina ne-a arătat de mai multe ori că în conflictele moderne dronele joacă un rol important, chiar dacă ele nu vor înlocui prea curând tehnica clasică. Un alt asemenea exemplu a avut loc în urmă cu câteva zile când ucrainenii au reușit să distrugă un bombardier strategic Tu-22, adânc în teritoriul Rusiei, care tocmai ce aterizase. Bombardierul a fost „vânat” și lovit de o dronă ucraineană.
Belgia este pe deplin angajată să ajute Ucraina să-și construiască mai multe capacități de autoapărare.
U.S. Air Force a decis să monteze kitul Scorpion pe toate căștile piloților americani de F-16 Block 40 și 50. Scorpion va înlocui sistemul actual și va oferi o soluție comună Scorpion HMD pentru toate avioanele F-16 aparținând US Air Force, Air National Guard și USAF Reserve.
Sursele de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare au semnalat faptul că, pe 07.04.2025, cerul european a fost martorul unei intense activități de cercetare aeriană desfășurate de forțele NATO, cu mai multe aeronave angajate în misiuni de cercetare strategică și monitorizare.
Într-o eră a competiției tehnologice și militare atât de intensă, investițiile în capabilitățile aeriene au devenit prioritare pentru marile puteri ale lumii.
României îi vor fi transferate definitiv avioanele F-16 Fighting Falcon pe care Olanda le-a dislocat aici, ca parte a Centrului de Pregătire de la Baza 86 Aeriană Borcea, unde piloți români și ucraineni fac trecerea pe F-16.
Administrația Trump 2.0 a anunțat un război comercial al SUA împotriva întregii lumi prin impunerea de tarife mai multor state, inclusiv aliate, tarife ce se încep de la 10% și pot ajunge chiar și la 34%. E ceea ce președintele Donald Trump a numit „Ziua Eliberării”. Dar efectul pe termen mediu va lovi și industria de apărare din State.
Un material video cu un Su-35, zburând foarte aproape de un F-35 american, a fost dat publicității recent. Materialul datează dintr-o misiune deasupra Arcticii, cel mai probabil în luna februarie. Imaginile sunt suprinse din cockpitul unui avion rusesc Su-35, cel mai promovat avion al industriei aeronautice din Rusia.
După aproape 12 ani, compania suedeză Saab a reușit să spargă gheața și să vândă avioane de luptă JAS 39 Gripen.
Pe 2 aprilie 2025, Forțele Aeriene Bulgare au marcat un moment istoric odată cu sosirea primului avion de vânătoare F-16 Block 70 Viper, cea mai modernă versiune a F-ului american, la Baza Aeriană Graf Ignatievo. Avionul a fost fabricat în SUA.
Un bombardier rus cu rază lungă de acțiune Tupolev Tu-22M3 s-a prăbușit în regiunea Irkutsk din Rusia la 2 aprilie 2025, ceea ce a determinat o operațiune imediată de căutare și salvare.
Alte două avioane de vânătoare F-16 C/D Block 70 aparținând Forțelor Aeriene ale Republicii Slovace au aterizat miercuri, pe 02.04.2025, pe aeroportul militar din Kuchyňa de lângă Malacky. În acest fel, Slovacia dispune deja de cinci din cele 14 avioane de acest tip comandate la compania americană Lockheed Martin.
The Netherlands is one of the most committed European countries, both in supporting Ukraine against Russian aggression and in strengthening NATO’s Eastern Flank, including the development of the Romanian Armed Forces. This commitment is further confirmed—if there was any doubt—by the transfer of at least 18 F-16 fighter jets to Romania. In other words, we are receiving aircraft that could form a new squadron, with the Netherlands aiming to bolster the capabilities of the Romanian Air Force while also continuing the training of Ukrainian F-16 pilots in our country.
Olanda e una din cele mai implicate țări europene atât în sprijinirea Ucrainei în fața agresiunii ruse, cât și în întărirea Flancului Estic și implicit dezvoltarea Armatei României. Iar acest lucru e confirmat, dacă mai era cazul, de transferul către România a cel puțin 18 avioane de luptă F-16. Cu alte cuvinte primim avioane care ar putea forma o nouă escadrilă iar obiectivul Olandei e de a întări capacitățile Forțelor Aeriene Române, precum și continuarea pregătirii în țara noastră a piloților ucraineni de F-16.
