Ministrul ceh al apărării, Jana Černochová, a anunțat că, în cadrul ședinței de guvern din 24.05.2023, a fost aprobată încheierea unui acord interguvernamental cu Suedia, pentru achiziționarea a 246 de mașini de luptă ale infanteriei (MLI) de tip CV90, în valoare de 59,7 miliarde de coroane cehe. Este vorba despre cea mai mare achiziție a armatei din istoria modernă a Republicii Cehe și una dintre cele mai mari comenzi de stat în general.
scris de
Ionel Copcea
După decizia Guvernului ceh, adjunctul ministrului apărării a semnat documentele aferente pentru încheierea contractului.
Inițial, partea cehă a intenționat să cumpere 210 MLI de tip CV90, pentru o sumă de 51,7 miliarde de coroane. Însă, având în vedere prețurile în creștere ale tehnicii de luptă, ministerul a decis să se folosească de opțiunea de a achiziționa acum încă 36 de MLI.
Tranzacția include și achiziționarea a 29 de vehicule de atelier sau piese de schimb. De asemenea, Suedia garantează contractual că implicarea companiilor cehe la producerea noilor MLI va ajunge la cel puțin 40 la sută din valoarea comenzii, în caz contrar vor urma sancțiuni. Producătorul se așteaptă să folosească aproximativ 30 de companii din Cehia și a semnat deja contracte cu principalii furnizori. Potrivit premierului ceh, Petr Fiala, implicarea industriei cehe de profil ar putea fi și mai mare.
,,După acești ani lungi de așteptare, astăzi este o zi mare pentru brigada noastră de tip greu. Ceea ce s-ar fi putut întâmpla cu mult timp în urmă este acum în fața noastră. Primul MLI ar putea ajunge în Cehia în anul 2026, umrând ca până în 2030 toate vehiculele fie aici”, a spus Černochová. Ea a descris decizia de guvern din 24 mai drept cea mai importantă întâlnire a cabinetului lui Petr Fiala din punct de vedere al apărării în această perioadă electorală.
,,Odată cu semnarea de astăzi a contractului, salutăm Republica Cehă în familia în creștere a utilizatorilor de vehicule de luptă de infanterie CV90”, a declarat ministrul suedez al apărării, Pal Jonson. Potrivit acestuia, este vorba despre un vehicul construit pentru condiții dure și teren solicitant, care a fost testat în luptă. “Vehiculul dezvoltat în Suedia, va duce nu numai la întărirea armatei cehe, ci și la întărirea NATO în ansamblu”, a adăugat el.
Din partea cehă, contractul a fost semnat de Lubor Koudelka, directorul Secției de armament și achiziții din Ministerul Apărării, în timp ce Suedia a fost reprezentată de agenția guvernamentală de arme FMV, care reglementează aspecte de cooperare civilă și militară în legătură cu vehiculele de luptă ale infanteriei achiziționate. În același timp, a fost semnat un acord tripartit între Ministerul ceh al Apărării, agenția FMV și BAE Systems Hägglunds AB, în calitate de producător al vehiculelor.
Societatea BAE Systems a încheiat anterior contracte cu cinci subcontractanți principali cehi, care sunt întreprinderea de stat VOP CZ, societatea pe acțiuni VR Group deținută de întreprinderea de stat LOM Praha, companiile Excalibur Army, Meopta - optika și Ray Service. Suedezii mizează pe cooperarea cu aproximativ 30 de companii din Cehia.
Directorul general al BAE Systems Hägglunds, Tommy Gustafsson-Rask, a calificat decizia Guvernului ceh de a cumpăra 246 de MLI CV90 o victorie pentru industria cehă. Potrivit acestuia, companiile cehe vor beneficia de acest lucru timp de zeci de ani.
“Fiind al nouălea membru al grupului de utilizatori CV90, Republica Cehă și armata sa vor beneficia de acest vehicul de luptă pentru infanterie dovedit în luptă, care posedă o combinație excelentă de mobilitate, putere de foc, protecție și potențial de dezvoltare ulterioară”, a spus Tommy Gustafsson-Rask.
BAE Systems Hägglunds a produs până acum peste 1.400 de vehicule CV90 în 17 variante pentru țările europene, dintre care cinci sunt membre NATO.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Agresiunea continuă a Federației Ruse asupra Ucrainei, din 24 februarie 2022 încoace, a arătat și vulnerabilitatea statelor din regiune care nu se află sub umbrela de securitate a NATO. Un astfel de exemplu e Republica Moldova, stat supus unui intens atac hibrid din partea Rusiei, de mai bine de trei decenii.
Tancurile modernizate T-72 și Т-64 ale armatei ucrainene au primit noi sisteme digitale. În Republica Cehă, compania Excalibur Army, în timpul modernizării tancurilor T-72, a instalat un panou de bord digital. Imagini cu versiunea modernizată de cehii a tancului T-72 au fost publicate pe reţele de socializare de către comandantul unui tanc ucrainean T-72EA. În loc de mai multe instrumente analogice, acum este instalat un singur panou digital, a cărui interfață este tradusă în limba ucraineană.
Pentru Forțele Armate Turce ieri a fost un moment istoric. Pe 23 aprilie, armata turcă a primit primele două prototipuri ale tancului Altay. Testele vor începe în lunile următoare, iar mass-media turcă sugerează că acestea vor dura cel puțin 16 luni.
Corporația de stat Rostec din Federația Rusă a prezentat, pe 21.04.2023, un nou sistem de comunicații pentru cele mai moderne avioane de vânătoare rusești de tip Su-57. Potrivit centrului de presă al dezvoltatorului, modernizarea complexului de comunicații va îmbunătăți calitatea transferului de informații între aeronave și sistemele terestre.
2023: Trei corvete moderne operează în Marea Neagră, în plin război declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. E o realitate contrafactuală care ar fi fost însă posibilă.
Într-o analiză publicată de site-ul "Gulf International Forum", analistul Albert Vidal a scos în evidență faptul că la Expoziția IDEX 23, Forțele Armate din Emiratele Arabe Unite au încheiat 56 de contracte în valoare de 6,4 miliarde de dolari, o creștere cu 12% față de expoziția anterioară (2021).
Germania, Polonia și Ucraina au semnat vineri un acord de mentenanță pentru tancurile Leopard fabricate în Germania, prin care tancurile furnizate Ucrainei vor fi reparate de industria militară de apărare. Noile tancuri Leopard 2 furnizate Ucrainei de către statele occidentale vor fi întreținute și reparate într-un centru militar din Polonia, s-a anunțat vineri.
Producătorii de armament Lockheed Martin și Rheinmetall se vor asocia pentru a dezvolta un sistem german de artilerie cu rachete, au declarat joi reprezentanţii celor două companii, precizând că este vorba despre un sistem din aceeași categorie cu lansatoarele de rachete HIMARS. Rheinmetall și Lockheed au declarat într-un comunicat că au semnat un memorandum de înțelegere și că sistemul va integra componente produse de către industria germană de apărare.
Într-un interviu acordat canalului local de televiziune TRT, șeful Departamentului pentru Industria de Apărare din Turcia, Ismail Demir, a declarat, pe 19.04.2023, că, în termen de șase ani, partea turcă ar putea dezvolta un analog intern al sistemului rusesc de apărare antiaeriană S-400.
Statele Unite continuă să facă demersuri pentru limitarea accesului Federației Ruse la achiziționarea de semiconductori şi componente electronice, arată o investigaţie a The New York Times. Tehnologia occidentală continuă să își croiască drum către în Rusia. Acest lucru ridică îndoieli cu privire la eficiența sancțiunilor economice occidentale. Prin urmare, instituțiile relevante din SUA și Europa lucrează la posibilități suplimentare de restricționare a accesului Rusiei la semiconductori şi componente electronice occidentale.
