China ar putea construi o bază de spionaj în Cuba (WSJ). Oficialii de la Casa Albă spun că informațiile ”nu sunt exacte"
Facilitatea care ar urma să fie localizată în Cuba ar permite Beijingului să spioneze Statele Unite prin interceptarea comunicațiilor electronice, dar Cuba respinge raportul ca fiind „nefondat”.
China ar fi ajuns la un acord secret cu Cuba pentru a stabili pe insulă o facilitate care să îi permită interceptarea comunicațiilor electronice din Statele Unite (inclusiv e-mailuri, apeluri telefonice și transmisii prin satelit), relatează Wall Street Journal.
Publicația citează mai mulți oficiali care spun că cele două țări comuniste ar fi ajuns la un acord de principiu, Havana urmând să primească „câteva miliarde de dolari” pentru a permite stația de interceptare.
Înțelegerea dintre cei doi rivali ai SUA a dat alarma în administrația președintelui Joe Biden, mai scrie Wall Street Journal, citat de media occidentală.
WSJ mai spune că oficialii americani au refuzat să ofere mai multe detalii despre locația propusă pentru stația de ascultare sau dacă construcția a început.
SUA și Cuba neagă
SUA, prin vocea purtătorului de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, are unele rezerve privind investigația. „Am văzut raportul. Nu este exact", a spus John Kirby, nu precizează însă ce credea că este incorect în materialul WSJ.
Totuși, publicația Politico scrie că a vorbit cu doi oficiali americani care spun că nu pot confirma dacă există un acord finalizat, dar că China a avut discuții cu Cuba despre spionarea Statelor Unite.
O astfel de instalație de spionaj ar permite Beijingului să adune comunicații electronice din sud-estul Statelor Unite, care găzduiește multe baze militare americane, precum și să monitorizeze traficul navelor, a relatat publicația.
La rândul său, generalul de brigadă Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a declarat: „Nu știm că China și Cuba au dezvoltat un nou tip de facilitate de spionaj”.
Cartierul general al Comandamentului Central al SUA are sediul în Tampa. Fort Liberty, fostul Fort Bragg, cea mai mare bază militară din SUA, are sediul în Carolina de Nord.
Cuba respinge, la rândul său, raportul ca fiind „total mincinos și nefondat”, numindu-l o născocire americană menită să justifice embargoul economic vechi de zeci de ani al Washingtonului împotriva insulei. El a spus că Cuba respinge orice prezență militară străină în America Latină și Caraibe.
Uniunea Sovietică a operat cea mai mare facilitate de interceptări, în Lourdes, lângă Havana, o unitate care s-a închis după 2001.
„Dacă intenția Chinei este să o redeschidă, aceasta va fi cea mai mare bază de spionaj din nou”, a spus republicanul Mike Waltz, membru în comisiile de Informații și Servicii Armate ale Camerei Reprezentanților.
„Dacă aceasta nu este o dovadă suficientă că suntem într-un nou Război Rece, nu știu ce este.”
În 1962, Statele Unite au descoperit rachete sovietice în Cuba, ducând lumea în pragul războiului nuclear.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News