Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Alianță militară iraniano-rusă, un nou nivel geopolitic. Rușii, invitați să utilizeze trei baze navale
04 oct 2020, 13:03
Intensificarea, în ultimile zile, a conflictului militar dintre Armenia și Azerbaidjan a umbrit o evoluție militară care s-ar putea dovedi a fi o schimbare la fel importantă în Caucaz, dacă nu chiar mai plină de consecințe, și anume evoluția legăturilor militare dintre Rusia și Iran.
EXCLUSIV

Mecanismul colaborării militare ruso-iraniene implică nu numai manevre în Marea Caspică și zona Golfului Persic, dar și oferta Teheranului către Moscova de a utiliza trei baze navale pe coasta Golfului. Experții din domeniul relațiilor dintre Moscova și Teheran amintesc că pe timpul Uniunii Sovietice, atât Iranul imperial cât și cel al mulahilor priveau cu o îngrijorare crescândă și temere bine justificată influența statului fără Dumnezeu, așa cum era intitulat imperiul sovietic.

Astăzi, aceleași laboratoare de analiză vorbesc despre crearea unei „alianțe militare ruso-iraniene” care va permite celor două țări să se opună eficient prezenței militare a Statelor Unite în Golf și să condiționeze fluiditatea căile de transport maritim pe care SUA dorește să le mențină deschise sub titulatura de ape libere și democratice.

Odată cu căderea comunismului și cu instaurarea unei puteri laice, dar prietenoase religiei, la Kremlin, Teheran a renunțat la definițiile sale cele mai dure la adresa Rusiei. Astfel că Rusia și Iran vorbesc despre extinderea legăturilor militare dintre ele de câțiva ani.

 

Cooperarea dintre Rusia şi Iran, tot mai intensă

 

Dar în ultimele câteva săptămâni, cooperarea între cele două puteri pare să fi luat o formă și mai concretă. Cel puțin parțial, acest lucru se datorează faptului că restricțiile Organizației Națiunilor Unite la importul Iranului de arme din alte țări, inclusiv Rusia, vor expira la mijlocul lunii octombrie 2020.

Ambele guverne speră că Rusia va fi în măsură să vândă sistemele militare atât de necesare iranienilor, fără a provoca sancțiuni internaționale suplimentare. Putem observa că discuțiile dintre Moscova și Teheran despre extinderea cooperării militare se desfășoară încă din vara anului 2019. La acel moment, cele două părți au semnat un acord pentru promovarea unor astfel de legături. Deși Teheranul a celebrat acest accord în presa iraniană, Moscova a tăcut oficial.

Apoi, în august 2020, o importantă delegație militară iraniană a venit la Moscova pentru a pregăti participarea iraniană la exercițiile militare rusești din Kavkaz (Caucaz) 2020 și pentru a discuta pași suplimentari către realizarea unei alianțe militare. Iarăsi Teheranul a bătut toba unei alianțe militare operaționale, iarăși Moscova nu a spus nimic, ba mai mult, nu a permis nici măcar apariția de fotografii cu oficialii militari iranieni. Un comportament cel puțin interesant, mai ales că cele două părți au fost de acord să efectueze exerciții navale regulate - nu numai în Marea Caspică fără ieșire spre lumea largă, ci și în Golful și Strâmtoarea Hormuz, adica cu o țintă precisă.

 

Îngrijorările SUA

 

În timp ce media iraniană făcea comentarii explozive despre noua alianță militară, presa de specialitate rusă sublinia calm, dar hotărât, că Statele Unite sunt alarmate de perspectiva unei astfel de cooperări, citând, spre stupoarea multora, un articol din cunoscuta publicația americană Military Watch (Military Watch, 22 septembrie).  Simplu Moscova, dorea să transmită un mesaj către Washington că preocupările americane sunt cunoscute la Moscova și că ele sunt luate în calcul atunci cand vine vorba despre relația militară cu Iranul. Așa cum se știe Washingtonul nu dorește ca Iranul să-și modernizeze arsenalul militar prin achiziționarea de arme rusești, lucru care acum pare foarte probabil dacă Moscova continua cu politica sa de colaborare militară cu Iranul. Dar SUA vor fi cu siguranță și mai alarmate dacă se va continua cu implimentarea ofertei iraniene ca Rusia să aibă dreptul de a utiliza trei baze navale iraniene: Chabahar, Bender-Abbas și Bender-Busher.

Pentru moment niciun oficial rus nu a comentat dacă Moscova va accepta oferta, dar laboratoarele de analiză occidentale consideră că marina rusă va face acest lucru și va continua, folosind mijloace de tip „hibrid”, pentru a provoca SUA și puterile Golfului, construind măcar și fals, imaginea unei prezențe ruse puternice în aceste trei facilități iraniene.

