Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Artileria e regina: Demonstrație de forță în Est, în contextul războilui rus: În România tragerile de luptă vor fi conduse de HIMARS
Forțele terestre
Data publicării:
Mari unități și unități de artilerie din 27 de țări NATO și partenere au început exercițiul Dynamic Front în cea mai extinsă formulă de la lansarea sa.
Tragere cu un sistem HIMARS al României Sursă foto: Forțele Terestre Române
Tragere cu un sistem HIMARS al României Sursă foto: Forțele Terestre Române

Vor fi activități cu trageri de luptă și în România, una dintre armele principale urmând să fie, cel mai probabil, sistemul HIMARS.

Desfășurat în mai multe locații din Europa, inclusiv Finlanda, Estonia, Germania, Polonia și România, exercițiul Dynamic Front din această toamnă este la cea mai mare iterație a sa de până acum, a anunțat US Army Europe pe 6 noiembrie.

Exercițiul, găzduit de Finlanda, este condus de Comandamentul 56 de Artilerie al US Army dislocat la Wiesbaden, Germania, și se concentrează pe standardizarea focului de artilerie la toate nivelurile, precum și pe interoperabilitatea sistemelor tehnice de artilerie de câmp între Statele Unite, aliații NATO și națiunile partenere.

Printre unitățile participante se numără Comandamentul 56 Artilerie, Brigada 41 Artilerie de câmp (SUA), Regimentul 2 Cavalerie, Divizia 10 Munte și Divizia 1 Cavalerie din partea US Army, împreună cu forțe militare ale aliaților și partenerilor, inclusiv Brazilia, Bulgaria, Canada, Croația, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Kosovo, Letonia, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Turcia și Regatul Unit.

2. Lansarea u... (sistem-gmlrs_38457200.jpeg)

Lansarea unei rachete americane GMLRS cu rază de acțiune de 80 de kilometri

Dynamic Front, care se desfășoară în perioada 4 - 24 noiembrie, este evidențiat de o serie de mai multe zile de evenimente de trageri cu muniție de război, Statele Unite participând la exerciții în patru din cele cinci locații.

Pe lângă tragerile cu muniție de război, acest exercițiu va încorpora mai multe tehnologii, cum ar fi rețeaua Artillery Systems Cooperation Activities (ASCA), un software criptat care elimină barierele lingvistice din unitățile de artilerie.

ASCA mărește capacitatea forțelor de a colabora și de a opera într-un mediu comun, de mare intensitate, în diferite locații, utilizând la nivel standardizat informații despre țintă, grafice, hărți și limbaj.

Acest sistem, folosit de Statele Unite și de alte 14 națiuni pe parcursul exercițiului - cel mai încorporat vreodată într-un exercițiu NATO - demonstrează capabilitățile la nivel de Alianță prin sincronizarea capabilităților multinaționale de artilerie prin trageri cu muniție de război de la Cercul Arctic până la Marea Neagră.

 

Demonstrație de forță a artileriei Aliate: Din Finlanda până în România

 

„Frontul Dinamic este un exercițiu de antrenament de artilerie cu aliați și parteneri axat pe lupte, menit să repete planurile, să îmbunătățească comunicațiile și să standardizeze procedurile”, a declarat generalul-maior John L. Rafferty, comandantul Comandamentului 56 Artilerie.

„Exercițiul se întinde din Finlanda până în România și include artileria cu rachete (MLRS – nota autorului) și pe cea cu tunuri care execută trageri cu muniție de război în cinci țări diferite. Participanții vor folosi peste 130 de sisteme de arme diferite pe parcursul exercițiului. Când desfășurăm un antrenament realist cu aliații și partenerii noștri, devenim „mai puternici împreună”.

3. Foto: NATO... (7-dynamic-front-23-artilerie_79231400.jpg)

Foto: NATO, Dynamic Front 23

Este prima dată când Finlanda găzduiește un exercițiu NATO cu un interes atât de mare de la aderarea la Alianță și este cel mai mare exercițiu NATO bazat pe artilerie desfășurat vreodată în teatrul european. Va fi, de asemenea, prima dată când Finlanda va servi ca drept Comandament al unei grup NATO de corpuri de armată (NATO MultiCorps Land Component Command) desfășurat ca structura de luptă a NATO.

