Ascod cu turelă 100% produsă în România care se poate transforma într-un tanc mediu. Armata română ar putea fi dotată cu mașina de luptă Ascod
DefenseRomania a participat la prezentarea vehiculului de luptă Ascod la Madrid, în Spania, în cadrul expoziției FEINDEF. Ascod-ul prezentat spaniolilor dispune de o turelă produsă 100% în România și se află și în oferta General Dynamics pentru Armata română în programul de înzestrare cu mașini de luptă pentru infanterie.
Mașină de luptă Ascod. Varianta cu mortier de 120 mm, prezentată la Expoziția Internațională de Apărare și Securitate FEINDEF, de la Madrid, mai 2023
România a mărit recent bugetul pe apărare la 2.5% în contextul războiului de la graniță provocat de Rusia împotriva Ucrainei. Un program major de înzestrare ca va fi demarat anul acesta de MApN este cel al achiziției de mașini de luptă pentru infanterie.
În etapa I a programului se are în vedere achiziţia a 246 de complete MLI, inclusiv simulatoarele de instrucţie şi suportul logistic iniţial. Etapă va fi iniţiată în anul 2023 şi se va derula pentru o perioadă de 9 ani, până în anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din etapa I este de 2.545 mld. euro.
Pentru etapa a II-a este avută în vedere achiziţia a 52 de complete MLI pentru stocul strategic şi operativ, cu iniţiere după anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din această etapă este de 450 milioane euro.
Ascod cu turelă 100% produsă în România care se poate transforma într-un tanc mediu. Mașina de luptă ar putea înzestra și Armata română
Mașină de luptă de tip Ascod dotată cu turelă produsă 100% în România. Varianta cu mortier de 120 de mm, prezentată la Madrid. Foto: DefenseRomania
Mașina de luptă Ascod prezentată la Madrid e înarmată cu aceeași turelă cu tun de 30 de mm produsă complet de către gigantul israelian Elbit în România. Turela se regăsește și pe blindatele 8x8 Piranha 5 pe care General Dynamics le produce în țara noastră într-un joint venture cu Uzina Mecanică București.
Mai mult, Ascodul poate integra și rachete ghidate antitanc Spike, aflate deja în dotarea Armatei României.
Mașina de luptă Ascod se poate transforma într-un tanc mediu de luptă cu o siluetă subtilă și o greutate redusă prin integrarea unui tun de 120 milimetri. Ca o comparație, tancul principal de luptă de producție românescă TR-85M1 Bizonul are un tun de calibrul 100 milimetri.
La baza Ascodul-ului prezentat la Madrid se află o platformă comună prin care pot fi construite numeroase alte vehicule derivate, de la vehicule tehnice, la ambulanțe, poduri mobile, mortiere și chiar tancuri medii de luptă.
În ceea ce privește înzestrarea cu tancuri, Parlamentul a dat undă verde în această săptămână pentru achiziția de Abrams.
Ministerul Apărării Naţionale a solicitat, la începutul lunii aprilie, conducerii Parlamentului aprobarea prealabilă pentru achiziţia a 54 de tancuri Abrams modernizate.
Costul programului de înzestrare cu cele 54 de tancuri Abrams și 12 ”derivate, pe şasiu de tanc” va fi de 1 miliard de euro, potrivit documentelor consultate de DefenseRomania.
CITEȘTE ȘI: România va achiziționa tancuri Abrams din SUA, dar TR-85M1 rămân în dotare. Gen. Grecu explică cele două puncte slabe ale bătrânului Bizon
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News