 

Legea iraniană interzice prezenţa bazelor străine

 

Tocmai pentru a adânci jocul geopolitic din zonă, așa cum a și făcut-o în ultimii ani, stabilind noi baze navale rusești în Siria. Pentru moment, acest lucru poate fi problematic, având în vedere că legea fundamentală iraniană interzice prezenta bazelor străine pe teritoriul țării și că societatea iraniană este extrem de circumspectă față de forte militare străine pe solul Iranului.

Politica naționalistă, extrem de șovină și incendiară la adresa oricărei influențe străine, promovată sistematic de către regimul mulahilor de la Teheran pune serioase probleme Rusiei și extinderii sale militare în Iran. Cu toate acestea, oferta Teheranului sugerează simultan cât de dificilă este acum situația din punct de vedere militar pentru Iran dar și necesitatea unei clare înțelegeri care să ofere Rusiei, lucrând cu marina iraniană sau independent, șansa de a-și extinde dramatic capacitatea de a proiecta forta sa militară în Golf și nu numai.

Totuși, că perspectiva cooperării ruso-iraniene, nu numai în Marea Caspică dar și în Golf, a stârnit deja temeri în rândul oficialilor de la Washington, nu mai este un secret.

Această noua tensiune, din ultimile doua săptămâni a putut fi văzută clar, fiind descrisă ca fiind panică în urma unui atac iranian cu dronă asupra unor nave militare ale SUA aflate în zonă. Pentru Washington este important de înțeles dacă relația dintre Iran și Rusia este cauză a creșterii curajului persan de a ataca, sau dacă promisiunile Moscovei nu sunt decât argumente pentru pregătirea dialogului de securitate direct dintre Moscova și Washington. Cert este că deși amiralul iranian Hosseyn Hanzadi a declarat victorios și plin de mândrie că „de acum înainte, Moscova și Teheran vor desfășura în mod regulat manevre comune” nu numai în spațiul strâmt al Mării Caspice, ci și în apele Golfului, SUA par a deveni conștiente că răspunsul nu se află la Teheran.

Ci la modul în care în ultimii patru ani Moscova a fost tratată de către politicienii americani. Mai ales acum, în preajma alegerilor prezidențiale americane, Moscova își va construi argumente solide, căci o eventuală victorie democrată va pava drumul spre o dispute majoră dintre SUA și Rusia.  Iar acest lucru care va complica orice politică mondială. Un lucru este ca Statele Unite să răspundă la orice răutate iraniană la locul faptei și altceva este să răspundă la ceva ce Rusia face ori folosindu-se de acoperirea iranianaă, fie, în cele din urmă, cu îndrăzneală, pe cont propriu.

Toate aceste mișcări subtile, dar extrem de importante pentru regiunea de tranziție energetică euro-asiatică, se întâmplă în timp ce conflictul armeano-azer continua să se dezvolte spre faza cea mai fierbinte. Conflcitul acesta, istoric existent de pe timpul marilor imperii otoman și țarist, cunoaște exact acum o reînvigorare. Tensiunea dintre Turcia și Rusia, astăzi republici moderne, poate reprezenta doar o altă fațetă a aceleiași metode folosite de către SUA pentru a bloca Iranul. Deși pare departe, a provoca din nou un conflict fără nici unfel de impact major asupra politicilor energetice mondiale, poate fi răspunsul și la problema sâcâitoare mediteraneană.

 

Două posibile scenarii

 

Deși este posibil să nu aibă legătură cu aceste noi puncte de tensiune, analiza de caz indică cel puțin o simetrie a reacțiilor diverselor puteri mondiale. Două elemente propuse de labortoarele de analiză produc frisoane oricărui specialist. În primul plan, SUA au capacitatea și resursa politică de a propune Turciei, în schimbul neintervenției în tensiunile cu Europa pe tema Greciei, să conducă o escaladare militară majoră în coasta Rusiei.

În al doilea plan, deoarece Teheranul își dorește atât de mult cooperarea navală cu Rusia, Moscova ar putea fi în măsură să insiste ca Iranul să nu se implice în vreun fel în conflictul dintre cei doi vecini nordici ai Republicii Islamice, oferindu-le astfel rușilor o pârghie tot mai mare și complexă  în cadrul conflictual tocmai izbucnit. Acest lucru ar putea ajuta la limitarea conflictului dintre Erevan și Baku, dar numai cu prețul deschiderii drumului către o expansiune dramatică a prezenței militare a Rusiei dincolo de granițele sale. Scopul real al acestei expansiuni încă nu este cunoscut. Dar va fi devoalat la momentul exact cerut de dinamica istorică. Adică dupa inaugararea noii administrații americane.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

