Papa Francisc a denunţat vineri, la Bagdad, "barbariile nebuneşti" ale grupării jihadiste Stat Islamic din 2014 împotriva minorităţii yazidi, din rândul căreia mii de femei au fost reduse la sclavie sexuală, relatează Agerpres, citând AFP.
scris de
Tudor Curtifan
Vizita Papei Francisc în Irak, sursă foto: Captură YouTube Vatican Media
"Nu pot să nu-i amintesc pe yazidi, victime inocente ale unor barbarii nebuneşti şi inumane, persecutaţi din cauza apartenenţei lor religioase şi a căror identitate şi chiar supravieţuire au fost ameninţate", a declarat el în cadrul unui discurs către autorităţile irakiene.
Duminică, papa va participa la o rugăciune ecumenică la Ur, locul de naştere al profetului Avraam, prezentat de tradiţie drept părintele monoteismului, împreună cu demnitari yazidi, şiiţi, sunniţi şi sabeeni.
Şeful anchetatorilor ONU care investighează posibilitatea tragerii la răspundere pentru "genocid" Karim Khan a declarat vineri că vizita papei dă "un mesaj de uniune, de pace şi de coexistenţă între comunităţi în Irak".
"Vizita Sfântului Părinte la Mosul şi la Qaraqosh", oraşe "devastate de crimele ISIS, va fi un moment profund şi personal pentru creştinii din Irak", a adăugat el. Iar acest lucru va sublinia că "fiecare viaţă contează", a mai spus şeful misiunii, care a început deja examinarea zecilor de gropi comune, în special pentru morţii din comunitatea yazidi din Irak.
"Determinarea noastră comună de a promova justiţia, toleranţa şi reconcilierea este cel mai bun mod de a combate moştenirea SI", a conchis responsabilul citat, prezent la momentul discursului papal către oamenii politici şi diplomaţi la Bagdad.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Preşedintele turc, Recep Tayip Erdogan, a criticat luni lipsa de solidaritate între membrii NATO în lupta împotriva terorismului, subliniind că ţara sa este singura din organizaţie care se confruntă cu gruparea jihadistă Stat Islamic (ISIS), relatează Agerpres, citând EFE.
Rudele victimelor atacurilor din Israel au dat în judecată bănci şi organizaţii din Qatar pentru finanţarea mişcării islamiste Hamas, relatează miercuri dpa.
Poliţia italiană a destructurat luni un grup care propaga pe reţelele sociale idei antisemite şi rasiste, operaţiunea autorităţilor vizând douăsprezece neonazişti prezumaţi, printre care o femeie aleasă deja "Miss Hitler" într-un concurs organizat de reţeaua socială rusă VK, relatează AFP.
O reţea care furniza documente de identitate false franceze, belgiene, elveţiene şi spaniole unor mari traficanţi de droguri sau criminali căutaţi de poliţie a fost destructurată săptămâna trecută, informează AFP, citând surse din poliţie.
Liderul Boko Haram, Abubakar Shekau, s-a sinucis în luptele împotriva grupării jihadiste rivale Stat Islamic în Africa de Vest (ISWAP), a declarat aceasta din urmă într-o înregistrare audio publicată la două săptămâni după primele informaţii anunţând moartea lui, notează AFP.
Bărbaţi înarmaţi l-au atacat şi rănit marţi pe fostul comandant al armatei din Uganda şi i-au ucis fiica, precum şi pe şofer într-o tentativă de asasinat a generalului, au anunţat actualul ministru al lucrărilor publice şi transporturilor, o purtătoare de cuvânt a armatei şi media locale, citate de Reuters.
Un tribunal spaniol a condamnat joi trei membri ai celulei jihadiste implicate în atacurile teroriste din august 2017 din regiunea Catalonia la 53 de ani, 46 de ani şi opt ani de închisoare, transmit Reuters şi EFE.
Israelul va răspunde ''foarte puternic'' dacă mişcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, încalcă armistiţiul aflat în vigoare de vineri, a avertizat marţi premierul israelian Benjamin Netanyahu, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu secretarul de stat american Antony Blinken, aflat în vizită în Israel, transmite AFP.
Organizația teroristă Jihadul Islamic Palestinian din Gaza a confirmat azi că în urma luptelor purtate cu Israel 19 membri din conducerea acesteia au fost uciși în urma bombardamentelor.
