Zbor inexplicabil până la distrugerea Tu-95 ruse. Are Ucraina drone capabile să lovească la 700 km în interiorul Rusiei?
Exploziile de la aeroportul strategic Engels din Saratov ridică o serie de întrebări privind calitatea apărării antiaeriene a Rusiei. În același timp, apare întrebarea ce au putut folosi ucrainenii pentru a lovi baza care se află la 750 km de granița cu Ucraina.
Bombardier strategic rusesc Tu-95. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Aeroportul Engels-2 de lângă localitatea Saratov, unde două bombardiere Tupolev Tu-95M au fost avariate în urma unor explozii, este baza principală a forțelor aeriene strategice ruse, iar un atac reușit asupra acestei baze ar însemna o lovitură grea pentru comandamentul rus.
De asemenea, o cisternă cu benzină a explodat lângă aerodromul militar de la Ryazan, aflat la aproximativ 500 de km de Ucraina.
Camerele CCTV au surprins explozia de la aeroportul Engels-2, în jurul orei 6 dimineața. O aeronavă necunoscută s-a prăbușit în zona pistei, iar două avioane ar fi fost distruse sau avariate.
Explozia a fost înregistrată la mai puțin de o săptămână după ce imagini din satelit arătau 12 bombardiere Tupolev Tu-95M mai vechi aparținând Regimentului 184 și 6 bombardiere supersonice grele Tu-160 din Regimentul 121 gardă, capabile să transporte rachete de croazieră.
Trebuie spus că ucrainenii nu au putut lovi baza cu o rachetă, întrucât nu au rachete cu o rază de acțiune atât de mare. Americanii nu vor să trimită nici măcar rachete MGM-140 ATACMS, cu o rază de acțiune de 300 km, care pot fi trase de la lansatoare de rachete HIMARS.
Lista ”suspecților”
Bombardier strategic rusesc Tu-95. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
The Guardian scrie că există varianta că Ucraina să fi reușit să dezvolte o dronă de atac cu o rază de zbor impresionantă de 1.000 km. Dacă acest lucru este adevărat, înseamnă că cea mai mare parte a părții europene a Rusiei se află acum în raza de acțiune a forțelor armate ucrainene, arată publicația citată,
Ucrainenii au doar două tipuri de drone cu o rază atât de mare, notează publicația cehă Novinky.
Una este vechea dronă de recunoaștere sovietică Tupolev Tu-141, care are o rază de acțiune de 1000 km, de tipul celei care s-a prăbușit pe 11 martie 2022, la Zagreb, după ce a survolat și teritoriul NATO, zburând deasupra zonei de frontieră a României și traversând Ungaria.
Engels-2 se află și în raza de acțiune a dronelor Bayraktar TB2 din Turcia. Totuși, deși acestea pot sta în aer până la 27 de ore, sunt controlate până la o distanță de maxim 300-350 de km ce centrul de comandă. Cu toate acestea, pot zbura și fără pilot în modul autonom de-a lungul unei rute preprogramate și folosesc, de asemenea, senzori pentru navigare, combinând date de la diferiți senzori, astfel încât zborul lor să fie mai precis decât sistemele de navigație mai vechi.
Deși Bayraktar zboară mai lent, viteza maximă este de 220 km/h, drona cu o anvergură de 12 și o lungime de șase metri și jumătate lasă o semnătură mai puțin vizibilă pe radar decât avioanele de luptă care nu au caracteristici stealth. Chiar și așa, un zbor atât de lung al Bayraktar TB2 pe teritoriul rus ar indica breșe uriașe în apărarea antiaeriană a Rusiei.
Cu toate acestea generalul Marius Crăciun, fost comandant al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale (FOS) şi doctor în ştiinţe militare, suspectează că operațiunea a fost realizată de serviciile speciale și este de părere că armata Ucrainei nu dispune de tehnica necesară pentru a putea lovi în adâncime, la distanțe atât de mari.
”Atacurile unor tinte rusesti aflate la distanta mare, dicolo de raza de actiune a sistemelor pe care la au ucrainienii, indica folosirea structurilor speciale”, opinează gen. Marius Crăciun.
”Victorie de moral”
În privința pagubelor generate inamicului, Oleksiy Hetman, un veteran al armatei ucrainene a ținut să sublinieze că atacul a afectat în mică măsură capacitatea Forțelor aero-spațiale ruse de a purta misiuni viitoare, dar contează foarte mult pentru moralul ucrainenilor.
Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici: Android (Magazin Play) iOS (App Store)
”Au făcut pagube destul de multe, dacă au ars două bombardiere strategice, purtătoare de rachete. Acest lucru nu va afecta foarte mult capacitatea Federației Ruse de a ne ataca țara cu rachete de pe aceste aerodromuri, (...) dar este o situație foarte plăcută”, a spus Hetman, pentru NV.
De asemenea, militarul a remarcat că Ucraina lovește strict ținte militare. „Nu tragem în infrastructura critică civilă”, a arătat Oleksiy Hetman.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News