Norvegia a primit și ultimele două avioane F-35A, marcând astfel livrarea a 52 de avioane de luptă.
Polonia semnează un acord de apărare aeriană cu SUA în valoare de aproape 2 miliarde de dolari.
Turcia a testat cu succes racheta de croazieră SOM-J lansată din aer, de un avion F-16 de producție americană. Racheta este produsă de industria din Turcia. Ceea ce au reușit turcii e și dezvoltarea unui sistem software, UBAS (Aircraft Independent Firing System), care permite utilizarea rachetei SOM-J pe F-16, chiar dacă acest avion nu avea inițial astfel de capacitate. E o reușită importantă și un pas uriaș spre independența Turciei de armament aliat.
Serviciul de presă al companiei ruse de stat Rostec a informat, pe 29.03.2025, că Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au primit în dotare primul lot de avioane de vânătoare de tip Su-35S furnizat în acest an de întreprinderea producătoare.
Statele Unite au desfășurat bombardiere invizibile B-2 Spirit în baza militară Diego Garcia din Oceanul Indian, o mișcare care ar putea fi legată de pregătirile pentru un potențial atac asupra infrastructurii nucleare a Iranului.
Lockheed Martin (LM) intenționează să dezvolte o versiune fără pilot a avionului F-35, modernizare care se numără printre numeroasele îmbunătățiri pe care compania le promovează pentru această aeronavă după ce a pierdut competiția pentru proiectele Next Generation Air Dominance (NGAD) destinate dezvoltării unor avioane de luptă american de generația a șasea..
Laboratorul de Cercetare al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite (AFRL) a atribuit companiei General Atomics un contract în valoare de aproape 100 de milioane de dolari ($99,292,613) pentru dezvoltarea unui sistem aerian fără pilot (UAS) de ultimă generație, denumit GHOST care dispune de propulsie hibrid.
Ministerul israelian al Apărării a confirmat utilizarea cu succes, în condiții de luptă, a sistemelor laser de mare putere de către Forțele Aeriene Israeliene (IAF) în timpul actualului conflict „Săbiile de Fier”. Aceste sisteme, dezvoltate printr-o colaborare între Rafael Advanced Defense Systems și Direcția pentru Cercetare și Dezvoltare în Apărare (DDR&D), au interceptat un număr considerabil de amenințări inamice, marcând o premieră operațională în utilizarea acestei tehnologii în luptă.
Un raport al Agenției de Informații a Apărării (DIA) a Statelor Unite, publicat la 11 mai 2025, avertizează că Beijingul ar putea recurge la operațiuni militare limitate care să vizeze insulele Kinmen și Matsu care se învecinează cu Taiwanul. Aceste mișcări, parte a unei strategii de "feliere", urmăresc să testeze limitele descurajării americane și să erodeze controlul Taipeiului asupra frontierelor sale, fără a declanșa un conflict deschis.
Pe fondul unei Rusii din ce în ce mai agresive, statele europene membre ale NATO se confruntă cu o provocare bugetară majora. Summitul NATO din iunie de la Haga va stabili oficial ''noile obiective pentru 2025'' (CT25), care impun o creștere semnificativă a cheltuielilor militare. Olanda a estimat că îndeplinirea cotei sale din CT25 va costa 16-19 miliarde de euro anual, pe lângă bugetul existent, ajungând la aproximativ 3,5% din PIB – noua țintă asumată de NATO.
Pe 4 august 2024, Ucraina anunțat oficial că a primit primul lot de avioane de vânătoare F-16 de fabricație americană. De atunci, se pare că Forțele Aeriene au primit în jur de 30-36 de aeronave, trei dintre acestea fiind pierdute în misiuni de luptă.
Ucraina este pe cale să își consolideze semnificativ capacitățile de atac la distanță lungă, cu planuri ambițioase de a produce masiv sisteme "Deep Strike" și cu un sprijin internațional crescând, inclusiv o potențială investiție germană directă în industria sa de apărare. Această strategie vizează nu doar apărarea teritoriului național, ci și extinderea presiunii asupra infrastructurii critice rusești, o componentă esențială a strategiei de descurajare a Kievului.
Comisia Europeană a publicat miercuri, 28 mai, documentul privind Abordarea strategică a UE la Marea Neagră. Principalele acțiuni vizează dezvoltarea și protecția coridoarelor de mobilitate militară, precum și protecția platformelor energetice din Marea Neagră, în contextul în care, începând cu anul 2027, România va extrage gaze din perimetrul Neptun Deep.
