Forțele armate ucrainene au distrus sistemul rusesc de rachete cu rază lungă de acțiune BM-30 Smerch (MLRS). O fotografie care arată momentul distrugerii sistemului a fost publicată pe rețelele de socializare.
Această decizie e una rară și arată starea de tensiune majoră existentă în cadrul Alianței ca urmare a relației mult prea apropiate dintre liderul maghiar Viktor Orban și președintele rus Vladimir Putin.
Aderarea Suediei e blocată doar de Ungaria și Turcia, state apropiate din punct de vedere politic de regimul autoritar de la Moscova.
Senatorul republican Jim Risch e cel care a blocat achiziția sistemelor HIMARS de către Ungaria. Liderul republican și-a motivat decizia prin faptul că Budapesta nu și-a respectat promisiunea făcută anul trecut de a vota aderarea Suediei la NATO.
Conform legislaţiei SUA, contractele majore de export de armament american au nevoie de avizul congresmenilor lideri ai partidelor parlamentare, democrat şi republican, din comisiile de politică externă atât din Senat, cât şi din Camera Reprezentanţilor.
Ungaria intenționează să achiziționeze în cadrul pachetului 24 de sisteme HIMARS, dar și 100 de rachete și poduri mobile. Contractul prevede și piese de schimb și suport logistic și se ridică la un cost estimativ de 735 de milioane de dolari.
Lansator de rachete american HIMARS. Sursă foto: Lockheed Martin
Ministrul Apărării din Ungaria a transmis că decizia nu afectează Ungaria care oricum abandonase intenția de a achiziționa sisteme HIMARS.
Într-o declarație publică preluată de agenția de stat maghiară de știri MTI și citată de Defense News, oficialul maghiar spune că decizia SUA nu are niciun efect întrucât Ungaria oricum a renunțat la intenția de a achiziționa HIMARS, acuzând Washingtonul că a depășit cu mult termenul scrisorii de intenție adresată părții americane.
„În mandatul anterior (n.r. - tot al Guvernului Orban) s-au solicitat informații cu privire la sistemele de lansare multiple HIMARS printr-o scrisoare de intenție, dar care avea termenul limită martie 2022. Nu a existat niciun răspuns din partea americanilor, iar Ministerul Apărării a considerat chestiunea închisă (n.r. - achiziția de HIMARS de către Ungaria)”, a precizat oficialul de la Budapesta.
În regiune sisteme HIMARS mai operează România și Polonia, acestea fiind achiziționate și de statele baltice, Estonia, Letonia și Lituania.
Ungaria continuă să aibă o relație foarte apropiată de Rusia, având poziții pro-ruse atât în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei, dar și politica UE și NATO, unde se opune sancțiunilor împotriva Rusiei. Ungaria blochează în continuare aderarea Suediei la NATO deși în 2022 a anunțat oficial că cel târziu până la începutul anului 2023 tratatul de aderare al Suediei va fi ratificat de Parlamentul maghiar.
Totodată, Autoritatea pentru Energie Atomică din Ungaria a acordat licenţă de construcţie pentru două noi reactoare la centrala atomică de la Paks, care vor fi construite de grupul rus Rosatom. Ungaria va primi din partea Rusiei un împrumut în valoare de 10 miliarde de euro, care va fi returnat de statul ungar până în anul 2046, cu o rată anuală a dobânzii cuprinsă între 3,9% şi 4,9%.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Forțele armate ucrainene au distrus sistemul rusesc de rachete cu rază lungă de acțiune BM-30 Smerch (MLRS). O fotografie care arată momentul distrugerii sistemului a fost publicată pe rețelele de socializare.
În cadrul Defense and Security Equipment International - DSEI, eveniment major în industria globală de apărare și securitate care se desfășoară în Londra în perioada 12-15 septembrie, Rheinmetall a prezentat SSW40, primul lansator de grenade cu alimentare automată din încărcător, care poate fi utilizat asemena unei puști clasice.
România a demarat oficial achiziția unui batalion de tancuri americane Abrams. Vor fi achiziționate 54 de tancuri, însă planurile Armatei sunt ca înzestrarea cu tancuri principale de luptă să continue.
Războiul din Ucraina spulberat teoriile conform cărora tancul principal de luptă este istorie. Tancurile sunt folosite în continuare pe scară largă.
Ajunsă într-o vizită surpriză la Kiev, șefa diplomației germane Annalena Baerbock a venit cu mai multe mesaje pentru Ucraina.
