Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Alianță militară iraniano-rusă, un nou nivel geopolitic. Rușii, invitați să utilizeze trei baze navale
04 oct 2020, 13:03
Intensificarea, în ultimile zile, a conflictului militar dintre Armenia și Azerbaidjan a umbrit o evoluție militară care s-ar putea dovedi a fi o schimbare la fel importantă în Caucaz, dacă nu chiar mai plină de consecințe, și anume evoluția legăturilor militare dintre Rusia și Iran.
EXCLUSIV

Mecanismul colaborării militare ruso-iraniene implică nu numai manevre în Marea Caspică și zona Golfului Persic, dar și oferta Teheranului către Moscova de a utiliza trei baze navale pe coasta Golfului. Experții din domeniul relațiilor dintre Moscova și Teheran amintesc că pe timpul Uniunii Sovietice, atât Iranul imperial cât și cel al mulahilor priveau cu o îngrijorare crescândă și temere bine justificată influența statului fără Dumnezeu, așa cum era intitulat imperiul sovietic.

Astăzi, aceleași laboratoare de analiză vorbesc despre crearea unei „alianțe militare ruso-iraniene” care va permite celor două țări să se opună eficient prezenței militare a Statelor Unite în Golf și să condiționeze fluiditatea căile de transport maritim pe care SUA dorește să le mențină deschise sub titulatura de ape libere și democratice.

Odată cu căderea comunismului și cu instaurarea unei puteri laice, dar prietenoase religiei, la Kremlin, Teheran a renunțat la definițiile sale cele mai dure la adresa Rusiei. Astfel că Rusia și Iran vorbesc despre extinderea legăturilor militare dintre ele de câțiva ani.

 

G Ad:

Cooperarea dintre Rusia şi Iran, tot mai intensă

 

Dar în ultimele câteva săptămâni, cooperarea între cele două puteri pare să fi luat o formă și mai concretă. Cel puțin parțial, acest lucru se datorează faptului că restricțiile Organizației Națiunilor Unite la importul Iranului de arme din alte țări, inclusiv Rusia, vor expira la mijlocul lunii octombrie 2020.

Ambele guverne speră că Rusia va fi în măsură să vândă sistemele militare atât de necesare iranienilor, fără a provoca sancțiuni internaționale suplimentare. Putem observa că discuțiile dintre Moscova și Teheran despre extinderea cooperării militare se desfășoară încă din vara anului 2019. La acel moment, cele două părți au semnat un acord pentru promovarea unor astfel de legături. Deși Teheranul a celebrat acest accord în presa iraniană, Moscova a tăcut oficial.

Apoi, în august 2020, o importantă delegație militară iraniană a venit la Moscova pentru a pregăti participarea iraniană la exercițiile militare rusești din Kavkaz (Caucaz) 2020 și pentru a discuta pași suplimentari către realizarea unei alianțe militare. Iarăsi Teheranul a bătut toba unei alianțe militare operaționale, iarăși Moscova nu a spus nimic, ba mai mult, nu a permis nici măcar apariția de fotografii cu oficialii militari iranieni. Un comportament cel puțin interesant, mai ales că cele două părți au fost de acord să efectueze exerciții navale regulate - nu numai în Marea Caspică fără ieșire spre lumea largă, ci și în Golful și Strâmtoarea Hormuz, adica cu o țintă precisă.

 

Îngrijorările SUA

 

În timp ce media iraniană făcea comentarii explozive despre noua alianță militară, presa de specialitate rusă sublinia calm, dar hotărât, că Statele Unite sunt alarmate de perspectiva unei astfel de cooperări, citând, spre stupoarea multora, un articol din cunoscuta publicația americană Military Watch (Military Watch, 22 septembrie).  Simplu Moscova, dorea să transmită un mesaj către Washington că preocupările americane sunt cunoscute la Moscova și că ele sunt luate în calcul atunci cand vine vorba despre relația militară cu Iranul. Așa cum se știe Washingtonul nu dorește ca Iranul să-și modernizeze arsenalul militar prin achiziționarea de arme rusești, lucru care acum pare foarte probabil dacă Moscova continua cu politica sa de colaborare militară cu Iranul. Dar SUA vor fi cu siguranță și mai alarmate dacă se va continua cu implimentarea ofertei iraniene ca Rusia să aibă dreptul de a utiliza trei baze navale iraniene: Chabahar, Bender-Abbas și Bender-Busher.

Pentru moment niciun oficial rus nu a comentat dacă Moscova va accepta oferta, dar laboratoarele de analiză occidentale consideră că marina rusă va face acest lucru și va continua, folosind mijloace de tip „hibrid”, pentru a provoca SUA și puterile Golfului, construind măcar și fals, imaginea unei prezențe ruse puternice în aceste trei facilități iraniene.

 

Legea iraniană interzice prezenţa bazelor străine

 

Tocmai pentru a adânci jocul geopolitic din zonă, așa cum a și făcut-o în ultimii ani, stabilind noi baze navale rusești în Siria. Pentru moment, acest lucru poate fi problematic, având în vedere că legea fundamentală iraniană interzice prezenta bazelor străine pe teritoriul țării și că societatea iraniană este extrem de circumspectă față de forte militare străine pe solul Iranului.

Politica naționalistă, extrem de șovină și incendiară la adresa oricărei influențe străine, promovată sistematic de către regimul mulahilor de la Teheran pune serioase probleme Rusiei și extinderii sale militare în Iran. Cu toate acestea, oferta Teheranului sugerează simultan cât de dificilă este acum situația din punct de vedere militar pentru Iran dar și necesitatea unei clare înțelegeri care să ofere Rusiei, lucrând cu marina iraniană sau independent, șansa de a-și extinde dramatic capacitatea de a proiecta forta sa militară în Golf și nu numai.

Totuși, că perspectiva cooperării ruso-iraniene, nu numai în Marea Caspică dar și în Golf, a stârnit deja temeri în rândul oficialilor de la Washington, nu mai este un secret.

Această noua tensiune, din ultimile doua săptămâni a putut fi văzută clar, fiind descrisă ca fiind panică în urma unui atac iranian cu dronă asupra unor nave militare ale SUA aflate în zonă. Pentru Washington este important de înțeles dacă relația dintre Iran și Rusia este cauză a creșterii curajului persan de a ataca, sau dacă promisiunile Moscovei nu sunt decât argumente pentru pregătirea dialogului de securitate direct dintre Moscova și Washington. Cert este că deși amiralul iranian Hosseyn Hanzadi a declarat victorios și plin de mândrie că „de acum înainte, Moscova și Teheran vor desfășura în mod regulat manevre comune” nu numai în spațiul strâmt al Mării Caspice, ci și în apele Golfului, SUA par a deveni conștiente că răspunsul nu se află la Teheran.

Ci la modul în care în ultimii patru ani Moscova a fost tratată de către politicienii americani. Mai ales acum, în preajma alegerilor prezidențiale americane, Moscova își va construi argumente solide, căci o eventuală victorie democrată va pava drumul spre o dispute majoră dintre SUA și Rusia.  Iar acest lucru care va complica orice politică mondială. Un lucru este ca Statele Unite să răspundă la orice răutate iraniană la locul faptei și altceva este să răspundă la ceva ce Rusia face ori folosindu-se de acoperirea iranianaă, fie, în cele din urmă, cu îndrăzneală, pe cont propriu.

Toate aceste mișcări subtile, dar extrem de importante pentru regiunea de tranziție energetică euro-asiatică, se întâmplă în timp ce conflictul armeano-azer continua să se dezvolte spre faza cea mai fierbinte. Conflcitul acesta, istoric existent de pe timpul marilor imperii otoman și țarist, cunoaște exact acum o reînvigorare. Tensiunea dintre Turcia și Rusia, astăzi republici moderne, poate reprezenta doar o altă fațetă a aceleiași metode folosite de către SUA pentru a bloca Iranul. Deși pare departe, a provoca din nou un conflict fără nici unfel de impact major asupra politicilor energetice mondiale, poate fi răspunsul și la problema sâcâitoare mediteraneană.

 

Două posibile scenarii

 

Deși este posibil să nu aibă legătură cu aceste noi puncte de tensiune, analiza de caz indică cel puțin o simetrie a reacțiilor diverselor puteri mondiale. Două elemente propuse de labortoarele de analiză produc frisoane oricărui specialist. În primul plan, SUA au capacitatea și resursa politică de a propune Turciei, în schimbul neintervenției în tensiunile cu Europa pe tema Greciei, să conducă o escaladare militară majoră în coasta Rusiei.

