Arabia Saudită își reduce cheltuielile militare în 2022 | Un general saudit consideră că bugetul alocat anual pentru apărare este prea mare
Arabia Saudită își va reduce anul viitor cheltuielile militare cu 10,2%, astfel că bugetul alocat apărării în 2022 va fi de 45,58 miliarde de dolari, față de 50,5 miliarde de dolari în anul 2021. Experții au exclus că această reducere este un semn al sfârșitului războiului din Yemen, care consumă o parte semnificativă din costurile militare saudite.
Generalul de brigadă în rezervă Amr Al-Amiri a declarat site-ului american "Al-Hurra" că "regatul este conștient de bugetul uriaș alocat anual pentru apărare și lucrează pentru a-l reduce, nu însă în detrimentul eficienței și capacităților forțelor sale armate [...]. Regatul își poate mări cheltuielile dacă izbucnește un conflict neașteptat".
Specialistul în studii strategice, generalul-maior Abdullah Ghanem Al-Qahtani justifică reducerea cheltuielilor militare în noul buget susținând că "regatul și-a finalizat planurile de construire a forțelor armate, orașelor militare, sistemelor de luptă și liniilor sale de apărare".
Arabia Saudită a depășit media de cheltuieli pentru armament din Golf, alocând 10,1% din PIB pentru cheltuieli militare în 2019, echivalentul a 78,4 miliarde de dolari, potrivit raportului anual al Institutului Internațional de Studii Strategice privind bugetele militare.
Cu toate acestea, săptămâna trecută, Wall Street Journal, citând oficiali saudiți și americani, a publicat un raport despre o penurie severă de rachete interceptoare, în condițiile în care rebelii "Houthi" și-au multiplicat atacurile transfrontaliere după ce coaliția condusă de Arabia Saudită și-a intensificat atacurile aeriene asupra capitalei, Sanaa, și a regiunii Ma'rib, bogată în petrol.
În timp ce mulți parlamentari americani consideră Arabia Saudită un partener important în Orientul Mijlociu, membrii Congresului au criticat regatul pentru implicarea sa în războiul din Yemen, despre care Națiunile Unite susțin că a provocat unul dintre cele mai grave dezastre umanitare din lume.
Senatul SUA a susținut totuși propunerea de vânzare de rachete avansate aer-aer cu rază medie de acțiune, lansatoare de rachete și alte arme către Arabia Saudită. Pachetul de arme, aprobat de Departamentul de Stat al SUA și de oficiali ai comisiilor de afaceri externe ale Senatului și Camerei Reprezentanților, include 280 de rachete aer-aer cu rază medie de acțiune, 596 de lansatoare de rachete, precum și alte echipamente.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News