Polonia a anunțat oficial că a semnat un acord-cadru pentru a achiziționa 486 de lansatoare de rachete de tip M142 HIMARS. Achiziția face parte din programul HOMAR.
Serviciul de informații al Apărării (GUR) din Ucraina a declarat că Ucraina a recâștigat controlul asupra platformelor de foraj de gaze și petrol din apropierea Crimeei ocupate, cunoscute sub numele de ''Turnurile Boyko''.
Directorul general al societății Uralvagonzavod, Alexander Potapov, a declarat, pe 10.09.2023, că în Rusia va fi reluată producerea în serie de tancuri noi de tip T-80. Potrivit precizărilor sale, o decizie în acest sens a fost luată în baza experienței de utilizare a acestor vehicule de luptă în timpul războiului din Ucraina.
Instruirea tanchiștilor ucraineni pentru operarea tancurilor de luptă europene vechi reprezintă o adevărată provocare, mai ales după ce blindatele occidentale au stat prin depozite timp de aproape 20 de ani.
Tancul este înarmat cu un tun calibrul 125/48 cu o rază de acțiune de peste trei km. Primul astfel de tanc a fost capturat de ucraineni în septembrie 2022.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 10.09.2023, Aviația navală a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a distrus trei vedete rapide de producție americană cu grupe de desant aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei la bord, în apropierea Insulei Șerpilor.
Conform datelor generale, cel puțin 13 astfel de sisteme de rachete termobarice TOS-1A Solntsepyok au fost deja distruse în Ucraina.
Ucraina a primit primele zece tancuri Leopard 1 din Danemarca, Olanda și Germania, a informat vineri Unian, citând un anunț al Comandamentului Forțelor Armate daneze.
Agenția de știri Fars administrată de Corpul Gărzii Revoluționare Islamice a relatat, pe 5 septembrie, că Industria militară iraniană continuă să-și dezvolte sistemele antitanc.
Germania a semnat acorduri cu Italia, Spania și Suedia privind dezvoltarea unui succesor al tancului Leopard 2, a informat miercuri cotidianul german Handelsblatt, citat de Reuters.
Ucraina se confruntă cu o lipsă acută de sisteme de apărare antiaeriene moderne care să poată doborî zecile de drone kamikaze Shahed pe care ocupantul rus le lansează zilnic asupra teritoriului ucrainean, inclusiv în imediata apropiere a României, la Gurile Dunării.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a deplasat, miercuri, 6 septembrie, în localitățile Ceatalchioi și Chilia Veche, județul Tulcea, unde a discutat cu cetățenii și autoritățile localităților aflate în proximitatea atacurilor executate de Federația Rusă asupra infrastructurii porturilor dunărene ale Ucrainei, despre problemele cu care aceștia se confruntă. În cursul acestei după-amiezi, ministrul urmează să se deplaseze și în municipiul Galați.
Potrivit canalului de Telegram “Informatorul militar” din Rusia, Ministerul rus al Apărării intenționează să înființeze cinci noi brigăzi de artilerie de mare capacitate.
Polonia continuă să pună în aplicare un program de consolidare a capacității militare, concentrându-se pe achiziționarea de arme moderne, în principal din Statele Unite și Coreea de Sud. În același timp, Varșovia nu uită de dezvoltarea propriei industrii de apărare, încercând, ori de câte ori este posibil, să localizeze întreținerea, repararea, modernizarea și chiar producția parțială sau integrală a echipamentelor militare și a componentelor achiziționate din străinătate.
Până la sfârșitul lunii august 2023, Comandamentul Forțelor Logistice din cadrul Forțelor Armate Ucrainene a precizat că au fost înregistrate 837 trofee de război - unități de echipamente și arme - dintre care 95% sunt în stare de funcționare, iar celelalte 5% sunt defecte, dar reparabile.
Ucrainenii au încheiat etapa finală a pregătirii din Germania pe tancuri americane de luptă Abrams. Astfel, în cursul acestei luni vor ajunge în Ucraina primele 10 tancuri americane Abrams din cele 31 promise de SUA.
Cea mai mare companie de arme din Marea Britanie, BAE Systems, a deschis un birou în Ucraina pentru a lansa producția de arme în parteneriat cu producătorii interni, după cum a informat Ministerul Industriilor Strategice din Ucraina.
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a cerut ţărilor UE sisteme de apărare antiaeriană pentru a asigura securitatea navelor care călătoresc pe aşa-numita rută alternativă a cerealelor promovată de Kiev, arată Rador, care citează Tass.
