Braţul lung al propagandei ruse de la Tiraspol: Moldova este un stat agresor, care planifică să se unească cu România
Pe măsură ce criza Covid-19 rămâne o provocare pentru lume, aceasta a amplificat și disputele de lungă durată ce divizează societățile. Dezinformarea și propaganda din jurul pandemiei au alimentat și mai mult aceste diviziuni cu știri false consolidând astfel narațiunile dăunătoare și și răspândind neîncrederea, se arată într-o analiză a iwpr.net.
Criza informațională a pus în pericol încercările de soluționare a conflictului transnistrean. Mass-media din regiunea transnistrean s-a concentrat de mult timp pe crearea unei imagini a Republicii Moldova ca fiind „o țară vecină” agresivă, care împiedică dezvoltarea Transnistriei.
Principalele narațiuni propagandistice se referă la Moldova ca la un agresor, care planifică să se unească cu România și să se alăture la NATO, să renunțe la valorile creștine și ale familiei ortodoxe și să extermineze vorbitorii de limbă rusă.
Prin dezinformarea sistematică Chișinăul este acuzat de impunerea unei blocade economică și umanitară, și de izolarea teritoriului transnistrean. Toate acestea au contribuit la crearea unui mod de gândire deosebit în Transnistria și alte regiuni din R. Moldova, asemenea narațiuni sunt adesea folosite de către autoritățile neconstituționale pentru a avea de câștigat în timpul negocierilor sau pentru a explica acțiunile ilegale.
Acum, această tactică a fost promovată pentru a acuza Moldova că ar fi pus obstacole pentru ajutorul umanitar ce urma să ajungă în regiunea transnistreană.
Una dintre cele mai răspândite știri false este legate de Covid-19 este că R. Moldova ar fi blocat livrările de asistență medicală spre regiunea transnistreană. De fapt, autoritățile din R. Moldova a adoptat o procedură simplificată de înregistrare pentru agenții economici din regiunea transnistreană pentru a ușura procesul de import al alimentelor, produse fitosanitare și îngrășăminte.
Agenții economici au fost scutiți de plata taxelor de import și de taxele pentru poluare mediului și a fost introdusă o procedură simplificată pentru importul produselor medicale în regiunea transnistreană, precizează Deschide.md.
Braţul lung al propagandei ruse de la Tiraspol, obstacol în faţa promovării unor surse de informare corecte
Cu toate acestea, așa-numita blocadă și situația epidemiologică severă pe partea dreaptă a Nistrului a fost folosită de autoritățile din regiunea transnistreană pentru a justifica instalarea a 37 de posturi ilegale pe perimetrul Zonei de Securitate.
Lipsa unui acces la diverse surse de informare înseamnă că rezidenții din regiunea transnistreană au rareori puncte alternative de informații. Ei au puține șanse de a-și dezvolta abilități de gândire critică. Regiunea este puternic influențată de mass-media rusă și de cele locale.
După 30 de ani de la conflict este nevoie ca niciodată o strategie de comunicare. Ca contrapondere, R. Moldova trebuie să implementeze o abordare strategică multistratificată.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News