Administraţia separatistă de la Tiraspol este nemulţumită că Armata Republicii Moldova ar urma să primească blindate Piranha
Aşa zisul 'ministru de externe' de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a declarat că 'militarizarea şi înarmarea Republicii Moldova nu este o decizie constructivă' după anunţul că primele transportoare blindate de tip Piranha livrate armatei moldovene ar urma să ajungă marţi la Chişinău, relatează marţi portalul Deschide.md.
Transportoare blindate de tip Piranha.
,,Nu exclud că această tehnică va apărea în apropierea Zonei de Securitate sau chiar în această zonă. În loc să întreprindă eforturi politico-diplomatice pentru a rezolva problema într-un mod civilizat şi constructiv, vedem o cu totul altă abordare, care nu duce la stabilitate şi securitate pe malurile Nistrului. Militarizarea şi înarmarea Republicii Moldova nu este o decizie bună şi constructivă'', a declarat Ignatiev.
Armata Națională a fraților noștri de peste Prut din Republica Moldova primește azi un prim lot de transportoare blindate de tip Piranha. Aceste transportoare blindate sunt oferite Republicii Moldova de către Germania.
Pentru moldoveni orice tehnică primită e o adevărată gură de oxigen. Anunțul privind ajungerea transportoarelor Piranha în Republica Moldova, cu scopul de a întări înzestrarea Armatei Naționale, a fost făcut chiar de Ministerul Apărării de la Chișinău în cursul zilei de ieri.
În schimb, Transnistria este înarmată până în dinţi, notează Deschide.md. Astfel, potrivit unei analize din 2022 a unor experţi ucraineni, pe lângă cei peste 1.600 militari ruşi din Grupul Operativ de Trupe ruse (GOTR), separatiştii din Transnistria dispun de o armată de aproximativ 6.000 de soldaţi, conform publicaţiei citate.
Forţele transnistrene sunt dotate exclusiv cu echipamente sovietice, provenite de la fosta Armată a 14-a a URSS. În timpul războiului de pe Nistru, separatiştii au luat din depozitele armatei ruse 13.000 de arme de calibru mic, 20 de milioane de cartuşe, 19 tancuri, lansatoare de grenade RPG-7, grenade antitanc RPG-18, RPG-26 în număr total de aproximativ 12.000 de unităţi, echipamente de comunicaţii, echipamente de inginerie, peste 50 de transportoare blindate, zeci de mortiere.
Totuşi, după cum s-a dovedit mai târziu, acestea nu sunt cifrele finale. În urma desfiinţării Armatei a 14-a, separatiştii au primit şi mai mult armament, notează Deschide.md, citând o analiză a Centrului militar ucrainean.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News