O evaluare a armatei americane scursă în public dezvăluie că, în curând, armata chineză ar putea desfăşura o dronă spion de mare altitudine, care s-ar deplasa de cel puţin trei ori mai repede decât sunetul, a relatat marţi publicaţia Washington Post, citând un document secret al National Geospatial-Intelligence Agency, potrivit agenției Agerpres, care citează la rândul ei agenția Reuters.
Departamentul Apărării al SUA a decisi în decembrie 2022 că înlocuitorul legendarelor elicoptere UH-60 Black Hawk va fi soluția propusă de Bell - elicopterul V-280 Valor. Decizia a nemulțumit teribil gigantul Sikorsky - Boeing care a propus proiectul Defiant-X.
Livrarea vehiculelor blindate Bradley către Croația nu va începe anul acesta așa cum era planificat, deoarece armata SUA și compania BAE Systems, producătorul Bradley, nu au ajuns încă la un acord cu privire la costul modernizării acestora.
Achiziția și finalizarea programului de înzestrare cu sisteme de apărare antiaeriene și antirachetă cu rază lungă de acțiune de tip Patriot vor avea loc anul acesta.
Chiar dacă compania americană Northrop Grumman este implicată în două programe militare pentru dezvoltarea unor aeronave de generaţia a VI-a - Next Generation Air Dominance (NGAD) şi B-21 - a anunţat recent ca primit un contract pentru integrarea sistemului de război electronic Viper (IVEWS) AN/ALQ-257 pe aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene ale SUA (USAF).
Un lot mare de vehicule blindate turce Cobra II a fost reperat în România. Imagini cu transportul acestor vehicule pe calea ferată au fost publicate pe rețelele de socializare. Nu există informații publice cu privire la faptul că Ministerul român al Apărării a comandat noi vehicule blindate. Este posibil ca acest transport de vehicul blindate, care a trecut prin România, să fie destinat unei alte ţări. Mass-media ucraineană scrie că acestea ar putea fi destinate armatei ucrainene, deoarece România a fost anterior țară de tranzit pentru un transport cu vehicule blindate turcești BMC Kirpi.
În cadrul unui briefing desfășurat pe 13.04.2023, șeful Direcției Principale Operații aparținând Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, general de brigadă Alexei Gromov, a declarat că, în scurt timp, Rusia intenționează să înceapă producerea în serie a rachetelor de croazieră cu bazare aeriană de tip H-50.
Polonia îşi propune să devină centrul de service în Europa pentru tancurile Abrams fabricate în Statele Unite, a declarat miercuri prim-ministrul Mateusz Morawiecki în timpul unei vizite în SUA, informează Agerpres, care citează Reuters.
Continuă să curgă veștile bune în ceea ce privește programul de modernizare și de înzestrare pentru Armata României. Vestea bună de azi vine pentru Marină, în contextul în care Forțele Navale Române sunt structura de forță cea mai văduvită în ceea ce privește înzestrarea: Ministerul Apărării Naționale (MApN) a solicitat aprobarea Parlamentului pentru achiziția de submarine.
Ștefan Dănilă, general (r) cu patru stele, primul general de aviație care a deținut funcția de șef al Statului Major General al armatei, a explicat pe scurt care sunt avantajele operării unei aeronave de generația a cincea, dar a venit cu un termen realist cu privire la momentul cel mai apropiat, la care Forțele Aeriene române ar putea zbura F-35.
Florin Spătaru, ministrul Economiei, în subordinea căruia se află industria de apărare din România, a vizitat în cursul zilei de ieri Avioane Craiova, societatea implicată în programul de modernizare a avioanelor de antrenament românești IAR-99.
Israelul a semnat un acord care prevede vânzarea de rachete Spike către Grecia, în schimbul sumei de 1,44 miliarde şekeli (400 de milioane dolari), a anunţat luni Ministerul Apărării israelian, citat de Reuters. Rachetele Spike sunt produse de compania cu capital de stat israeliană Rafael.
Lansat în 2017 de Franța și Germania, proiectul Main Ground Combat System [MGCS], care prevede dezvoltarea unui nou tanc, mai cunoscut şi sub denumirea de ’’Eurotank’’, este în prezent blocat de aproape trei ani în faza de studiu - SADS Part 1.
România intenționează să achiziționeze noi vehicule de luptă pentru infanterie (IFV), ca parte a unui program militar de înzestrare. În următoarea perioadă ar urma să fie anunţată o licitație pentru aceste echipamente. Costul estimat al viitoarelor vehicule de luptă este de aproape 3 miliarde de euro.
Ca parte a unui acord încheiat între concernul polonez de armament Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) și Ukroboronprom, au început lucrările de mentenanţă pentru tancurile T-64 la uzina poloneză de vehicule blindate Bumar-Labedy, se afirmă într-un comunicat de presă al PGZ.
Ucraina şi-a majorat comanda pentru vehicule de luptă pe roţi pentru infanterie din Polonia de la 100 la 150 de unităţi, a anunţat joi purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, informează DPA.
Ministerul Apărării Naţionale a solicitat, miercuri, conducerii Parlamentului aprobarea prealabilă pentru achiziţia a 54 de tancuri Abrams modernizate.
Ministerul francez al apărării sugerează înlocuirea tancurilor Leclerc cu proiectul tancului EBMT la care lucrează companiile Nexter și KMW. Voluțiile recente au arătat că tancul rămâne indispensabil pe câmpul de luptă, chiar dacă în ultimii ani mulţi analişti militari s-au grăbit să anunţe începutul sfârşitului acestuia. De altfel, ucrainenii nu au încetat să le ceară partenerilor lor occidentali cu insistenta tancuri moderne. "Rămâne unul dintre instrumentele indispensabile în luptă pentru următorii treizeci de ani", după cum a subliniat recent, în cadrul unei audieri parlamentare, generalul Pierre Schill, șeful Statului Major al armatei franceze [CEMAT].
Imaginile noului sistem hibrid de apărare aeriană ASELSAN au fost distribuite pe reţele de socializare. Deși nu a existat nicio declarație oficială despre proiect, lucrările la un nou sistem de apărare aeriană erau în desfășurare.
Compania BAE Systems, în colaborare cu U.S. Army, a testat cu succes un proiectil de artilerie cu rază lungă de acțiune, utilizând sistemul de artilerie XM1299, înlocuitorul celebrului obuzier american M109 Paladin. Anterior, la începutul acestui an, armata americană a efectuat o nouă serie de teste pentru a dezvolta obuzierul autopropulsat XM1299. Programul militar american ''Extended Range Cannon Artillery'' (ERCA) urmăreşte dezvoltarea unui nou obuzier cu raza extinsă de acţiune, iar pe lângă un nou sistem de artilerie este nevoie şi de muniţie de nou generaţie.
Generalul de brigadă Constantin Nicolaescu, comandantul Brigăzii Multinaționale Sud-Est, a comentat incidentul de azi când un blindat de luptă Piranha 3 din dotarea Armatei României s-a scufundat în Dunăre pe brațul Borcea, într-o secvență a exercițiului „Saber Guardian 23”.
Comandantul Forțelor Întrunite ucrainene, generalul-locotenent Serghei Naev, într-un comentariu pentru Ukrinform, a declarat că, comandamentul militar ucrainean a prevăzut posibilitatea ca inamicul să arunce în aer barajul de la Nova Kahovka, iar planurile ofensive ucrainene care au fost construite, au ținut cont de o astfel de posibilitate.
România se află angrenată în programului de înzestrare cu sisteme de apărare antiaeriene și antirachetă cu rază lungă de acțiune de tip Patriot. Achiziția a 7 sisteme de ultimă generație Patriot e cel mai scump program de înzestrarea din istoria țării noastre.
Ministerul britanic al Apărării a raportat marți o „creștere semnificativă a luptelor pe o serie de sectoare ale frontului” din Ucraina, în ultimele 48 de ore.