Iranul a comis un act terorist prin doborârea unui avion Boeing ucrainean în ianuarie 2020 după decolarea de la Teheran, a tranşat joi un tribunal canadian, deschizând calea pentru o cerere de despăgubire de la familiile victimelor, relatează Agerpres, care citează AFP. Avocații unor apropiați ai rudelor au salutat decizia, precizând că ea este una fără precedent în Canada.
IDF a dat publicității o serie de imagini în care este prezentată rețeaua de tuneluri folosită de Hamas pentru desfășurarea atacurilor asupra Isarelului.
Forţele de apărare ale Israelului (IDF) au obținut un succes important în urma unei operațiuni aeriene în Fâșia Gaza. Se pare că, potrivit presei din Israel, mai mulți comandanți din vârful Hamas au fost uciși în urma unei vaste operațiuni militare. Între timp, după ploaie de rachete de ieri, luptele au continuat.
Un diplomat iranian condamnat în Belgia la 20 de ani de detenţie pentru un proiect de atentat în Franţa împotriva unor opozanţi ai regimului de la Teheran a renunţat miercuri să mai facă apel, ceea ce înseamnă că sentinţa de condamnare rămâne definitivă, a anunţat parchetul federal belgian, potrivit Agerepres, care citează AFP.
Trei israelieni au fost răniţi duminică de tiruri dintr-o maşină în nordul Cisiordaniei ocupate, au indicat armata israeliană şi surse medicale, ministrul apărării, Benny Gantz, acuzând "teroriştii" de comiterea acestui atac, notează AFP.
Un asociat al fostului lider al grupării teroriste Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a fost arestat în Istanbul, în Turcia, au relatat duminică două portaluri de ştiri locale, transmite dpa.
Trei persoane, dintre două originare din Rusia şi una din Georgia, au fost inculpate şi plasate în detenţie vineri în Franţa pentru "asociere teroristă criminală" şi "finanţare a terorismului", a declarat pentru France Presse o sursă judiciară.
Doi cetăţeni spanioli şi unul irlandez care au fost daţi dispăruţi luni după o ambuscadă armată asupra unei patrule anti-braconaj în estul statului african Burkina Faso au fost găsiţi decedaţi, au declarat marţi trei surse de securitate din această ţară, potrivit agenţiei Reuters.
Confruntarea între Maroc și mișcarea Frontul Polisario, privind controlul teritoriilor din Sahara Occidentală, a atins un nou nivel în ultima perioadă.
Un cetăţean rus, încarcerat în Germania din luna ianuarie, este suspectat că a pregătit asasinarea unui opozant cecen stabilit în această ţară, a anunţat vineri Parchetul federal german, relatează AFP.
La doi ani după înfrângerea militară a Statului Islamic, care a fost anunțată pe 23 martie 2019, după cucerirea ultimei enclave a militanților din Siria de Est, la Baghouz, unii analiști susțin că grupul terorist folosește atacurile din Africa pentru a proiecta o imagine de forță.
O unitate de elită a celebrelor Berete Verzi ale SUA va fi dislocată pentru a lupta împotriva insurgenților afiliați Statului Islamic pe teritoriul Africii.
Gruparea Statul Islamic (SI) a anunţat luni că a preluat controlul asupra oraşului de coastă Palma din nordul Mozambicului, ţinta unui atac surpriză lansat de jihadişti miercuri, soldat cu zeci de morţi, potrivit serviciilor de securitate locale, informează AFP.
Liderul Mișcării islamice somaleze "Al Shabaab", Abu Ubaidah Ahmed Omar, într-o înregistrare video difuzată în seara zilei de 27 martie 2021, a îndemnat la lovirea intereselor americane și franceze din Djibouti.
Serviciile de informații americane dețin date cu privire la planuri ale Iranului de a ataca celebra bază militară Fort McNair, situată chiar în inima capitalei Washington DC.
Australia a desemnat luni un grup extremist de dreapta drept organizație teroristă, o hotărâre care conferă Canberrei puterea de a închide membrii grupului neo-nazist.
Un algerian a fost arestat în oraşul italian Bari sub suspiciunea de apartenenţă la gruparea militantă islamistă Stat Islamic şi de a-i fi ajutat pe autorii unui atac coordonat ce a ucis 130 de persoane în 2015 la Paris, a anunţat luni poliţia, citată de Reuters.
