Atacul iranian cu rachete și drone din aprilie asupra Israelului a oferit cea mai bună reclamă pentru sistemul israelian Arrow
Directorul executiv al dezvoltatorului israelian de sisteme de apărare antirachetă "Arrow" a afirmat că o serie de țări sunt în prezent interesate să achiziționeze aceste sisteme, după ce luna trecută au reușit anihilarea atacului masiv cu rachete și drone iraniene.
Atacul lansat de Iran în noaptea de 13/14 aprilie a inclus peste o sută de rachete balistice, pe care Israelul le-a respins cu un scut defensiv cu mai multe straturi și cu ajutorul aliaților. Forțele Aeriene israeliene au declarat că sistemul Arrow a efectuat cea mai mare parte a acțiunilor de interceptare.
Succesul a stârnit imediat interesul la nivel mondial, a declarat Boaz Levy, președinte și CEO al Autorității Industriilor Aerospațiale din Israel, deținută de stat, și dezvoltatorul principal al proiectului. Statele Unite sunt participante la proiectul Arrow, pe care Boeing îl coproduce.
Un număr de țări ne-au contactat pentru a solicita informații, a declarat Levy. "Sunt foarte optimist că vor exista mai multe oferte pe sistemul Arrow, mai ales după demonstrația noastră foarte specială". El a refuzat să precizeze vreuna dintre aceste țări, deoarece discuțiile sunt încă în faza incipientă.
Stratul superior al apărării antirachetă a Israelului este asigurat de sistemele Arrow, David's Sling (pentru interceptarea rachetelor cu rază medie de acțiune) și Iron Dome (care asigură răspunsul la amenințările cu arme cu rază scurtă de acțiune, cum ar fi mortiere și rachete).
După acceptarea americană, Israelul a fost de acord anul trecut să vândă sistemul Arrow-3 Germaniei printr-o afacere în valoare de 3,5 miliarde de dolari, cea mai mare tranzacție de apărare de până acum. Acordul vine în timp ce Germania și vecinii săi europeni lucrează pentru a crește cheltuielile pentru apărare în urma războiului Rusiei din Ucraina.
Levy a spus că semnarea acordului german a durat aproape doi ani și probabil că acesta va fi intervalul de timp estimat pentru noi acorduri în curs. El a adăugat că acest proces are loc între guverne și are nevoie din nou de aprobarea Statelor Unite.
În februarie 2021, Israelul a anunțat că dezvoltă noul scut împotriva rachetelor balistice "Arrow-4" în cooperare cu Statele Unite, ceea ce reprezintă un nou nivel de sistem de apărare construit cu un accent special pe Iran.
Ministrul israelian al Apărării de la acea vreme, Benny Gantz, a spus: "Dezvoltarea Arrow-4 cu partenerii noștri americani va duce la un salt tehnic și de teren și ne va pregăti pentru viitorul câmp de luptă și pentru amenințările care apar în regiunea Orientului Mijlociu și nu numai".
Sistemele de rachete Arrow-2 și Arrow-3 funcționează deja într-un sistem pe mai multe niveluri care vizează interceptarea și distrugerea rachetelor care intra în spațiul aerian și extraatmosferic.
Israelul accelerează ritmul de modernizare și dezvoltare a arsenalului său militar, în lumina temerilor de o confruntare care pare toto mai pare inevitabilă cu regimul iranian.
Preocupările Tel Avivului nu se limitează la programul nuclear al Iranului, ci includ și provocările pe care le reprezintă prezența milițiilor armate loiale Teheranului pe flancul său, precum și programul său de rachete balistice, despre care oficialii israelieni spun că este o amenințare la adresa securității țării lor și a lumii.
Costul fiecărui interceptor Iron Dome, care este folosit frecvent pentru a doborî rachete care vin din Gaza și Liban, este estimat la 50.000 de dolari. În timp ce rachetele Arrow sunt la un alt nivel.
"Costul unui interceptor Arrow este echivalent cu costul rachetelor interceptoare similare din întreaga lume și poate fi chiar mai ieftin", a explicat Levy. Costul depășește un milion de dolari, a spus el, fără a intra în detalii. Atacul iranian a determinat Israel Aerospace Industries să sporească producția sistemelor Arrow existente, precum și să dezvolte următoarea generație Arrow-4, care va înlocui Arrow-2.
"Este un proces foarte accelerat spre începerea producției", a spus Levy. Facem acest lucru aici, în Israel, în deplină coordonare cu instituția de securitate și cu Agenția SUA pentru Apărare Antirachetă. Acesta a refuzat să precizeze o dată pentru finalizarea dezvoltării sistemului Arrow-4.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News