Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ceea ce era doar o supoziție, de azi este certitudine. Serviciile de informaţii KGB şi SVR îşi întăresc cooperarea în faţa "agresivităţii SUA şi a ţărilor occidentale"
03 iun 2021 / 15:35
Serviciile de informaţii rus şi belarus au anunţat joi că îşi întăresc cooperarea în faţa "agresivităţii SUA şi a ţărilor occidentale", un nou semn de apropiere între cele două ţări pe fondul reprimării în creştere a opoziţiei în Belarus, informează AFP.

Directorul Serviciului de Informatii Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narîşkin, şi cel al Comitetului pentru Securitatea Statului (KGB) din Belarus, Ivan Tertel, au anunţat că "au convenit asupra dezvoltării unei activităţi comune de rezistenţă în faţa acţiunilor distructive ale Occidentului", transmite Agerpres.

Potrivit lor, ţările occidentale încearcă să "destabilizeze situaţia politică şi socio-economică" din cele două ţări, informează un comunicat difuzat de SVR la finalul unei întrevederi la Vitebsk, în Belarus.

Confruntat cu o mişcare de stradă fără precedent împotriva realegerii lui vara trecută, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko conduce de atunci o amplă reprimare a acestei contestări, acuzând Occidentul că a orchestrat manifestaţiile.

Uniunea Europeană şi SUA au adoptat ca reacţie la arestările în masă o serie de sancţiuni ce vizează în special înalţi responsabili ai regimului Lukaşenko.

Ca reacţie, Lukaşenko a întreprins o apropiere accelerată cu Rusia, vecinul şi principalul său partener, cu care a întreţinut relaţii agitate, acuzând multă vreme Moscova că doreşte să-i vasalizeze ţara.

Cele două ţări sunt legate din 1999 prin "Uniunea Rusia-Belarus", o alianţă politico-economică ale cărei contururi sunt vag definite şi care a rămas multă vreme în umbră, în pofida eforturilor constante ale Moscovei de a aprofunda integrarea economică, politică şi militară.

Chiar săptămâna trecută, Aleksandr Lukaşenko şi omologul său rus Vladimir Putin au avut o întrevedere la Soci, în sudul Rusiei, pentru a discuta în special despre aprofundarea integrării economice.

Republica Belarus este din ce în ce mai dependentă de Rusia şi această dependenţă ar putea creşte şi mai mult dacă UE îşi va pune în aplicare ameninţarea cu sancţiuni economice împotriva a două sectoare-cheie ale economiei belaruse: tranzitul de gaz şi exportul de potasiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

BREAKING NEWS
Emmanuel Macron a anunțat disponibilitatea Franței de a trimite trupe în România sub steag NATO
România și Israelul au discutat despre modernizarea forțelor armate române. În programul de drone a rămas doar un competitor israelian
Valentin Naumescu: Oricât ar părea de surprinzător și inedit ce spun, Rusia va pierde războiul din Ucraina
Câte sisteme antitanc a primit Ucraina din Marea Britanie? Analişti militari: Putem vorbi de peste 1.000 de rachete
Ajutor suplimentar acordat Kievului | SUA au deblocat 200 de milioane de dolari în scopul apărării Ucrainei
România va avea completă a doua escadrilă de F-16 în 2023. Tot atunci începe la Aerostar modernizarea F-urilor din prima escadrilă
Șeful Armatei Ucrainei: Putem distruge şapte tancuri ruseşti în 36 de secunde. Avem suficiente sisteme antitanc
SUA refuză Federația Rusă. Nu va exista niciun răspuns scris la cererile de securitate cerute de Moscova
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro