Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Belarusul mobilizează rezerviștii împotriva demonstranților. Anumite unități ale armatei vor fi plasate în alertă
25 aug 2020 / 15:13
Autoritățile din Belarus au intensificat reținerile făcute în rândul organizatorilor de proteste din rândul Opoziției, în timp ce Ministerul Apărării a anunțat că unele unități ale forțelor armate din Belarus vor fi plasate în alertă totală, cu mobilizarea inclusiv a rezerviștilor.

Decizia urmează unui weekend în care președintele de cinci mandate, Aleksandr Lukașenka, a arătat că este din ce în ce mai hotărât să rămână la putere, în ciuda furiei publice care a adus în strată peste 100.000 de manifestanți anti-guvernamentali la Minsk pe 23 august.

Lukașenka a ordonat armatei să se pregătească de luptă, lansând posibilitatea ca armata să poată dezlănțui o represiune mult mai temută și sângeroasă pentru a suprima valul fără precedent de proteste stradale din toată țara.

Ministerul Apărării a declarat luni, pe 24 august, că rezerviștii erau mobilizați, deoarece părți ale armatei erau în alertă ridicată în ceea ce a fost descris ca a treia etapă a verificării pregătirii armatei pentru luptă, precizeă Radio Europa Liberă România.

Operațiunea, începută luni la cererea ministrului Apărării din Belarus, este condusă de șeful Statului Major General.

G Ad:

„Inspecția va implica punerea anumitor unități militare în cel mai înalt nivel gradul de pregătire în luptă cu apelarea rezerviștilor ", se arată într-un comunicat al ministerului.

Se presupune că armata belarusă a efectuat un exercițiu tactic pe scară largă în regiunea Hrodna, lângă granița cu Lituania.

 

În Belarus are loc o 'revoluţie paşnică'

 

Candidata opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia a declarat marţi, într-un mesaj adresat membrilor Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European (AFET), că este în desfăşurare o ''revoluţie paşnică'' în Belarus, unde mişcarea inedită de protest contra preşedintelui Aleksandr Lukaşenko intră în a treia săptămână, informează AFP.

''Suntem totuşi o majoritate. O revoluţie paşnică este în curs. Nu este o revoluţie geopolitică, este o revoluţie democratică'', a spus Tihanovskaia - care se află la Vilnius - în intervenţia sa prin videoconferinţă în cadrul reuniunii AFET, potrivit Agerpres.

Ea a respins calificativele de ''pro-rusă sau anti-rusă'' şi de ''pro sau anti-UE'' cu privire la mişcarea de contestare din Belarus, în contextul în care preşedintele Lukaşenko încearcă să prezinte protestele drept un complot occidental care vizează sfera de influenţă rusă.

''Ţara mea este în criză'', a subliniat opozanta belarusă, care a enumerat arestările, dispariţiile şi morţii în rândul manifestanţilor, ''în mijlocul Europei''.

Calificând manifestaţia din 23 august de la Minsk drept ''cea mai mare din istoria Belarusului'', ea a afirmat că ''tentativele de reprimare violentă nu au descurajat, ci doar au consolidat hotărârea naţiunii''.

Aproximativ 100.000 de persoane au demonstrat paşnic duminică la Minsk.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

NATO răspunde apelului lui Putin: Rusia nu are nimic de spus pentru că nu ea decide integrarea Ucrainei în Alianță
Eduard Hellvig, în vizită în SUA. Directorul SRI a avut întrevederi cu directorii CIA și FBI
Deja vu. Un F-16 al SUA a pierdut două rezervoare în timpul zborului, amintind de incidentul similar al F-ului românesc
Cursa pentru recuperarea avionului F-35 prăbușit s-a încheiat. Marea Britanie a găsit aeronava pe fundul Mării Mediterane
După lungi ezitări Belarusul recunoaște anexarea ilegală a Crimeei. Lukașenko: Crimeea de a Rusiei de drept
Pentagonul spune că orice răspuns al SUA la acțiunile Rusiei în legătură cu Ucraina ar putea fi unul internațional comun
Cibotarul: R. Moldova să nu uite de amenințarea militară directă a trupelor străine. Forțele din Transnistria, comparabile cu Armata Națională
Jandarmeria Română își cere scuze public și demarează o anchetă după defilarea controversată de la Cluj-Napoca (Video)
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro