Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cinci mercenari ruși ai grupului Wagner au fost ucişi în Mozambic
30 oct 2019 / 12:33
Cinci mercenari ruși ai grupului Wagner au fost uciși alături de 20 de militari din Mozambic în urma unei ambuscade care a avut loc în provincia Cabo-Delgado din sud-estul țării africane, a relatat marţi cotidianul Carta de Moçambique, citat de The Moscow Times.

Informaţia este neconfirmată deocamdată de către autoritățile de la Maputo, dar vine la o lună de la sosirea în Mozambic a 200 de mercenari ruși însoțiți de trei elicoptere de atac, care au ca scop ajutarea forțele guvernamentale în lupta acestora împotriva unei insurgențe jihadiste.

Pe data de  8 octombrie, la două zile după moartea unui cetățean rus în Mozambic, Kremlinul a negat că trupe guvernamentale ruse ar fi prezente  în țara africană.

Compania Wagner este un contractor militar privat care, potrivit relatărilor din presa rusă, aparține  omului de afaceri Yevgeny Prigozhin, cunoscut drept „bucătarul lui Putin". Prigozhin este în mare parte considerat ca vârful de lance al Rusiei în Africa neagră, unde oferă  la servicii de securitate și consiliere electorală la schimb pentru drepturi de exploatare minieră.

Expertul în terorism Jasmine Opperman, citat de cotidianul The Moscow Times, susţine că trei vehicule ale armatei mozambicane au fost distruse în urma atacului. The Moscow Times nu a putut să confirme în mod independent informaţiile. 

Nici Ministerul rus al Apărării și nici compania Concord a lui Prigozhin nu au comentat informaţiile la momentul publicării lor în presă.

Conflictul armat din  Cabo Delgado a dus la moartea a sute de persoane începând cu luna octombrie a anului 2017. Organizația Statului Islamic a revendicat mai multe atacuri comise în regiune de la începutul acestui an.

În cadrul unui acord bilateral semnat în 2018, Moscova a fost de acord să trimită „consilieri militari" în Mozambic.

 

Ştiri Recomandate

Coronavirus | Amelie de Montchalin: China şi Rusia nu trebuie să instrumentalizeze ajutoarele pe care le oferă
Linie telefonică TELVERDE destinată veteranilor și văduvelor de război
Exerciţii de luptă pe mare pentru întărirea capacităţii de reacţie a Forţelor Navale Române
Marina SUA, contract cu compania Raytheon pentru actualizarea programului de rachete Tomahawk
Serbia ar urma să vândă 282 de tancuri T-55 modernizate către Pakistan
Coronavirus | Panica se instaurează şi în Rusia. Guvernul lui Mişustin vrea carantină obligatorie
Coronavirus | Expert guvernamental american: În SUA, numărul cazurilor de infectare ar putea ajunge la câteva milioane
Coreea de Nord: Ultimul test cu rachete a fost un succes