Nota autorului: Un corp de armată (sau corp de forțe terestre) din țările membre NATO trebuie înțeles ca o structură aproape echivalentă ca a unei armate de arme întrunite din forțele terestre ruse. Rusia are și un eșalon mai mic numit corp de armată. În general, corpurile NATO au o organizare și înzestrare tehnică superioare față de cele ale armatelor rusești. De obicei, un corp NATO are două divizii fiecare cu câte trei brigăzi, în timp ce o armată din forțele terestre ruse are, de regulă, o divizie (cu trei regimente) și două brigăzi sau combinația de două divizii și o brigadă. Corpurile NATO sunt proiectate să poată comanda până la trei divizii iar în cazuri excepționale pot avea în subordine și patru divizii.

„Este o oportunitate grozavă pentru armata finlandeză să găzduiască exercițiul Dynamic Front testându-ne capabilitățile, interoperabilitatea și disponibilitatea de a efectua trageri cu muniție de război în condiții nordice solicitante”, a declarat generalul-locotenent Pasi Välimäki, comandantul Forțelor Terestre Finlandeze. „Acest exercițiu demonstrează abilitatea NATO de a opera fără probleme în diferite locații și (viabilitatea – nota autorului) rețelelor de comandă-control (C2). De asemenea, arată abilitatea Finlandei de a primi rapid întăriri de la aliații noștri și disponibilitatea noastră de a comanda și controla forțele multinaționale. Acest exercițiu contribuie la pregătirea forțelor NATO de a apăra Alianța.”

 

5.000 de participanți din 28 de națiuni și încorporarea de trageri de artilerie în cinci țări diferite din Europa

 

4. Obuziere a... (obuziere-as90-de-155-mm-01_36315200.jpeg)

Obuziere autopropulsate britanice AS90

În timp ce operațiile NATO la scară largă sunt relativ noi în Finlanda, Statele Unite, împreună cu aliații și națiunile partenere, se antrenează în mod regulat împreună pentru a perfecționa tactici, tehnici și proceduri. Frontul Dinamic este o altă oportunitate pentru Forțele Terestre americane din Europa și Africa de a rafina și informa (în sensul de a verifica și raporta despre eficacitatea și eficiența planurilor – nota autorului) planurile regionale ale NATO, sporind forța Alianței.

Cu 5.000 de participanți din 28 de națiuni și încorporarea de trageri de artilerie în cinci țări diferite, Dynamic Front evidențiază parteneriatul, interoperabilitatea și puterea Alianței NATO. Acest exercițiu este o investiție în Alianță și, prin lupte și exerciții de menținere a păcii precum Frontul Dinamic, Statele Unite, NATO și națiunile partenere sunt pregătite să descurajeze adversarii și să apere teatrul european.

Primul exercițiu Dynamic Front din Europa al marilor unități și unități de artilerie ale țărilor NATO a avut loc în anul 2017. În fiecare an, exercițiul s-a desfășurat cu elemente de artilerie desfășurate în poligoane de tragere, cu excepția lui 2020 când activitățile au fost simulate datorită pandemiei COVID-19.

Particularitatea anului 2024 este că, pe lângă cea mai mare participare înregistrată vreodată ca număr de națiuni și de militari implicați, Dynamic Front de anul acesta are două iterații de desfășurare, prima având loc în luna februarie, spre deosebire de ceilalți ani când exercițiul s-a desfășurat într-o singură iterație.