Armata ucraineană a pierdut doar cinci tancuri germane Leopard 2 în timpul contraofensivei de aproximativ 13 săptămâni, arată o analiză semnată de David Axe, pentru revista Forbes.
Armata României se pregătește de instrucție intensă alături de aliați în cadrul mai multor exerciții militare. Iar anul acesta, în cadrul în exerciţiului SARMIS-OLT, compania Transport HIPO, aflată în subordinea Brigăzii 61 "Vânători de munte", va transporta armament și resurse alimentare pe crestele alpine, unde tehnica nu poate ajunge.
Serviciul de informații al Apărării din Ucraina (GUR) a raportat că forțele speciale ucrainene au atacat, pe 25 august, o unitate Brigăzii 155-a de infanterie navală de gardă a Flotei ruse a Mării Negre, precizează postul de știri ucrainean LIGA.net, care îl citează pe Andrii Iusov, reprezentant al GUR.
După distrugerea unui sistem rusesc de rachete S-400, amplasat în Peninsula Crimeea ocupată temporar de ruşi, o unitate a forţelor pentru operaţii speciale din cadrul Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, cu sprijinul Marinei ucrainene, a efectuat o altă operațiune specială în aceeași zonă. Informaţii a fost comunicata chiar de către oficiali din cadrul GUR, dar nu existau imagini din timpul misiunii la momentul anunţului.
SUA nu au livrat până în prezent Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, care pot lovi ținte la o distanță de până la 300 kilometri. Washingtonul se teme că ucrainenii vor folosi rachetele pentru a lovi ținte de pe teritoriul rus, dar se confruntă cu mai multe probleme care împiedică inclusiv transferul rachetelor MGM-52 Lance, „predecesorul” ATACMS.
Încă de la începutul invaziei ruse împotriva Ucrainei țara noastră a adoptat politica confidențialității în ceea ce privește sprijinul militar pe care îl acordă Ucrainei, în ciuda faptului că armament românesc a fost semnalat pe frontul ucrainean. Exemplul României este însă izolat.
Ucraina a primit în ultimul an arme occidentale de înaltă tehnologie pentru a lupta împotriva forțelor ruse, dar produce, în paralel, arme noi sau chiar reutilizează echipamente din perioada comunistă, așa cum este cazul și pentru lansatoare de mini-rachete personalizate care folosesc piese preluate din sistemele din epoca sovietică, relatează Reuters.
Forţele Armate Ucrainene vor putea să distrugă podul din Crimeea dacă dispune de suficiente rachete ghidate, cum ar fi sistemul tactic de rachete ATACMS și rachetele germane Taurus. Într-un articol pentru Foreign Affairs, Ben Hodges, fost comandant al forțelor terestre americane din Europa, scrie despre acest lucru. Generalul în retragere numește construcția podului parte a strategiei Rusiei de a domina Ucraina și regiunea Mării Negre. Distrugerea acestuia ar putea fi cheia victoriei Ucrainei în Peninsulă Crimeea, dar poate aduce şi câştigarea în războiului.
Republicanii din Senat SUA au blocat recent un proiect de lege de finanțare care includea ajutor pentru Ucraina, ceea ce face puțin probabil ca Congresul să aprobe fonduri suplimentare pentru Ucraina înainte de sfârșitul anului. Cererea republicanilor pentru reglementări mai stricte la frontieră a fost un factor-cheie în blocaj. Respingerea proiectului de lege privind ajutorul pune în pericol lupta Ucrainei împotriva Rusiei, subliniind soarta incertă a efortului și dezvăluind o scădere a sprijinului Congresului pentru Ucraina.
Președintele american Joe Biden este dispus să facă un compromis în ceea ce privește politica SUA privind migrația, iar această schimbare este condiționată de republicani din Congres pentru a începe negocierile pentru aprobarea unui ajutor financiar suplimentar pentru Ucraina.
Se strânge lanțul pentru liderii Hamas responsabili la nivel decizional de atrocitățile fără precedent comise de comandourile teroriste ale Hamas în teritoriile israeliene pe 7 octombrie 2023.
Informații recente din mass-media asiatică relevă că experți militari chinezi au descoperit prin simulare că avioanele americane stealth, cum ar fi B-21 Raider, pot fi doborâte de armele lor hipersonice care ar putea comunica cu drone ajutate de inteligența artificială.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut parlamentului să aprobe ratificarea intrării Suediei în NATO, în schimbul aprobării din partea Congresului SUA a vânzării avioanelor de luptă F-16 către Turcia, a informat miercuri site-ul Yeni Şafak. Până acum, Turcia justifica blocarea ratificării suedeze prin lupta slabă împotriva organizațiilor teroriste și arderea Coranului în Suedia.
Numărul de dezertări a crescut semnificativ în ultimele luni, scrie The Moscow Times, care citează reprezentanții unui proiect rusesc numit Idita Lesom, ce îi ajută pe ruși să evite luptele în Ucraina.
Potrivit șefului organizației, Grigory Sverdlin, majoritatea soldaților au decis să dezerteze după ce au fost răniți în timpul luptei, au primit tratament în spitalele rusești, și au fost trimiși înapoi pe front.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a subliniat importanța unui sprijin continuu pentru Ucraina pentru a învinge agresiunea rusă, avertizând că neaprobarea ajutorului ar "deschide cutia Pandorei a agresiunii în întreaga lume". Blinken a subliniat importanța continuării sprijinului acordat Ucrainei pentru ca Rusia să nu poată continua agresiunea militară.
Încurajată de eşecul contraofensivei ucrainene, Rusia crede mai mult ca oricând că pacea presupune o Ucraină amputată de regiunile sale estice şi sudice, a declarat pentru France Presse purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.
Washington Post a dezvăluit, într-o investigație amplă publicată în octombrie, modul în care Emiratele Arabe Unite și-au construit armata bazându-se pe militarii americani pensionați și consultanții străini, pe lângă un număr mare de mercenari care să lucreze în armata emirateză ca soldați.
Rusia încearcă să "înghețe" confruntările din Ucraina pe timpul iernii pentru a-și consolida forțele în vederea unui nou atac anul viitor, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Pe parcursul anului în curs, forțele ucrainene au desfăşurat o contraofensivă în care au obținut unele câştiguri în est și sud.
În mijlocul apărării împotriva unui atac rusesc de-a lungul direcției Avdivka, vehiculul de luptă al infanteriei ucrainene M2 Bradley a suferit o lovitură directă de la o rachetă ghidată antitanc (ATGM).
Guvernul de la Roma intenționează să renunțe la colaborarea din cadrul Inițiativei Belt and Road, un proiect economic promovat de China.
Regiunea Kaliningrad, o exclavă a Rusiei, a atras atenția și a stârnit îngrijorări cu privire la militarizarea să. Importanța militară a Kaliningradului este evidențiată de locația sa, care separă Belarusul de partea continentală a Rusiei, fiind în vecinătatea statelor membre NATO. În ultima perioadă, regiunea a cunoscut o intensificare a procesului de militarizare, cu o desfășurare sporită de echipamente și soldați. Polonia a reacționat prin pregătirea unui răspuns militar la militarizarea percepută a Kaliningradului.
Belgia a confirmat livrarea de avioane de luptă F-16 către Ucraina în 2025, primul lot fiind programat pentru acel an. În ciuda anticipării, este puțin probabil ca avioanele F-16 să zboare pe cerul Ucrainei înainte de sfârșitul anului în curs. Mai multe state occidentale pentru a crește numărul de avioane de luptă F-16 furnizate Ucrainei, reflectând un efort comun de sprijinire a țării.
Turcia respinge planurile de a stabili o "zonă tampon" post-război în Gaza, deoarece ar fi lipsită de respect pentru palestinieni, a afirmat miercuri preşedintele Recep Tayyip Erdogan, potrivit Agerpres, care citează de Reuters.
Întrucât urmăreşte să beneficieze de îmbunătăţirea relaţiilor marocano-franceze în contextul deteriorării legăturilor dintre Maroc și Israel, Parisul speră să compenseze una dintre pierderile majore din timpul crizei diplomatice fără precedent cu Rabatul. Este vorba de domeniul industriilor spațiale pierdut în favoarea companiilor israeliene, dintre care una a fost însărcinată să creeze un satelit de supraveghere pentru Regatul din Africa de Nord.
În cadrul unor postări pe rețelele de socializare, Forțele Aeriene ale Ucrainei au anunțat că, pe 05.12.2023, un avion rusesc de tip Su-24M Fencer a fost doborât în vestul Mării Negre, în apropierea Insulei Șerpilor. Potrivit unor informații neconfirmate, aeronava rusească ar fi fost lovită de o rachetă sol-aer lansată cu ajutorul unui sistem de rachete antiaeriene Patriot fabricat în SUA.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare X (fostă Twitter) și Telegram, în perioada 03-04.12.2023, o dronă americană de cercetare strategică de tip RQ-4B Global Hawk a îndeplinit o misiune complexă de zbor deasupra apelor neutre ale Mării Negre și în spațiul aerian al României, cu o durată de peste 20 de ore.
