Tunelurile de la baza Gjader au reprezentat unul din locurile cele mai supravegheate şi închise în Albania în timpul regimului comunist. Astăzi, ţara ar dori să vândă avioanele de vânătoare MiG, ieşite din uz, care sunt depozitate acolo, relatează AFP.
Ascunsă într-o zonă deluroasă din nordul Albaniei, baza secretă Gjader este săpată pe o latură a dealului, ieşind la iveală doar odată cu deschiderea unei impresionante porţi de oţel.
În spate, 600 metri de labirinturi, la care France Presse a avut acces: cu câteva decenii în urmă aici se desfăşura o activitate intensă a forţelor aeriene ale dictatorului comunist Enver Hoxha. Între 600 şi 700 de persoane au lucrat aici. Astăzi este mormântul a zeci de MiG-uri din epoci diferite, sovietice sau chinezeşti, pe care se depune praful.
Ultimele zboruri ale celor mai noi dintre aceste aparate au avut loc în 2004. Albania, membră din 2009 a NATO, intenţionează să le vândă în special colecţionarilor.
Aderarea la Alianţă implică 'aducerea echipamentelor şi armamentului nostru la standardele NATO', explică şeful Statului Major al armatei albaneze, Bardhyl Kollcaku.
Cât priveşte avioanele MiG, 'lăsând la o parte nostalgia, vom păstra unele (exemplare) în muzeul nostru', dar 'restul va fi tratat în conformitate cu legislaţia noastră naţională, mergând la vânzare şi la altă utilizare', a afirmat acesta, fără să ofere detalii suplimentare.
Chiar dacă nicio tranzacţie nu a fost încheiată oficial deocamdată, muzeele şi colecţionarii pasionaţi de aviaţie şi-au exprimat interesul de îndată ce Albania şi-a anunţat în 2016 intenţia de a le vinde.
Este şi cazul unui om de afaceri francez instalat în Albania, Julien Roche, care recunoaşte că a avut multe probleme în a obţine permisiunea de a vedea aceste avioane vechi. El este dispus să cumpere pentru 10.000 de euro un MiG-15 chinez, utilizat în timpul Războiului Coreei (1950-1953) înainte de a fi donat Albaniei.
'Aceste aparate au o valoare istorică şi sunt bine conservate în pofida vârstei lor, în special pentru că armata albaneză are stocuri vechi de piese de schimb', explică omul de afaceri francez.
Pilotul militar Fatmir Danaj (52 de ani) speră în renaşterea bazei Gjader fie ca muzeu, fie ca bază NATO. Forţele aeriene albaneze au fost reduse la minimum, dispunând în prezent doar de elicoptere. Spaţiul aerian al Albaniei se află sub protecţia Alianţei Nord-Atlantice.
În acest labirint îngropat în munte au fost instalate un bufet, dormitoare şi zeci de birouri, acum goale, chiar dacă înscrisurile rămase indică şi acum vechile funcţii.
În perioada dictaturii sale de 40 de ani, Enver Hoxha făcuse din Albania o ţară asediată, ai cărei cetăţeni trebuiau să urmeze instruirea militară în anticiparea unei agresiuni, anunţată ca inevitabilă, fie din partea Rusiei sovietice, fie din partea Iugoslaviei lui Tito, sau dinspre Occident.
Enver Hoxha a murit în 1985, comunismul a căzut în 1990. Şi în 1997, când s-au prăbuşit societăţile de creditare, ruinându-i pe albanezi şi aruncând ţara în haos, unii dintre cei care au protestat au intrat în baze militare, în special în cea din Gjader, în trecut inaccesibile pentru muritorii de rând, ca să facă rost de arme.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News