Armata americană și-ar putea schimba strategia? SUA iau în considerare repoziționarea forțelor din Indo Pacific. Coreea de Sud afirmă că nu a purtat discuții legate de acest subiect
Statele Unite iau în considerare mutarea câtorva mii de soldați din Coreea de Sud în Guam și în alte baze din regiunea Indo-Pacifică, relatează Wall Street Journal.
Pentagonul pregătește o opțiune care implică relocarea a 4.500 de soldați, staționați în Coreea de Sud. Washingtonul studiază posibilitatea de a-i desfășura în alte locuri, în special în Guam, teritoriu american din Pacific.
SUA sunt un aliat cheie și de lungă dată al Coreei de Sud: circa 28.500 de soldați sunt desfășurați acolo pentru a ajuta la apărarea țării în fața Coreei de Nord, dotată cu arme nucleare.
Ideea este pregătită pentru a fi analizată de președinte în cadrul unei „revizuiri informale a politicii față de Coreea de Nord”, a relatat joi și Wall Street Journal..
Schimbarea luată în considerare face parte dintr-o revizuire a politicii față de Coreea de Nord, care ar putea afecta semnificativ echilibrul de putere din Asia.
Ziarul notează că aceasta este doar una dintre opțiunile luate în considerare, iar Pentagonul a declarat că nu a fost luate încă nicio decizie. În aprilie, comandanții militari americani din Asia au avertizat împotriva reducerii forțelor din Coreea, declarând în mărturiile din Congres că acest lucru ar slăbi capacitățile SUA în potențiale conflicte cu Coreea de Nord, China sau Rusia.
WSJ notează, însă, că Donald Trump și-a exprimat încă din primul său mandat dorința de a retrage trupele din Coreea de Sud, obligând Seulul să își mărească partea din costurile aferente staționării soldaților. În prezent, în Coreea de Sud sunt staționați aproximativ 28,5 mii de militari americani.
Oficiali americani citați de de WSJ spun că o decizie privind numărul de soldați nu va fi luată până când „nu va exista mai multă claritate cu privire la direcția războiului din Ucraina și dacă administrația va continua să sprijine militar Kievul” .
Ziarul a declarat că o posibilă retragere a trupelor din Coreea de Sud ar putea provoca tulburări în regiunea Indo-Pacifică.
Seulul afirmă că nu a purtat discuții cu SUA cu privire la retragrea trupelor americane din Coreea de Sud
Ministerul Apărării sud-coreean a declarat vineri că nu a purtat discuții cu Washingtonul cu privire la retragerea trupelor americane din Coreea de Sud, după informații apărute în Wall Street Journal conform cărora SUA preconizează o retragere parțială, transmite Agerpres.
Cele două țări chiar au semnat anul trecut un nou acord pe cinci ani pentru împărțirea costurilor de staționare a trupelor americane în Coreea de Sud, Seulul acceptând să-și majoreze contribuția cu 8,3% pentru a ajunge la 1,52 de mii de miliarde de woni (puțin sub 978 de milioane de euro).
'Forțele americane în Coreea au reprezentat un element-cheie al alianței între Coreea de Sud și SUA, menținând un dispozitiv solid de apărare alături de armata noastră pentru a descuraja agresiunile și provocările nord-coreene', a declarat Ministerul Apărării sud-coreean, adăugând că aceasta contribuie la 'pace și stabilitate în peninsula coreeană și în regiune'.
'Vom continua să cooperăm strâns cu SUA pentru a întări acest rol pe viitor', a adăugat el.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News