Concernul american de apărare BAE Systems va relua producția de vehicule de luptă pentru infanterie M2 Bradley și obuziere de artilerie M777.
Ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, aflat în Statele Unite, împreună cu delegația guvernamentală condusă de premierul Ciolacu, a avut întrevederi cu șefii apărării și diplomației americane, Lloyd Austin, respectiv Antony Blinken.
Finlanda intenționează să crească producția de muniție de artilerie în următoarele săptămâni, ceea ce va însemna că Helsinki își respectă cu vârf și-ndesat angajamentele făcute în primăvară, de a înarma Ucraina.
Slovacul Bohuš Garbár a mărturisit că a cooperat cu serviciul secret rus GRU și a fost condamnat la o pedeapsă de trei ani cu suspendare în luna februarie a acestui an.
Spania a comandat nouă sisteme de drone SIRTAP de la compania europeană Airbus, într-o afacere în valoare de aproximativ 495 de milioane de euro (539 de milioane de dolari), ceea ce reprezintă o îmbunătățire majoră a capacităților de informații, supraveghere și recunoaștere ale armatei spaniole.
Președintele rus Vladimir Putin a criticat Letonia pentru tratamentul acordat minorității ruse și a amenințat voalat țara baltică.
An de an, parada militară organizată cu ocazia Zilei Naționale a României aduce premieri militare în ceea ce privește tehnica. În anii precedenți, Armata a defilat în premieră cu sisteme Patriot, sisteme HIMARS și, ducându-ne mai mult în urmă, avioane F-16 Fighting Falcon.
Recent, în estul Ucrainei au fost descoperite resturi ale unei drone ADM-160 MALD, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la utilizarea acestora în conflict. ADM-160 MALD (Miniature Air Launched Decoy) este un vehicul aerian fără pilot (UAV) utilizat ca momeală pentru a proteja propriile aeronave de apărarea aeriană inamică. Forțele Armate Ucrainene par să utilizeze aceste ''misterioase drone momeală'', pentru suprasaturarea sistemului rusesc de apărare aeriană, iar rachetele lansate să-şi poată lovi mai uşor ţintele. Descoperirea acestor resturi și utilizarea de către Ucraina a ADM-160 MALD evidenţiază rolul pe care aceste drone momeală îl au în strategiile militare moderne.
Pe măsură ce războiul din Ucraina se apropie de împlinirea a doi ani, frontul a devenit unul static, pe măsură ce contraofensiva ucraineană se ciocnește de liniile defensive fortificate ale Rusiei. Cu un progres redus și schimburi teritoriale tot mai limitate, conflictul a fost caracterizat de unii ca fiind static. În timp ce progresele pot fi încetinite pe uscat, în Marea Neagră, Ucraina continua să reprezinte o ameninţare destul de serioasă pentru Flota rusa din Marea Neagră. Timothy Snyder, profesor de istorie la Universitatea Yale, a declarat că principalul succes al Ucrainei din ultima jumătate de an a fost ''victoria navală'' din Marea Neagră.
Două companii finlandeze sunt suspectate că furnizează Rusiei produse care ar putea face obiectul sancțiunilor U.E, inclusiv drone, precizează autoritatea vamală din Finlanda.
Statele Unite discută cu alte țări partenere pentru a înființa o forță maritimă care să protejeze navele din Marea Roșie, a declarat luni consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă. Posibilitatea creării unui nou grup operativ, în afara Grupului Operativ 51 anti-piraterie, deja înființat, vine în urma atacurilor de duminică asupra a două nave comerciale aflate în Marea Roșie. Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a menționat, luni, despre existență discuțiilor, în timpul unei conferințe de presă la Casa Albă, dar a spus că nu are nimic de anunțat.
Polonia continuă să primească ș sisteme de rachete coreene K239 Chunmoo, cunoscute și sub numele de Homar-K, care au fost achiziționate din Coreea în număr de 288 de unități, montate pe șasiul camionului Jelcz și echipate cu sistemul de control al focului Topaz.
Industria de apărare ucraineană lucrează la o versiune cu rază lungă de acțiune a sistemului de rachete Neptune. Generalul-locotenent Ivan Havriliuk, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, a dezvăluit cea mai recentă realizare a industriei ucrainene de apărare: o nouă versiune terestră a renumitei rachete de croazieră anti-navă Neptune. Această dezvoltare marchează un progres semnificativ în ceea ce priveste modificarea sistemului de rachete Neptune, evidențiind eforturile continue ale Ucrainei în materie de inovare în domeniul apărării.