În concluzie, se poate aprecia că Dynamic Front trece la un nou nivel, în concordanță cu rolul important jucat de artilerie în războiul ruso-ucrainean și cu performanța foarte bună a sistemelor și munițiilor de artilerie occidentale furnizate Ucrainei care i-au permis să oprească cu un adversar mult superior prin cantitate.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Comandamentul Regional pentru Forțe Speciale din regiunea Mării Negre, înființat de România şi Bulgaria
Tancul de Himalaya. Zorawar este noul tanc ușor al Indiei, conceput pentru a ține piept Chinei în zonele de mare altitudine
Rusia a dezvoltat un nou vehicul greu de luptă, însă tot pe o platformă veche. Blindatul are la bază T-72 și e adaptat războiului împotriva Ucrainei
Un stat european doboară orice record: Contract pentru sute de tancuri KF51 și 1.000 de IFV Lynx, de peste 20 miliarde de euro cu Rheinmetall
TOP cele mai puternice Armate din lume pe artilerie: Trei țări arabe intră în Top 20 iar surprinzător nu SUA sunt pe prima poziție ci un aliat din Asia
Câte tancuri are Rusia și de ce problemele mari vor apărea abia în 2026. Ucraina a devenit, la propriu, cimitir pentru T-80 și T-72
După două luni de la prima apariție, tancul țestoasă al rușilor își arată limitele: ”Este orb, zgomotos și prost”
Ce știm despre M1R, cea mai nouă versiune a tancului TR-85. Bizonul românesc, cu noi sisteme inclusiv de armament, urmând modernizarea motorului și transmisiei
Sistemele KP-SAM Chiron de tip MANPAD au intrat în dotarea Armatei României. S-a „spart gheața” pentru armament coreean: Urmează K9?
Polonia negociază intens achiziția celor 1.000 de tancuri K2: În doi ani începe producția în Polonia. K2 sunt dorite și de România
Ministrul Tîlvăr salută desemnarea Hanwha și a „Tunetului românesc” K9 ca marii câștigători în achiziția României de obuziere
Vânătorii de munte câștigă aproape tot la competițiile aplicativ-militare ale Forțelor Terestre Române
K2 pentru România, la pachet cu infrastructură? Compania care produce tancurile, interesată și de modernizarea șoselelor și căilor ferate românești
Pentru prima dată, Forțele ucrainene pentru Operații Speciale au distrus cea mai nouă stație rusească de comunicații (Foto/Video)
Un membru NATO din inima Europei cumpără 77 de tancuri Leopard 2A8. Acesta este doar începutul pentru Armata cehă
Noul obuzier rus 2S43 “Malva” a fost pentru prima dată văzut pe frontul din Ucraina
Ce știm de centrul de mentenanță HIMARS de la Aerostar Bacău, primul din Europa? În România vor fi reparate sistemele HIMARS și ale altor state, inclusiv Ucraina
K2 Panther a făcut spectacol în România (Video). Primele imagini cu tragerile demonstrative și testarea tancului K2 de către România
Reușită a industriei din România. La Aerostar Bacău s-a realizat cu succes centrul de mentenanță pentru sisteme HIMARS
Obuzier autopropulsat Archer / Sursa: BAE Systems
EXCLUSIV
Pentru România în viitor urmează și obuziere pe roți. Iar Archer ar putea fi integrat pe camioane Iveco produse aici, dar va fi concurență mare
UPS Dragomirești vrea să producă muniție NATO de calibru mare, inclusiv 120 mm pentru tancuri Abrams. Uzina românească, acord cu GD
Coreenii au ținut capul de afiș în România cu obuziere K9, mașini de luptă Redback și tancuri K2. Ministrul Tîlvăr, discuții cu reprezentanți ai industriei din Coreea
Lansatoare românești APR-40, filmate pe frontul din Ucraina (Video). Militarii ucraineni au împărtășit impresiile despre bătrânele APR-40
Coreenii vor aduce și prezenta în România mașina de luptă Redback, „cel mai sofisticat IFV din lume”. Parteneriate cu industria românească vor fi un obiectiv
Mașina de luptă Redback „made in Romania”? Peste 20 de companii românești au discutat despre transfer de tehnologie și producție locală
România participă alături de alte 32 de țări la exercițiul multinațional "Eager Lion" din Iordania
Noul Bradley, cu „pumn de fier” israelian. Sistemul de protecție Iron Fist, integrat pe cea mai modernă versiune a legendarei mașini de luptă americane
O armată de țestoase (Video). Rusia a prezentat o nouă ciudățenie mecanizată pe front: Un tanc-țestoasă uriaș, împotriva dronelor
Ce știm despre Tunetul românesc. Versiunea obuzierelor K9 pe care o va avea România va dispune de cele mai moderne specificații tehnice
Europa ia fața SUA care nu e pregătită de epoca post-Abrams. Eurotank va înlocui oficial Leopard și Leclerc, în ciuda dispute mari dintre Germania și Franța