Ambasada Ucrainei în România a transmis un comunicat către DefenseRomania după incidentul de azi de la Hidrocentrala Kahovka. Misiunea diplomatică ucraineană în țara noastră acuză un act terorist al Rusiei săvârșit pe teritoriul ocupat temporar și cere aplicarea de urgență a unui nou set de sancțiuni împotriva Rusiei și recunoașterea statului rus la nivel internațional ca stat terorist.
La Batislava se desfăşoară la această oră reuniunea şefilor de state din Formatul Bucureşti 9. România este reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis, care coprezidează summit-ul, alături de omologi săi slovac şi polonez.
Australia, SUA și Ucraina discută despre trimiterea a 41 de avioane F/A-18 Hornet ale Forțelor Aeriene Regale Australiene la Kiev pentru a da curs solicitărilor repetate ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la furnizarea unor avioane de luptă de către partenerii occidentali şi statele aliate, în loc să le trimită la fier vechi, așa cum era prevăzut.
Factorul uman joacă un rol important în operarea unei drone și poate influența în mod semnificativ eficiența acesteia. Un militar ucrainean a demonstrat că factorul uman chiar contează pentru operarea unei drone, reuşit să evite să fie lovit de o rachetă lansată de un sistem rusesc de apărare aeriană Tor-M2.
CEO-ul concernului rus Rosatom, Alexei Likhacev, a purtat discuții luni la Budapesta cu premierul ungar Viktor Orbán și cu șeful diplomației maghiare Péter Szijjártó. Tema ambelor întâlniri a fost finalizarea centralei nucleare Paks.
Incident la exercițiul militar ''Saber Guardian 23'', organizat sub egida NATO in România. Un transportor blindat Piranha 3 s-a scufundat în timp ce militarii încercau să traverseze brațul Borcea. În imaginile filmate în urmă cu două zile, în localitatea Burdușani, se vede cum blindata intră în apă, înaintează câțiva metri și apoi se inclina pe o parte.
Centrul pentru comunicare strategică și securitate informațională din cadrul Ministerului ucrainean al Culturii, a publicat o înregistrare video cu centrala hidroelectrică de la Nova Kahovka, aruncată în aer de către ocupanții ruși.
Soldații din cadrul grupului de partizani ''Corpul Voluntarilor Ruși (RDK)'' declară că sunt singura autoritate care controlează așezarea rusă Novaia Tavolzhanka din regiunea Belgorod. Aceștia au publicat un videoclip cu această declarație pe canalul lor Telegram. Unul dintre reprezentanții ''Corpului Voluntarilor Ruși'' a declarat că au controlat satul din districtul Shebekinski de mai bine de o zi.
Coreea de Sud, SUA și Japonia se unesc pentru a pune în comun date de avertizare, în timp real, privind atacurile cu rachete. În Marea Baltică, 19 țări NATO și o națiune parteneră – Suedia - desfășoară cele mai ample manevre navale din Europa.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB) a anunțat că, în perioada 05-15.06.2023, în raioane maritime din Marea Baltică și în Regiunea Kaliningrad, se desfășoară un exercițiu operativ, sub conducerea comandantului FRMB, viceamiral Vladimir Vorobyov.
6 iunie 1944 - Debarcarea Aliaților din Normandia, cunoscută ca Ziua-Z. Simbolistica atât de dragă lui Vladimir Putin s-ar putea să se întoarcă împotriva liderului de la Kremlin, nevoit acum să găsească soluții în fața unei mult-așteptate contraofensive ucrainene. Dacă contraofensiva va reuși plenar, statele occidentale ar trebui să pregătească planul de salvare al statului rus. Totuși, momentul pare departe, iar ucrainenii au în față o armată rusă pregătită pentru defensivă.
O femeie ar putea deveni pentru prima dată șeful Alianței Nord-Atlantice (NATO). Potrivit presei scandinave, premierul danez Mette Frederiksen l-ar putea succeda în funcția de Secretar General al NATO pe Jens Stoltenberg, care pleacă în septembrie și nu dorește să mai continue.
Nouăsprezece aliați NATO, o țară parteneră NATO (Suedia), 50 de nave, peste 45 de avioane și aproximativ 6.000 de militari au dat startul, duminică, la Tallinn în Estonia, celei de-a 52-a iterații a Operațiilor Baltice 2023 (BALTOPS 23).
Fostul vicepreședinte al Statelor Unite în timpul administrației lui Donald Trump, Mike Pence, a depus luni documente pentru participarea la alegerile prezidențiale din 2024.
Potrivit ultimelor informații publicate în baza de date a Institutului SIPRI, Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm, Statele Unite intenționează să livreze Arabiei Saudite, șapte sisteme de rachete de apărare antiaeriană THAAD și 360 de rachete, în perioada 2023-2027.
În ultima perioadă, Forțele Armate ale Federației Ruse au executat atacuri zilnice asupra unor obiective militare și de infrastructură de pe teritoriul Ucrainei, întrebuințând drone kamikaze și diverse tipuri de rachete.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 05.06.2023, două bombardiere strategice Tu-95MS au efectuat un zbor planificat deasupra apelor neutre ale Mării Barents și Mării Norvegiei. Aeronavele au fost escortate de avioane de vânătoare MiG-31 din compunerea armatei de forțe aeriene și apărare antiaeriană a Flotei de Nord.
Armata ucraineană a declarat luni că nu are informaţii despre o ofensivă majoră despre care Rusia a spus că a lansat-o Kievul în cinci puncte de-a lungul liniei frontului în regiunea ucraineană Doneţk.
Armata ucraineană a negat că a lansat o contraofensivă majoră, deși ministerul rus al apărării a declarat dimineață că s-a confruntat cu un atac major la granița dintre regiunile Donețk și Zaporije, dar progresul ucrainean a fost oprit.
Ucraina a reușit să construiască o rețea de agenți și simpatizanți în Rusia care desfășoară atacuri de sabotaj împotriva regimului de acolo. Se crede că serviciile de informații de la Kiev furnizează drone grupării de partizani, relatează CNN care citează mai multe surse din comunitatea de informații.
Săptămâna trecută, ca răspuns la decizia lui Vladimir Putin de a suspenda Tratatul START, Statele Unite anunțaseră că vor suspenda notificările către Moscova, privind poziționarea rachetelor și a lansatoarelor sale. „Începând cu 1 iunie 2023, Statele Unite nu mai trimit Rusiei notificările cerute în temeiul tratatului, inclusiv actualizări privind starea sau locația echipamentelor care fac obiectul tratatului, cum ar fi rachetele și lansatoarele”, se arată în fișa informativă a Departamentului de Stat.
Rachetele americane GMLRS lansate de pe M270 și mai ales HIMARS au fost un adevărat „game changer” pentru Ucraina în cursul anului trecut când utilizarea acestor sisteme a reușit să oprească avansul trupelor ruse de ocupație și să contribuie decisiv la contraofensiva din toamna lui 2022. Dar ar putea fi integrate aceste rachete pe avioane de luptă occidentale?
Compania privată de mercenari Wagner Group a publicat un raport oficial în care precizează că în zona Bahmutului Armata Rusiei a deschis focul împotriva mercenarilor ruși.
Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konașenkov, a anunțat, pe 05.06.2023, că militarii ruși ar fi oprit ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei în direcția Donețk de Sud.
Un bang supersonic s-a produs duminică la Washington, când două avioane de luptă de tip F-16 Fighting Falcon au încercat să intercepteze o aeronavă care nu răspundea înainte de a se prăbuşi în statul american Virginia, potrivit unor responsabili citaţi de AFP, scrie Agerpres.
Defense and Security Monitors, un site care se ocupă de afaceri militare, a informat că China a reușit să profite de toate oportunitățile care i s-au prezentat, pentru a apărea recent ca un important furnizor de arme pentru țările din Orientul Mijlociu.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut duminică Turciei să renunţe la obiecţiile faţă de Suedia, "care şi-a îndeplinit obligaţiile", şi să finalizeze aderarea acesteia la Alianţă "cât mai curând posibil", transmite Agerpres, care citează AFP.