În al doilea plan, deoarece Teheranul își dorește atât de mult cooperarea navală cu Rusia, Moscova ar putea fi în măsură să insiste ca Iranul să nu se implice în vreun fel în conflictul dintre cei doi vecini nordici ai Republicii Islamice, oferindu-le astfel rușilor o pârghie tot mai mare și complexă  în cadrul conflictual tocmai izbucnit. Acest lucru ar putea ajuta la limitarea conflictului dintre Erevan și Baku, dar numai cu prețul deschiderii drumului către o expansiune dramatică a prezenței militare a Rusiei dincolo de granițele sale. Scopul real al acestei expansiuni încă nu este cunoscut. Dar va fi devoalat la momentul exact cerut de dinamica istorică. Adică dupa inaugararea noii administrații americane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Acceptarea avioanelor de luptă Suhoi-35 și înghețarea recunoașterii Kosovo afectează semnificativ relațiile dintre Cairo și Washington
Tensiunile dintre armata turcă și milițiile kurde din nordul Siriei pot influența decisiv relațiile ruso-turce și implicarea SUA în regiune
EXCLUSIV
Atacurile din Crimeea și punctele cheie de pe Flancul NATO: Polonia și România | Generalul Mircea Mîndrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
EXCLUSIV
Afluxul de rachete și sisteme S-300 rusești către Ucraina ar putea indica trecerea la o nouă fază a luptelor
Forțele armate israeliene (IDF). Foto: IDF @Official
EXCLUSIV
Cum e atacat Israelul de către Iran direct din Gaza prin proxy. Teheranul pompează zeci de milioane de dolari în susținerea războiului
Trupele germane revin în misiunea EUFOR de menținere a păcii în Bosnia
Obuzier 2A65 Msta-B de 152 mm. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
EXCLUSIV
Artileria rusă domină doar numeric în Ucraina. Rezervele sunt „sufocante”, dar slabe calitativ
Franța include Nigerul în noua sa strategie de limitare a influenței ruse în Africa de Vest
Atacarea bazei ruse de la Novofedorivka poate fi doar începutul. Există alte două bază militare ruse la fel de importante pe care armata ucraineană le-ar putea ataca
Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Criza războiului, „winter is coming” în Europa și achiziția de F-16 a României | Nicu Fălcoi, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Fost înalt oficial militar rus: “O chinezărie” a făcut ca artileria să redevină “Zeul războiului”
China nu renunţă la unificarea forţată cu Taiwanul: Beijingul îşi retrage promisiunea de a nu trimite trupe pe insulă
Armata de Eliberare a Poporului, în timpul unor exerciții militare. Sursă foto: Ministerul Apărării din China
EXCLUSIV
Cum se pregătește Taiwanul de o posibilă invazie a Chinei. Ion Petrescu: Pe insulă există adăposturi subterane pe care Ucraina nu le are
Suedia, Norvegia și Danemarca își consolidează apărarea împotriva amenințării ruse
Polonezii fac radiografia Armatei române: Avioanele F-16 - capacitate limitată de a apăra singure spațiul aerian al României
Taiwanul va organiza exerciţii militare, simulând apărarea împotriva unei invazii chineze
Pot dronele iraniene schimba cursul războiului rus din Ucraina? Nepotrivirea tehnică majoră riscă atragerea directă a Iranului în conflict
Franța a prezentat „armata de care are nevoie”. Rezerviștii - legătura dintre națiune și armată și agresiva Rusie indiferent de cum se termină războiul din Ucraina
Ion Petrescu: Cu riscul de a provoca zâmbete, rușii au fost inteligenți că au abandonat Insula Șerpilor. Evită mereu contactul cu americanii
Distrugător al Chinei din clasa Renhai (Type 055). Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
Manevre militare de amploare în jurul Taiwanului după ce SUA au sfidat China în Pacific | Ion Petrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
EXCLUSIV
Taiwanul nu e Donbas. Principiul unei singure Chine și războiul rus de cucerire din Ucraina
Doi congresmeni americani propun desemnarea Taiwanului drept aliat strategic nemembru al NATO
Gerhard Schroeder, un vechi prieten al lui Vladimir Putin, a prezentat Occidentului ''lista de dorințe'' a Rusiei cu privire la Ucraina
SUA nu au cedat. Nancy Pelosi a aterizat în Taiwan în ciuda tuturor amenințărilor Chinei
Rusia amenință SUA că trece un punct fără întoarcere cu consecințe grave și ruperea relațiilor dacă Moscova e declarată „sponsor al terorismului”
China răspunde SUA. Două portavioane chineze au părăsit bazele și ar putea înconjura Taiwanul în nord și sud înaintea vizitei lui Pelosi
Portavioane, nave de luptă și avioane ale SUA se apropie de Taiwan. Pelosi sfidează avertizările Chinei iar presa anunță vizita iminentă
Serbia și Kosovo - pe un butoi de pulbere. Naumescu: Mâna Rusiei, fără îndoială. O scânteie poate arunca totul în aer
De Ziua Marinei ruse, Putin a anunțat o nouă doctrină navală: SUA şi NATO sunt considerate cele mai mari ameninţări de securitate
Viktor Orban continuă seria declaraţiilor controversate la adresa Occidentului: Statele Unite finanţează războiul. Au oferit Ucrainei circa 50 de miliarde de dolari