Milițiile pro-iraniene s-au lăudat pe un canal de Telegram că există o celulă activă chiar în Washington DC, capitala Statelor Unite ale Americii, lansând un nou val de amenințări la adresa SUA și Israelului.
Analiștii Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) au remarcat că ocupanții ruși au lansat o ofensivă pe scară largă în regiunea Lugansk, dar progresele sunt încă mici.
Forțele pregătite de Rusia depășesc cu mult forța de invazie pe care Vladimir Putin a folosit-o în februarie 2022, scrie FP. Potrivit publicației, în următoarele 10 zile, Ucraina se așteaptă la „o nouă, uriașă invazie”.
În urmă cu aproape trei luni, Franța, Germania și Spania au ajuns la un acord privind trecerea la următoarea etapă a proiectului FCAS (Future Combat Air System), cel mai mare proiect de apărare din Europa, cu un cost estimat la peste 100 de miliarde de euro.
Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a asigurat miercuri seară, la Paris, pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, de "hotărârea" sa de a "însoţi" Ucraina "spre victorie" şi de disponibilitatea sa de a continua livrările de arme franceze către Ucraina, la aproape un an după debutul invaziei ruse, scrie Agerpres, care citează AFP.
Statele Unite, Marea Britanie și Australia au efectuat exerciții aeriene comune miercuri deasupra deșertului Nevada, dar nu numai, ca parte a unui efort de a simula operațiuni de luptă împotriva avioanelor de luptă chineze, scrie Reuters.
Premierul britanic Rishi Sunak a anunțat în cadrul unei conferințe de presă în această seară că Marea Britanie va pregăti piloți ucraineni de vânătoare. Acesta e un pas mare către o decizie viitoare privind transferul de avioane de luptă.
Kremlinul intensifică propaganda cinematografică pentru a justifica invadarea Ucrainei. Însă, în loc să-i spele pe creier pe ruși, filmele atrag mai degrabă furia acestora, deoarece fonduri publice semnificative sunt irosite pe propagandă în loc să ajute situația economică precară a țării.
Generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Armatei, a prezentat miercuri, 8 februarie, în prezența ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr, bilanțul Statului Major al Apărării pentru anul 2022.
Comandamentul Aerian Aliat al NATO reamintește importanța sistemului american Aegis Ashore dislocat în România, cunoscut mai simplu ca „scutul de la Deveselu”.
Ambasada Rusiei în Marea Britanie a promis miercuri un "răspuns" în cazul în care Londra decide să trimită avioane de luptă în Ucraina, aşa cum a cerut preşedintele Volodimir Zelenski, aflat în vizită în Marea Britanie, relatează Agerpres, care citează AFP.
Cancelarul german Olaf Scholz a criticat miercuri competiţia publică între unele ţări pentru livrarea cât mai multor arme Ucrainei, în cel mai scurt timp posibil, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Ucraina urmează să primească tancuri occidentale, după ce Germania a dat „undă verde” pentru tancuri Leopard, dar și SUA au anunțat că vor livra tancuri Abrams. Cât de importante sunt aceste tancuri pentru ucraineni? Generalul (r.) Cătălin Tomescu, fostul șef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu, explică faptul că rolul echipajului e crucial.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit marți parlamentului pentru aprobarea candidaților propuși pentru posturile din Executiv și a făcut apel la unitate, în contextul ”zvonurilor și unor pseudoinformații”.
Zelenski ajunge miercuri în Marea Britanie și, cel mai probabil, se va adresa Parlamentului britanic. Potrivit BBC, Zelenski va avea o întrevedere și cu Regele Charles al III lea la Palatul Buckingham.
Așa cum s-a întâmplat și în cazul vizitei în SUA, atunci când a fost anunțată livrarea PATRIOT în Ucraina, președintele ucrainean speră să obțină în urma vizitei din Marea Britanie angajamente solide din partea Londrei.
Departamentul de Stat al SUA a dat undă verde pentru procesul de vânzare a sistemelor de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) pentru Polonia.
Liderul cecen Ramzan Kadîrov a sugerat că Rusia ar trebui să invadeze și Polonia, după ce anul trecut a lansat pe 24 februarie 2022 o invazie barbară, fără precedent după 1939 în Europa, în Ucraina.