 Armata de Eliberare a Poporului, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
Dependența de gazul rusesc, o lecție în relația cu China. Cătăuță: România a înțeles că se expune unei vulnerabilități
Baza militară de la Deveselu, sursă foto: US Navy
EXCLUSIV
De ce se teme Rusia că sistemul SUA defensiv Aegis Ashore din România poate lovi Moscova? Rusia folosește „jumătăți de adevăr”
Iranul poate construi în șase luni arme nucleare low-tech. Lovirea facilităților nucleare de către Israel ar fi iminentă
EXCLUSIV
Marea Neagră - epicentrul strategic al războiul rus în Ucraina și China - provocarea viitorului | Ana Cătăuță, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Turcia, tot mai aproape de achiziţia mult dorită a avioanelor F-16 Block 70/72 Viper. Două amendamente au fost eliminate din proiectul de lege NDAA pentru 2023
Tensiunile greco-turce la noi cote după exercițiile elene din insulele Rodos și Medeli
Fostul ministru de externe al Austriei Karin Kneissl, și invitatul special de la nunta sa în 2018, președintele rus Vladimir Putin. Foto: Karin Kneissl
EXCLUSIV
Viena Roșie. Refuzul Austriei de a susține aderarea României la Schengen și impactul inevitabil care va veni
Australia şi SUA sunt hotărâte să ''contracareze activităţile militare destabilizatoare'' ale Chinei
Germania nu va atinge în acest an obiectivul alocării a 2% din PIB pentru apărare, dar achiziţia de avioane F-35 rămâne o prioritate
Abordarea Statelor Unite faţă de Iran se schimbă. Diplomat american: Ne interesează ca rachetele iraniene să nu ajungă în mâinile Rusiei
Aviația militară a Chinei. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
China nu e Rusia. Naumescu: China va ataca doar când va fi sigură de victorie și că SUA sunt „scoase din joc”
EXCLUSIV
Radiografie a Armatei României - un mix de forță militară cu echipament sovietic și modern | Generalul Mircea Mîndrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Cum s-a transformat blitzkrieg-ul Rusiei de 10 zile într-un război de secol XX. Lecții preliminare din războiul ruso-ucrainean
Ana Cătăuță: România a atras atenția înaintea dușului rece din Ucraina asupra imperialismului rus și a înțeles provocarea chineză
Armata Națională a Republicii Moldova, sursă foto: Ministerul Apărării al Republicii Moldova via Deschide.md
EXCLUSIV
Rusia duce o luptă agresivă aproape pe față împotriva R. Moldova. „A fi neutru nu înseamnă că trebuie să fii slab”
Kathleen Ann Kavalec, viitorul ambasador al SUA în România. Obiectivele inclusiv în relația cu Rusia și China, prezentate în audierile din Senat
EXCLUSIV
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, despre războiul Rusiei în Ucraina, România și securitatea în Marea Neagră | Interviu DefenseRomania și DC News
DefenseRomania transmite Aspen GMF Bucharest Forum 2022 | Ziua 2
China acordă sprijin militar Rusiei: Aeronave de transport An-124 „Ruslan” ale companiei ruse „Volga-Dnepr” au efectuat zboruri regulate
Livrarea bateriilor de coastă americane NSM către România ar trebui prioritizată. Războiul Rusiei în Ucraina are ca trofeu real Marea Neagră
Rusia intră în iarna ucraineană cu echipamente din Iran. După ce a zdrobit armatele lui Napoleon în 1812 și a respins invazia din 1941, Generalul Iarnă abandonează Rusia
Foto: U.S. Navy
EXCLUSIV
Confruntarea SUA vs. China - inevitabilă. Naumescu: Un eșec în chestiunea Taiwanului ar fi sfârșitul lumii bazate pe supremația puterii americane
Comunitatea românească din Ucraina consideră Rusia vinovată de război. 60% din membrii comunității cred în victoria Ucrainei
Foto: Ministerul Apărării din China @Liu Yinghua
EXCLUSIV
Cum a ajuns Rusia o anexă a Chinei. Naumescu: Războiul din Ucraina, o greșeală fatală și cântecul de lebădă al Rusiei ca mare putere
Pentagonul atrage atenţia Turciei că atacurile pe care le efectuează în nordul Siriei pun în pericol forțele americane
EXCLUSIV
SUA vs. China, o încleștare a titanilor: Confruntarea pentru supremație. Valentin Naumescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Pe fondul războiului din Ucraina, Ministerul Transporturilor vrea o nouă companie de transport feroviar care să deservească nevoilor de apărare ale țării
Divizia 101 Aeropurtată americană. Foto: 101st Airborne Division (Air Assault)
EXCLUSIV
Deschide celebra Divizie 101 Aeropurtată o prezență permanentă a SUA în România? Gen. Wheeler: Împreună putem descuraja orice invazie
NSC: Cele 4 obiective ale terorismului energetic rus împotriva Ucrainei. Sisteme Patriot ar trebui dislocate în România după incidentul din Polonia
Fostul premier britanic Boris Johnson Johnson critică atitudinea Franţei şi Germaniei înaintea ca Rusia să invadeze Ucraina: Germanii au vrut ca Ucraina să capituleze