Germania și Ucraina au semnat un acord de cooperare în producția de rachete cu rază lungă de acțiune. Berlinul a promis, de asemenea, un sprijin militar de cinci miliarde de euro.
Sancțiunile împotriva Rusiei introduse de la începutul războiului din Ucraina își fac efectul, dar există și multe modalități de a le ocoli. O anchetă realizată de Der Spiegel a arătat că mari firme germane participă, de exemplu, la modernizarea silozurilor nucleare rusești.
Rusia, acumulează în prezent peste 50.000 de soldați în direcția Sumî, a confirmat chiar președintele Volodimir Zelenski a declarat aceste lucruri în timpul unei discuții cu jurnaliștii.
Statul Islamic din Siria și-a intensificat activitățile de la răsturnarea regimului Bashar al-Assad, a subliniat de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne sirian, Nur ad-Din Baba.
Aproape că ne-am obișnuit să privim cu îngăduință ușurința cu care președintele Donald Trump face declarații uneori hazardate, alte ori contradictorii referitoare la probleme extrem de importante cu care se confruntă lumea. Însoțite însă de anumite acțiuni, ideile repetate în mai multe contexte ajung să contureze o posibilă imagine îngrijorătoare pe care președintele american pare să și-o dorească la nivel global, și anume împărțirea lumii în sfere de influență între Statele Unite, Rusia și China.
Europa își intensifică în mod semnificativ sprijinul militar acordat Ucrainei, înarmând armata ucraineana cu sisteme avansate de apărare aeriană, artilerie și avioane de luptă, în timp ce Rusia respinge ferm orice nou acord de încetare a focului și se pregătește pentru o nouă ,,ofensivă de vară''. Această schimbare decisivă vine după avertismentele repetate ale Uniunii Europene, care își mobilizează acum pe deplin resursele pentru a ajuta Ucraina.
Rusia întreprinde o modernizare majoră a infrastructurii sale de rachete nucleare din regiunea Orenburg, aproape de granița cu Kazahstanul. Această modernizare extinsă, centrată în jurul orașului Iasny, implică Regimentele 621 și 368 de Rachete ale Armatei ruse, ambele înzestrate cu sistemul strategic de rachete nucleare Avangard, o armă hipersonică capabilă să transporte focoase nucleare.
România face pași importanți spre consolidarea capacităților sale de apărare și securizarea lanțului de aprovizionare al NATO, prin explorarea unor proiecte de coproducție de muniție cu Statele Unite. Ambasada SUA la București a salutat miercuri semnarea a două Scrisori de Solicitare (LOR) de către Ministerul Economiei din România, un demers care ar putea duce la producția internă de muniție esențială pentru tancurile americane Abrams și pentru artilerie.
Ministrul apărării al Republicii Belarus, Viktor Khrenin, a anunțat miercuri (28.05.2025) că cel mai mare exercițiu militar comun din acest an cu Rusia - Vest-2025 - se va muta de la granițele de vest în interiorul țării. Această decizie are ca scop contribuția la reducerea tensiunilor din regiune, a explicat Khrenin, scrie agenția de presă slovacă TASR, pe baza unui raport de pe site-ul radiodifuzorului public estonian ERR.
Rusia a reorientat economia națională către industria militară, o decizie care, deși a susținut creșterea pe termen scurt, amenință stabilitatea pe termen lung și complica si mai mult condițiile semnării unui acord de pace în Ucraina. Un raport recent al Wall Street Journal subliniază că succesul militar al lui Vladimir Putin îi oferă o marjă de manevră în negocierile de pace, însă dependența economiei ruse de producția de armament face dificilă „dezghețarea” conflictului.
Republica Cehă a declarat miercuri că China este responsabilă pentru o „campanie cibernetică rău intenționată” care a vizat o rețea utilizată pentru comunicații neclasificate la Ministerul Afacerilor Externe și l-a convocat pe ambasadorul chinez pentru a condamna incidentul.