Ştiri Recomandate

Rușii folosesc un avion de cercetare radioelectronică Tu-214R, recent reparat, pentru a găsi facilități militare ucrainene
Tancuri sau obuziere sud-coreene pentru Armata română? Discuții privind producerea de armament sud-coreean în România
Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Numeric Ucraina rămâne superioară Armatei ruse. Gen. Bălăceanu: Introducerea rezerviștilor în luptă, momentul favorabil al lovirii
Foto: Ministerul Apărării din Armenia
EXCLUSIV
Tentativă de invazie în Caucaz. E.S. Sergey Minasyan: Armata azeră a pătruns adânc în teritoriul Armeniei folosind pozițiile din Nagorno-Karabakh
Președintele Iohannis: România, ca parte a NATO, pregătită pentru orice scenariu. Românii să nu intre în panică
Ce se întâmplă după ce, pentru prima dată în istorie, Comisia Europeană a propus înghețarea fondurilor Ungariei
T-90M, cel mai modern tanc rus, ar putea ajunge în SUA unde va fi analizat. Rușii îi acuză de „trădare” pe cei care au permis captura
Rețelele de socializare abundă de informații neconfirmate despre plasarea lui Xi Jinping în arest la domiciliu de către Armată
Ambasadorul iranian în Ucraina, revocat de Kiev din cauza loviturilor dronelor iraniene Shahed-136. Ucrainenii spun că au doborât șase bucăți
Rusia a început mobilizarea în regiunile ucrainene ocupate, chiar dacă pseudo-referendumurile abia au început
Dronele iraniene au ajuns la Odesa. Rușii au folosit drone Shahed-136 pentru a lovi obiective ucrainene
Polonia îşi pregăteşte industria de apărare pentru producţia a peste 800 de tancuri K2 Black Panther
China atenționează SUA că dau „semnale periculoase” în privința Taiwanului iar reglementarea pașnică devine tot mai grea
Vasile Dîncu a invitat companiile coreene din industria de apărare să participe la viitoarele programe de înzestrare ale Armatei României
Armata ucraineană a eliberat de sub controlul trupelor ruse localitatea Iaţkivka din regiunea Doneţk
Document care ar fi putut facilita furnizarea de tancuri și transportoare blindate către Ucraina, respins de mai mulţi deputații germani
Charles Michel cere ca Rusia să fie suspendată din Consiliul de Securitate al ONU
Oficialii de la Kremlin amenință aproape zilnic cu utilizarea de arme nucleare tactice.
EXCLUSIV
Ce s-ar întâmpla dacă Putin ar apăsa butonul nuclear. Gen. Bălăceanu: Consecințele pentru ruși ar fi dezastruoase, inclusiv privind susținerea Chinei
Demonstrație de forță în Atlanticul de Nord – în cadrul manevrelor aeronavale Atlantic Thunder 22 a scufundat o fregată dezafectată
Referendumurile organizate de Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina sunt un spectacol propagandistic
Tancurile poloneze, la următorul nivel. Israelienii sunt dispuși să producă sistemul activ de protecţie Trophy în Polonia
SUA a avertizat Rusia, prin canale alternative, cu privire la riscurile utilizării armelor nucleare. Mesajele, trimise constant în ultimele câteva luni
Rusia a anunțat un nou lot de Su-57 care se vor alătura celor 5 avioane. Bonus - industria promite creșterea producției
Forțele Aeriene Române anunță zboruri la joasă înălțime cu aeronave C-130 Hercules şi C-27 J Spartan
Singurul ministru de externe dintr-un stat UE care a discutat cu Lavrov la AG-ONU. Peter Szijjarto: Ungaria vrea pace
Lukaşenko: Nu va exista o mobilizare în Belarus. Minskul nu intenţionează ''să participe la războaie'
Președintele Consiliului European spune că sistemul actual al ONU este depășit. Propune excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate
Ucraina încearcă să stabilească un canal de dialog cu Israelul. Kievul caută astfel să contracareze sprijinul Iranului pentru Rusia
Rachetele americane HARM integrate pe Su-27 și MiG-29 ale Ucrainei au început să facă diferența. Ucrainenii intesifică atacurile
Kirilo Budanov, șeful GUR: Fostul deputat ucrainean Medvedciuk era o curea de transmisie pentru influența rușilor în Ucraina
"Referendumurile" au început în patru regiuni ale Ucrainei. "Un spectacol de propagandă pentru Z-mobilizare"
Armata rusă invadatoare în Ucraina. Foto: Miniterul Apărării din Rusia via agenția Unian
EXCLUSIV
Mobilizarea din Rusia: Putin amenință cu arme nucleare, Șoigu cu 25 de milioane de soldați | Generalul (r.) Virgil Bălăceanu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro