Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Artileria e regina: Demonstrație de forță în Est, în contextul războilui rus: În România tragerile de luptă vor fi conduse de HIMARS
Forțele terestre
Data publicării:
Mari unități și unități de artilerie din 27 de țări NATO și partenere au început exercițiul Dynamic Front în cea mai extinsă formulă de la lansarea sa.
Tragere cu un sistem HIMARS al României Sursă foto: Forțele Terestre Române
Tragere cu un sistem HIMARS al României Sursă foto: Forțele Terestre Române

Vor fi activități cu trageri de luptă și în România, una dintre armele principale urmând să fie, cel mai probabil, sistemul HIMARS.

Desfășurat în mai multe locații din Europa, inclusiv Finlanda, Estonia, Germania, Polonia și România, exercițiul Dynamic Front din această toamnă este la cea mai mare iterație a sa de până acum, a anunțat US Army Europe pe 6 noiembrie.

Exercițiul, găzduit de Finlanda, este condus de Comandamentul 56 de Artilerie al US Army dislocat la Wiesbaden, Germania, și se concentrează pe standardizarea focului de artilerie la toate nivelurile, precum și pe interoperabilitatea sistemelor tehnice de artilerie de câmp între Statele Unite, aliații NATO și națiunile partenere.

Printre unitățile participante se numără Comandamentul 56 Artilerie, Brigada 41 Artilerie de câmp (SUA), Regimentul 2 Cavalerie, Divizia 10 Munte și Divizia 1 Cavalerie din partea US Army, împreună cu forțe militare ale aliaților și partenerilor, inclusiv Brazilia, Bulgaria, Canada, Croația, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Kosovo, Letonia, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Turcia și Regatul Unit.

2. Lansarea u... (sistem-gmlrs_38457200.jpeg)

Lansarea unei rachete americane GMLRS cu rază de acțiune de 80 de kilometri

Dynamic Front, care se desfășoară în perioada 4 - 24 noiembrie, este evidențiat de o serie de mai multe zile de evenimente de trageri cu muniție de război, Statele Unite participând la exerciții în patru din cele cinci locații.

Pe lângă tragerile cu muniție de război, acest exercițiu va încorpora mai multe tehnologii, cum ar fi rețeaua Artillery Systems Cooperation Activities (ASCA), un software criptat care elimină barierele lingvistice din unitățile de artilerie.

ASCA mărește capacitatea forțelor de a colabora și de a opera într-un mediu comun, de mare intensitate, în diferite locații, utilizând la nivel standardizat informații despre țintă, grafice, hărți și limbaj.

Acest sistem, folosit de Statele Unite și de alte 14 națiuni pe parcursul exercițiului - cel mai încorporat vreodată într-un exercițiu NATO - demonstrează capabilitățile la nivel de Alianță prin sincronizarea capabilităților multinaționale de artilerie prin trageri cu muniție de război de la Cercul Arctic până la Marea Neagră.

 

Demonstrație de forță a artileriei Aliate: Din Finlanda până în România

 

„Frontul Dinamic este un exercițiu de antrenament de artilerie cu aliați și parteneri axat pe lupte, menit să repete planurile, să îmbunătățească comunicațiile și să standardizeze procedurile”, a declarat generalul-maior John L. Rafferty, comandantul Comandamentului 56 Artilerie.

„Exercițiul se întinde din Finlanda până în România și include artileria cu rachete (MLRS – nota autorului) și pe cea cu tunuri care execută trageri cu muniție de război în cinci țări diferite. Participanții vor folosi peste 130 de sisteme de arme diferite pe parcursul exercițiului. Când desfășurăm un antrenament realist cu aliații și partenerii noștri, devenim „mai puternici împreună”.

3. Foto: NATO... (7-dynamic-front-23-artilerie_79231400.jpg)

Foto: NATO, Dynamic Front 23

Este prima dată când Finlanda găzduiește un exercițiu NATO cu un interes atât de mare de la aderarea la Alianță și este cel mai mare exercițiu NATO bazat pe artilerie desfășurat vreodată în teatrul european. Va fi, de asemenea, prima dată când Finlanda va servi ca drept Comandament al unei grup NATO de corpuri de armată (NATO MultiCorps Land Component Command) desfășurat ca structura de luptă a NATO.

Nota autorului: Un corp de armată (sau corp de forțe terestre) din țările membre NATO trebuie înțeles ca o structură aproape echivalentă ca a unei armate de arme întrunite din forțele terestre ruse. Rusia are și un eșalon mai mic numit corp de armată. În general, corpurile NATO au o organizare și înzestrare tehnică superioare față de cele ale armatelor rusești. De obicei, un corp NATO are două divizii fiecare cu câte trei brigăzi, în timp ce o armată din forțele terestre ruse are, de regulă, o divizie (cu trei regimente) și două brigăzi sau combinația de două divizii și o brigadă. Corpurile NATO sunt proiectate să poată comanda până la trei divizii iar în cazuri excepționale pot avea în subordine și patru divizii.

„Este o oportunitate grozavă pentru armata finlandeză să găzduiască exercițiul Dynamic Front testându-ne capabilitățile, interoperabilitatea și disponibilitatea de a efectua trageri cu muniție de război în condiții nordice solicitante”, a declarat generalul-locotenent Pasi Välimäki, comandantul Forțelor Terestre Finlandeze. „Acest exercițiu demonstrează abilitatea NATO de a opera fără probleme în diferite locații și (viabilitatea – nota autorului) rețelelor de comandă-control (C2). De asemenea, arată abilitatea Finlandei de a primi rapid întăriri de la aliații noștri și disponibilitatea noastră de a comanda și controla forțele multinaționale. Acest exercițiu contribuie la pregătirea forțelor NATO de a apăra Alianța.”

 

5.000 de participanți din 28 de națiuni și încorporarea de trageri de artilerie în cinci țări diferite din Europa

 

4. Obuziere a... (obuziere-as90-de-155-mm-01_36315200.jpeg)

Obuziere autopropulsate britanice AS90

În timp ce operațiile NATO la scară largă sunt relativ noi în Finlanda, Statele Unite, împreună cu aliații și națiunile partenere, se antrenează în mod regulat împreună pentru a perfecționa tactici, tehnici și proceduri. Frontul Dinamic este o altă oportunitate pentru Forțele Terestre americane din Europa și Africa de a rafina și informa (în sensul de a verifica și raporta despre eficacitatea și eficiența planurilor – nota autorului) planurile regionale ale NATO, sporind forța Alianței.

Cu 5.000 de participanți din 28 de națiuni și încorporarea de trageri de artilerie în cinci țări diferite, Dynamic Front evidențiază parteneriatul, interoperabilitatea și puterea Alianței NATO. Acest exercițiu este o investiție în Alianță și, prin lupte și exerciții de menținere a păcii precum Frontul Dinamic, Statele Unite, NATO și națiunile partenere sunt pregătite să descurajeze adversarii și să apere teatrul european.

Primul exercițiu Dynamic Front din Europa al marilor unități și unități de artilerie ale țărilor NATO a avut loc în anul 2017. În fiecare an, exercițiul s-a desfășurat cu elemente de artilerie desfășurate în poligoane de tragere, cu excepția lui 2020 când activitățile au fost simulate datorită pandemiei COVID-19.

Particularitatea anului 2024 este că, pe lângă cea mai mare participare înregistrată vreodată ca număr de națiuni și de militari implicați, Dynamic Front de anul acesta are două iterații de desfășurare, prima având loc în luna februarie, spre deosebire de ceilalți ani când exercițiul s-a desfășurat într-o singură iterație.

În concluzie, se poate aprecia că Dynamic Front trece la un nou nivel, în concordanță cu rolul important jucat de artilerie în războiul ruso-ucrainean și cu performanța foarte bună a sistemelor și munițiilor de artilerie occidentale furnizate Ucrainei care i-au permis să oprească cu un adversar mult superior prin cantitate.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Marea Britanie va livra T-72 Ucrainei, dar britanicii au puține surse de aprovizionare. România, una dintre variantele vehiculate, nu mai are niciun T-72 în dotare
Obuzierele K9 Thunder vor avea un nou motor. România va deține „versiunea românească” a Tunetului, produse într-o fabrică ridicată la noi
Franța ar putea cumpăra, în premieră, armament indian: Achiziția sistemelor de rachete ”Pinaka” pare un pas înapoi pentru Armată, dar are câteva mari avantaje
Mașinile de luptă ale infanteriei pe care România le cumpără vor fi forța de manevră a Armatei. Patru „titani” din industrie se „bat” să furnizeze României cele 300 de MLI
T-14 e trecut la „și altele”. (VIDEO) Rușii au prezentat în premieră noul sistem de protecție Arena-M pe un T-90 Proryv, actuala „vedetă” a tancurilor rusești
EXCLUSIV
Are nevoie România de elicoptere de atac noi sau rămânem la IAR-300? Gen. Tomescu: Pumele noastre sunt mai mari decât autobuzele
Înainte de „bătălia pentru România”, mașina de luptă a infanteriei ASCOD câștigă un contract important în Europa. Licitația la noi va fi foarte strânsă
T-14 vs. AbramsX, bătălia tancurilor de ultimă generație: Ar avea vreo șansă T-14 Armata rus în fața viitorului AbramsX al SUA?
Atenție, România. Un important aliat trage concluzia: Tancurile nu vor dispărea, dar în 2045 cele actuale modernizate ar ajunge la 80 de tone
Cel mai modern obuzier rus suferă. 2S43 “Malva” e departe de omologul ucrainean “Bohdana”, ca să nu mai vorbim de variantele occidentale PzH 2000, Caesar sau Archer
Simularea unei noi invazii sau manevre militare reale? Rusia și Belarus încep pregătirile cu cei 13 000 de militari pentru exercițiile strategice West-2025
Berlinul se pregătește să preia conducerea sprijinului pentru Ucraina: Obuziere automatizate RCH 155, sisteme IRIS-T și Patriot, pe lista livrărilor către Kiev
Avem tun, dar încă nu tanc: Imagini impresionante cu noul tun ASCALON de 140 mm, în acțiune (Video). Eurotank-ul se lasă însă așteptat
Ucraina atacă din nou teritoriul rus cu tancuri britanice Challenger 2. Câte Challenger au fost livrate și câte a reușit Rusia să distrugă
Mai au viitor elicopterele de atac? Franța mută inteligent și le integrează într-un singur aparat: Un elicopter Gazelle și o dronă au făcut deja primul pas
Tancurile germane, „coșmarul” Rusiei, în versiunea modernă Leopard 2A8, din nou în coasta imperiului. Pentru prima dată după 1991 o fostă republică sovietică cumpără tancuri
După un început „secetos”, Armata României a avut unul din cei mai fructuoși ani. Cei trei grei: Obuziere K9, avioane F-35 și blindate Cobra II
Polonia întărește hotarul de est: Construcția la drumul până în Kaliningrad, finalizată în 2025 / Zidul de la frontiera cu Belarus continuă
Poate fi interceptată din România noua rachetă rusă Oreșnik? Pe val, rușii analizează interceptoarele americane SM-3 din România și dau verdictul
Tancul modern Arjun Mk II, „made in” Africa de Nord? Propunere interesantă făcută de India unui stat african pentru producția de Arjun Mk II
Fortăreața Taiwan. Ultima linie de apărare în fața unei invazii chineze va fi formată din tancuri Abrams, o versiune specială dezvoltată pentru Taiwan
O țară din regiune suplimentează achiziția de elicoptere UH-60, în timp ce România ar putea găzdui primul centru european Black Hawk. Cu o condiție
Tancul de Himalaya, în condiții extreme. Noul tanc Zorawar a fost testat în condiții în care tancurile T-90 ale Rusiei nu pot face față
Primele 38 de tancuri Abrams M1A2T, o versiune specială pentru Taiwan, au fost livrate aliatului strategic al SUA din Asia
Cum au ajuns pierderile Abrams la 50% în Ucraina. Un „monstru” în lupta cu alte tancuri, dar ucrainenii au lansat 17 proiectile într-o clădire care a rămas în picioare
Danemarca și Franța accelerează ajutorul pentru Ucraina. Un lot de obuziere Caesar va veni cu un an mai devreme
România are vehicule Dagor mici, dar înarmate până în dinți. De ce noile vehicule ale forțelor speciale române au un nivel minim de protecție
Drone kamikaze fac praf tancuri T-80 și mașini de luptă BMP-3. Ucraina s-a resemnat după demonstrația militară făcută de Coreea de Sud
Premieră în România: Pentru prima dată drone Bayraktar TB2 din dotarea Armatei noastre vor zbura alături de F-16 și alte avioane ale ROAF