DefenseRomania se află în aceată perioadă în Coreea de Sud unde publicația noastră participă, la invitația partenerilor coreeni, la întrevederi și evenimente militare organizate de Armata Republicii Coreei, precum și la expoziția navală Madex 2025 (International Maritime Defense Industry Exhibition), ajunsă deja la a 14-a ediție. Pe parcursul acestor zile DefenseRomania va furniza interviuri și materiale despre eveniment, precum și cooperarea bilaterală între Coreea și România pe zona de securitate și apărare.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a promis miercuri că Rusia va anunța în curând o nouă rundă de discuții cu Ucraina. Potrivit acestuia, în cadrul acestor negocieri, Moscova va depune eforturi pentru a elimina toate legile discriminatorii în vigoare pe teritoriul Ucrainei.
Dronele ucrainene au atacat o fabrică de drone din localitatea Dubna, situată în regiunea Moscova.
Noua cursă a înarmărilor vizează forțele de drone, care devin arme-cheie și în conflictul India–Pakistan. Așa-numita ”dronizare” a războiului o întâlnim în Ucraina, acolo unde UAV-urile sunt folosite în aproape orice misiune, de la cele kamikaze, la cele de culegere de informații, inclusiv pentru reglarea focului artileriei.
Cancelarul german Friedrich Merz și-a clarificat poziția față de Ucraina cu privire la armele cu rază lungă de acțiune.
Retorica președintelui american s-a schimbat dramatic în ultima perioadă. Acum își exprimă public dezamăgirea față de dictatorul rus pe care îl avertizează că „se joacă cu focul”.
Președintele României, Nicușor Dan, a avut marți seară o convorbire telefonică cu președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, marcând primul contact la nivel înalt cu administrația republicană de la Washington de la preluarea mandatului său. Discuția, care a durat aproximativ 10 minute, a abordat teme esențiale precum securitatea, domeniul energetic și situația din Ucraina, potrivit surselor politice citate de Digi24.
Încă din primele zile ale războiului de agresiune al Rusiei a fost clar că apărarea antiaeriană ucraineană reprezintă principalul obstacol în derularea ofensivei ruse așa cum și-o doreau planificatorii de la Kremlin. După 3 ani și 3 luni de la atacul care trebuia să aducă succesul în 3 zile, tacticienii ruși dau primele semne de succes în găsirea unor soluții eficiente de penetrare a acestei adevărate cortine de foc prin care inimoșii militari ucraineni reușesc să reducă la maximum zecile și chiar sutele de atacuri aeriene lansate zilnic de ruși.
Relațiile dintre Ungaria și Ucraina ating un nou minim istoric, pe măsură ce Budapesta își intensifică retorica și acțiunile ostile împotriva Kievului, sub pretextul unor "operațiuni de intelligence" desfăşurate de ucraineni pe teritoriul ungar. Această escaladare survine în contextul în care Ungaria blochează negocierile de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană și înaintea alegerilor parlamentare de anul viitor, cruciale pentru premierul Viktor Orban.
Aspirațiile Europei de a avea o industrie constructoare de nave militare solidă și competitivă la nivel mondial se confruntă cu obstacole majore, după cum a subliniat șeful Statului Major al Marinei franceze, amiralul Nicolas Vaujour. În cadrul unei audieri parlamentare recente, Vaujour a evidențiat nevoia urgentă de coordonare între numeroasele șantiere navale de pe continent, argumentând că situația actuală fragmentată împiedică capacitatea Europei de a obține contracte avantajoase pe piața de export.
Se pare că noul guvern german analizează modalități de sprijinire a industriei ucrainene de apărare în ceea ce priveste producția de arme cu rază lungă de acțiune, o măsură care ar consolida în mod semnificativ capacitățile militare interne ale Ucrainei. Această inițiativă, anuntat de cotidianul german Spiegel, arata o schimbare în abordarea Germaniei față de ajutorul militar, trecând de la furnizarea directă de arme la încurajarea Ucrainei sa-si produca sinugra echipamentele militare de care are nevoie.
Rusia a lansat in ultimele zile cel mai intens val de atacuri împotriva Ucrainei de până acum, marcând trei nopti consecutive de bombardamente aeriene intense și diminuând și mai mult sperantele unei soluții pașnice la conflictul care dureaza de mai bine de trei ani. Oficialii ucraineni au raportat un număr impresionant de 355 de drone utilizate de rusi in atacul de duminică seara, cu un total de 900 de drone lansate de vineri până duminică.
Uniunea Europeană a aprobat marți un nou instrument financiar al UE, SAFE, care va permite țărilor UE să achiziționeze în comun echipamente militare și să obțină împrumuturi pentru apărare de până la 150 de miliarde de euro. Surse diplomatice au confirmat acest lucru.