Ştiri Recomandate

SUA au desemnat oficial Wagner Group drept "organizaţie criminală transnaţională": Mercenarii ruşi au fost vizaţi de o serie de sancţiuni
Biden ia în calcul să efectueze o vizită în Europa în semn de susținere pentru Ucraina. Polonia ar putea fi ţara aleasă de preşedintele SUA
Ucraina vrea mai multe obuziere autopropulsate Zuzana 2 din Slovacia. Părțile negociază pentru alte 14 piese de artilerie de acest tip
Marea Britanie vrea să livreze tancuri Challenger 2 către Ucraina până la sfârșitul lunii martie
Elveția este mai aproape cu un pas să accepte reexportul de armament spre Ucraina
Războiul din Ucraina mută centrul de greutate spre Europa de Est. Diaconescu: România are șansa să joace rolul RFG în Războiul Rece
Lockheed Martin a anunțat că poate mări producția de F-16 dacă țările care dețin F-uri vor decide să ofere avioane Ucrainei
Industria turcă de apărare începe modernizarea tancurilor Leopard 2A4 din dotarea forțelor terestre turce
Triunghiul București, Paris, Haga - la Poligonul Cincu. Ministrii de externe ai celor trei țări NATO vor merge la Centrul de Instruire „Getica”
Unitate de elită ucraineană a Forțelor pentru Operaţii Speciale, misiune pe malul stâng al Niprului (Video). Ținta: Un post de comandă rus
Mină marină descoperită de poliţiştii de frontieră pe plajă, în zona localităţii Sfântu Gheorghe
Primele exporturi militare către Turcia din ultimii ani: Finlanda face totul pentru un loc în NATO, dar Erdogan nu se lasă convins
Putin: Germania e sub ocupație militară americană. Președintele Rusiei vorbește de „eliberarea Europei”
Rusia vrea să răzbune transferul tancurilor Abrams și Leopard prin ruperea accesului Ucrainei la mare. „Submarinele vor fi dislocate în Nipru”
Câte tancuri Leopard 2 ar putea primi Ucraina din totalul celor cerute. Canada - ultima înscrisă pe lista donatorilor
Bode reia discuțiile privind aderarea României la Schengen. Reuniune informală a JAI în Suedia
Povestea de succes F-16 intră după 50 de ani într-o nouă eră: Primul zbor al unui F-16 Block 70 Viper a avut loc în SUA
”Sunt așteptate peste 30 de rachete”. Pentru a doua oară de la începutul lui 2023, Rusia a declanșat un atac masiv cu rachete de croazieră asupra Ucrainei
Tancurile doar începutul? Ucraina cere Occidentului și avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune
Oficial: Abrams pentru Ucraina. Joe Biden anunță că 31 de tancuri M1 Abrams ale SUA vor ajunge în Ucraina
Un nou atac aerian al Rusiei asupra Ucrainei, efectuat cu cel puțin 24 de drone Shahed
Legendarele Black Hawk ale Lockhhed Martin au atins borna 5.000. Un UH-60M pentru Armata SUA, elicopterul care a bifat cifra istorică
Ministrul spaniol al Apărării a confirmat intenția Madridului de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina
Un stat european vrea să livreze Ucrainei bombe cu dispersie, un subiect controversat în Europa
Olaf Scholz: Nu intră în discuţie o intervenţie aeriană sau terestră a NATO în Ucraina
Forțele ucrainene s-au retras din Soledar „Pentru a salva viața personalului”. Rolul orașului Bahmut a crescut
Iranul este aproape de a achiziționa avioane rusești Suhoi 35. Ce înseamnă asta pentru Orientul Mijlociu?
Europa a câștigat prima bătălie energetică cu Rusia, dar războiul continuă pentru a reduce dependența de gazul rusesc
Brzezinski: Extinderea cooperării militare cu Polonia este o prioritate pentru SUA
Decizie istorică oficială: Rusia va înfrunta tancuri germane după 80 de ani. Germania trimite Leopard 2 în Ucraina. Vor ajunge în aproximativ 3 luni
Rețeta succesului pentru ”bucătarul lui Putin”: Prigojin camuflează Wagner printr-o întreagă rețea de companii-paravan
„Coaliția europeană de tancuri” se pregătește să transfere în Ucraina aproximativ 80 de Leopard 2