Cehia se aliniază statelor europene dispuse să sprijine Ucraina cu armament și tehnică militară
Noul guvern al Republicii Cehe și-a exprimat disponibilitatea de a sprijini militar Ucraina în contextul posibilei invazii ruse, precizând prin vocea ministrului Apărării, Yana Cernochova, că Cehia este pregătită să vândă sau să trimită Kievului armament și echipamente militare.
„Din punct de vedere istoric, politic și din punct de vedere al alianțelor, Republica Cehă este de partea Ucrainei. Dacă Ucraina are nevoie de sprijin, vom face tot posibilul pentru a o ajuta”, a declarat Cernochova.
Potrivit ministrului, aprovizionarea Ucrainei cu armament ar trebui să fie coordonată cu țările din Grupul de la Visegrad (Polonia, Republica Cehă, Ungaria și Slovacia), precum și cu Germania, Austria și țările baltice, iar Ucraina ar trebui să decidă ce fel de arme și echipamente militare îi sunt necesare.
Sursele locale cehe au informat, de asemenea, că în următoarea perioadă comandantul şef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul-locotenent Valerii Zalujnii, este așteptat să sosească la Praga. Între timp, ministrul ceh al Apărării dezbate cu comandantul șef al Armatei cehe, Alyos Opata, problema asigurării posibilelor nevoi ale Ucrainei.
Ministrul ceh a precizat că la nivelul coaliției guvernamentale din Cehia sunt semnale clare că există un consens cu privire la problema Ucrainei.
„Nu pot vorbi în numele altor miniștri, dar mă consult mult cu ministrul de externe Jan Lipavsky, iar opiniile noastre cu privire la asistența acordată Ucrainei coincid”, a subliniat Yana Cernochova.
Tot în perioada imediat următoare, la sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie, armata cehă va trimite în Ucraina o grupă din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale pentru a participa la exercițiile militare comune „Silver Saber 2022”, planificate în cadrul NATO pentru sprijinirea dezvoltării Forțelor Armate din Ucraina.
Demersul autorităților cehe se aliniază celor inițiate deja de statele baltice și Marea Britanie. După cum se cunoaște deja, SUA au permis Lituaniei, Letoniei și Estoniei să aprovizioneze Ucraina cu sisteme de rachete Stinger și Javelin, în timp ce Marea Britanie a trimis în Ucraina încă 2.000 de unități de sisteme de rachete antitanc.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News