Autoevaluarea Statului Major al Forțelor Terestre. Generalul Uifăleanu a prezentat raportul
Statul Major al Forțelor Terestre a desfășurat luni, 21 ianuarie, şedinţa de autoevaluare a activităţii pe anul 2018, în prezenţa ministrului apărării naţionale, Gabriel Leş, a secretarului de stat Andrei Ignat şi a şefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.
Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Ovidiu-Liviu Uifăleanu
Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Ovidiu-Liviu Uifăleanu a prezentat modul de îndeplinire a misiunilor acestei categorii de forţe, problemele curente, dar şi priorităţile pentru anul 2019.
„Anul 2018 a fost unul plin de realizări pentru Forţele Terestre Române, în principalele noastre domenii de responsabilitate. În an centenar, doar dacă ne referim la cele două certificări ale structurilor NATO din ţara noastră - Comandamentele Multinaţionale ale Divizie Sud-est, respectiv Comandamentul Brigăzii Sud-Est, sunt împliniri de care suntem tare mândri", a apreciat șeful SMFT.
La finalul prezentării, ministrul apărării naționale și-a exprimat aprecierea pentru activitatea Forţelor Terestre în anul trecut.
„Anul 2018 a fost, pentru Armata României, unul plin de provocări, în care obiectivele principale au fost circumscrise continuării consolidării capacităţii de apărare a ţării atât prin măsurile luate în domeniul înzestrării, cât şi în cel al pregătirii şi instruirii trupelor. Este de datoria noastră să avem un sistem militar performant, capabil să se adapteze la contextul regional de securitate, şi considerăm că, prin alocarea a două procente din PIB pentru apărare, în 2017 şi 2018, suntem pe drumul cel bun. Pot să vă spun cu certitudine că acest trend va fi continuat şi în 2019", a spus ministrul Leş.
Referindu-se la recunoaşterea României ca un partener credibil în cadrul NATO şi UE, ministrul apărării naţionale a menţionat faptul că a fost acceptată propunerea noastră de a găzdui un comandament NATO de nivel corp de armată.
„Această nouă structură, alături de cele deja existente, confirmă rolul esenţial al României, alături de Polonia, pe flancul estic al Alianţei. Prin modul în care şi-au îndeplinit misiunile curente, prin participarea la exerciţii naţionale şi internaţionale, printre care s-au numărat Dacian Lancer 18, Scorpions Fury 18, Sarmis 18, Wind Spring 18, Justice Sword 18, militarii din Forţele Terestre au demonstrat că au o pregătire foarte bună şi o colaborare excelentă cu colegii din Armatele ţărilor partenere".
Forțele Terestre, prestație excelentă în teatrele de operații
Asigurând personalul Forţelor Terestre Române de întreg sprijinul conducerii M.Ap.N., ministrul Leş a apreciat prestaţia excelentă a militarilor forţelor terestre în misiunile din teatrele de operaţii care „reprezintă cel mai important vector de imagine al ţării noastre în lume, iar prin misiunile îndeplinite impecabil, România demonstrează încă o dată că este un partener serios, credibil şi predictibil în comunitatea internaţională, un real generator de securitate şi stabilitate".
Şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă a transmis mulţumiri personalului din Forţele Terestre Române pentru modul în care şi-a desfăşurat activitatea pe parcursul anului 2018. „Rezultatele muncii acestuia au făcut ca şeful Statului Major al Forţelor Terestre să raporteze că această categorie de forţe şi-a îndeplinit întru totul misiunile", a mai precizat şeful S.M.Ap.
„În anul 2019, România deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Priorităţile pe care M.Ap.N. le va avea, vizează, în primul rând, continuarea iniţiativelor asociate Politicii de Securitate şi Apărare Comună, în special cu accent pe Cooperarea structurată permanentă (PESCO), Procesul de revizuire coordonată anuală a apărării (CARD) şi Fondul European de Apărare (EDF). O altă direcţie prioritară, în următoarele şase luni, va fi continuarea dezvoltării cooperării NATO-UE în domenii precum apărarea cibernetică, războiul hibrid, comunicare strategică şi mobilitate militară, context în care se doreşte evidenţierea beneficiilor relaţiei trans-atlantice şi al cooperării dintre cele două organizaţii, întrucât, apărarea europeană nu poate evolua fără o legătură transatlantică solidă şi funcţională.
Demersurile Comisiei în sprijinul consolidării componentei de apărare europene constituie un alt subiect-cheie în domeniul apărării, care va figura pe agenda Reuniunii informale a miniştrilor apărării din ţările membre ale Uniunii Europene, ce se va desfăşura pe 30 şi 31 ianuarie la Palatul Parlamentului”, informează MApN, într-un comunicat pentru DefenseRomania.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News