Ştiri Recomandate

Germania, la răscruce. Merz confirmă discuțiile cu Franța privind o „umbrelă nucleară europeană”, dar precizează că e vorba despre o perspectivă îndepărtată
Un Su-34 în minus. Bombardierul rusesc s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament, în regiunea Nijni Novgorod
Trump nu exclude posibilitate ca Musk să fie deportat și îl amenință direct pe miliardar: Am putea pune DOGE pe Elon
Reconcilierea turco-kurdă, faza a doua: PKK depune armele
"S-a auzit un bâzâit; după 5 minute, explozii". Noile drone ucrainene au lovit la 1.300 de km. Ținta, fabrica Kupol de drone și sisteme antiaeriaene Tor și Osa
Armata ucraineană deține în continuare un cap de pod în Kursk, pe teritoriul Rusiei: Agresorul rus își folosește cele mai bune brigăzi în această direcție
Continuă tensiunile diplomatice dintre Moscova și Baku. Ultimul episod: Azerii reținuți în Rusia au murit torturați
Atlantic Council deschide un birou regional și în România pentru a promova cooperarea transatlantică în domenii strategice
Veriga slabă a NATO? România plătește milioane de euro către CFR Marfă pentru transport militar pe linii învechite
Norvegia trimite în Polonia avioanele sale F-35 | Au o singură misiune: să formeze un scut aerian deasupra celui mai important nod logistic din Europa
Forțele Armate ale Ucrainei au lansat un atac cu rachete asupra regiunii ocupate Donețk: Atacul ar fi servit drept ,,botez al focului'' pentru o nouă rachetă
România va avea noi sisteme antiaeriene. Israelienii de la Rafael, câștigătorii licitației pentru SHORAD-VSHORAD?
Rusia lasă impresia că are puterea să se refacă după atacul ucrainean ,,Pânza de Păianjen”: Complexul militar industrial, pus să producă bombardiere strategice
HIMARS devine hipersonic: Ce este proiectul Blackbeard Ground Launch (GL) la care U.S. Army lucrează deja?
Din conversațiile interceptate de SUA rezultă că oficialii iranieni par surprinși de intensitatea sub așteptări a atacurilor americane
Rușii susțin că “au eliberat” complet una din cele patru regiuni anexate de la Ucraina. RPL s-ar afla acum 100% sub control rusesc
Varșovia vrea să fie superputere regională în producția de muniții: Compania autohtonă PGZ, contract pentru obuze de 155 și 120 mm
Chinezii se laudă cu o nouă bombă, despre care se presupune că poate provoca pene de curent după impact
”În trei luni, situația s-ar putea schimba radical”. Ucraina are pe masă o soluție la problema Shahed
Va fi aruncată în luptă „Furnica” ucraineană. Noua dronă terestră Muraha va ajunge în premieră pe front
Ședință CSAT. Pacea în Ucraina trebuie să excludă ferm încercările Rusiei de redivizare a Europei în sfere de influență
Rușii au avansat cu 50.000 de soldați în regiunea Sumî. Cum se face că apărarea ucraineană nu a fost pregătită?
Iranienii se întorc la Fordow, arată imaginile din satelit
Spionaj, cipuri și un război tehnologic: Statele Unite acuză DeepSeek că a devenit un instrument AI în mâna armatei chineze
Iranul renunță la avioanele de luptă rusești. Următoarea oprire: China, pentru „Ucigașul de Rafale” J-10C
UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei cu șase luni
Gulag 2.0. Manifestație de solidaritate cu victimele torturii rusești, organizată de comunitatea ucraineană din București
Armatele private ale Rusiei: Grupările paramilitare care activează în Ucraina, factor de instabilitate în regiune şi risc de securitate pentru Kremlin
Armata SUA vrea lansatoare de rachete autonome: Cum vor schimba noile sisteme de arme fața războiului modern?
,,Cupola de Oțel'' a Turciei are o ,,problemă franceză'': Ankara solicită acces la sistemul european de rachete sol-aer SAMP/T
Marea Britanie trimite Ucrainei 350 de rachete și mai multe lansatoare ,,FrankenSAM''. Fondurile provin din activele rusești înghețate
Morminte în noroi, dezinteres și vandalism: Mormintele soldaților ruși căzuți în războiul împotriva Ucrainei nu reprezintă niciun interes pentru statul rus
pixel