Karma nu iartă. Celebrul mercenar rus Igor Mangushev, devenit căpitan în cadrul Corpului 2 al Armatei a 8-a a Federației Ruse, care a cochetat cu Wagner Group și care a devenit cunoscut după ce a urcat pe o scenă având în mână craniul unui soldat ucrainean ucis în Mariupol, a fost împușcat mortal în cap.
Ministrul rus de Externe a calificat miercuri drept 'cinice' cererile SUA de reluare a inspecţiilor în cadrul tratatului de control al armelor nucleare Noul START (New START/Tratatul privind reducerea armelor nucleare strategice), având în vedere sprijinul acordat de Washington Ucrainei, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Armata ucraineană folosește grenade termobarice RTB-7MA de fabricație bulgară, potrivit publicaţiei ucrainene Militarny. Grenadele RTB-7MA au fost produse pentru lansatoarele de grenade sovietice RPG-7.
Un alt expert militar ucrainean avertizează că tancurile Leopard-1 de generație veche nu vor face față tancurilor rusești T-72, T-80 și T-90. Opinia a fost exprimată de Oleg Jdanov, care menționează că Leopard-1 poate fi comparat doar cu vechile tancuri rusești T-55, T-62 și este ineficient împotriva T-72, T-80 și T-90 care sunt mai moderne.
Statele Unite sunt "într-o poziţie mai bună decât orice ţară din lume" pentru a-şi relansa economia, a asigurat preşedintele Joe Biden marţi la începutul discursului său despre "Starea Uniunii", transmite Agerpres.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au efectuat marți, 7 februarie, o vizită de lucru la Regimentul 74 PATRIOT Mihai Bravu. Conducerii MApN i-a fost prezentat stadiul programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) PATRIOT” și s-a întâlnit cu militarii care operează cele două sisteme intrate până acum în înzestrarea regimentului.
România a participat, marți, 7 februarie, la o nouă reuniune a Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova, se arată într-un comunicat remis de MAE român.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă - convocat miercuri în sistem hibrid, cu aprobarea preşedintelui Klaus Iohannis, de premierul Nicolae Ciucă - a aprobat suplimentarea acordării de asistenţă internaţională pentru Turcia, care constă în mobilizarea şi trimiterea unei noi echipe RO-USAR de căutare-salvare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.
Se pare că în Rusia va luat naștere o adevărată competiție între principalii jucători cu influențe majore economice și politice, care tind să își creeze armate private. Compania rusă Gazprom Neft își înființează propria companie militară privată, iar documentul oficial a fost semnat de premierul rus Mihail Mișustin, după cum rezultă din imaginea făcută publică pe 7 februarie de către Direcția Principală de Informații (GUR) din Ucraina.
Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov, a declarat că Ucraina va primi în cele din urmă avioane de luptă F-16 fabricate în SUA și că țara are deja propriile arme capabile să lovească teritoriul Federatiei Ruse.
Consiliul European a aprobat un acord gata de semnare cu Departamentul de Apărare al SUA (DoD), care este menit să faciliteze cooperarea în domeniul apărării, deși dezvoltarea de capacități militare comune nu face parte din proiectul propus spre semnare.
În urma atentatului din 08.10.2022, care s-a soldat cu avarierea Podului Crimeea peste Strâmtoarea Kerci, trupele ruse participante la operația militară specială din Ucraina și-au schimbat strategia în ceea ce privește loviturile cu rachete de croazieră executate împotriva unor ținte de pe teritoriul ucrainean.
După circa jumătate de an de conducere interimară, Vasyl (Vasil) Malyuk a fost numit de către Parlament în fruntea Serviciului de Securitate al Ucrainei, principala agenție de informații a țării.
Potrivit publicației DW, subiectul privind revenirea la serviciul militar obligatoriu a revenit în prim plan în urma agresiunii militare nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei.
Agenția iraniană IRNA a relatat, marți, că Forțele Aeriene din Republica Islamică Iran au inaugurat una dintre bazele sale subterane în adâncul munților. Această bază subterană denumită "Eqab 44" ("Vulturul 44") va avea capacitatea de a primi noile avioane de luptă ale forțelor aeriene pentru a deveni operaționale.