Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
US Army a primit primul echipament de obținere a apei din aer
16 dec 2019 / 12:06
Lipsa apei pe front poate duce la incapacitarea forțelor. Transportul acesteia ar putea salva numeroase vieți.

Divizia de cercetare a Pentagonului, denumită DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), lansează noul program Atmospheric Water Extraction (AWE), care are ca scop găsirea de soluții în caz de reducerea bruscă a furnizării de apă, oferind unităților dislocate tehnologia de captare a apei potabile la fața locului din aer, în cantități suficiente pentru a satisface nevoile zilnice ale soldaților, chiar și în zone extrem de uscate ale lumii, transmite defence blog.

Furnizarea de apă potabilă pentru trupele care operează în medii cu resurse reduse de apă limitate nu este simplă. Echipele de logistică se confruntă deseori cu riscuri mari și de multe ori implică victime care ar putea fi evitate dacă soldații ar putea obține apa vitală vieții direct pe câmpul de luptă.

„Cererea de apă potabilă este constantă în toate misiunile Departamentului Apărării, iar riscurile, costurile și complexitatea care vin în întâmpinarea acestei cereri pot deveni rapid factori de limitare a forțelor”, a declarat Seth Cohen, managerul programului AWE. „În acest moment, militarii se bazează pe purificarea surselor regionale de apă sărată sau primesc apă îmbuteliată. DARPA se orientează către extracția apei atmosferice ca o soluție potențială care oferă o flexibilitate operațională maximă cu un risc minim”, a mai spus el.

 

Ar putea beneficia și civilii

 

 

Programul AWE are două componente. Una vizează livrările construite în jurul necesității zilnice de apă potabilă pentru un individ, într-o formă compactă și portabilă iar a doua este o tehnologie care poate fi transportată pe un vehicul militar standard și care poate susține o companie de până la 150 de persoane.

DARPA folosește în prezent absorbanți avansați care pot extrage rapid apa din aerul înconjurător și o pot elibera rapid cu aporturi minime de energie. Aceste materiale absorbante oferă soluții potențiale pentru provocarea AWE, cu condiția să poată fi produse la scara necesară și să rămână stabile pe mii de cicluri de extracție.

„Dacă programul AWE reușește să ofere trupelor apă potabilă chiar și în climat arid, asta oferă comandanților libertate de mișcare și permite derularea operațiunilor pe timp îndelungat”, a spus Cohen. „În cele din urmă, tehnologia ar putea chiar să ofere populației apă, în zonele care se confruntă cu secetă îndelungată”, a mai spus Seth Cohen.

Vezi și: DARPA se pregătește să testeze două arme hipersonice

Ştiri Recomandate

Coronavirus | MApN: O aeronavă cu combinezoane de protecţie din Coreea de Sud ajunge în ţară
Coronavirus | Elveţia mobilizează armata. Cea mai mare mobilizare de după Al Doilea Război Mondial
România, prima țară care va găzdui rezerva strategică de materiale medicale a UE
Ministrul Nelu Tătaru: Avem o discuţie pentru management militar la Deva
Două firme românești din industria de apărare au dezvoltat un prototip de scaner termic
Coronavirus | O întreagă garnizoană a Armatei Serbiei este infectată
Coronavirus | Comisia Europeană lucrează la o strategie de ieşire coordonată din izolare
Mişcarea Imperială Rusă, declarată organizaţie teroristă în Statele Unite