Ştiri Recomandate

Urmează noi operațiuni ruse de destabilizare a Moldovei. Scenariul unei așa-zise Repubilici Independente a Bugeacului, luat din nou în calcul dacă Moldova „cade” în 2025
Artileria e regina: Demonstrație de forță în Est, în contextul războilui rus: În România tragerile de luptă vor fi conduse de HIMARS
Bill Clinton: În 2000 Yasser Arafat m-a mințit. SUA și Israelul au oferit un stat palestinienilor, care inițial au acceptat oferta
De la MiG-29 la sute de tancuri, inclusiv Leopard 2. Avem bilanțul impresionant al armelor trimise de Polonia pentru Ucraina
Zelenski: „11.000 de soldaţi nord-coreeni luptă pentru Rusia la Kursk”. Ucraina confirmă că Phenianul a înregistrat deja pierderi
Ofensivă de iarnă în teritoriul rus? Ucraina ar pregăti o nouă incursiune în Rusia, ca „ultimă ofensivă” înainte ca Trump să preia puterea
Putin l-a felicitat pe Trump după victoria din alegeri și a declarat că Rusia e pregătită să „reia contactul cu președintele ales al SUA”
NATO amintește de implicarea Coreei de Nord în războiul împotriva Ucrainei pentru a-l ralia pe Trump împotriva amenințării Rusiei
Patriot vede acum la 360°. Noul radar ar putea fi integrat și în cel mai modern Patriot primit de România în schimbul sistemului donat Ucrainei
Israelul a confirmat că va cumpăra încă 25 de avioane de luptă. Noile F-15IA vor coopera în misiuni cu avioanele de generația a 5-a
Biden a discutat cu Trump și dă garanții pentru o tranziție fără violențe: E pierdută doar o bătălie. Dacă ne-am preda ar fi de neiertat
Noua administrație Trump ar putea susține amânarea aderării Ucrainei la NATO. La schimb, SUA va ajuta Kievul să descurajeze un viitor atac rusesc
Atacul cu drone în Marea Caspică este o lovitură aplicată de Ucraina asupra rutei armelor iraniene
Poveste cusută cu ață albă a Ministerului rus al Apărării, față de situația din regiunea Kursk: Pierderile suferite de armata ucraineană au depășit 30.000 de militari
"Pentagonul" european? Motorul franco-german invită câteva state europene să coopereze mai strâns în domeniul apărării
Aderarea României la Schengen are sprijin european solid, chiar dacă decizia finală încă nu a fost luată, spune ministrul român de interne
Rusia prezintă imagini de la ultima operaționalizare a unei rachete balistice intercontinentale de tip “Yars”
Președintele sud-coreean nu exclude varianta să furnizeze arme în Ucraina
Kamala Harris și-a recunoscut înfrângerea: Vicepreședinta SUA l-a sunat pe Donald Trump să îl felicite pentru victorie
Un stat membru NATO a devenit brusc „concurent strategic” al Franței, plasat pe același nivel cu Rusia, China și Iran
Polonia se transformă într-un zid de netrecut. Iulia Joja: Dacă aș fi în locul Rusiei eu aș ocoli Polonia. Dar România cum stă?
Diversiune sau nu? Rusia adună forțe în sud, dar Kievul susține că inamicul nu are resursele. Oricum, Armata ucraineană spune că a pregătit acolo ”o adevărată fortăreață”
Legendarelor C-130 Hercules li se va prelungi perioada de viață. Primul centru de excelență pentru înlocuirea cutiei aripii centrale a avioanelor
Ce va însemna Trump 2.0 pentru Europa
Șefii de stat și de guvern din întreaga lume, care până mai ieri îl criticau pe Donald Trump, azi se întrec să-l felicite pentru victoria în urma alegerilor din SUA
Drone de atac au lovit o unitate militară din Daghestan (Foto/Video): Ţinta ar fi fost navele Flotilei ruse din Marea Caspică
Donald Trump, prima declarație după alegeri: O să fie cu siguranţă Epoca de Aur a Statelor Unite. Nu voi începe războaie, ci le voi opri
Franța a livrat Ucrainei primele drone kamikaze OSKAR la doar șase luni de la operaționalizarea acestora
Desfășurare surpriză a bombardierelor americane B-52 în Europa: O demonstraţie a angajamentului SUA față de securitatea și stabilitatea globală
Zelenski îl felicită pe Trump pentru victoria în alegerile din SUA: Ucraina se aşteaptă de la un sprijin puternic din partea Statelor Unite
China prezintă un nou SS-UAV care va rivaliza cu dronele americane RQ-4 și MQ-9 (Foto/Video)
SUA își alege viitorul | Donald Trump a atins pragul necesar de electori și a câștigat alegerile din SUA. Kamala Harris își anulează discursul
pixel