Destinația complexului este de apărare a zonelor sau facilităților importante, în cadrul sistemului național de apărare antiaeriană. În acest scop, Pilica poate fi utilizat atât în mod autonom, cât și ca parte a sistemului integrat de apărare antiaeriană pe mai multe niveluri, în rolul VSHORAD (apărare antiaeriană la altitudini foarte mici).
Potrivit informațiilor publicate de ministerul apărării din Polonia, Pilica va deveni un element de bază în apărarea aeriană a armatei. Sistemul va asigura apărarea bazelor aeriene, completând zonele de angajare a rachetelor antiaeriene cu rază scurtă și medie, la altitudini mici și foarte mici.
Prima baterie echipată cu noile sisteme aparține Brigăzii 3 Rachete Antiaeriene Varșovia dislocată în localitatea Sochaczew (50 km vest Varșovia).
O baterie Pilica cuprinde un post de comandă, o stație radar SLR-97, șase instalații de foc cu tractoare de artilerie, două mașini de transport și două camioane de muniție. Radar SRL-97 are la bază radarul tactic 3D israelian Elta ELM-2106 NG cu funcționare în banda L, produs de grupul IAI și considerat unul dintre cele mai performate în prezent.
Fiecare din cele șase instalații de foc este echipată cu două tunuri calibru 23 mm și două lansatoare de rachete antiaeriene Grom / Piorun care permit operatorului (trăgătorului) să angajeze ținte aeriene la distanțe de până la 5 kilometri. De asemenea, instalațiile sunt echipate cu senzor optronic propriu, cameră de observare termică, cameră TV și un telemetru laser.
În modul standard de funcționare, sistemul Pilica este controlat printr-o rețea mixtă de comunicații prin fibră optică și radio. Controlul radio se face cu utilizarea unei stații de comandă computerizate care prelucrează datele provenite de la radare.
Consorțiul PGZ - PILICA a fost creat în 2016 și include grupului polonez de armament constituit din PGZ S.A. (lider al consorțiului, însărcinat cu coordonarea lucrărilor); ZM „Tarnów” S.A. (integrator al sistemului de foc); PIT-RADWAR S.A. (integrator al sistemului radar); PCO S.A. (furnizor de soluții optoelectronice).
China și Japonia au o dispută care nu de puține ori a fost pe punctul de a escalada militar în Marea Chinei de Est, în ceea ce privește controversatele insule Senkaku.
Jurnaliștii militari ruși se plâng de faptul că țara lor este amenințată tocmai de Republica Moldova, în baza unei ipotetice alianțe militare cu Ucraina și Georgia, cu scopul de a contracara influența Federației Ruse în Marea Neagră.
Au fost momente provocatoare pentru mecanicii conductori nou brevetați din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”.
Grupul de luptă condus de portavionul USS Theodore Roosevelt care se află în Marea Chinei de Sud a executat o misiune pentru asigurarea unei navigații libere într-o zonă intens contestată de China.
România urmează să demareze programul de finanțare pentru modernizarea bazei militare din Tunari, aflată în nordul Bucureștiului.
Guvernul ungar va continua să protejeze graniţele Ungariei şi pe cele ale Europei şi va face toate eforturile posibile pentru a împiedica crearea de coridoare internaţionale ale migraţiei, a declarat joi ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, în reacţie la o opinie a avocatului general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la legislaţia ungară privind migraţia, transmite MTI.
Corpul marinei americane lansează mii de noi puști automate de infanterie M27 pentru a înzestra trupele sale de infanterie.
România revine încet dar sigur în lumea producătorilor de echipamente militare.